Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
21/12/2024
Autor:
Info Press
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Ukoliko bi miokovačka kajsija postala brend, za šta je nedavno pokrenuta inicijativa, to bi ovom voću dalo dodatnu vrednost, kaže dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku. Veću vrednost imali bi i svi proizvodi koji se dobijaju preradom ovog voća, odnosno bili bi skuplji, a proizvođači bi imali veću dobit nego što je to bilo ranije, objašnjava dalje dr Jevremović. Ukus, miris i kvalitet generalno samo su neke reference koje kandiduju miokovačku kajsiju za zaštitu geografskog porekla, ocenjuju stručnajci. Nakon nedavnog pokretanja inicijative za zaštitu geografskog porekla miokovačke kajsije, pred nadležnim ustanovama , institucijama , stručnjacima je veliki posao. Sledi izrada elaborata sa objašnjem zašto se kajsija iz Miokovaca i okoline razlikuje od ovog voća sa drugih područja, njegovo podnošenje Ministarstvu poljoprivrede , kao i Zavodu za patente. Benefite od brendiranja kajsije imaće prvenstveno proizvođači. ,, Očekujemo da u narednom periodu radimo jako puno na ovom poslu I da konačno dođemo do zaštite geografskog porekla miokovačke kajsije”, kaže dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku. Kaže da brendiranje kajsije donosi dodatu vrednost svim proizvodima. ,, Brojni su dobri primeri u Srbiji I u svetu koje je donela zaštita geografskog porekla. Navešću primer leskovačkog ajvara kada je ranije tegla koštala mnogo manje upravo zbog zaštite geografskog porekla . U nekom periodu kada se sve to završi , svi oni proizvodi koji se proizvedu od kajsije moći će da nose tu zaštitu geografskog porekla , a oproizvođači će imati jako dobru dobit od miokovačke kajsije”, ističe dr Jevremović. Agroekološki uslovi karakteristični za Miokovce i okolna sela značajno doprinose posebnom kvalitetu miokovačke kajsije po kome se ova vrsta voća izdvaja od istih voćki sa drugih podneblja. ,, To doprinosi posebnom ukusu, mirisu I kvalitetu I proizvoda bilo da se radi o sokovima , džemovima I drugom . Miokovačka kajsija je poznata ne samo u Srbiji , već I u regionu.I Čaeška I Slovačaka imaju kupce za miokovačku kajsiju upravo zbog te arome koja je specifična I kojoj odgovaraju agroekološki uslovi zbog čega su plodovi specifični I aromatični”, kazao je naš sagovornik. Inicijativu za zaštitu geografskog porekla miokovačke kajsije pokrenuli su na prvom mestu predstavnici udruženja Miokovačka kajsija , a u timu za brendiranje su i predstavnici iz RPK ZA Moravički okrug , Centra za negovanje tradicije , Instituta za Voćartvo u Čačku i Agronomskog fakulteta. Ocenjujući ovogodišnju sezonu za kajsiju , dr Jevremović kaže da je godinabila veoma nepovoljna , uostalom kao i za drugo voće. Pozni prolećni mraz na negativno uticao na prinos i mada još 6vaničnih podataka nem a ali je najverovatnije prepolovljen rod kajsije, ističe naš sagovornik. 

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Paralelno sa ubiranjem ovogodišnje letine, vredni poljoprivredni proizvođači već pripremaju parcele za narednu sezonu. Među njima je I Velimir Nedić iz Trbušana koji je krajem avgusta posadio sadnice jagoda , koje će … […]
U toku je drugi upisni rok na Agronomskom fakultetu u Čačku. Prijava kandidata traje do 18.septembra tekuće godine. Zainteresovani se mogu odlučiti za studijske programe u oblasti : opšta agronomija, voćarstvo i vinogradarstvo,… […]
Mladi istraživači Srbije raspisuju konkurs za učešće na izložbi „Transparentno: Ne kupuj – stvaraj!” Mladi istraživači Srbije pozivaju sve umetnike koji u svom radu primenjuju principe apciklaže da se prijave na konkurs… […]
Privredna komora Srbije i Blic BIznis razvili su BizChat, prvi poslovni asistent koji bi trebalo da olakša poslovanje I pruži brze I tačne informacije privrednicima. U realnom vremenu, 24 sata u sedmici, omogućava privrednicima… […]
Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak za nominaciju četiri lokaliteta sa drevnim i netaknutim bukovim šumama u Srbiji za upis na UNESCO listu svetske prirodne baštine. Predloženi lokaliteti nalaze se u tri… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Ukoliko bi miokovačka kajsija postala brend, za šta je nedavno pokrenuta inicijativa, to bi ovom voću dalo dodatnu vrednost, kaže dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku. Veću vrednost imali bi i svi proizvodi koji se dobijaju preradom ovog voća, odnosno bili bi skuplji, a proizvođači bi imali veću dobit nego što je to bilo ranije, objašnjava dalje dr Jevremović. Ukus, miris i kvalitet generalno samo su neke reference koje kandiduju miokovačku kajsiju za zaštitu geografskog porekla, ocenjuju stručnajci. Nakon nedavnog pokretanja inicijative za zaštitu geografskog porekla miokovačke kajsije, pred nadležnim ustanovama , institucijama , stručnjacima je veliki posao. Sledi izrada elaborata sa objašnjem zašto se kajsija iz Miokovaca i okoline razlikuje od ovog voća sa drugih područja, njegovo podnošenje Ministarstvu poljoprivrede , kao i Zavodu za patente. Benefite od brendiranja kajsije imaće prvenstveno proizvođači. ,, Očekujemo da u narednom periodu radimo jako puno na ovom poslu I da konačno dođemo do zaštite geografskog porekla miokovačke kajsije”, kaže dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku. Kaže da brendiranje kajsije donosi dodatu vrednost svim proizvodima. ,, Brojni su dobri primeri u Srbiji I u svetu koje je donela zaštita geografskog porekla. Navešću primer leskovačkog ajvara kada je ranije tegla koštala mnogo manje upravo zbog zaštite geografskog porekla . U nekom periodu kada se sve to završi , svi oni proizvodi koji se proizvedu od kajsije moći će da nose tu zaštitu geografskog porekla , a oproizvođači će imati jako dobru dobit od miokovačke kajsije”, ističe dr Jevremović. Agroekološki uslovi karakteristični za Miokovce i okolna sela značajno doprinose posebnom kvalitetu miokovačke kajsije po kome se ova vrsta voća izdvaja od istih voćki sa drugih podneblja. ,, To doprinosi posebnom ukusu, mirisu I kvalitetu I proizvoda bilo da se radi o sokovima , džemovima I drugom . Miokovačka kajsija je poznata ne samo u Srbiji , već I u regionu.I Čaeška I Slovačaka imaju kupce za miokovačku kajsiju upravo zbog te arome koja je specifična I kojoj odgovaraju agroekološki uslovi zbog čega su plodovi specifični I aromatični”, kazao je naš sagovornik. Inicijativu za zaštitu geografskog porekla miokovačke kajsije pokrenuli su na prvom mestu predstavnici udruženja Miokovačka kajsija , a u timu za brendiranje su i predstavnici iz RPK ZA Moravički okrug , Centra za negovanje tradicije , Instituta za Voćartvo u Čačku i Agronomskog fakulteta. Ocenjujući ovogodišnju sezonu za kajsiju , dr Jevremović kaže da je godinabila veoma nepovoljna , uostalom kao i za drugo voće. Pozni prolećni mraz na negativno uticao na prinos i mada još 6vaničnih podataka nem a ali je najverovatnije prepolovljen rod kajsije, ističe naš sagovornik. 

Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
Poljoprivrednici pripremaju parcele za proizvodnju u naredno sezoni
Paralelno sa ubiranjem ovogodišnje letine, vredni poljoprivredni proizvođači već pripremaju parcele za narednu sezonu. Među njima je I Velimir Nedić iz Trbušana koji je krajem avgusta posadio sadnice jagoda , koje će … […]
Drugi upisni rok na Agronomskom fakultetu u Čačku
U toku je drugi upisni rok na Agronomskom fakultetu u Čačku. Prijava kandidata traje do 18.septembra tekuće godine. Zainteresovani se mogu odlučiti za studijske programe u oblasti : opšta agronomija, voćarstvo i vinogradarstvo,… […]
Otvoren umetnički konkurs “Transparentno: ne kupuj – stvaraj!” – Mladi istraživači Srbije
Mladi istraživači Srbije raspisuju konkurs za učešće na izložbi „Transparentno: Ne kupuj – stvaraj!” Mladi istraživači Srbije pozivaju sve umetnike koji u svom radu primenjuju principe apciklaže da se prijave na konkurs… […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs