Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
02/05/2020
Autor:
Zorica Đoković
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
Prve jagode u plasteniku već su
sredinom aprila stigle u najseverniji deo Lunovog Sela, zaseok Bjelotići. Pre
sedam godina Dragan Cvijović počeo je proizvodnju jagoda, a danas rod sa ovog
imanja uglavnom se plasira na tržište Rusije. Dragan Cvijović po struci je
elektromehaničar. Otac je dva dečaka, i sa suprugom Dušicom živi u Užicu, ali
je svakodnevno na porodičnom imanju u zaseoku Bjelotići. Oslonac je i pomoć
roditeljima, na gazdinstvu, na kome je decenijama unazad, zaštitni znak bila
proizvodnja povrća. „Imamo 12 hektara zemlje, najzastupljenija je trenutno jagoda, najviše pod plastenicima, a jedan deo je i na otvorenom. Osim jagode gajimo paradajz, papriku, kasni i rani kupus, imamo nešto maline i kupine. Gajimo i kukuruz za svoje potrebe, a deo imanja polako već prevodimo u organsku proizvodnju.“ Jagode traže dosta nege kako bi se
postigla prva klasa i cela porodica uključena je u ovaj zahtevan posao, kaže
Dragan Cvijović, i nada se da će uprkos ovoj situaciji sa korona virusom,
nastaviti izvoz jagoda u Rusiju. „Da bi se izvozile, jagode se moraju brati dok su zelenije, rumene, a nikako zrele. Tamno crvene se ne izvoze jer se računaju u prezrele. Jagode se beru za peteljku i plod se ne dodiruje prstima, jer i na blagi dodir može se desiti da jagoda počne da truli. Proizvodnja jagode je jako osetljiva, ima dosta rizika. Obilne kiše i truljenje, ali i nedostatak vlage i rani mrazevi mogu, itekako, potpuno uništiti rod jagode. Posebna priča je kolebanje cene. Koliko god da se truda, rada i znoja uloži u rad na njivi, pomoć od države u vidu subvencija bi dobro došla, posebno u ovakvim vremenima.“ Pored jagoda, Dragan Cvijović
planira da se bavi i organskom proizvodnjom. Za sada je krenuo od kokošaka. „Mislim da je organska proizvodnja budućnost u celom svetu, a Srbija mora da iskoristi tu šansu jer ima, u tom domenu, veliki, ogromnan, potencijal.“ Deo imanja pod ratarskim kulturama
na domaćinstvu Dragana Cvijovića već je opredeljen za organsku proizvodnju, za
sada, pre svega, za isranu koka šetalica, koje su danas neizostavan deo na ovom
imanju. 



Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Obezbeđeno je oko 80 hiljada sertifikovanih sadnica među kojima je najviše šljive za kojom vlada i najveće interesovanje, zatim je u ponudi jabuka, kruška, malina.
Predstavnici 10 lokalnih samouprava u Srbiji, medju kojima je I Čačak, potpisali su Memorandum o saradnji sa direkotrom kancelarije za IT I na taj način postale deo projekta „eUprava za sve”
Ovaj luk je poznat po ranoj zrelosti i blagom ukusu, pa je pogodan za pripremu jela i svežu upotrebu.
Naplata ovog poreza odnosiće se i na kompanije koje uvoze prljave sirovine.
Ječmenić se pčelarstvom bavi od 1995. godine. U pčelinjacima u Dragačevu ima oko 300 košnica.

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Prve jagode u plasteniku već su
sredinom aprila stigle u najseverniji deo Lunovog Sela, zaseok Bjelotići. Pre
sedam godina Dragan Cvijović počeo je proizvodnju jagoda, a danas rod sa ovog
imanja uglavnom se plasira na tržište Rusije. Dragan Cvijović po struci je
elektromehaničar. Otac je dva dečaka, i sa suprugom Dušicom živi u Užicu, ali
je svakodnevno na porodičnom imanju u zaseoku Bjelotići. Oslonac je i pomoć
roditeljima, na gazdinstvu, na kome je decenijama unazad, zaštitni znak bila
proizvodnja povrća. „Imamo 12 hektara zemlje, najzastupljenija je trenutno jagoda, najviše pod plastenicima, a jedan deo je i na otvorenom. Osim jagode gajimo paradajz, papriku, kasni i rani kupus, imamo nešto maline i kupine. Gajimo i kukuruz za svoje potrebe, a deo imanja polako već prevodimo u organsku proizvodnju.“ Jagode traže dosta nege kako bi se
postigla prva klasa i cela porodica uključena je u ovaj zahtevan posao, kaže
Dragan Cvijović, i nada se da će uprkos ovoj situaciji sa korona virusom,
nastaviti izvoz jagoda u Rusiju. „Da bi se izvozile, jagode se moraju brati dok su zelenije, rumene, a nikako zrele. Tamno crvene se ne izvoze jer se računaju u prezrele. Jagode se beru za peteljku i plod se ne dodiruje prstima, jer i na blagi dodir može se desiti da jagoda počne da truli. Proizvodnja jagode je jako osetljiva, ima dosta rizika. Obilne kiše i truljenje, ali i nedostatak vlage i rani mrazevi mogu, itekako, potpuno uništiti rod jagode. Posebna priča je kolebanje cene. Koliko god da se truda, rada i znoja uloži u rad na njivi, pomoć od države u vidu subvencija bi dobro došla, posebno u ovakvim vremenima.“ Pored jagoda, Dragan Cvijović
planira da se bavi i organskom proizvodnjom. Za sada je krenuo od kokošaka. „Mislim da je organska proizvodnja budućnost u celom svetu, a Srbija mora da iskoristi tu šansu jer ima, u tom domenu, veliki, ogromnan, potencijal.“ Deo imanja pod ratarskim kulturama
na domaćinstvu Dragana Cvijovića već je opredeljen za organsku proizvodnju, za
sada, pre svega, za isranu koka šetalica, koje su danas neizostavan deo na ovom
imanju. 



Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
U INSTITUTUTU ZA VOĆARSTVO ZAPOČETA PRODAJA SADNICA
Obezbeđeno je oko 80 hiljada sertifikovanih sadnica među kojima je najviše šljive za kojom vlada i najveće interesovanje, zatim je u ponudi jabuka, kruška, malina.
„e Uprava za sve“
Predstavnici 10 lokalnih samouprava u Srbiji, medju kojima je I Čačak, potpisali su Memorandum o saradnji sa direkotrom kancelarije za IT I na taj način postale deo projekta „eUprava za sve”
Poljoprivednik Zoran Savić posadio crni luk- kolačar
Ovaj luk je poznat po ranoj zrelosti i blagom ukusu, pa je pogodan za pripremu jela i svežu upotrebu.

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs