Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
10/11/2019
Autor:
Info Press
Izvor: RTS/MARIJA MILADINOVIĆ LISOV
Foto: Pixabay
Čuvanjem lokalnih prehrambenih proizvoda čuvamo biodiverzitet ali i kulturnu baštinu. U okviru evropskog projekta „Hrana je kultura“ na sajtu “Slow Food”, do 15. marta mogu se kandidovati zaboravljena jela, a najbolji recepti biće na platformi „Riznica ukusa“. Projekat „Hrana je kultura“ treba da ukaže na rizik od nestanka biljnih vrsta koje su nekada bile sastavni deo ishrane. Namirnice koje biramo i način na koji ih pripremamo ne utiču samo na naše zdravlje, već i na životnu sredinu. Kupovinom od lokalnih poljoprivrednika čuvamo njihovu ekonomsku nezavisnost, ali i biološku raznovrsnost. U okviru projekta „Hrana je kultura“ za Evropsku riznicu ukusa do sada je prijavljeno i oko 30 proizvoda iz Srbije na koje smo najponosniji. „Slatko sa Gledićkih planina, takođe rakija šljivovica odatle, leskovački ajvar, tu je i neki možda zaboravljeni recepti kao onaj za kolač zapravo slatkiš pestilj. Tu se nalazi i vinova loza iz porodice tamjanika, dakle sve ono što je u nekom trenutku bilo ugroženo“, rekao je Ivan Manojlović, vođa projekta „Hrana je kultura“. Nije tajna da moderna poljoprivreda zagađuje a da prerađivačka industrija proizvodi hranu koja je sve manje hranljiva. Zato je važno, kažu stručnjaci, da što više jedemo ono što sami pripremimo. „To što živimo u gradovima i imamo potrebu da se brzo hranimo nije izgovor da ne biramo dobre namirnice. Takođe bi trebalo da se ljudi upute i u to, odakle stiže hrana ali i koje su tehnike uzgajanja hrane. Na primer, da sami probaju nešto na svojoj terasi da uzgoje. bez obzira da li su to tikvice, krastavci nešto malo čisto, i da bi deca znala odakle potiče hrana“, kaže Sabina Kerić iz „Eko-naut-a“. Iz izreke da je čovek ono što jede, proizlazi i to, da bi oni koji kontrolišu hranu mogli da kontrolišu i naše živote. Zato je u svetu multinacionalnih kompanija koje patentiraju semena, važno sačuvati ono što stručnjaci nazivaju prehrambeni suverenitet. „Svaka država mora na svojoj teritoriji da obezbedi dovoljno hrane za sve svoje stanovnike. Dakle da bude što manje uvozno zavisna. Potrebna je takva regulativa da se agrobisnis destimuliše od preteranog reklamiranja i da tako kažem, guranja pod nos poljoprivrednicima sve jača i sve novija sredstava za zaštitu bilja“, smatra Dragan Jonić iz Centra za negu čoveka i prirode AMA. Ekološki proizvedeno meso, voće i povrće može da bude i duplo skuplje od komercijalno proizvedenog. Ipak, pesticidi vezuju vodu, pa je hemijski tretirana, kupovna, hrana obimnija u masi, ali ipak, mnogo manje hranljiva od naizgled sitnih i neuglednih organskih plodova. Izložba „Hrana je kultura“ u Beograd je stigla iz Stokholma, a potom putuje dalje po Evropi prenoseći kulinarsku baštinu starog kontinenta. Lokalne priče o hrani na platformi „Riznica ukusa“ do sada su se pokazale kao dobra turistička reklama.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Zimska služba u Čačku spremna je za predstojeću zimsku sezonu , a preko JP Gradac obezbeđena je dovoljna količina agregata . To je jedan od zaključaka danas održane 40. sednice Gradskog štaba… […]
PU Gradac 97 je povodom završetka poslovne godine organizovalo tradicionalni novogodišnji prijem za članove udruženja, poslovne saradnike, predstavnike javnog, političkog, kulturnog života grada. Tradicionalno okupljanje privrednika prilika je da se sumiraju poslovni rezultati,… […]
Pobednik 2. Sabora srpske harmonike, Strahinja Radonjić iz Beograda, ima 18 godina, svira harmoniku od svoje desete godine. Strahinjina posvećenost muzici vidljiva je na svakom nastupu. Iako je mlad muzičar može se pohvaliti… […]
Luksuzni hotelski brend Crowne Plaza, poznat širom sveta po visokim standardima smeštaja i usluge, gradiće novi hotel na Zlatiboru. Današnjim potpisivanjem ugovora između InterContinental Hotels Group (IHG) I kompanije „LUSS Leisure doo“, zvanično… […]
Javno preduzeće „Putevi Srbije“, na osnovu Izveštaja Štaba zimske službe od 4.53 sati, saopštilo je da su u Srbiji svi putni pravci prohodni i da nema snega. Prilazi zimskim turističkim centrima su takođe… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Čuvanjem lokalnih prehrambenih proizvoda čuvamo biodiverzitet ali i kulturnu baštinu. U okviru evropskog projekta „Hrana je kultura“ na sajtu “Slow Food”, do 15. marta mogu se kandidovati zaboravljena jela, a najbolji recepti biće na platformi „Riznica ukusa“. Projekat „Hrana je kultura“ treba da ukaže na rizik od nestanka biljnih vrsta koje su nekada bile sastavni deo ishrane. Namirnice koje biramo i način na koji ih pripremamo ne utiču samo na naše zdravlje, već i na životnu sredinu. Kupovinom od lokalnih poljoprivrednika čuvamo njihovu ekonomsku nezavisnost, ali i biološku raznovrsnost. U okviru projekta „Hrana je kultura“ za Evropsku riznicu ukusa do sada je prijavljeno i oko 30 proizvoda iz Srbije na koje smo najponosniji. „Slatko sa Gledićkih planina, takođe rakija šljivovica odatle, leskovački ajvar, tu je i neki možda zaboravljeni recepti kao onaj za kolač zapravo slatkiš pestilj. Tu se nalazi i vinova loza iz porodice tamjanika, dakle sve ono što je u nekom trenutku bilo ugroženo“, rekao je Ivan Manojlović, vođa projekta „Hrana je kultura“. Nije tajna da moderna poljoprivreda zagađuje a da prerađivačka industrija proizvodi hranu koja je sve manje hranljiva. Zato je važno, kažu stručnjaci, da što više jedemo ono što sami pripremimo. „To što živimo u gradovima i imamo potrebu da se brzo hranimo nije izgovor da ne biramo dobre namirnice. Takođe bi trebalo da se ljudi upute i u to, odakle stiže hrana ali i koje su tehnike uzgajanja hrane. Na primer, da sami probaju nešto na svojoj terasi da uzgoje. bez obzira da li su to tikvice, krastavci nešto malo čisto, i da bi deca znala odakle potiče hrana“, kaže Sabina Kerić iz „Eko-naut-a“. Iz izreke da je čovek ono što jede, proizlazi i to, da bi oni koji kontrolišu hranu mogli da kontrolišu i naše živote. Zato je u svetu multinacionalnih kompanija koje patentiraju semena, važno sačuvati ono što stručnjaci nazivaju prehrambeni suverenitet. „Svaka država mora na svojoj teritoriji da obezbedi dovoljno hrane za sve svoje stanovnike. Dakle da bude što manje uvozno zavisna. Potrebna je takva regulativa da se agrobisnis destimuliše od preteranog reklamiranja i da tako kažem, guranja pod nos poljoprivrednicima sve jača i sve novija sredstava za zaštitu bilja“, smatra Dragan Jonić iz Centra za negu čoveka i prirode AMA. Ekološki proizvedeno meso, voće i povrće može da bude i duplo skuplje od komercijalno proizvedenog. Ipak, pesticidi vezuju vodu, pa je hemijski tretirana, kupovna, hrana obimnija u masi, ali ipak, mnogo manje hranljiva od naizgled sitnih i neuglednih organskih plodova. Izložba „Hrana je kultura“ u Beograd je stigla iz Stokholma, a potom putuje dalje po Evropi prenoseći kulinarsku baštinu starog kontinenta. Lokalne priče o hrani na platformi „Riznica ukusa“ do sada su se pokazale kao dobra turistička reklama.

Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
Održana 40. sednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Čačka
Zimska služba u Čačku spremna je za predstojeću zimsku sezonu , a preko JP Gradac obezbeđena je dovoljna količina agregata . To je jedan od zaključaka danas održane 40. sednice Gradskog štaba… […]
PU Gradc 97 organizovalo tradicionalni Novogodišnji koktel
PU Gradac 97 je povodom završetka poslovne godine organizovalo tradicionalni novogodišnji prijem za članove udruženja, poslovne saradnike, predstavnike javnog, političkog, kulturnog života grada. Tradicionalno okupljanje privrednika prilika je da se sumiraju poslovni rezultati,… […]
Strahinja Radonjić- pobednik 2. Sabora srpske harmonike
Pobednik 2. Sabora srpske harmonike, Strahinja Radonjić iz Beograda, ima 18 godina, svira harmoniku od svoje desete godine. Strahinjina posvećenost muzici vidljiva je na svakom nastupu. Iako je mlad muzičar može se pohvaliti… […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs