Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
27/06/2023
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
U susret ovogodišnjoj manifestaciji Dani srpske kajsije , koja će biti organizovana 15. Jula , u Miokovcima je održano ocenjivanje rakija od kajsije . Proizvođači su ponudili 36 uzoraka žestokog pića od kajsije , a pobednik će biti proglašen na Danima kajsije u okviru kojih se prvi put od osnivanja manifestacije , ove godine pažnja posvećuje rakiji od kajsije . Miokovci, Gornja Gorevnica, Prijevor , Brđani , Milićevci, Vranići i Trbušani spadaju u najveću regiju za proizvodnju kajsije u Srbiji i predstavljaju mikrolokalitet gde uspevaju najbolje kajsije One predstavljaju i odličnu sirovinu za proizvodnju rakije od kajsije kojoj se nije posvećivalo dovoljno pažnje do sada. Ove godine prvi put Dani srpske kajsije biće posvećeni kajsijevači. U susret toj manifestaciji u osnovnoj školi u Miokovcima održano je ocenjivanje uzoraka ovog pića , a pobednik će se znati 15. jula kada počinje tradicionalna Kajsijada. ,, Na osnovu prvih nekoliko uzoraka koje smo probali vidimo da tu ima šarenog kvaliteta , da su neke rakije sa dobrim aromatskim potencijalom, dobrom aromom, do onih koje imaju neke manice koje su praktično neke dečje bolesti kod proizvođalka koje se lako prevazilaze ukoliko proizvošači poslušaju struku i nauku , tako da se nadam da će se u narednom periodu znatno podići nivo kajsijevače u ovom kraju“, kaže dr Branko Popović sa Instituta za voćarstvo u Čačku . Član komisije za ocenu kvaliteta rakije Miloljub Gojković , koji je nekada radio u PIK- u Takovo , seća se vremena kada su iz miokovačkog kraja i okoline stizale tone kajsija na preradu i nada se da će ocenjivanje kvaliteta kajsije u okviru Dana srpske kajsije postati tradicionalno . On ističe da je kajsij a voćka od koje je teško napraviti dobru rakiju .,, Vrlo rano stiže , a o tome ćemo pričati na nekom stručnom nivou sa proizvošačima“, priča Gojković . S obzirom da postoji dobra sirovinska baza stručnjaci se nadaju da se kajsijevaača neće proizvoditi samo od ostataka voća , već od kvalitetne sirovine . ,, Ne treba to da bude strogo pravilo. Ja verujem da je i kajsijevača odlična sa ove regije. Sutra može biti deo prepoznatljivog brenda ovih sela , čak i Čačka , zato što imamo lepu sirovinsku bazu da ne prerađujemo ono što nam ostane, nego i kvalitetnu sirovinu i da tako postignemo boluju cenu . Pokazalo se na terenu da puno ljudi rakiju od kajsije. Nisu to značajne količine da bi trgovali time , ali videćemo kakvi su to proizvodi“, rekao je dr Ivan Glišić,profesor na Agronomskom fakultetu u Čačku. Svaka voćna sirovina ima svoje izazove , kaže dr Popović. Ni jednoj se ne može pristupiti na isti način .Svaka traži izmenu tehnološkog postupka kako bi iz te sirovine izvuklo ono najbolje i kako se u toku prerade ne bi stvorili mirisi i ukusi koji obaraju kvalitet tih rakija.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Vrtić Maslačak u Zablaću biće svečano otvoren 1. septembra , najavio je zamenik gradonačelnika Čačka Vladan Milić. U tom objektu će biti smešteno oko 120 mališana sa područja 11 seoskih mesnih zajednica sa… […]
Na 26 km od centra Zlatibora, u selu Sirogojnu, nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji- etno kompleks „Staro selo“. Na prostoru od pet hektara, pored crkve Svetih Petra i Pavla, smeštene… […]
Sredstva za osnivanje savetovališta za brak i porodicu obezbedila je Švajcarska preko UNOPS-a u okviru projekta „Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ . Čačak je jedna od ukupno 15 lokalnih samouprava koji će… […]
Prosvetni radnici Užica obratili su se otvorenim pismom načelniku PU Užice, gradskom većniku za društvene delatnosti, gradskom većniku za socijalna pitanja i načelniku ŠU Užice. Saopštenje prenosimo u celosti: „U novu školsku godinu… […]
Ministarstvo prosvete saopštava da je obezbedilo besplatne udžbenike za 96.165 učenika osnovnih škola u školskoj 2025/26. godini, a za nabavku udžbenika izdvojeno je 985 miliona dinara.Ukupno je obezbeđeno 903.525 udžbenika, saopštava Ministarstvo prosvete.Navodi… […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
U susret ovogodišnjoj manifestaciji Dani srpske kajsije , koja će biti organizovana 15. Jula , u Miokovcima je održano ocenjivanje rakija od kajsije . Proizvođači su ponudili 36 uzoraka žestokog pića od kajsije , a pobednik će biti proglašen na Danima kajsije u okviru kojih se prvi put od osnivanja manifestacije , ove godine pažnja posvećuje rakiji od kajsije . Miokovci, Gornja Gorevnica, Prijevor , Brđani , Milićevci, Vranići i Trbušani spadaju u najveću regiju za proizvodnju kajsije u Srbiji i predstavljaju mikrolokalitet gde uspevaju najbolje kajsije One predstavljaju i odličnu sirovinu za proizvodnju rakije od kajsije kojoj se nije posvećivalo dovoljno pažnje do sada. Ove godine prvi put Dani srpske kajsije biće posvećeni kajsijevači. U susret toj manifestaciji u osnovnoj školi u Miokovcima održano je ocenjivanje uzoraka ovog pića , a pobednik će se znati 15. jula kada počinje tradicionalna Kajsijada. ,, Na osnovu prvih nekoliko uzoraka koje smo probali vidimo da tu ima šarenog kvaliteta , da su neke rakije sa dobrim aromatskim potencijalom, dobrom aromom, do onih koje imaju neke manice koje su praktično neke dečje bolesti kod proizvođalka koje se lako prevazilaze ukoliko proizvošači poslušaju struku i nauku , tako da se nadam da će se u narednom periodu znatno podići nivo kajsijevače u ovom kraju“, kaže dr Branko Popović sa Instituta za voćarstvo u Čačku . Član komisije za ocenu kvaliteta rakije Miloljub Gojković , koji je nekada radio u PIK- u Takovo , seća se vremena kada su iz miokovačkog kraja i okoline stizale tone kajsija na preradu i nada se da će ocenjivanje kvaliteta kajsije u okviru Dana srpske kajsije postati tradicionalno . On ističe da je kajsij a voćka od koje je teško napraviti dobru rakiju .,, Vrlo rano stiže , a o tome ćemo pričati na nekom stručnom nivou sa proizvošačima“, priča Gojković . S obzirom da postoji dobra sirovinska baza stručnjaci se nadaju da se kajsijevaača neće proizvoditi samo od ostataka voća , već od kvalitetne sirovine . ,, Ne treba to da bude strogo pravilo. Ja verujem da je i kajsijevača odlična sa ove regije. Sutra može biti deo prepoznatljivog brenda ovih sela , čak i Čačka , zato što imamo lepu sirovinsku bazu da ne prerađujemo ono što nam ostane, nego i kvalitetnu sirovinu i da tako postignemo boluju cenu . Pokazalo se na terenu da puno ljudi rakiju od kajsije. Nisu to značajne količine da bi trgovali time , ali videćemo kakvi su to proizvodi“, rekao je dr Ivan Glišić,profesor na Agronomskom fakultetu u Čačku. Svaka voćna sirovina ima svoje izazove , kaže dr Popović. Ni jednoj se ne može pristupiti na isti način .Svaka traži izmenu tehnološkog postupka kako bi iz te sirovine izvuklo ono najbolje i kako se u toku prerade ne bi stvorili mirisi i ukusi koji obaraju kvalitet tih rakija.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Vrtić Maslačak u Zablaću biće svečano otvoren 1. septembra , najavio je zamenik gradonačelnika Čačka Vladan Milić. U tom objektu će biti smešteno oko 120 mališana sa područja 11 seoskih mesnih zajednica sa… […]
Na 26 km od centra Zlatibora, u selu Sirogojnu, nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji- etno kompleks „Staro selo“. Na prostoru od pet hektara, pored crkve Svetih Petra i Pavla, smeštene… […]
Sredstva za osnivanje savetovališta za brak i porodicu obezbedila je Švajcarska preko UNOPS-a u okviru projekta „Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ . Čačak je jedna od ukupno 15 lokalnih samouprava koji će… […]
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs