oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
30/03/2025
Autor:
Info Press
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Posna kuhinja postaje sve popularnija kako među starijom, tako i među mlađom populacijom. Ovakav način ishrane primenjuje se ne samo uoči velikih pravoslavnih praznika, kao što je trenutno Vaskršnji post u susret Vaskrsu, već i nezavisno od toga. Razlozi za pribegavanje posnoj hrani su brojni, a zdravstveni su na prvom mestu. Ipak, stručnjaci kažu da je prelazak na novi režim ishrane, gde preovlađuje voće, povrće i žitarice, najbolje obaviti u konsultaciji sa lekarima. Da budemo lepi, zdravi, da pročistimo organizam, neka su od smernica kojima se rukovode građani kada odluče da poste. To je zdrav način ishrane koji podrazumeva konzumiranje voća, povrća i žitarica, i koji u potpunosti može da zadovolji potrebe organizma za vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima, kaže poznata čačanska nutricionistkinja Sonja Nikačević.
“Poželjno je da se bar svaka dva, tri meseca odradi detoks tela korišćenjem namirnica biljnog porekla u sirovom stanju. Jer se u toku godine nakupi u organizmu masna hrana i toksini, pa nam u tome pomaže detoks ili post. Tokom posta možemo primetiti da nam se koža prečišćava, kao i kosa. Nivo masnoća i šećera u krvi se stabilizuje”, kaže Nikačević.
Legitimno je pravo svakoga da odabere kada će i da li će postiti. Sve više je ljudi koji poste u susret verskim praznicima, što ranije nije bio slučaj, kaže Nikačević, i naglašava da zbog toga pravi sve više posnih jelovnika, kao i da se prati kalendar posta, odnosno da li je na vodi, ulju ili podrazumeva ribu. Vaskršnji post je veoma strogi post, pa bi valjalo poštovati sva pravila koja on predviđa.
Post ne podrazumeva gladovanje, već konzumiranje namirnica biljnog porekla. Individualna je stvar da li će i kako kome prijati posna hrana.
Posnu hranu mnogi konzumiraju u svrhu fizičkog izgleda. I to je sasvim u redu i ne treba kritikovati ako se iz tog razloga menja režim ishrane. Svi želimo lepo da izgledamo u kupaćim kostimima, letnjim haljinama, kao i na nekim svečanostima. Sve je to normalno, ali savet stručnjaka ne treba zanemariti.
Naša sagovornica ipak naglašava da, i pored mnogih benefita posne hrane, ne bi trebalo takav način ishrane primenjivati tokom čitave godine. Jer, ističe ona, našem organizmu su potrebne i masti i proteini životinjskog porekla.
Kod izrade jelovnika ili pružanja saveta Nikačević pristupa individualno. Jelovnik se izrađuje da zadovolji kalorijske, količinske i nutritivne vrednosti, te da bude prilagođen određenoj osobi.
Preporuka naše sagovornice je da svako posti koliko mu odgovara, naravno uz konsultacije sa lekarom i drugim stručnim licima. Dovoljno je, kaže, za zdravo telo sedam dana. Inače, može se sve jesti, ali umereno. Stvar je u balansu. Ne moramo da budemo savršeni, ali moramo da budemo zdravi, reči su nutricionistkinje Sonje Nikačević.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
pročitaj još sličnih vesti
Osim kupanja na bazenima, Čačani se uveliko rashlađuju i na Gradskoj plaži. Krajem juna formirano je jezero kod brane i to je znak da plivači mogu bezbedno da se kupaju i na Moravi. … […]
Članice Udruženja “Ljubav na seoski način dobitnice su nagrade Vesna Baur za 2025.godinu i novčane nagrade u vrednosti od 1.000 evra za rezultate ostvarene u edukaciji, promociji solidarnosti i aktivizma, kao i u… […]
U Osnovnoj školi za obrazovanje odraslih u Čačku realizuje se nastava namenjena osobama starijim od 15 godine . U ovoj obrazovnoj ustanovi realizuju se projekti u saradnji sa Erazmus plus fondacijom u cilju… […]
U užičkom selu Volujac, na Ranču „Pavlović“ održan je peti „Ranč fest“, manifestacija koja iz godine u godinu okuplja ljubitelje kvalitetne muzike, prirode i druženja. Festival je i ove godine trajao dva dana,… […]
Gold Gondola Zlatibor, najduža panoramska gondola na svetu, ovog letapostaje centralno mesto okupljanja ljubitelja prirode, adrenalina i lokalne tradicije. Sa bogatim iraznovrsnim programom za sve uzraste, otvorena je letnja sezona pod sloganom „Na… […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Posna kuhinja postaje sve popularnija kako među starijom, tako i među mlađom populacijom. Ovakav način ishrane primenjuje se ne samo uoči velikih pravoslavnih praznika, kao što je trenutno Vaskršnji post u susret Vaskrsu, već i nezavisno od toga. Razlozi za pribegavanje posnoj hrani su brojni, a zdravstveni su na prvom mestu. Ipak, stručnjaci kažu da je prelazak na novi režim ishrane, gde preovlađuje voće, povrće i žitarice, najbolje obaviti u konsultaciji sa lekarima. Da budemo lepi, zdravi, da pročistimo organizam, neka su od smernica kojima se rukovode građani kada odluče da poste. To je zdrav način ishrane koji podrazumeva konzumiranje voća, povrća i žitarica, i koji u potpunosti može da zadovolji potrebe organizma za vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima, kaže poznata čačanska nutricionistkinja Sonja Nikačević.
“Poželjno je da se bar svaka dva, tri meseca odradi detoks tela korišćenjem namirnica biljnog porekla u sirovom stanju. Jer se u toku godine nakupi u organizmu masna hrana i toksini, pa nam u tome pomaže detoks ili post. Tokom posta možemo primetiti da nam se koža prečišćava, kao i kosa. Nivo masnoća i šećera u krvi se stabilizuje”, kaže Nikačević.
Legitimno je pravo svakoga da odabere kada će i da li će postiti. Sve više je ljudi koji poste u susret verskim praznicima, što ranije nije bio slučaj, kaže Nikačević, i naglašava da zbog toga pravi sve više posnih jelovnika, kao i da se prati kalendar posta, odnosno da li je na vodi, ulju ili podrazumeva ribu. Vaskršnji post je veoma strogi post, pa bi valjalo poštovati sva pravila koja on predviđa.
Post ne podrazumeva gladovanje, već konzumiranje namirnica biljnog porekla. Individualna je stvar da li će i kako kome prijati posna hrana.
Posnu hranu mnogi konzumiraju u svrhu fizičkog izgleda. I to je sasvim u redu i ne treba kritikovati ako se iz tog razloga menja režim ishrane. Svi želimo lepo da izgledamo u kupaćim kostimima, letnjim haljinama, kao i na nekim svečanostima. Sve je to normalno, ali savet stručnjaka ne treba zanemariti.
Naša sagovornica ipak naglašava da, i pored mnogih benefita posne hrane, ne bi trebalo takav način ishrane primenjivati tokom čitave godine. Jer, ističe ona, našem organizmu su potrebne i masti i proteini životinjskog porekla.
Kod izrade jelovnika ili pružanja saveta Nikačević pristupa individualno. Jelovnik se izrađuje da zadovolji kalorijske, količinske i nutritivne vrednosti, te da bude prilagođen određenoj osobi.
Preporuka naše sagovornice je da svako posti koliko mu odgovara, naravno uz konsultacije sa lekarom i drugim stručnim licima. Dovoljno je, kaže, za zdravo telo sedam dana. Inače, može se sve jesti, ali umereno. Stvar je u balansu. Ne moramo da budemo savršeni, ali moramo da budemo zdravi, reči su nutricionistkinje Sonje Nikačević.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Pročitaj slične vesti
Osim kupanja na bazenima, Čačani se uveliko rashlađuju i na Gradskoj plaži. Krajem juna formirano je jezero kod brane i to je znak da plivači mogu bezbedno da se kupaju i na Moravi. … […]
Članice Udruženja “Ljubav na seoski način dobitnice su nagrade Vesna Baur za 2025.godinu i novčane nagrade u vrednosti od 1.000 evra za rezultate ostvarene u edukaciji, promociji solidarnosti i aktivizma, kao i u… […]
U Osnovnoj školi za obrazovanje odraslih u Čačku realizuje se nastava namenjena osobama starijim od 15 godine . U ovoj obrazovnoj ustanovi realizuju se projekti u saradnji sa Erazmus plus fondacijom u cilju… […]
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs