“Čačanska Rodna”- bogat kulturno umetnički program u septembru

“Čačanska Rodna”- bogat kulturno umetnički program u septembru

01/09/2023

Autor: 

Info Press

Izvor: Čačanska rodna

Foto: Čačanska rodna

Veliki broj događaja planiran je da se održi u septembru u Čačku, prvoj Nacionalnoj prestonici kulture, u okviru projekta ČAČANSKA RODNA. Prvi jesenji mesec počinje u znaku velikih muzičkih zvezda: 1. septembra u 20.00 koncert na Gradskom trgu održaće čuveni gitarista Vlatko Stefanovski, a 2. septembra na istom mestu u 21.00 nastupa Zdravko Čolić. Za oba koncerta ulaz je slobodan i već vlada veliko interesovanje kako Čačana, tako i posetilaca grada Čačka.

U Čačku se održava „Sonjin septembar“, manifestacija posvećena  životu, radu i delu Sonje Savić, slavne glumice rođene u ovom gradu.  Ovo je treće izdanje manifestacije koja  je pokrenuta 2019. godine.  U saradnji sa Domom kulture Studentski  grad i Festivalom Alternative Film  & Video, Umetnička galerija “Nadežda  Petrović” ispunjava glavne ciljeve  manifestacije: širi dostupnost  i interesovanje novih autora i  teoretičara za rad Sonje Savić,  istovremeno afirmišući mlade  stvaraoce širom Evrope i sveta koji  imaju slični angažovani pristup umetnosti. Upravo su dve takve autorka gošće Čačka  ovog septembra. Svoje stvaralaštvo će predstaviti Marjam Tafakori, iranska  autorka sa prebivalištem u Londonu kroz izložbu “[she stuttered]” (otvaranje 5. septembra od 19.00 u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović”) i Gloria Gamer, autorka iz Austrije, kroz izložbu “Alone Out There” (otvaranje 12. septembra od 19.00 u Galeriji “Risim”)  . Tokom njihovog boravka realizovaće se  izložbe koje pružaju susret različitih  poetika i autorskih koncepata, kao i  specijalni prateći programi, filmske i  video projekcije, autorske prezentacije,  panel diskusije.

7. septembra poklonike mode očekuje modna revija limitirane kolekcije inspirisane ženama koje su ostavile dubok trag u našem društvu, kompanije PS fashion, pod nazivom “Ti si ona”. Organizovanjem modne revije biće iskazano posebno poštovanje ženama koje su ostavile značajan trag u srpskom društvu, ali i u svetu.  Inspiracija za modele koji će biti prikazani na ovoj reviji pronađena je u životu i delima Nadežde Petrović, Isidore Sekulić, Milunke Savić, Jelisavete Načić, Drage Ljočić,…

Dani patrijarha Pavla održavaju se u organizaciji udruženja “Pavle – život po Jevanđelju”. U okviru manifestacije biće održana promocija časopisa „PAVLE patrijarh srpski” 11. septembra u 19.00 časova (Gradska Biblioteka “Vladislav Petković Dis”) i 27. septembra svečanost u porti Manastira  Blagoveštenje – Ovčar Banja. Tog dana u 8.00 počinje Sveta Liturgija, u 9.30 svečanost u porti manastira koja uključuje koloniju “Krst patrijarha Pavla”, dodelu nagrada i zahvalnica učesnicima Kolonije, izložbu krstova, pojanje hora Muzičke škole “Dr Vojislav Vučković” iz Čačka.

18. septembar biće postavljena skulptura Olge Jevrić (1922 -2014) pod nazivom ,,Raspon u tenziji” u zoni ispred pešačkog mosta u Čačku. Projekat izvođenja skulpture osmišljen je 2009. godine uz odobrenje i iskrenu radost same Olge Jevrić. Autor i inicijator projekta, istoričar umetnosti – Ljubiša Simović, kustos u kraljevačkom muzeju i tadašnja direktorka Umetničke galerije „Nadežda Petrović”, istoričarka umetnosti Milica Petronijević, odabrali su zajedno sa umetnicom skulpturu „Raspon u tenziji” iz 1996. godine, kojoj je tada u nazivu dodata odrednica – Čačak. Po izričitoj želji umetnice, posao izrade skulpture poveren je vajaru Zoranu Kuzmanoviću, uz umetnički i stručni nadzor vajara Koste Bogdanovića i kustosa Ljubiše Simovića. Međutim, projekat tada nije dovršen i pored ozbiljnih priprema i započetih poslova, pa je „kob” neizvođenja skulptura Olge Jevrić nastavila da traje i posle njene smrti. Nepunu deceniju kasnije i u izmenjenim okolnostima kada ni Jevrićeva ni Bogdanović nisu više među nama, nastavilo se sa realizacijom projekta koji je od izuzetnog značaja za srpsku kulturu. U tom smislu, izvođenje skulpture „Raspon u tenziji (Čačak)” u godini kada je Čačak „Nacionalna prestonica kulture” i kada se obeležava 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, prava je prilika da se na dostojan način odužimo Olgi Jevrić, isto tako velikoj umetnici i akademiku a da srpska umetnost skulpture dobije možda i najznačajnije monumentalno delo u svojoj antologiji.

Dolaze nova muzička imena na ovogodišnjem Festivalu PRiČA koi će se održati u zatvorenom prostoru zbog nestabilnosti vremenskih prilika, u hali KK “Borac” i to u periodu od 21. do 23. septembra 2023. godine. Program počinje u 19:26 h (simbolika ovih brojeva poznata je Čačanima). Festival će otvoriti hor profesorke Mirjane Janevske u kojem će pevati čak 50 gimnazijalaca. Publika će imati priliku da uživa u koncertima 19 bendova, a program koji je najavljen u junu dopunjen je sa tri nova izvodjača: Mile Kekin, SMAK plus i Karakondžule. Između ostalih, nastupaju: Van Gogh, Bjesovi, Bombaj Štampa, Zoe Kida, Aerodrom, Arigo Saki i prijatelji i mnogi drugi. Detalji o festivalu dostupni su na sajtu https://festivalprica.com/

17. međunarodni festival animiranog filma ANIMANIMA 2023 održava se od 19. do 23. septembra i donosi obilje sjajnih animiranih filmova u dva takmičarska programa. U glavnom takmičarskom programu za festivalski Gran pri nadmetaće se trideset dva ostvarenja iz osamnaest zemalja, a odluku o najboljem filmu i ostalim nagradama doneće žiri u kome će raditi jedan od najboljih latinoameričkih animatora Huan Pabalo Saramela iz Argentine,  naša višestruko nagrađivana autorka Ana Nedeljković i Portugalac Žoao Gonzales, čiji je film „Trgovci ledom” ove godine bio u najužem krugu za nagradu Američke akademije Oskar. Najmlađa publika gledaće u matine projekcijama zabavne i duhovite filmove, a o nagradama u ovoj konkurenciji odlučivaće žiri u sastavu Aleksandar Gracer (Austrija), Andrijana Ružić (Italija) i Mate Horesnji (Mađarska). Na repertoaru je i dugometražni program, kao i animirani dokumentarci u selekciji AnimanimaDOCS, animirane reklame u programu STASH, i specijalni program „Tvrđava od kartona: 8 priča o slobodi”. Više o programima i učesnicima na: www.animanima.org 

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” organizuje 28. i 29. septembra konferenciju sa međunarodnim učešćem „Zeleni preokret: cirkularna ekonomija umetnosti i kultureˮ. Glavni partner u organizaciji skupa je Desk Kreativna Evropa Srbije. Predstojeća međunarodna konferencija biće jedna od prvih u Srbiji i regionu koja je posvećena  temi očuvanja kulturnog nasleđa i podrške savremenoj umetničkoj praksi u kontekstu održivog razvoja, koji se ovde posmatraju kroz ekonomski razvoj i razvoj zelene agende. Dvodnevni program je osmišljen tako da predstavi strateški okvir, važnost uloge umetnika i profesionalaca u kulturi u rešavanju kritičnih društvenih i ekoloških pitanja, kao i različite umetničke prakse koje promovišu zeleni pristup u kreativnim procesima.

Beogradsko narodno pozorište bilo  je njena matična kuća. Njena druga, ne  manje važna kuća, bila je Bečka državna  opera. U Milanskoj skali su joj vrata uvek  bila širom otvorena. Na Univerzitetu  umetnosti bila je rektor. Na Fakultetu  muzičke umetnosti odškolovala je neke  od najvećih operskih pevača u Srbiji.  Njeno ime je Radmila Bakočević i u  ovoj godini je proslavila svoj 90. rođendan.  Zbog svega toga će joj se Čačak makar malo  odužiti razgovorom u Kulturnom centru,  koji je sa svetskom operskom divom  zakazan za 30 septembar.

I u septembru Čačak očekuju brojne radionice za decu (9, 13, 16, 20, 23, 27, 30. septembar) -“Dečija Horska sretanja – Deca Čika Jovi Zmaju s ljubavlju”. Muzičke radionice vodi Anđela Zarić; književno-veronaučne radionice vode Dušica Ćurčić i Irena Čolović.

Pored toga 18. septembra u 19.00 Čačane očekuje popularna monodrama “Nenapisana pisma”, u Dvorištu Umetničke galerije “Nadežda Petrović”, u kojoj ulogu čuvene slikarke tumači Vanja Milačić.

Celokupan program za septembar za Čačak – prvu Nacionalne prestonice kulture:

1. septembar, 20.00 – Vlatko Stefanovski, koncert – Gradski trg 

2. septembar, 21.00 – Zdravko Čolić, koncert – Gradski trg        

5. septembar, 19.00 – Sonjin Septembar – “[she stuttered]”, autorka Maryam Tafakory (Iran/Velika Britanija), otvaranje izložbe – Umetnička galerija “Nadežda Petrović” 

7. septembar, 18.00 – “Ti si ona” PS Fashion, modna revija – Institut za voćarstvo Čačak

8. septembar, 18.30 – „Čačanski Rasadnik – Plesom do sveta“, plesni koncert – Kulturni centar Čačak

9, 13, 16, 20, 23, 27, 30. septembar – “Dečija Horska sretanja – Deca Čika Jovi Zmaju s ljubavlju” – dečije radionice – Muzičke radionice vodi Anđela Zarić; Književno-veronaučne radionice vode Dušica Ćurčić i Irena Čolović – Manastir Nikolje, Narodni muzej Čačak     

11. septembar, 19.00 – “Dani patrijarha Pavla” – Promocija časopisa “PAVLE, Patrijarh srpski” – Gradska Biblioteka “Vladislav Petković Dis”      

12. septembar, 19.00 – Sonjin Septembar – “Alone Out There” autorka Gloria Gamer (Austrija/Nemačka) – NA RASKRŠĆU, otvaranje izložbe – Galerija “Risim”          

14. septembar, 19.30 – “Kao vreme ispred nas” – Duhovna akademija, Udruženje Irmos – Dvorište Narodnog muzeja u Čačku      

18. septembar – Otkrivanje skulpture Olge Jevrić – Gradski bedem, plato ispred pešačkog mosta  

18. septembar, 19.00 – “Nenapisana pisma”, pozorišna predstava – Dvorište Umetničke galerije “Nadežda Petrović”      

19 – 23. septembar, 19.00 – ANIMANIMA 2023, festival animiranog filma – Kulturni centar Čačak 

21 – 23. septembar, 19.26 – Festival PRIČA, muzički festival – Hala “KK Borac” (raspored izvođača dostupan na sajtu https://festivalprica.com )    

25. septembar, 19.00  – “Sveti Sava u Hilandaru i Studenici” – Arhimandrit Tihon, iguman manastira Studenica, predavanje – Gradska Biblioteka “Vladislav Petković Dis”   

27. septembar, 09.30 –  “Dani patrijarha Pavla” – Svečanosti u porti manastira – Ovčar Banja, Manastir Blagoveštenje  

28 – 29. septembar, 12.00 – Konferencija  “Zeleni preokret” – Gradska Biblioteka “Vladislav Petković Dis”   

30. septembar, 20.00 – Čačanski Rasadnik – Naša svetska diva – Radmila Bakočević, razgovor sa operskom divom – Velika sala Kulturnog centra Čačak         

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "“Čačanska Rodna”- bogat kulturno umetnički program u septembru". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

STUDENTI ORGANIZOVALI PRIREDBU U VRTIĆU POLETARAC 

Studenti završne godine  užičkog Pedagoškog fakulteta, smer vaspitač, organizovali su u vrtiću Poletarac priredbu pod nazivom “U susret Vaskrsu”. Priredba je realizovana u saradnji sa Predkolskom ustanovom Užice, vaspitačima i decom iz Muzičke škole “Vojislav Lale Stefanović” 

PROGRAM KULTURNOG CENTRA ČAČAK

PROGRAM KULTURNOG CENTRA ČAČAK

U Kulturnom centru opštine Lučani u Guči otvorena izložba slika Milene Stegnjajić

Milena Stegnjajić rođena je u Dučalovićima 1950.godine . Živi u Čačku. Slikarstvom se bavi više od dve decenije. Istče se i u duborezu . Član je Udruženja samoukih slikara i vajara od 2007. godine . Izlagala je na izložbama u zemlji i inostranstvu , likovnim kolonijama. 

 “Golubovi na štrikanoj zavesi” , poezija Slobodana Ristovića

Promocija knjige “Golubovi na štrikanoj zavesi” Slobodana Ristovića održana je u biblioteci „Ljubiša R.Đenić” u Čajetini, rodnom mestu  ovog pesnika.

 INTERAKCIJA – FILMSKA TURNEJA U UŽICU „Šta kažu mladi: otići ili ostati?“

Interakcija – međunarodna produkcijska, obrazovna i programska platforma  posvećena kratkim dokumentarnim filmovima , krenula je na filmsku turneju pod nazivom “Šta mladi kažu: otići ili ostati? “.  

Kliknite ovde za sve vesti iz kulture

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
71

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

“Čačanska Rodna”- bogat kulturno umetnički program u septembru

01/09/2023
Autor:
Info Press
Izvor: Čačanska rodna
Foto: Čačanska rodna

Veliki broj događaja planiran je da se održi u septembru u Čačku, prvoj Nacionalnoj prestonici kulture, u okviru projekta ČAČANSKA RODNA. Prvi jesenji mesec počinje u znaku velikih muzičkih zvezda: 1. septembra u 20.00 koncert na Gradskom trgu održaće čuveni gitarista Vlatko Stefanovski, a 2. septembra na istom mestu u 21.00 nastupa Zdravko Čolić. Za oba koncerta ulaz je slobodan i već vlada veliko interesovanje kako Čačana, tako i posetilaca grada Čačka.

U Čačku se održava „Sonjin septembar“, manifestacija posvećena  životu, radu i delu Sonje Savić, slavne glumice rođene u ovom gradu.  Ovo je treće izdanje manifestacije koja  je pokrenuta 2019. godine.  U saradnji sa Domom kulture Studentski  grad i Festivalom Alternative Film  & Video, Umetnička galerija “Nadežda  Petrović” ispunjava glavne ciljeve  manifestacije: širi dostupnost  i interesovanje novih autora i  teoretičara za rad Sonje Savić,  istovremeno afirmišući mlade  stvaraoce širom Evrope i sveta koji  imaju slični angažovani pristup umetnosti. Upravo su dve takve autorka gošće Čačka  ovog septembra. Svoje stvaralaštvo će predstaviti Marjam Tafakori, iranska  autorka sa prebivalištem u Londonu kroz izložbu “[she stuttered]” (otvaranje 5. septembra od 19.00 u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović”) i Gloria Gamer, autorka iz Austrije, kroz izložbu “Alone Out There” (otvaranje 12. septembra od 19.00 u Galeriji “Risim”)  . Tokom njihovog boravka realizovaće se  izložbe koje pružaju susret različitih  poetika i autorskih koncepata, kao i  specijalni prateći programi, filmske i  video projekcije, autorske prezentacije,  panel diskusije.

7. septembra poklonike mode očekuje modna revija limitirane kolekcije inspirisane ženama koje su ostavile dubok trag u našem društvu, kompanije PS fashion, pod nazivom “Ti si ona”. Organizovanjem modne revije biće iskazano posebno poštovanje ženama koje su ostavile značajan trag u srpskom društvu, ali i u svetu.  Inspiracija za modele koji će biti prikazani na ovoj reviji pronađena je u životu i delima Nadežde Petrović, Isidore Sekulić, Milunke Savić, Jelisavete Načić, Drage Ljočić,…

Dani patrijarha Pavla održavaju se u organizaciji udruženja “Pavle – život po Jevanđelju”. U okviru manifestacije biće održana promocija časopisa „PAVLE patrijarh srpski” 11. septembra u 19.00 časova (Gradska Biblioteka “Vladislav Petković Dis”) i 27. septembra svečanost u porti Manastira  Blagoveštenje – Ovčar Banja. Tog dana u 8.00 počinje Sveta Liturgija, u 9.30 svečanost u porti manastira koja uključuje koloniju “Krst patrijarha Pavla”, dodelu nagrada i zahvalnica učesnicima Kolonije, izložbu krstova, pojanje hora Muzičke škole “Dr Vojislav Vučković” iz Čačka.

18. septembar biće postavljena skulptura Olge Jevrić (1922 -2014) pod nazivom ,,Raspon u tenziji” u zoni ispred pešačkog mosta u Čačku. Projekat izvođenja skulpture osmišljen je 2009. godine uz odobrenje i iskrenu radost same Olge Jevrić. Autor i inicijator projekta, istoričar umetnosti – Ljubiša Simović, kustos u kraljevačkom muzeju i tadašnja direktorka Umetničke galerije „Nadežda Petrović”, istoričarka umetnosti Milica Petronijević, odabrali su zajedno sa umetnicom skulpturu „Raspon u tenziji” iz 1996. godine, kojoj je tada u nazivu dodata odrednica – Čačak. Po izričitoj želji umetnice, posao izrade skulpture poveren je vajaru Zoranu Kuzmanoviću, uz umetnički i stručni nadzor vajara Koste Bogdanovića i kustosa Ljubiše Simovića. Međutim, projekat tada nije dovršen i pored ozbiljnih priprema i započetih poslova, pa je „kob” neizvođenja skulptura Olge Jevrić nastavila da traje i posle njene smrti. Nepunu deceniju kasnije i u izmenjenim okolnostima kada ni Jevrićeva ni Bogdanović nisu više među nama, nastavilo se sa realizacijom projekta koji je od izuzetnog značaja za srpsku kulturu. U tom smislu, izvođenje skulpture „Raspon u tenziji (Čačak)” u godini kada je Čačak „Nacionalna prestonica kulture” i kada se obeležava 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, prava je prilika da se na dostojan način odužimo Olgi Jevrić, isto tako velikoj umetnici i akademiku a da srpska umetnost skulpture dobije možda i najznačajnije monumentalno delo u svojoj antologiji.

Dolaze nova muzička imena na ovogodišnjem Festivalu PRiČA koi će se održati u zatvorenom prostoru zbog nestabilnosti vremenskih prilika, u hali KK “Borac” i to u periodu od 21. do 23. septembra 2023. godine. Program počinje u 19:26 h (simbolika ovih brojeva poznata je Čačanima). Festival će otvoriti hor profesorke Mirjane Janevske u kojem će pevati čak 50 gimnazijalaca. Publika će imati priliku da uživa u koncertima 19 bendova, a program koji je najavljen u junu dopunjen je sa tri nova izvodjača: Mile Kekin, SMAK plus i Karakondžule. Između ostalih, nastupaju: Van Gogh, Bjesovi, Bombaj Štampa, Zoe Kida, Aerodrom, Arigo Saki i prijatelji i mnogi drugi. Detalji o festivalu dostupni su na sajtu https://festivalprica.com/

17. međunarodni festival animiranog filma ANIMANIMA 2023 održava se od 19. do 23. septembra i donosi obilje sjajnih animiranih filmova u dva takmičarska programa. U glavnom takmičarskom programu za festivalski Gran pri nadmetaće se trideset dva ostvarenja iz osamnaest zemalja, a odluku o najboljem filmu i ostalim nagradama doneće žiri u kome će raditi jedan od najboljih latinoameričkih animatora Huan Pabalo Saramela iz Argentine,  naša višestruko nagrađivana autorka Ana Nedeljković i Portugalac Žoao Gonzales, čiji je film „Trgovci ledom” ove godine bio u najužem krugu za nagradu Američke akademije Oskar. Najmlađa publika gledaće u matine projekcijama zabavne i duhovite filmove, a o nagradama u ovoj konkurenciji odlučivaće žiri u sastavu Aleksandar Gracer (Austrija), Andrijana Ružić (Italija) i Mate Horesnji (Mađarska). Na repertoaru je i dugometražni program, kao i animirani dokumentarci u selekciji AnimanimaDOCS, animirane reklame u programu STASH, i specijalni program „Tvrđava od kartona: 8 priča o slobodi”. Više o programima i učesnicima na: www.animanima.org 

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” organizuje 28. i 29. septembra konferenciju sa međunarodnim učešćem „Zeleni preokret: cirkularna ekonomija umetnosti i kultureˮ. Glavni partner u organizaciji skupa je Desk Kreativna Evropa Srbije. Predstojeća međunarodna konferencija biće jedna od prvih u Srbiji i regionu koja je posvećena  temi očuvanja kulturnog nasleđa i podrške savremenoj umetničkoj praksi u kontekstu održivog razvoja, koji se ovde posmatraju kroz ekonomski razvoj i razvoj zelene agende. Dvodnevni program je osmišljen tako da predstavi strateški okvir, važnost uloge umetnika i profesionalaca u kulturi u rešavanju kritičnih društvenih i ekoloških pitanja, kao i različite umetničke prakse koje promovišu zeleni pristup u kreativnim procesima.

Beogradsko narodno pozorište bilo  je njena matična kuća. Njena druga, ne  manje važna kuća, bila je Bečka državna  opera. U Milanskoj skali su joj vrata uvek  bila širom otvorena. Na Univerzitetu  umetnosti bila je rektor. Na Fakultetu  muzičke umetnosti odškolovala je neke  od najvećih operskih pevača u Srbiji.  Njeno ime je Radmila Bakočević i u  ovoj godini je proslavila svoj 90. rođendan.  Zbog svega toga će joj se Čačak makar malo  odužiti razgovorom u Kulturnom centru,  koji je sa svetskom operskom divom  zakazan za 30 septembar.

I u septembru Čačak očekuju brojne radionice za decu (9, 13, 16, 20, 23, 27, 30. septembar) -“Dečija Horska sretanja – Deca Čika Jovi Zmaju s ljubavlju”. Muzičke radionice vodi Anđela Zarić; književno-veronaučne radionice vode Dušica Ćurčić i Irena Čolović.

Pored toga 18. septembra u 19.00 Čačane očekuje popularna monodrama “Nenapisana pisma”, u Dvorištu Umetničke galerije “Nadežda Petrović”, u kojoj ulogu čuvene slikarke tumači Vanja Milačić.

Celokupan program za septembar za Čačak – prvu Nacionalne prestonice kulture:

1. septembar, 20.00 – Vlatko Stefanovski, koncert – Gradski trg 

2. septembar, 21.00 – Zdravko Čolić, koncert – Gradski trg        

5. septembar, 19.00 – Sonjin Septembar – “[she stuttered]”, autorka Maryam Tafakory (Iran/Velika Britanija), otvaranje izložbe – Umetnička galerija “Nadežda Petrović” 

7. septembar, 18.00 – “Ti si ona” PS Fashion, modna revija – Institut za voćarstvo Čačak

8. septembar, 18.30 – „Čačanski Rasadnik – Plesom do sveta“, plesni koncert – Kulturni centar Čačak

9, 13, 16, 20, 23, 27, 30. septembar – “Dečija Horska sretanja – Deca Čika Jovi Zmaju s ljubavlju” – dečije radionice – Muzičke radionice vodi Anđela Zarić; Književno-veronaučne radionice vode Dušica Ćurčić i Irena Čolović – Manastir Nikolje, Narodni muzej Čačak     

11. septembar, 19.00 – “Dani patrijarha Pavla” – Promocija časopisa “PAVLE, Patrijarh srpski” – Gradska Biblioteka “Vladislav Petković Dis”      

12. septembar, 19.00 – Sonjin Septembar – “Alone Out There” autorka Gloria Gamer (Austrija/Nemačka) – NA RASKRŠĆU, otvaranje izložbe – Galerija “Risim”          

14. septembar, 19.30 – “Kao vreme ispred nas” – Duhovna akademija, Udruženje Irmos – Dvorište Narodnog muzeja u Čačku      

18. septembar – Otkrivanje skulpture Olge Jevrić – Gradski bedem, plato ispred pešačkog mosta  

18. septembar, 19.00 – “Nenapisana pisma”, pozorišna predstava – Dvorište Umetničke galerije “Nadežda Petrović”      

19 – 23. septembar, 19.00 – ANIMANIMA 2023, festival animiranog filma – Kulturni centar Čačak 

21 – 23. septembar, 19.26 – Festival PRIČA, muzički festival – Hala “KK Borac” (raspored izvođača dostupan na sajtu https://festivalprica.com )    

25. septembar, 19.00  – “Sveti Sava u Hilandaru i Studenici” – Arhimandrit Tihon, iguman manastira Studenica, predavanje – Gradska Biblioteka “Vladislav Petković Dis”   

27. septembar, 09.30 –  “Dani patrijarha Pavla” – Svečanosti u porti manastira – Ovčar Banja, Manastir Blagoveštenje  

28 – 29. septembar, 12.00 – Konferencija  “Zeleni preokret” – Gradska Biblioteka “Vladislav Petković Dis”   

30. septembar, 20.00 – Čačanski Rasadnik – Naša svetska diva – Radmila Bakočević, razgovor sa operskom divom – Velika sala Kulturnog centra Čačak         

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "“Čačanska Rodna”- bogat kulturno umetnički program u septembru". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

STUDENTI ORGANIZOVALI PRIREDBU U VRTIĆU POLETARAC 

Studenti završne godine  užičkog Pedagoškog fakulteta, smer vaspitač, organizovali su u vrtiću Poletarac priredbu pod nazivom “U susret Vaskrsu”. Priredba je realizovana u saradnji sa Predkolskom ustanovom Užice, vaspitačima i decom iz Muzičke škole “Vojislav Lale Stefanović” 

PROGRAM KULTURNOG CENTRA ČAČAK

PROGRAM KULTURNOG CENTRA ČAČAK

U Kulturnom centru opštine Lučani u Guči otvorena izložba slika Milene Stegnjajić

Milena Stegnjajić rođena je u Dučalovićima 1950.godine . Živi u Čačku. Slikarstvom se bavi više od dve decenije. Istče se i u duborezu . Član je Udruženja samoukih slikara i vajara od 2007. godine . Izlagala je na izložbama u zemlji i inostranstvu , likovnim kolonijama. 

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up