Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
12/04/2025
Autor:
Info Press
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Milijan Stojanić, poznati srpski kuvar i publicista iz Kosjerića, nedavno je objavio knjigu “Teslin banket”. Ovo je Stojanićeva 16 knjiga po redu, ali je ujedno prva knjiga koja o najvećem naučniku srpskog porekla govorio iz ugla gastronomskih sklonosti. Knjiga je prevedena na engleski jezik i već je stigla u 187 zemalja sveta. U planu je da se prevede na 75 jezika. Više od dve decenije je istraživao i punih šest godina je Milijan Stojanić pisao knjigu Teslin buket. Konačno je uz podršku Ministarstva inostranih poslova sektor za diplomatiju knjiga ugledala svetlost dana, i po svemu se može reći da je specifična. -Radni naziv je Teslin banket, ali knjiga sadrži čitav njegov životni put, od Smiljana, preko Evrope, pa do Amerike. U njoj možete saznati i kako se Tesla hranio, gde je živeo i mnogo toga interesantnog iz njegovog života. Ima i recepata jela kojima se Nikola Tesla hranio. Ovo je prva istorijska knjiga koja se Teslom bavi na ovaj način i prikazuje ga u jednom pravom svetlu kakav je bio naš naučnik, svetionik, veliki ponos srpskog naroda- počinje priču Milijan Stojanić autor knjige „ Teslin banket“ Tesla je po svemu bio poseban. Dobro je poznavao nauku kojom se bavio, ali je izučavao i medicine. Stojanić ističe da je Tesla sam sebi bio lekar, u mladosti je preležao koleru, i da su ga u 40 godinama stigli i drugi zdravstevni problem, počeo je i sa specifičnom ishranom: -Tesla je samo dva puta dnevno jeo, doručak i večeru najkasnije do 18 h uveče. Voleo je jela iz rodnog Smiljana, tačnije ona koje mu je majka Đuka spremala. Bio je izuzetno zahtevan što se hrane tiče, pa su kuvari gde god da je boravio, zazirali od njega. Najviše je voleo da jede mlečne prerađevine, jaja, med, voće. Znate da je u mladosti preležao koleru, i još neke bolesti, pa je sa 40 godina prestao da konzumira meso i prešao u vegetarijance. Istraživanja koja je Milijan Stojanić godinama radio doveli su do brojnih podataka o Teslinoj ishrani. Ona nije bila jednolična već raznovrsna, i uvek je vodio računa da ne pretera sa unosom kalorija. -Naći ćete u knjizi deo koji govori o tome da je Tesla kada mu iznesu hranu, uslovno rečeno meditirao nad tim jelom. A zarpravo gledaju u to spremljeno jelo on je brojao kalorije. Njegov unos kalorija nije smeo da pređe preko 1.800 kalorija. Ima jedna njegova teorija gde on kaže- nemojte se prejedati jer hrana ubija- kaže Stojanić. Autor knjige se slaže sa Teslom da je brzo konzumiranje jela- bomba u stomaku. Slavni naučnik je to dobro znao pa se time i rukovodio u životu. Zato Teslin banket donosi i brojne recepte koje je Tesla najviše voleo_ -Jednostavno Tesla je bio mnogo interesantan. Iako su ga mnogi smatrali čudakom, on je bio jedan veliki gospodin- ističe Stojanić. U knjizi postoji i simpatična priča o slavnoj francuskoj glumici Sari Bernar koja je bila očarana Teslom i pokušavala da mu se približi. Iako je Sara bila fascinirana srpskim naučnikom, on je ipak ostavo veran svojoj nauci, nije ulazio u romantične veze, jer je verovao da bi ga ometale u naučnoj mistiji. Njoj u čast Milijan je napravio kolač koji nosi naziv Sara Barnar. U planu je da se Teslin banket prevede na 75 jezika, što bi bilo impresivno i na neverovatan način bi doprinelo promociji Teslinog nasleđa i kulture. Obzirom da je Tesla bio naučnik svetskog glasa, ova knjiga je na taj način inspiracija mnogim mladim generacijama. 








Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
U izdanju Centra za negovanje tradicije Čačak ovih dana je objavljenja nova knjiga pod nazivom Seoske slave i zapisi čiji je autor Jelena Milićević, etnolog antropolog. Rukopis je deo projekta koji je podržalo … […]
U susret novogodišnjim praznicima Kulturni centar „Zlatibor” daruje svim mališanima raznovrsni program. Najpre nas 24. decembra očekuje radionica „Pletisanke”, a 25. Kreativna radionica, obe sa prazničnom tematikom, od 12 do 14 časova. U… […]
U Galeriji Međopštinskog istorijskog arhiva u Čačku povodom Dana grada Čačka upriličena je izložba ,, Žena” na fotografijama u periodu od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca do ere socijalizma. Autori izložbe su Bojana… […]
Horski amaterski susreti održaće se tokom predstojećeg vikenda u Kulturnom centru na Zlatiboru i Domu kulture u Čajetini.U petak, 12. decembra, POP HOR „G.L.A.S” iz Užica imaće koncert u Kulturnom centru na Zlatiboru,… […]
Ovaj program spaja epsku poeziju, naučno nasleđe, tradicionalnu muziku i dramski prikaz, stvarajući jedinstveno veče posvećeno geniju Nikole Tesle, legendarnom Petru Perunoviću Perunu i bogatstvu srpske duhovne i umetničke tradicije. Kroz umetničku interpretaciju… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Milijan Stojanić, poznati srpski kuvar i publicista iz Kosjerića, nedavno je objavio knjigu “Teslin banket”. Ovo je Stojanićeva 16 knjiga po redu, ali je ujedno prva knjiga koja o najvećem naučniku srpskog porekla govorio iz ugla gastronomskih sklonosti. Knjiga je prevedena na engleski jezik i već je stigla u 187 zemalja sveta. U planu je da se prevede na 75 jezika. Više od dve decenije je istraživao i punih šest godina je Milijan Stojanić pisao knjigu Teslin buket. Konačno je uz podršku Ministarstva inostranih poslova sektor za diplomatiju knjiga ugledala svetlost dana, i po svemu se može reći da je specifična. -Radni naziv je Teslin banket, ali knjiga sadrži čitav njegov životni put, od Smiljana, preko Evrope, pa do Amerike. U njoj možete saznati i kako se Tesla hranio, gde je živeo i mnogo toga interesantnog iz njegovog života. Ima i recepata jela kojima se Nikola Tesla hranio. Ovo je prva istorijska knjiga koja se Teslom bavi na ovaj način i prikazuje ga u jednom pravom svetlu kakav je bio naš naučnik, svetionik, veliki ponos srpskog naroda- počinje priču Milijan Stojanić autor knjige „ Teslin banket“ Tesla je po svemu bio poseban. Dobro je poznavao nauku kojom se bavio, ali je izučavao i medicine. Stojanić ističe da je Tesla sam sebi bio lekar, u mladosti je preležao koleru, i da su ga u 40 godinama stigli i drugi zdravstevni problem, počeo je i sa specifičnom ishranom: -Tesla je samo dva puta dnevno jeo, doručak i večeru najkasnije do 18 h uveče. Voleo je jela iz rodnog Smiljana, tačnije ona koje mu je majka Đuka spremala. Bio je izuzetno zahtevan što se hrane tiče, pa su kuvari gde god da je boravio, zazirali od njega. Najviše je voleo da jede mlečne prerađevine, jaja, med, voće. Znate da je u mladosti preležao koleru, i još neke bolesti, pa je sa 40 godina prestao da konzumira meso i prešao u vegetarijance. Istraživanja koja je Milijan Stojanić godinama radio doveli su do brojnih podataka o Teslinoj ishrani. Ona nije bila jednolična već raznovrsna, i uvek je vodio računa da ne pretera sa unosom kalorija. -Naći ćete u knjizi deo koji govori o tome da je Tesla kada mu iznesu hranu, uslovno rečeno meditirao nad tim jelom. A zarpravo gledaju u to spremljeno jelo on je brojao kalorije. Njegov unos kalorija nije smeo da pređe preko 1.800 kalorija. Ima jedna njegova teorija gde on kaže- nemojte se prejedati jer hrana ubija- kaže Stojanić. Autor knjige se slaže sa Teslom da je brzo konzumiranje jela- bomba u stomaku. Slavni naučnik je to dobro znao pa se time i rukovodio u životu. Zato Teslin banket donosi i brojne recepte koje je Tesla najviše voleo_ -Jednostavno Tesla je bio mnogo interesantan. Iako su ga mnogi smatrali čudakom, on je bio jedan veliki gospodin- ističe Stojanić. U knjizi postoji i simpatična priča o slavnoj francuskoj glumici Sari Bernar koja je bila očarana Teslom i pokušavala da mu se približi. Iako je Sara bila fascinirana srpskim naučnikom, on je ipak ostavo veran svojoj nauci, nije ulazio u romantične veze, jer je verovao da bi ga ometale u naučnoj mistiji. Njoj u čast Milijan je napravio kolač koji nosi naziv Sara Barnar. U planu je da se Teslin banket prevede na 75 jezika, što bi bilo impresivno i na neverovatan način bi doprinelo promociji Teslinog nasleđa i kulture. Obzirom da je Tesla bio naučnik svetskog glasa, ova knjiga je na taj način inspiracija mnogim mladim generacijama. 








Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
Seoske slave i zapisi,nova knjiga Centra za negovanje tradicije
U izdanju Centra za negovanje tradicije Čačak ovih dana je objavljenja nova knjiga pod nazivom Seoske slave i zapisi čiji je autor Jelena Milićević, etnolog antropolog. Rukopis je deo projekta koji je podržalo … […]
Novogodišnji kulturni dar
U susret novogodišnjim praznicima Kulturni centar „Zlatibor” daruje svim mališanima raznovrsni program. Najpre nas 24. decembra očekuje radionica „Pletisanke”, a 25. Kreativna radionica, obe sa prazničnom tematikom, od 12 do 14 časova. U… […]
Izložba u Čačku povodom Dana grada
U Galeriji Međopštinskog istorijskog arhiva u Čačku povodom Dana grada Čačka upriličena je izložba ,, Žena” na fotografijama u periodu od Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca do ere socijalizma. Autori izložbe su Bojana… […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs