Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
30/03/2025
Autor:
Info Press
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Posna kuhinja postaje sve popularnija kako među starijom, tako i među mlađom populacijom. Ovakav način ishrane primenjuje se ne samo uoči velikih pravoslavnih praznika, kao što je trenutno Vaskršnji post u susret Vaskrsu, već i nezavisno od toga. Razlozi za pribegavanje posnoj hrani su brojni, a zdravstveni su na prvom mestu. Ipak, stručnjaci kažu da je prelazak na novi režim ishrane, gde preovlađuje voće, povrće i žitarice, najbolje obaviti u konsultaciji sa lekarima. Da budemo lepi, zdravi, da pročistimo organizam, neka su od smernica kojima se rukovode građani kada odluče da poste. To je zdrav način ishrane koji podrazumeva konzumiranje voća, povrća i žitarica, i koji u potpunosti može da zadovolji potrebe organizma za vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima, kaže poznata čačanska nutricionistkinja Sonja Nikačević.
“Poželjno je da se bar svaka dva, tri meseca odradi detoks tela korišćenjem namirnica biljnog porekla u sirovom stanju. Jer se u toku godine nakupi u organizmu masna hrana i toksini, pa nam u tome pomaže detoks ili post. Tokom posta možemo primetiti da nam se koža prečišćava, kao i kosa. Nivo masnoća i šećera u krvi se stabilizuje”, kaže Nikačević.
Legitimno je pravo svakoga da odabere kada će i da li će postiti. Sve više je ljudi koji poste u susret verskim praznicima, što ranije nije bio slučaj, kaže Nikačević, i naglašava da zbog toga pravi sve više posnih jelovnika, kao i da se prati kalendar posta, odnosno da li je na vodi, ulju ili podrazumeva ribu. Vaskršnji post je veoma strogi post, pa bi valjalo poštovati sva pravila koja on predviđa.
Post ne podrazumeva gladovanje, već konzumiranje namirnica biljnog porekla. Individualna je stvar da li će i kako kome prijati posna hrana.
Posnu hranu mnogi konzumiraju u svrhu fizičkog izgleda. I to je sasvim u redu i ne treba kritikovati ako se iz tog razloga menja režim ishrane. Svi želimo lepo da izgledamo u kupaćim kostimima, letnjim haljinama, kao i na nekim svečanostima. Sve je to normalno, ali savet stručnjaka ne treba zanemariti.
Naša sagovornica ipak naglašava da, i pored mnogih benefita posne hrane, ne bi trebalo takav način ishrane primenjivati tokom čitave godine. Jer, ističe ona, našem organizmu su potrebne i masti i proteini životinjskog porekla.
Kod izrade jelovnika ili pružanja saveta Nikačević pristupa individualno. Jelovnik se izrađuje da zadovolji kalorijske, količinske i nutritivne vrednosti, te da bude prilagođen određenoj osobi.
Preporuka naše sagovornice je da svako posti koliko mu odgovara, naravno uz konsultacije sa lekarom i drugim stručnim licima. Dovoljno je, kaže, za zdravo telo sedam dana. Inače, može se sve jesti, ali umereno. Stvar je u balansu. Ne moramo da budemo savršeni, ali moramo da budemo zdravi, reči su nutricionistkinje Sonje Nikačević.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Kada radovi budu završeni novi asvalt prostiraće se putem ukupne dužine oko 1700 metara.
Najniža temperatura od -2 do sedam, najviša od 13 stepeni u Timočkoj Krajini, do 22 stepena u zapadnoj i centralnoj Srbiji.
Rezanjem slavskog kolača u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg čačanski lekari obeležili su slavu posvećenu Svetim besrebrenicima i čudotvorcima Kozmi i Damjanu, praznik poznat u narodu kao Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. … […]
Prema najnovijim istraživanjima Instituta Batut Sevojničanke najduže žive u Zlatiborskom okrugu- prosečno 78,5 godina. Muškarci iz ovog kraja takođe imaju nadprosečan životni vek 73,5 godina. Dugovečnost pripisuju zdravoj ishrani, aktivnom životu i bliskosti… […]
U završnoj fazi projekta „Unapredjenje položaja i bezbednosti žena I devojčica sa sela”, četiri udruženja seoskih žena iz različitih krajeva Srbije dobila su opremu za kancelarijsko poslovanje. Projekat je realizovan je u saradnji… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Posna kuhinja postaje sve popularnija kako među starijom, tako i među mlađom populacijom. Ovakav način ishrane primenjuje se ne samo uoči velikih pravoslavnih praznika, kao što je trenutno Vaskršnji post u susret Vaskrsu, već i nezavisno od toga. Razlozi za pribegavanje posnoj hrani su brojni, a zdravstveni su na prvom mestu. Ipak, stručnjaci kažu da je prelazak na novi režim ishrane, gde preovlađuje voće, povrće i žitarice, najbolje obaviti u konsultaciji sa lekarima. Da budemo lepi, zdravi, da pročistimo organizam, neka su od smernica kojima se rukovode građani kada odluče da poste. To je zdrav način ishrane koji podrazumeva konzumiranje voća, povrća i žitarica, i koji u potpunosti može da zadovolji potrebe organizma za vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima, kaže poznata čačanska nutricionistkinja Sonja Nikačević.
“Poželjno je da se bar svaka dva, tri meseca odradi detoks tela korišćenjem namirnica biljnog porekla u sirovom stanju. Jer se u toku godine nakupi u organizmu masna hrana i toksini, pa nam u tome pomaže detoks ili post. Tokom posta možemo primetiti da nam se koža prečišćava, kao i kosa. Nivo masnoća i šećera u krvi se stabilizuje”, kaže Nikačević.
Legitimno je pravo svakoga da odabere kada će i da li će postiti. Sve više je ljudi koji poste u susret verskim praznicima, što ranije nije bio slučaj, kaže Nikačević, i naglašava da zbog toga pravi sve više posnih jelovnika, kao i da se prati kalendar posta, odnosno da li je na vodi, ulju ili podrazumeva ribu. Vaskršnji post je veoma strogi post, pa bi valjalo poštovati sva pravila koja on predviđa.
Post ne podrazumeva gladovanje, već konzumiranje namirnica biljnog porekla. Individualna je stvar da li će i kako kome prijati posna hrana.
Posnu hranu mnogi konzumiraju u svrhu fizičkog izgleda. I to je sasvim u redu i ne treba kritikovati ako se iz tog razloga menja režim ishrane. Svi želimo lepo da izgledamo u kupaćim kostimima, letnjim haljinama, kao i na nekim svečanostima. Sve je to normalno, ali savet stručnjaka ne treba zanemariti.
Naša sagovornica ipak naglašava da, i pored mnogih benefita posne hrane, ne bi trebalo takav način ishrane primenjivati tokom čitave godine. Jer, ističe ona, našem organizmu su potrebne i masti i proteini životinjskog porekla.
Kod izrade jelovnika ili pružanja saveta Nikačević pristupa individualno. Jelovnik se izrađuje da zadovolji kalorijske, količinske i nutritivne vrednosti, te da bude prilagođen određenoj osobi.
Preporuka naše sagovornice je da svako posti koliko mu odgovara, naravno uz konsultacije sa lekarom i drugim stručnim licima. Dovoljno je, kaže, za zdravo telo sedam dana. Inače, može se sve jesti, ali umereno. Stvar je u balansu. Ne moramo da budemo savršeni, ali moramo da budemo zdravi, reči su nutricionistkinje Sonje Nikačević.

Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
U UŽIČKOM KRAJU ASVALTIRANA DEONICA PUTA VULOVIĆI-SEČA
Kada radovi budu završeni novi asvalt prostiraće se putem ukupne dužine oko 1700 metara.
PRETEŽNO SUNČANO I TOPLO, TEMPERATURA DO 22 STEPENA
Najniža temperatura od -2 do sedam, najviša od 13 stepeni u Timočkoj Krajini, do 22 stepena u zapadnoj i centralnoj Srbiji.
Čačanski lekari obeležili slavu Svetog Kozmu i Damjana
Rezanjem slavskog kolača u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg čačanski lekari obeležili su slavu posvećenu Svetim besrebrenicima i čudotvorcima Kozmi i Damjanu, praznik poznat u narodu kao Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. … […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs