,


“Sve popularnija posna kuhinja”

“Sve popularnija posna kuhinja”

30/03/2025

Autor: 

Info Press

Izvor: Infopress

Foto: Infopress

Posna kuhinja postaje sve popularnija kako među starijom, tako i među mlađom populacijom. Ovakav način ishrane primenjuje se ne samo uoči velikih pravoslavnih praznika, kao što je trenutno Vaskršnji post u susret Vaskrsu, već i nezavisno od toga. Razlozi za pribegavanje posnoj hrani su brojni, a zdravstveni su na prvom mestu. Ipak, stručnjaci kažu da je prelazak na novi režim ishrane, gde preovlađuje voće, povrće i žitarice, najbolje obaviti u konsultaciji sa lekarima.

Da budemo lepi, zdravi, da pročistimo organizam, neka su od smernica kojima se rukovode građani kada odluče da poste. To je zdrav način ishrane koji podrazumeva konzumiranje voća, povrća i žitarica, i koji u potpunosti može da zadovolji potrebe organizma za vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima, kaže poznata čačanska nutricionistkinja Sonja Nikačević.
“Poželjno je da se bar svaka dva, tri meseca odradi detoks tela korišćenjem namirnica biljnog porekla u sirovom stanju. Jer se u toku godine nakupi u organizmu masna hrana i toksini, pa nam u tome pomaže detoks ili post. Tokom posta možemo primetiti da nam se koža prečišćava, kao i kosa. Nivo masnoća i šećera u krvi se stabilizuje”, kaže Nikačević.
Legitimno je pravo svakoga da odabere kada će i da li će postiti. Sve više je ljudi koji poste u susret verskim praznicima, što ranije nije bio slučaj, kaže Nikačević, i naglašava da zbog toga pravi sve više posnih jelovnika, kao i da se prati kalendar posta, odnosno da li je na vodi, ulju ili podrazumeva ribu. Vaskršnji post je veoma strogi post, pa bi valjalo poštovati sva pravila koja on predviđa.
Post ne podrazumeva gladovanje, već konzumiranje namirnica biljnog porekla. Individualna je stvar da li će i kako kome prijati posna hrana.
Posnu hranu mnogi konzumiraju u svrhu fizičkog izgleda. I to je sasvim u redu i ne treba kritikovati ako se iz tog razloga menja režim ishrane. Svi želimo lepo da izgledamo u kupaćim kostimima, letnjim haljinama, kao i na nekim svečanostima. Sve je to normalno, ali savet stručnjaka ne treba zanemariti.
Naša sagovornica ipak naglašava da, i pored mnogih benefita posne hrane, ne bi trebalo takav način ishrane primenjivati tokom čitave godine. Jer, ističe ona, našem organizmu su potrebne i masti i proteini životinjskog porekla.
Kod izrade jelovnika ili pružanja saveta Nikačević pristupa individualno. Jelovnik se izrađuje da zadovolji kalorijske, količinske i nutritivne vrednosti, te da bude prilagođen određenoj osobi.
Preporuka naše sagovornice je da svako posti koliko mu odgovara, naravno uz konsultacije sa lekarom i drugim stručnim licima. Dovoljno je, kaže, za zdravo telo sedam dana. Inače, može se sve jesti, ali umereno. Stvar je u balansu. Ne moramo da budemo savršeni, ali moramo da budemo zdravi, reči su nutricionistkinje Sonje Nikačević.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "“Sve popularnija posna kuhinja”". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Otvaranje vrtića u Zablaću 1.septembra 

Vrtić Maslačak u Zablaću biće svečano otvoren 1. septembra , najavio je zamenik gradonačelnika Čačka Vladan Milić. U tom objektu će biti smešteno oko 120 mališana sa područja 11 seoskih mesnih zajednica  sa… […]

Duh,tradicija i lepota “Starog sela” u Sirogojnu

 Na 26 km od centra Zlatibora, u selu Sirogojnu, nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji- etno kompleks „Staro selo“. Na prostoru od pet hektara, pored crkve Svetih Petra i Pavla, smeštene… […]

Predviđen početak rada Savetovališta za brak i porodicu u Čačku

Sredstva  za osnivanje savetovališta za brak i porodicu  obezbedila je  Švajcarska preko UNOPS-a u okviru projekta „Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ . Čačak je jedna od ukupno 15 lokalnih samouprava koji će… […]

Otvoreno pismo prosvetnih radnika: „Zahtevamo mere za bezbednost učenika i studenata u Užicu“

Prosvetni radnici Užica obratili su se otvorenim pismom načelniku PU Užice, gradskom većniku za društvene delatnosti, gradskom većniku za socijalna pitanja i načelniku ŠU Užice. Saopštenje prenosimo u celosti: „U novu školsku godinu… […]

Ko ima pravo na besplatne udžbenike

Ministarstvo prosvete saopštava da je obezbedilo besplatne udžbenike za 96.165 učenika osnovnih škola u školskoj 2025/26. godini, a za nabavku udžbenika izdvojeno je 985 miliona dinara.Ukupno je obezbeđeno 903.525 udžbenika, saopštava Ministarstvo prosvete.Navodi… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
25

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

“Sve popularnija posna kuhinja”

30/03/2025
Autor:
Info Press
Izvor: Infopress
Foto: Infopress

Posna kuhinja postaje sve popularnija kako među starijom, tako i među mlađom populacijom. Ovakav način ishrane primenjuje se ne samo uoči velikih pravoslavnih praznika, kao što je trenutno Vaskršnji post u susret Vaskrsu, već i nezavisno od toga. Razlozi za pribegavanje posnoj hrani su brojni, a zdravstveni su na prvom mestu. Ipak, stručnjaci kažu da je prelazak na novi režim ishrane, gde preovlađuje voće, povrće i žitarice, najbolje obaviti u konsultaciji sa lekarima.

Da budemo lepi, zdravi, da pročistimo organizam, neka su od smernica kojima se rukovode građani kada odluče da poste. To je zdrav način ishrane koji podrazumeva konzumiranje voća, povrća i žitarica, i koji u potpunosti može da zadovolji potrebe organizma za vitaminima, mineralima i dijetnim vlaknima, kaže poznata čačanska nutricionistkinja Sonja Nikačević.
“Poželjno je da se bar svaka dva, tri meseca odradi detoks tela korišćenjem namirnica biljnog porekla u sirovom stanju. Jer se u toku godine nakupi u organizmu masna hrana i toksini, pa nam u tome pomaže detoks ili post. Tokom posta možemo primetiti da nam se koža prečišćava, kao i kosa. Nivo masnoća i šećera u krvi se stabilizuje”, kaže Nikačević.
Legitimno je pravo svakoga da odabere kada će i da li će postiti. Sve više je ljudi koji poste u susret verskim praznicima, što ranije nije bio slučaj, kaže Nikačević, i naglašava da zbog toga pravi sve više posnih jelovnika, kao i da se prati kalendar posta, odnosno da li je na vodi, ulju ili podrazumeva ribu. Vaskršnji post je veoma strogi post, pa bi valjalo poštovati sva pravila koja on predviđa.
Post ne podrazumeva gladovanje, već konzumiranje namirnica biljnog porekla. Individualna je stvar da li će i kako kome prijati posna hrana.
Posnu hranu mnogi konzumiraju u svrhu fizičkog izgleda. I to je sasvim u redu i ne treba kritikovati ako se iz tog razloga menja režim ishrane. Svi želimo lepo da izgledamo u kupaćim kostimima, letnjim haljinama, kao i na nekim svečanostima. Sve je to normalno, ali savet stručnjaka ne treba zanemariti.
Naša sagovornica ipak naglašava da, i pored mnogih benefita posne hrane, ne bi trebalo takav način ishrane primenjivati tokom čitave godine. Jer, ističe ona, našem organizmu su potrebne i masti i proteini životinjskog porekla.
Kod izrade jelovnika ili pružanja saveta Nikačević pristupa individualno. Jelovnik se izrađuje da zadovolji kalorijske, količinske i nutritivne vrednosti, te da bude prilagođen određenoj osobi.
Preporuka naše sagovornice je da svako posti koliko mu odgovara, naravno uz konsultacije sa lekarom i drugim stručnim licima. Dovoljno je, kaže, za zdravo telo sedam dana. Inače, može se sve jesti, ali umereno. Stvar je u balansu. Ne moramo da budemo savršeni, ali moramo da budemo zdravi, reči su nutricionistkinje Sonje Nikačević.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "“Sve popularnija posna kuhinja”". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Otvaranje vrtića u Zablaću 1.septembra 

Vrtić Maslačak u Zablaću biće svečano otvoren 1. septembra , najavio je zamenik gradonačelnika Čačka Vladan Milić. U tom objektu će biti smešteno oko 120 mališana sa područja 11 seoskih mesnih zajednica  sa… […]

Duh,tradicija i lepota “Starog sela” u Sirogojnu

 Na 26 km od centra Zlatibora, u selu Sirogojnu, nalazi se jedini muzej na otvorenom u Srbiji- etno kompleks „Staro selo“. Na prostoru od pet hektara, pored crkve Svetih Petra i Pavla, smeštene… […]

Predviđen početak rada Savetovališta za brak i porodicu u Čačku

Sredstva  za osnivanje savetovališta za brak i porodicu  obezbedila je  Švajcarska preko UNOPS-a u okviru projekta „Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ . Čačak je jedna od ukupno 15 lokalnih samouprava koji će… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
O privatnosti

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.