Film&video u Galeriji: Ivan Velisavljević i Skot Barli

Film&video u Galeriji: Ivan Velisavljević i Skot Barli

21/12/2019

Autor: 

Info Press

Izvor: Umetnička galerija „Nadežda Petrović"

Foto: Umetnička galerija „Nadežda Petrović"/SLEEP HAS HER HOUSE

U ponedeljak, 23. decembra u 20 časova, filmski i video program Galerije završava ovogodišnju sezonu, uz ekskluzivnu projekciju dugometražnog eksperimentalnog filma britanskog autora Skota Barlija ”SAN IMA SVOJU KUĆU” / SLEEP HAS HER HOUSE, snimljen 2017, a remasterovan 2019.

O stvaralaštvu ovog izuzetnog umetnika, slikara i autora eksperimentalnih filmova, govoriće Ivan Velisavljević, filmski i književni kritičar i urednik Arhiva alternativnog filma Akademskog filmskog centra pri Domu kulture Studentski grad. Prethodno najavljeno gostovanje Ivana Velisavljevića uz retrospektivu kratkih filmova istog autora odloženo je zbog bolesti gosta, a sada realizujemo gostovanje uz ekskluzivnu projekciju ovog izuzetnog ostvarenja.

Nakon projekcije, očekuje vas razgovor o prikazanom filmu i stvaralaštvu ovog uzbudljivog autora koga nazivaju i ”Anselm Kifer filma”.

Program je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, a ulaz na projekciju je besplatan.

O filmu:

SAN IMA SVOJU KUĆU / SLEEP HAS HER HOUSE, 2017.
Shot on iPhone 6 Plus
Edited with Final Cut Pro X
Digitally remastered in 2019.

Senke vriska penju se iza brda.
To se događalo i ranije.
Ali ovo će biti poslednji put.
Nekoliko preostalih ljudi to oseća, povlačeći se duboko u šumu.
Vrište u tami, dok senke prolaze, ka tlu.

Kroz dugotrajne, statične kadrove film razvija kontemplativno, hipnotičko iskustvo, srodno slikama koje se kreću, mešajući živu akciju, fotografije i crtane slike.

Film je posvećen pokojnom francuskom reditelju i prijatelju Philippeu Coteu, koji je preminuo 2016. godine.O autoru i gostu:

Scott Barley je britanski umetnik-filmski autor iz Južnog Velsa u Velikoj Britaniji.

Njegovi radovi su prikazivani u Evropi, Aziji i Americi, uključujući Institut za savremenu umetnost London, BFI Southbank, Sheffield Doc Fest, Doclisboa, Karlovy Vary IFF, Dokufest, EYE Filmmuseum, Muzej umetnosti u Singapuru, Međunarodni filmski centar Vancouver, Muzej moderne umjetnosti Rio, Muzej savremene umetnosti Buenos Aires i Međunarodni festival dokumentarnog i eksperimentalnog filma Fronteira.

Njegov rad se prvenstveno bavi antropocenom, prirodom, tamom, kosmologijom, fenomenologijom i misticizmom, a povezan je s pokretima Remodernista i Slow Cinema. Njegovo filmsko stvaralaštvo i slike upoređeni su s senzibilitetima autora kao što su, Béla Tarr & Ágnes Hranitzky, Maya Deren, Aleksandar Sokurov, Stan Brakhage, Peter Hutton, Jean Epstein i Philipp Grandrieux, kao i umetnika, JMW Turner, Caspar David Friedrich, Anselm Kiefer, Michael Biberstein i John Martin.

Njegovo prvo dugometražno ostvarenje „Sleep has Her House“ objavljeno je početkom 2017. godine i osvojilo opšte priznanje kao izuzetno delo, kao i nagradu za najbolji film – službenu nagradu žirija na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i eksperimentalnog filma Fronteira u Goiâniji, Brazil. Kasnije je nominovan na filmskim anketama Sight & Sound za 2017. i 2018, u kategoriji „Najbolji video eseji za 2018. godinu“ Sight & Sound. Film je takođe nominovan u anketi Senses of Cinema za 2017. godinu i u filmskoj anketi The Village Voice 2017 za najbolji film, najbolji prvi igrani film i najboljeg reditelja.

Danski filmski kritičar i bivši direktor Evropske dokumentarne mreže Tue Steen Müller opisao ga je kao “filmskog Anselma Kiefera”.

Ivan Velisavljević, diplomirao je opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu i dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti Univerzitetu u Beogradu. Master studije komparativne književnosti završio je, radom iz filmologije, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno radi kao urednik Arhiva alternativnog filma u okviru Akademskog filmskog centra Doma kulture “Studentski grad” u Beogradu.

Radio je kao novinar, kolumnista, filmski i književni kritičar, a njegovi filmološki tekstovi objavljeni su u vodećim stručnim časopisima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i u Nemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, SAD… Tri godine predavao je kreativno pisanje na Fakultetu za medije i komunikaciju. Kao dramaturg, sarađivao je na brojnim radio-dramama, televizijskim emisijama i pozorišnim predstavama.

Autor je knjige Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017 (sa Đ. Bajićem i Z. Jankovićem, Filmski centar Srbije, Beograd, 2017). Uredio je knjigu Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma (sa D. Ognjanovićem, Clio, Beograd, 2008) i temat časopisa Gradac o neobičnim telima/invaliditetu u kulturi i društvu (2012). Knjige poezije Kan (2001) i Aontologija: pesnici heteronimi (sa Milanom N. Lukićem, 2011).

Režirao je drumski dokumentarac Put do Visoke zemlje (2006), eksperimentalne filmove Anacoustic Zone (2009), Nije u metežu Gospod (2011) i Medeja. Doručak (2013), i par video-spotova. Napisao je scenarije za srednjemetražni Teskoba ekspres (2009) i dugometražni Pojačalo i gitara (adaptacija pripovetke Slobodana Tišme, 2010) u okviru filmskog kolektiva „Satibara Film“, čiji je pokretač, i u koprodukciji Akademskog filmskog centra Doma kulture „Studentski grad“. Bio je scenarista i glumac u nekoliko kratkih i srednjemetražnih filmova koji su nagrađivani i prikazivani na festivalima i televizijama.

Na Radio Beogradu emitovane su mu originalne radio-drame Ali ti mi uze dušu, Vašar osvete, Povratak Zmaja od Noćaja, Remboova smrt i Slava i smrt Velje Vraga, kao i petnaestak adaptacija proznih dela. Pozorišna drama Svrati, reče čovek prevedena na engleski, javno čitana i izvođena kao diplomska predstava studenata glume FDU, a od aprila 2015. na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta u Užicu.

Dobitnik je nagrada „Rejmon Keno“ za prozu, „Josip Kulundžić“ za najbolji objavljeni esej iz oblasti filma, „Vitomir Bogić“ za najboljeg mladog radiofonijskog stvaraoca i nagrada Festivala stručne knjige za knjigu koja ostvaruje važan naučni doprinos (Kritički vodič kroz srpski film).

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Film&video u Galeriji: Ivan Velisavljević i Skot Barli". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Znanja i priznanja u 185. godini Užičke gimnazije

Dve godine zaredom najbolji su na prijemnim ispitima za upis na beogradski Medicinski fakultet. Nadareni đaci, posvećeni profesori, dobar rad i rukovođenje ovom školom donose uspeh. Užička gimnazija, jedna od najstarijih prosvetnih ustanova… […]

U UŽIČKOJ BIBLIOTECI OBELEŽEN DAN KANADSKOG FILMA 

Projekcijom filma „TIA I PJUJUK“ rediteljke Lusi Tulugarjuk za učenike šestih i sedmih razreda osnovnih škola, Narodna biblioteka Užice obeležila je Dan kanadskog filma.  Projekcija je održana u okviru programa „Užice- prestonica kulture Srbije 2024“. 

Sadržajan program Kulturnog centra Čačak

Na Velikoj sceni  Kulturnog centra  u Čačku sutra u 20 časova  će nastupiti pijanista Mateja Jovanović. Matija će predstaviti kalsična dela Ravela i Šopena, kao i popularne  klasične kompozicije.  Koncert je organizovan u… […]

VI takmičenje gudača u Muzičkoj školi “Vojislav Lale Stefanović”

Po šesti put, užička Muzička škola “Vojislav Lale Stefanović”, u subotu, 20. aprila,  domaćin je takmičenja gudača koje se organizuje na nivou republičke smotre. “Takmičenje je otvorenog tipa, dakle, pozvane su sve škole… […]

Festival Na pola puta, od 21. do 24. aprila

Halfvai festival počinje 21. aprila, Otvaranje je u 19.00 časova u Narodnom pozorištu, a u 19.30 časova na maloj sceni pozorišta biće izvedena predstava Hartefakta. Ulaz je besplatan, a ulaznice se mogu preuzeti… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz kulture

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
63

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Film&video u Galeriji: Ivan Velisavljević i Skot Barli

21/12/2019
Autor:
Info Press
Izvor: Umetnička galerija „Nadežda Petrović"
Foto: Umetnička galerija „Nadežda Petrović"/SLEEP HAS HER HOUSE

U ponedeljak, 23. decembra u 20 časova, filmski i video program Galerije završava ovogodišnju sezonu, uz ekskluzivnu projekciju dugometražnog eksperimentalnog filma britanskog autora Skota Barlija ”SAN IMA SVOJU KUĆU” / SLEEP HAS HER HOUSE, snimljen 2017, a remasterovan 2019.

O stvaralaštvu ovog izuzetnog umetnika, slikara i autora eksperimentalnih filmova, govoriće Ivan Velisavljević, filmski i književni kritičar i urednik Arhiva alternativnog filma Akademskog filmskog centra pri Domu kulture Studentski grad. Prethodno najavljeno gostovanje Ivana Velisavljevića uz retrospektivu kratkih filmova istog autora odloženo je zbog bolesti gosta, a sada realizujemo gostovanje uz ekskluzivnu projekciju ovog izuzetnog ostvarenja.

Nakon projekcije, očekuje vas razgovor o prikazanom filmu i stvaralaštvu ovog uzbudljivog autora koga nazivaju i ”Anselm Kifer filma”.

Program je podržan od strane Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije, a ulaz na projekciju je besplatan.

O filmu:

SAN IMA SVOJU KUĆU / SLEEP HAS HER HOUSE, 2017.
Shot on iPhone 6 Plus
Edited with Final Cut Pro X
Digitally remastered in 2019.

Senke vriska penju se iza brda.
To se događalo i ranije.
Ali ovo će biti poslednji put.
Nekoliko preostalih ljudi to oseća, povlačeći se duboko u šumu.
Vrište u tami, dok senke prolaze, ka tlu.

Kroz dugotrajne, statične kadrove film razvija kontemplativno, hipnotičko iskustvo, srodno slikama koje se kreću, mešajući živu akciju, fotografije i crtane slike.

Film je posvećen pokojnom francuskom reditelju i prijatelju Philippeu Coteu, koji je preminuo 2016. godine.O autoru i gostu:

Scott Barley je britanski umetnik-filmski autor iz Južnog Velsa u Velikoj Britaniji.

Njegovi radovi su prikazivani u Evropi, Aziji i Americi, uključujući Institut za savremenu umetnost London, BFI Southbank, Sheffield Doc Fest, Doclisboa, Karlovy Vary IFF, Dokufest, EYE Filmmuseum, Muzej umetnosti u Singapuru, Međunarodni filmski centar Vancouver, Muzej moderne umjetnosti Rio, Muzej savremene umetnosti Buenos Aires i Međunarodni festival dokumentarnog i eksperimentalnog filma Fronteira.

Njegov rad se prvenstveno bavi antropocenom, prirodom, tamom, kosmologijom, fenomenologijom i misticizmom, a povezan je s pokretima Remodernista i Slow Cinema. Njegovo filmsko stvaralaštvo i slike upoređeni su s senzibilitetima autora kao što su, Béla Tarr & Ágnes Hranitzky, Maya Deren, Aleksandar Sokurov, Stan Brakhage, Peter Hutton, Jean Epstein i Philipp Grandrieux, kao i umetnika, JMW Turner, Caspar David Friedrich, Anselm Kiefer, Michael Biberstein i John Martin.

Njegovo prvo dugometražno ostvarenje „Sleep has Her House“ objavljeno je početkom 2017. godine i osvojilo opšte priznanje kao izuzetno delo, kao i nagradu za najbolji film – službenu nagradu žirija na Međunarodnom festivalu dokumentarnog i eksperimentalnog filma Fronteira u Goiâniji, Brazil. Kasnije je nominovan na filmskim anketama Sight & Sound za 2017. i 2018, u kategoriji „Najbolji video eseji za 2018. godinu“ Sight & Sound. Film je takođe nominovan u anketi Senses of Cinema za 2017. godinu i u filmskoj anketi The Village Voice 2017 za najbolji film, najbolji prvi igrani film i najboljeg reditelja.

Danski filmski kritičar i bivši direktor Evropske dokumentarne mreže Tue Steen Müller opisao ga je kao “filmskog Anselma Kiefera”.

Ivan Velisavljević, diplomirao je opštu književnost i teoriju književnosti na Filološkom fakultetu i dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti Univerzitetu u Beogradu. Master studije komparativne književnosti završio je, radom iz filmologije, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno radi kao urednik Arhiva alternativnog filma u okviru Akademskog filmskog centra Doma kulture “Studentski grad” u Beogradu.

Radio je kao novinar, kolumnista, filmski i književni kritičar, a njegovi filmološki tekstovi objavljeni su u vodećim stručnim časopisima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i u Nemačkoj, Holandiji, Velikoj Britaniji, SAD… Tri godine predavao je kreativno pisanje na Fakultetu za medije i komunikaciju. Kao dramaturg, sarađivao je na brojnim radio-dramama, televizijskim emisijama i pozorišnim predstavama.

Autor je knjige Kritički vodič kroz srpski film 2000-2017 (sa Đ. Bajićem i Z. Jankovićem, Filmski centar Srbije, Beograd, 2017). Uredio je knjigu Novi kadrovi: skrajnute vrednosti srpskog filma (sa D. Ognjanovićem, Clio, Beograd, 2008) i temat časopisa Gradac o neobičnim telima/invaliditetu u kulturi i društvu (2012). Knjige poezije Kan (2001) i Aontologija: pesnici heteronimi (sa Milanom N. Lukićem, 2011).

Režirao je drumski dokumentarac Put do Visoke zemlje (2006), eksperimentalne filmove Anacoustic Zone (2009), Nije u metežu Gospod (2011) i Medeja. Doručak (2013), i par video-spotova. Napisao je scenarije za srednjemetražni Teskoba ekspres (2009) i dugometražni Pojačalo i gitara (adaptacija pripovetke Slobodana Tišme, 2010) u okviru filmskog kolektiva „Satibara Film“, čiji je pokretač, i u koprodukciji Akademskog filmskog centra Doma kulture „Studentski grad“. Bio je scenarista i glumac u nekoliko kratkih i srednjemetražnih filmova koji su nagrađivani i prikazivani na festivalima i televizijama.

Na Radio Beogradu emitovane su mu originalne radio-drame Ali ti mi uze dušu, Vašar osvete, Povratak Zmaja od Noćaja, Remboova smrt i Slava i smrt Velje Vraga, kao i petnaestak adaptacija proznih dela. Pozorišna drama Svrati, reče čovek prevedena na engleski, javno čitana i izvođena kao diplomska predstava studenata glume FDU, a od aprila 2015. na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta u Užicu.

Dobitnik je nagrada „Rejmon Keno“ za prozu, „Josip Kulundžić“ za najbolji objavljeni esej iz oblasti filma, „Vitomir Bogić“ za najboljeg mladog radiofonijskog stvaraoca i nagrada Festivala stručne knjige za knjigu koja ostvaruje važan naučni doprinos (Kritički vodič kroz srpski film).

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Film&video u Galeriji: Ivan Velisavljević i Skot Barli". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Znanja i priznanja u 185. godini Užičke gimnazije

Dve godine zaredom najbolji su na prijemnim ispitima za upis na beogradski Medicinski fakultet. Nadareni đaci, posvećeni profesori, dobar rad i rukovođenje ovom školom donose uspeh. Užička gimnazija, jedna od najstarijih prosvetnih ustanova… […]

U UŽIČKOJ BIBLIOTECI OBELEŽEN DAN KANADSKOG FILMA 

Projekcijom filma „TIA I PJUJUK“ rediteljke Lusi Tulugarjuk za učenike šestih i sedmih razreda osnovnih škola, Narodna biblioteka Užice obeležila je Dan kanadskog filma.  Projekcija je održana u okviru programa „Užice- prestonica kulture Srbije 2024“. 

Sadržajan program Kulturnog centra Čačak

Na Velikoj sceni  Kulturnog centra  u Čačku sutra u 20 časova  će nastupiti pijanista Mateja Jovanović. Matija će predstaviti kalsična dela Ravela i Šopena, kao i popularne  klasične kompozicije.  Koncert je organizovan u… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up