U martu počinje škola o rezidbi voća

U martu počinje škola o rezidbi voća

20/02/2024

Autor: 

Info Press

Izvor: InfoPress

Foto: Tv Lav

Tradicionalna škola rezidbe voća u organizacijiPoljoprivredne savetodavne  stručne službe Užice planirana je za početak marta. Prijavljivanje zainteresovanih polaznika je u toku, a obuka će se i ove godine  organizovati iz dva dela, teorijskog i praktičnog.  Teorijski deo  se održava u prostorijama Službe, a praktični na poljoprivrednim gazdinstvima u voćnjacima reprezentativnih proizvođača iz regiona.

Redovno i pravilno orezivanje voća je ključ uspeha za bolji prinos voća po stablu. Zato je orezivanje od izuzetnog značaja, posebno kod mladih voćki. Voćke jednostavno ne trpe nestručne ruke:

-Već duži vremenski period u više opština u našem kraju, organizujemo školu rezidbe voća za poljoprivredne proizvođače i ostale zainteresovane za ovu tehničku meru agrotehničku meru. To radimo iz jednostavnog razloga, zato što je rezidba sastavni deo agrotehnike u voćarstu, i sve voćne vrste treba rezati. Voće se reše iz više razloga, od ekonomskih do estetskih razloga. Voćku treba rezati zato što daje bolje  i kvalitetnije prinose, bolje koristi sunčevu svetlost i zbog niza drugih razloga- objašnjava Andrija Radulović  savetnik za voćarstvo  PSSS Užice.

Problem nedostatka stručnjaka na vreme su uočili u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Užice i već dugi niz godina organizuju školu o rezidbi voća. Edukacija  se sastoji iz dva dela, teorijskih predavanja i praktične rezidbe:

-Tehnika rezidbe se detaljnije sluša i uči na našim predavanjima, našoj edukaciji koja traje četiri dana. Proizvođači imaju priliku da ono što su čuli u toku teorijske obuke da primene u praktičnom delu. Škola će biti organizovana početkom marta, prijavljivanje je u toku i traje do kraja februra je prijavljivanje svih zainteresovanih polaznika. Nemaju neki posebni uslovi za prijavu. – ističe Radulović.

Da škola rezidbe ima svoju svrhu govore I dosadašnja pozitivna iskustva. Neki od polaznika postali su i pravi rezači, što je od velikog značaja za voćarstvo. Stručnjaci upozoravaju da, ako se u rezidbi pogreši, te greške su nenadoknadive:

-Posebno je važna rezidba kod mladih voćaka, kada se formira njihov oblik, od čega zavisi i njen budući prinos. Zato je potrebno praviti što manje grešaka. Neke greške mogu malo da se isprave, posebno ako se urade kod mladih biljaka, onda je to greška koja se teško nadoknađuje.

Za dobru rezidbu potreban je i kvalitetan alat. Pored toga, alat mora biti dobro naoštren i temeljno očišćen:

-Poželjno je da se izvrši dezinfekcija alata sa određenim dezinfekcionim sredstvima, najčešće alkoholom ili varikinom, da se ne bi prenosile ili širile bolesti ervinije koja je ozbiljna bolest, posebno kod kruške, dunje, mušmule itd. –kaže Radulović.

Četvorodnevnom obukom  škole rezidne, koju organizuje Poljoprivredno savetodavna stručna služba Užice,  biće obuhvaćena rezidba drvenastih, jabučastih, koštičavih i jezgrastih voćnih vrsta. Polaznici na kraju dobijaju sertifikat o osposobljenosti za obavljanje rezidbe.

, , ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U martu počinje škola o rezidbi voća". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Sećanje se gubi, ali osoba i dalje postoji

Čačansko udruženje demetnih osoba  ,, Č.U.D.O. “,u okviru projekata ,, Sećanje se gubi, ali osoba i dalje postoji”, organizovaće od septembra mini testove i predavanja  usmerena na prepoznavanje prvih simptoma.   Cilj je da… […]

Menja se režim saobraćaja zbog radova u zoni tunela Laz

Do 02.10.2025. godine, na snazi će biti izmena režima saobraćaja zbog radova na državnom putu I A reda broj 2, Pakovraće – Požega, u zoni tunela Laz, saopšteno je iz JP “Putevi Srbije”.… […]

Suša i visoke cene – da li će zima biti bez zimnice

Građani su na pijaci ove godine, rekli bismo, rekordno zaobilazili tezge sa voćem dok su pojedini kupovali tek da “utole želju”. Svi su ipak saglasni u jednom – da su trešnje, kajsije, kupine… […]

Više sunca sa temperaturom do 33 stepena, od petka promena vremena

U Srbiji će biti pretežno sunčano i toplo vreme, uz slab do umeren, promenljiv vetar. Najviša dnevna temperatura do 33 stepena. Sa Mediterana stiže malo topliji vazduh. U većem delu zemlje na snazi… […]

Međunarodni dan humanosti 19.avgust

Svake godine 19. avgusta obeležava se Međunarodni dan humanosti- dan posvećen humanitarnim radnicima. Cilj je da se ukaže na važnost humanitarnog rada, ali i da se istaknu pojedinci koji pomažu ljudima pogođenim krizama,… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
339

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

U martu počinje škola o rezidbi voća

20/02/2024
Autor:
Info Press
Izvor: InfoPress
Foto: Tv Lav

Tradicionalna škola rezidbe voća u organizacijiPoljoprivredne savetodavne  stručne službe Užice planirana je za početak marta. Prijavljivanje zainteresovanih polaznika je u toku, a obuka će se i ove godine  organizovati iz dva dela, teorijskog i praktičnog.  Teorijski deo  se održava u prostorijama Službe, a praktični na poljoprivrednim gazdinstvima u voćnjacima reprezentativnih proizvođača iz regiona.

Redovno i pravilno orezivanje voća je ključ uspeha za bolji prinos voća po stablu. Zato je orezivanje od izuzetnog značaja, posebno kod mladih voćki. Voćke jednostavno ne trpe nestručne ruke:

-Već duži vremenski period u više opština u našem kraju, organizujemo školu rezidbe voća za poljoprivredne proizvođače i ostale zainteresovane za ovu tehničku meru agrotehničku meru. To radimo iz jednostavnog razloga, zato što je rezidba sastavni deo agrotehnike u voćarstu, i sve voćne vrste treba rezati. Voće se reše iz više razloga, od ekonomskih do estetskih razloga. Voćku treba rezati zato što daje bolje  i kvalitetnije prinose, bolje koristi sunčevu svetlost i zbog niza drugih razloga- objašnjava Andrija Radulović  savetnik za voćarstvo  PSSS Užice.

Problem nedostatka stručnjaka na vreme su uočili u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Užice i već dugi niz godina organizuju školu o rezidbi voća. Edukacija  se sastoji iz dva dela, teorijskih predavanja i praktične rezidbe:

-Tehnika rezidbe se detaljnije sluša i uči na našim predavanjima, našoj edukaciji koja traje četiri dana. Proizvođači imaju priliku da ono što su čuli u toku teorijske obuke da primene u praktičnom delu. Škola će biti organizovana početkom marta, prijavljivanje je u toku i traje do kraja februra je prijavljivanje svih zainteresovanih polaznika. Nemaju neki posebni uslovi za prijavu. – ističe Radulović.

Da škola rezidbe ima svoju svrhu govore I dosadašnja pozitivna iskustva. Neki od polaznika postali su i pravi rezači, što je od velikog značaja za voćarstvo. Stručnjaci upozoravaju da, ako se u rezidbi pogreši, te greške su nenadoknadive:

-Posebno je važna rezidba kod mladih voćaka, kada se formira njihov oblik, od čega zavisi i njen budući prinos. Zato je potrebno praviti što manje grešaka. Neke greške mogu malo da se isprave, posebno ako se urade kod mladih biljaka, onda je to greška koja se teško nadoknađuje.

Za dobru rezidbu potreban je i kvalitetan alat. Pored toga, alat mora biti dobro naoštren i temeljno očišćen:

-Poželjno je da se izvrši dezinfekcija alata sa određenim dezinfekcionim sredstvima, najčešće alkoholom ili varikinom, da se ne bi prenosile ili širile bolesti ervinije koja je ozbiljna bolest, posebno kod kruške, dunje, mušmule itd. –kaže Radulović.

Četvorodnevnom obukom  škole rezidne, koju organizuje Poljoprivredno savetodavna stručna služba Užice,  biće obuhvaćena rezidba drvenastih, jabučastih, koštičavih i jezgrastih voćnih vrsta. Polaznici na kraju dobijaju sertifikat o osposobljenosti za obavljanje rezidbe.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U martu počinje škola o rezidbi voća". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Sećanje se gubi, ali osoba i dalje postoji

Čačansko udruženje demetnih osoba  ,, Č.U.D.O. “,u okviru projekata ,, Sećanje se gubi, ali osoba i dalje postoji”, organizovaće od septembra mini testove i predavanja  usmerena na prepoznavanje prvih simptoma.   Cilj je da… […]

Menja se režim saobraćaja zbog radova u zoni tunela Laz

Do 02.10.2025. godine, na snazi će biti izmena režima saobraćaja zbog radova na državnom putu I A reda broj 2, Pakovraće – Požega, u zoni tunela Laz, saopšteno je iz JP “Putevi Srbije”.… […]

Suša i visoke cene – da li će zima biti bez zimnice

Građani su na pijaci ove godine, rekli bismo, rekordno zaobilazili tezge sa voćem dok su pojedini kupovali tek da “utole želju”. Svi su ipak saglasni u jednom – da su trešnje, kajsije, kupine… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
O privatnosti

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.