Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
06/05/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Novosti/B. CARANOVIĆ - Z. RADOVIĆ
Foto: Pixabay
Sa otvaranjem ugostiteljskih objekata najviše polemike i interesovanja izazvala su pravila sedenja u kafićima i ispijanje pića uz maske i rukavice, ali stručnjaci upozoravaju da u novom režimu rada treba obratiti posebnu pažnju na bezbednost hrane u restoranima. Zbog epidemije virusa korona i kafane su bile zatvorene nedeljama, a ugostitelji kažu da im nije lako da se naviknu na nova pravila poslovanja. Posle 50 dana pauze ugostitelj Miloš Kuveljić iz Aranđelovca otvorio je svoj kafe-restoran. Kako kaže, prva dva dana otkako bašta i lokal ponovo rade, imao je za trećinu manje gostiju od uobičajenog broja. Odlučio je, međutim, da dok ne usledi ublažavanje mera bezbednosti, u piceriji “Divino” služi samo piće. – Pre svega zbog komplikovane procedure, pravljenja neophodnog odstojanja, postavljanja barijera, ograničenog broja gostiju za stolom, pa samim tim i velikog troška pokretanja kuhinje, ne isplati mi se da pokrećem pica peći i rad kuhinje – kaže Kuveljić. – Higijenske mere i visok stepen bezbednosti čuvanja i služenja hrane i pića za nas nisu ništa novo. Jedina novina će biti rukavice i maske. Veći problem nam je što ne bismo mogli da poslužimo kečap, majonez, čačkalice, ulje, so, začine i sve ostalo što gosti inače traže, a što je sada zabranjeno. Da bih održao odstojanje od dva metra između gostiju, moram da spojim stolove i često onemogućim da za istim stolom sede gosti koji su došli zajedno. Svodi se na to da mogu da spremim obroke za mali broj ljudi, a onda je rad kuhinje i plaćanje kuvara skupo i neisplativo. Sve su to razlozi zbog kojih će ovaj ugostitelj, ali i većina njegovih kolega, sačekati ublažavanje mera pre nego što započnu da rade očekivanim tempom. Profesor dr Gordana Ristić, konsultant za bezbednost hrane i reformu inspekcijskog nadzora, Projekta saradnje za ekonomski razvoj koji sprovodi USAID, ističe da je u momentu ponovnog otvaranja ovih objekata neophodno ispiranje cevi i čišćenje svih površina u kuhinji. – Treba otvoriti sve česme i pustiti da 15 minuta i topla i hladna voda teče, kako bi se sprečilo da se u njoj nađe bakterija Legionella, koja se nastani u cevima kada se voda ne koristi – napominje profesorka Ristić. – Osim što treba oprati i dezinfikovati svu opremu i oprati u mašini sve posuđe i alate koji dolaze u kontakt sa hranom, neophodno je i alkoholom od 70 odsto dezinfikovati sve prekidače, kvake, ručke frižidera, stolove, ručke stolica, poklopce na šolji i kantama za otpatke. To treba raditi svakodnevno. JEDAN SERVIRA, DRUGI NAPLAĆUJE Stručnjaci apeluju na vlasnike da odrede jednog zaposlenog koji će posluživati hranu i drugog koji će naplaćivati ručak.Vlasnik ugostiteljskog objekta “Div gril” iz Višnjičke banje Milorad Perić kaže da će mu biti teško da ispuni taj uslov, jer godinama kao konobar radi sam, dok su u kuhinji zaposlene još dve radnice. – Još nismo počeli da radimo, trenutno sređujemo i krečimo, razvrstavamo stolove i merimo rastojanje, ali sa ovakvim merama nam se ne isplati da otvaramo – tvrdi Perić. – Naši troškovi su sada veći, a zbog ograničenja ćemo imati manje prihode. Teraju nas ovim postupcima da dignemo cene, a pitam se ko će nam tek onda ući u lokal.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Dečije selo Kraljevo programe realizuje uz podršku grada Čačka, Centra za socijalni rad, Centra za porodični smeštaj i usvojenje, osnovnih i srednjih škola, predškolskih ustanova , zdrvstvenih centara kao i brojnih drugih organizacija i udruženja.
Sa gazdinstva Nedića na pijaci su prve i druge ratarske kulture proizvedene na zdrav, prirodan način.
Jutarnja temperatura kretaće se od sedam do 19 stepeni, a najviša dnevna od 26 do 30, na jugu i istoku od 31 do 33 stepena.
Ovog vikenda u Zablaću se održava privredno turistička manifestacija Podovi zapadnog pomoravlja. Tradicionalna manifestacija, čiji je osnovni cilj promovisanje poljoprivredne proizvodnje I proizvodjača, održava se po osamnaesti put I okuplja veliki broj izlagača… […]
Odeljenje za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU Ministarstva finansija raspisalo je tender za izbor konsultanta za nadzor radova i sprovođenje FOPIP programa u okviru izgradnje sistema za prikupljanje i prečišćavanje otpadnih… […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Sa otvaranjem ugostiteljskih objekata najviše polemike i interesovanja izazvala su pravila sedenja u kafićima i ispijanje pića uz maske i rukavice, ali stručnjaci upozoravaju da u novom režimu rada treba obratiti posebnu pažnju na bezbednost hrane u restoranima. Zbog epidemije virusa korona i kafane su bile zatvorene nedeljama, a ugostitelji kažu da im nije lako da se naviknu na nova pravila poslovanja. Posle 50 dana pauze ugostitelj Miloš Kuveljić iz Aranđelovca otvorio je svoj kafe-restoran. Kako kaže, prva dva dana otkako bašta i lokal ponovo rade, imao je za trećinu manje gostiju od uobičajenog broja. Odlučio je, međutim, da dok ne usledi ublažavanje mera bezbednosti, u piceriji “Divino” služi samo piće. – Pre svega zbog komplikovane procedure, pravljenja neophodnog odstojanja, postavljanja barijera, ograničenog broja gostiju za stolom, pa samim tim i velikog troška pokretanja kuhinje, ne isplati mi se da pokrećem pica peći i rad kuhinje – kaže Kuveljić. – Higijenske mere i visok stepen bezbednosti čuvanja i služenja hrane i pića za nas nisu ništa novo. Jedina novina će biti rukavice i maske. Veći problem nam je što ne bismo mogli da poslužimo kečap, majonez, čačkalice, ulje, so, začine i sve ostalo što gosti inače traže, a što je sada zabranjeno. Da bih održao odstojanje od dva metra između gostiju, moram da spojim stolove i često onemogućim da za istim stolom sede gosti koji su došli zajedno. Svodi se na to da mogu da spremim obroke za mali broj ljudi, a onda je rad kuhinje i plaćanje kuvara skupo i neisplativo. Sve su to razlozi zbog kojih će ovaj ugostitelj, ali i većina njegovih kolega, sačekati ublažavanje mera pre nego što započnu da rade očekivanim tempom. Profesor dr Gordana Ristić, konsultant za bezbednost hrane i reformu inspekcijskog nadzora, Projekta saradnje za ekonomski razvoj koji sprovodi USAID, ističe da je u momentu ponovnog otvaranja ovih objekata neophodno ispiranje cevi i čišćenje svih površina u kuhinji. – Treba otvoriti sve česme i pustiti da 15 minuta i topla i hladna voda teče, kako bi se sprečilo da se u njoj nađe bakterija Legionella, koja se nastani u cevima kada se voda ne koristi – napominje profesorka Ristić. – Osim što treba oprati i dezinfikovati svu opremu i oprati u mašini sve posuđe i alate koji dolaze u kontakt sa hranom, neophodno je i alkoholom od 70 odsto dezinfikovati sve prekidače, kvake, ručke frižidera, stolove, ručke stolica, poklopce na šolji i kantama za otpatke. To treba raditi svakodnevno. JEDAN SERVIRA, DRUGI NAPLAĆUJE Stručnjaci apeluju na vlasnike da odrede jednog zaposlenog koji će posluživati hranu i drugog koji će naplaćivati ručak.Vlasnik ugostiteljskog objekta “Div gril” iz Višnjičke banje Milorad Perić kaže da će mu biti teško da ispuni taj uslov, jer godinama kao konobar radi sam, dok su u kuhinji zaposlene još dve radnice. – Još nismo počeli da radimo, trenutno sređujemo i krečimo, razvrstavamo stolove i merimo rastojanje, ali sa ovakvim merama nam se ne isplati da otvaramo – tvrdi Perić. – Naši troškovi su sada veći, a zbog ograničenja ćemo imati manje prihode. Teraju nas ovim postupcima da dignemo cene, a pitam se ko će nam tek onda ući u lokal.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Dečije selo Kraljevo programe realizuje uz podršku grada Čačka, Centra za socijalni rad, Centra za porodični smeštaj i usvojenje, osnovnih i srednjih škola, predškolskih ustanova , zdrvstvenih centara kao i brojnih drugih organizacija i udruženja.
Sa gazdinstva Nedića na pijaci su prve i druge ratarske kulture proizvedene na zdrav, prirodan način.
Jutarnja temperatura kretaće se od sedam do 19 stepeni, a najviša dnevna od 26 do 30, na jugu i istoku od 31 do 33 stepena.
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs