Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
05/12/2024
Autor:
Info Press
Izvor: Gordana Rajičić
Foto: TV Lav
U voćnjacima širom čačanskog kraja u toku je zimska rezidba voća , važna mera od koje će naredne godine, kako stručnjaci kažu , u mnogome zavisiti rodni potencijal i kvalitet voćnih vrsta. Sprovodi se kada lišće sa krošnji stabala počne da opada , pa sve dok ne krene vegetacija. Način primene se razlikuje od vrste voća, kao i sorte kod iste voćne vrste. Zato je , naglašavaju stručnjaci, važno da ovu meru obavljaju iskusni rezači , jer od nje zavise sve druge operacije u voćarstvu , odnosno kako objašnjavaju, ona utiče na kružni, ciklusni tok hranljivih materija. Dani su sve hladniji i kraći, a poljoprivrednici i dalje imaju pune ruke posla. Ne smiruju se ni ratari, ni povrtari, a naročito voćari. Uz zanavljanje zasada i postavljanje novih pravo je vreme za zimsku rezidbu voća. To je važna pomotehnička mera, a istraživanja su pokazala , kaže stručnjak za voćarstvo mr Branko Tanasković da omogućuje mnogo što šta , odnosno dobar rodni potencijal I kvalitet. ,, Ovo je pre svega period kada moramo završiti zimsku rezidbu zahvaljujući kojoj postižemo dobar rodni potencijal, ali pre svega odličan kvalitet plodova koji je pre svega prvi I osnovni preduslov za dobar tržišni plasman”, kaže Tanasković. Milivoje Jerotijević iz Trnave , po zanimanju agronom , iskusni je rezač I jedan od najpopularnijih u čačanskom kraju u ovoj brašni. Zatekli smo ga u voćnjaku u Trnavi sa svojom ekipom. Iz dugogodišnjeg iskustva savetuje rezače da obrate pažnju na cvetni pupoljak. ,, Suština je u tome da se ostavi ravnomerno raspoređen cvetni pupoljak koji će doneti rod za narednu godinu”, reči su Jerotijevića. Kaže da on I njegova ekipa imaju dosta posla zato su na vreme krenuli da svima izađu u susret I rezidbu obave dok vremenske prilike budu to dozvoljavale . Miroslavu Nedeljkoviću , poznatom voćaru iz Miokovaca , rezidbu voća obavljaju stučnjaci iz PSSS Čačak I on je zadovoljan. Osim posla na terenu značajni su mu I saveti kojih se uvek pridržava , a kao rezultat toga je dobar I kvalitetan rod . Savetodavac Tanasković kaže da nestručno izvedena rezidba utiče ne samo na kvalitet , već I prinos I ne slaže se sa uvreženim mišljenjem da je bolja bilo kakva rezidba nego nikakva . Kod primene ove mere on ističe da prednost treba dati jabučastim vrstama. ,, Kod koštičavih vrsta kao što su šljiva, breskva , višnja , trešnja valjalo bi da samu rezidbu obavljamo u kasnijem zimskom periodu, ali da se ovi poslovi završe do samog početka vegetacije.U izboru koštičavih vrsta sam izbegao kajsiju jer je to vrsta karakteristična za naš teren I zahteva određene specifičnosti što se tiče rezidbe I trebalo bi je obavljati u tri navrata”, priča Tanasković. Za dobru rezidbu važan je I alat koji se koristi. Osim klasičnih makaza dostupne su I električne na baterije sa kojima radi rezač Jerotijević. Posao rezača nije lak , ali može da se zaradi. Dnevnica iznosi od 60 do 70 evra. Jerotijević sa svojom ekipom u voćnjak ulazi od 7 časova I na terenu su , kaže, do pola pet. Problem je što je , naglašava, sve teže naći mlade ljude koji hoće da se upuste u ovaj posao .
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
-Discover Serbia i Nacionalni park Tara organizuju 12.septembra najveću do sada akciju čišćenja jezera Perućac. U akciji će učestvovati 15 čamaca i 150 volontera, a vodiće je stručni tim Nacionalnog parka Tara i Discover… […]
“Spremni smo za još jednu zimsku sezonu, uz novu saunu, teretanu i kafić”, naveli su JP Veliki park obavestivši da će od 15. septembra Gradski bazen biti otvoren za posetioce i za sedam… […]
Na sednici Socijalno ekonomskog saveta nije podržan predlog Vlade o povećanju minimalne zarade pa će konačnu odluku o visini manimalca u 2026. godini doneti Vlada Srbije na sednici koja će biti održana u četvrtak.… […]
Promenljivo oblačno i toplo vreme, posle podne i uveče na severu, zapadu i jugozapadu, a tokom noći i u ostalim krajevima očekuje se mestimično kiša, pljuskovi i grmljavina. Temperatura do 33 stepena. Duvaće… […]
Paralelno sa ubiranjem ovogodišnje letine, vredni poljoprivredni proizvođači već pripremaju parcele za narednu sezonu. Među njima je I Velimir Nedić iz Trbušana koji je krajem avgusta posadio sadnice jagoda , koje će … […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
U voćnjacima širom čačanskog kraja u toku je zimska rezidba voća , važna mera od koje će naredne godine, kako stručnjaci kažu , u mnogome zavisiti rodni potencijal i kvalitet voćnih vrsta. Sprovodi se kada lišće sa krošnji stabala počne da opada , pa sve dok ne krene vegetacija. Način primene se razlikuje od vrste voća, kao i sorte kod iste voćne vrste. Zato je , naglašavaju stručnjaci, važno da ovu meru obavljaju iskusni rezači , jer od nje zavise sve druge operacije u voćarstvu , odnosno kako objašnjavaju, ona utiče na kružni, ciklusni tok hranljivih materija. Dani su sve hladniji i kraći, a poljoprivrednici i dalje imaju pune ruke posla. Ne smiruju se ni ratari, ni povrtari, a naročito voćari. Uz zanavljanje zasada i postavljanje novih pravo je vreme za zimsku rezidbu voća. To je važna pomotehnička mera, a istraživanja su pokazala , kaže stručnjak za voćarstvo mr Branko Tanasković da omogućuje mnogo što šta , odnosno dobar rodni potencijal I kvalitet. ,, Ovo je pre svega period kada moramo završiti zimsku rezidbu zahvaljujući kojoj postižemo dobar rodni potencijal, ali pre svega odličan kvalitet plodova koji je pre svega prvi I osnovni preduslov za dobar tržišni plasman”, kaže Tanasković. Milivoje Jerotijević iz Trnave , po zanimanju agronom , iskusni je rezač I jedan od najpopularnijih u čačanskom kraju u ovoj brašni. Zatekli smo ga u voćnjaku u Trnavi sa svojom ekipom. Iz dugogodišnjeg iskustva savetuje rezače da obrate pažnju na cvetni pupoljak. ,, Suština je u tome da se ostavi ravnomerno raspoređen cvetni pupoljak koji će doneti rod za narednu godinu”, reči su Jerotijevića. Kaže da on I njegova ekipa imaju dosta posla zato su na vreme krenuli da svima izađu u susret I rezidbu obave dok vremenske prilike budu to dozvoljavale . Miroslavu Nedeljkoviću , poznatom voćaru iz Miokovaca , rezidbu voća obavljaju stučnjaci iz PSSS Čačak I on je zadovoljan. Osim posla na terenu značajni su mu I saveti kojih se uvek pridržava , a kao rezultat toga je dobar I kvalitetan rod . Savetodavac Tanasković kaže da nestručno izvedena rezidba utiče ne samo na kvalitet , već I prinos I ne slaže se sa uvreženim mišljenjem da je bolja bilo kakva rezidba nego nikakva . Kod primene ove mere on ističe da prednost treba dati jabučastim vrstama. ,, Kod koštičavih vrsta kao što su šljiva, breskva , višnja , trešnja valjalo bi da samu rezidbu obavljamo u kasnijem zimskom periodu, ali da se ovi poslovi završe do samog početka vegetacije.U izboru koštičavih vrsta sam izbegao kajsiju jer je to vrsta karakteristična za naš teren I zahteva određene specifičnosti što se tiče rezidbe I trebalo bi je obavljati u tri navrata”, priča Tanasković. Za dobru rezidbu važan je I alat koji se koristi. Osim klasičnih makaza dostupne su I električne na baterije sa kojima radi rezač Jerotijević. Posao rezača nije lak , ali može da se zaradi. Dnevnica iznosi od 60 do 70 evra. Jerotijević sa svojom ekipom u voćnjak ulazi od 7 časova I na terenu su , kaže, do pola pet. Problem je što je , naglašava, sve teže naći mlade ljude koji hoće da se upuste u ovaj posao .
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
-Discover Serbia i Nacionalni park Tara organizuju 12.septembra najveću do sada akciju čišćenja jezera Perućac. U akciji će učestvovati 15 čamaca i 150 volontera, a vodiće je stručni tim Nacionalnog parka Tara i Discover… […]
“Spremni smo za još jednu zimsku sezonu, uz novu saunu, teretanu i kafić”, naveli su JP Veliki park obavestivši da će od 15. septembra Gradski bazen biti otvoren za posetioce i za sedam… […]
Na sednici Socijalno ekonomskog saveta nije podržan predlog Vlade o povećanju minimalne zarade pa će konačnu odluku o visini manimalca u 2026. godini doneti Vlada Srbije na sednici koja će biti održana u četvrtak.… […]
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs