Stručnjaci upozoravaju ugostitelje na posebnu pažnju o bezbednosti namirnica

Stručnjaci upozoravaju ugostitelje na posebnu pažnju o bezbednosti namirnica

06/05/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: Novosti/B. CARANOVIĆ - Z. RADOVIĆ

Foto: Pixabay

Sa otvaranjem ugostiteljskih objekata najviše polemike i interesovanja izazvala su pravila sedenja u kafićima i ispijanje pića uz maske i rukavice, ali stručnjaci upozoravaju da u novom režimu rada treba obratiti posebnu pažnju na bezbednost hrane u restoranima. Zbog epidemije virusa korona i kafane su bile zatvorene nedeljama, a ugostitelji kažu da im nije lako da se naviknu na nova pravila poslovanja.

Posle 50 dana pauze ugostitelj Miloš Kuveljić iz Aranđelovca otvorio je svoj kafe-restoran. Kako kaže, prva dva dana otkako bašta i lokal ponovo rade, imao je za trećinu manje gostiju od uobičajenog broja. Odlučio je, međutim, da dok ne usledi ublažavanje mera bezbednosti, u piceriji “Divino” služi samo piće.

– Pre svega zbog komplikovane procedure, pravljenja neophodnog odstojanja, postavljanja barijera, ograničenog broja gostiju za stolom, pa samim tim i velikog troška pokretanja kuhinje, ne isplati mi se da pokrećem pica peći i rad kuhinje – kaže Kuveljić. – Higijenske mere i visok stepen bezbednosti čuvanja i služenja hrane i pića za nas nisu ništa novo. Jedina novina će biti rukavice i maske. Veći problem nam je što ne bismo mogli da poslužimo kečap, majonez, čačkalice, ulje, so, začine i sve ostalo što gosti inače traže, a što je sada zabranjeno. Da bih održao odstojanje od dva metra između gostiju, moram da spojim stolove i često onemogućim da za istim stolom sede gosti koji su došli zajedno. Svodi se na to da mogu da spremim obroke za mali broj ljudi, a onda je rad kuhinje i plaćanje kuvara skupo i neisplativo.

Sve su to razlozi zbog kojih će ovaj ugostitelj, ali i većina njegovih kolega, sačekati ublažavanje mera pre nego što započnu da rade očekivanim tempom.

Profesor dr Gordana Ristić, konsultant za bezbednost hrane i reformu inspekcijskog nadzora, Projekta saradnje za ekonomski razvoj koji sprovodi USAID, ističe da je u momentu ponovnog otvaranja ovih objekata neophodno ispiranje cevi i čišćenje svih površina u kuhinji.

– Treba otvoriti sve česme i pustiti da 15 minuta i topla i hladna voda teče, kako bi se sprečilo da se u njoj nađe bakterija Legionella, koja se nastani u cevima kada se voda ne koristi – napominje profesorka Ristić. – Osim što treba oprati i dezinfikovati svu opremu i oprati u mašini sve posuđe i alate koji dolaze u kontakt sa hranom, neophodno je i alkoholom od 70 odsto dezinfikovati sve prekidače, kvake, ručke frižidera, stolove, ručke stolica, poklopce na šolji i kantama za otpatke. To treba raditi svakodnevno.

JEDAN SERVIRA, DRUGI NAPLAĆUJE

Stručnjaci apeluju na vlasnike da odrede jednog zaposlenog koji će posluživati hranu i drugog koji će naplaćivati ručak.Vlasnik ugostiteljskog objekta “Div gril” iz Višnjičke banje Milorad Perić kaže da će mu biti teško da ispuni taj uslov, jer godinama kao konobar radi sam, dok su u kuhinji zaposlene još dve radnice.

– Još nismo počeli da radimo, trenutno sređujemo i krečimo, razvrstavamo stolove i merimo rastojanje, ali sa ovakvim merama nam se ne isplati da otvaramo – tvrdi Perić. – Naši troškovi su sada veći, a zbog ograničenja ćemo imati manje prihode. Teraju nas ovim postupcima da dignemo cene, a pitam se ko će nam tek onda ući u lokal.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Stručnjaci upozoravaju ugostitelje na posebnu pažnju o bezbednosti namirnica". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Lidija Trmčić sportista Grada Užica za 2025. godinu

U Gradskom kulturnom centru Užice, u organizacija Sportskog saveza, a pod pokroviteljstvom Grada Užica, po 41. put dodeljene su nagrade najboljim sportistima, klubovima i pojedincima. Za najboljeg sportistu proglašena je Lidija Trmčić karatiskinja,… […]

Planirana isključenja struje za 29.decembar

Ogranak Elektrodistribucija Užice izvodiće radove na rekonstrukciji distributivne elektroenergetske mreže radi unapređenja kvaliteta napajanja električnom energijom. Zbog toga će 29.decembra bez električne energije biti potrošači sa područja Gornjih Drčelića i Dubokog u vremenu… […]

Zima na najdužoj gondoli na svetu

Pozivamo vas da nam se ove zimske sezone pridružite na najdužoj gondoli na svetu i uživate u bogatom programu koji smo pripremili – od prazničnih događaja i tematskih žurki, preko gastro užitaka i… […]

2025.godina – godina rezultata i daljeg jačanja Eko Agrara

Tokom 2025. godine Eko Agrar je ostvario značajne i merljive rezultate koji potvrđuju ispravnost dugoročnog, planskog pristupa razvoju poljoprivrede na teritoriji opštine Čajetina. Kontinuirana ulaganja u održivu i organsku proizvodnju, jačanje infrastrukture, unapređenje… […]

Upotreba pirotehnike tokom praznika često izaziva povrede, polovina povređenih deca

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd saopštio je da upotreba pirotehničkih sredstava za vreme praznika svake godine izaziva veliki broj povreda koje najviše zadobijaju mlade osobe, a deca do 16 godina čine gotovo… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
75

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Stručnjaci upozoravaju ugostitelje na posebnu pažnju o bezbednosti namirnica

06/05/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Novosti/B. CARANOVIĆ - Z. RADOVIĆ
Foto: Pixabay

Sa otvaranjem ugostiteljskih objekata najviše polemike i interesovanja izazvala su pravila sedenja u kafićima i ispijanje pića uz maske i rukavice, ali stručnjaci upozoravaju da u novom režimu rada treba obratiti posebnu pažnju na bezbednost hrane u restoranima. Zbog epidemije virusa korona i kafane su bile zatvorene nedeljama, a ugostitelji kažu da im nije lako da se naviknu na nova pravila poslovanja.

Posle 50 dana pauze ugostitelj Miloš Kuveljić iz Aranđelovca otvorio je svoj kafe-restoran. Kako kaže, prva dva dana otkako bašta i lokal ponovo rade, imao je za trećinu manje gostiju od uobičajenog broja. Odlučio je, međutim, da dok ne usledi ublažavanje mera bezbednosti, u piceriji “Divino” služi samo piće.

– Pre svega zbog komplikovane procedure, pravljenja neophodnog odstojanja, postavljanja barijera, ograničenog broja gostiju za stolom, pa samim tim i velikog troška pokretanja kuhinje, ne isplati mi se da pokrećem pica peći i rad kuhinje – kaže Kuveljić. – Higijenske mere i visok stepen bezbednosti čuvanja i služenja hrane i pića za nas nisu ništa novo. Jedina novina će biti rukavice i maske. Veći problem nam je što ne bismo mogli da poslužimo kečap, majonez, čačkalice, ulje, so, začine i sve ostalo što gosti inače traže, a što je sada zabranjeno. Da bih održao odstojanje od dva metra između gostiju, moram da spojim stolove i često onemogućim da za istim stolom sede gosti koji su došli zajedno. Svodi se na to da mogu da spremim obroke za mali broj ljudi, a onda je rad kuhinje i plaćanje kuvara skupo i neisplativo.

Sve su to razlozi zbog kojih će ovaj ugostitelj, ali i većina njegovih kolega, sačekati ublažavanje mera pre nego što započnu da rade očekivanim tempom.

Profesor dr Gordana Ristić, konsultant za bezbednost hrane i reformu inspekcijskog nadzora, Projekta saradnje za ekonomski razvoj koji sprovodi USAID, ističe da je u momentu ponovnog otvaranja ovih objekata neophodno ispiranje cevi i čišćenje svih površina u kuhinji.

– Treba otvoriti sve česme i pustiti da 15 minuta i topla i hladna voda teče, kako bi se sprečilo da se u njoj nađe bakterija Legionella, koja se nastani u cevima kada se voda ne koristi – napominje profesorka Ristić. – Osim što treba oprati i dezinfikovati svu opremu i oprati u mašini sve posuđe i alate koji dolaze u kontakt sa hranom, neophodno je i alkoholom od 70 odsto dezinfikovati sve prekidače, kvake, ručke frižidera, stolove, ručke stolica, poklopce na šolji i kantama za otpatke. To treba raditi svakodnevno.

JEDAN SERVIRA, DRUGI NAPLAĆUJE

Stručnjaci apeluju na vlasnike da odrede jednog zaposlenog koji će posluživati hranu i drugog koji će naplaćivati ručak.Vlasnik ugostiteljskog objekta “Div gril” iz Višnjičke banje Milorad Perić kaže da će mu biti teško da ispuni taj uslov, jer godinama kao konobar radi sam, dok su u kuhinji zaposlene još dve radnice.

– Još nismo počeli da radimo, trenutno sređujemo i krečimo, razvrstavamo stolove i merimo rastojanje, ali sa ovakvim merama nam se ne isplati da otvaramo – tvrdi Perić. – Naši troškovi su sada veći, a zbog ograničenja ćemo imati manje prihode. Teraju nas ovim postupcima da dignemo cene, a pitam se ko će nam tek onda ući u lokal.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Stručnjaci upozoravaju ugostitelje na posebnu pažnju o bezbednosti namirnica". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Lidija Trmčić sportista Grada Užica za 2025. godinu

U Gradskom kulturnom centru Užice, u organizacija Sportskog saveza, a pod pokroviteljstvom Grada Užica, po 41. put dodeljene su nagrade najboljim sportistima, klubovima i pojedincima. Za najboljeg sportistu proglašena je Lidija Trmčić karatiskinja,… […]

Planirana isključenja struje za 29.decembar

Ogranak Elektrodistribucija Užice izvodiće radove na rekonstrukciji distributivne elektroenergetske mreže radi unapređenja kvaliteta napajanja električnom energijom. Zbog toga će 29.decembra bez električne energije biti potrošači sa područja Gornjih Drčelića i Dubokog u vremenu… […]

Zima na najdužoj gondoli na svetu

Pozivamo vas da nam se ove zimske sezone pridružite na najdužoj gondoli na svetu i uživate u bogatom programu koji smo pripremili – od prazničnih događaja i tematskih žurki, preko gastro užitaka i… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
O privatnosti

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.