Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
25/04/2025
Autor:
Info Press
Izvor: Zorica Đoković
Foto: TV Lav
Sa svojim planinskim predelima, šumama i pašnjacima stočarstvo u Zlatiborskom okrugu ima dugu tradiciju. Ipak, poslednjih godina beleži se pad broja grla stoke, naročito krava i ovaca. Mlečno govedarstvo suočava se sa ozbiljnim izazovima, što se pripisuje starosnoj strukturi stanovništva na selu i nedostatku radne snage. Zlatiborski kraj je nekada bio jedan od vodećih stočarskih regiona u Srbiji, posebno po ovčarstvu i mlečnom govedarstvu. Planinska klima, visoravni i pašnjaci činili su da ima idealne uslove za uzgoj stoke. -Tačno je da je nekada Zlatiborski kraj bio poznat po proizvodnji govežeg i ovčijeg mesa. Ta tradicija je ostala i dana, prosto prirodne odlike su takve i kultura življenja kod nas i usitnjenost gazdinstava. Ustvari gazdinstva nisu specijalizovana za jednu granu poljoprivrede nego se bave i stočarstvom, ratarstvom, voćarstvom. U principu sva naša domaćinstva mahom su oslonjena i na voćarsku i stočarsku proizvodnju, a pošto sada pričamo o stočarstvu mi imao i dalje proizvodnju goveđeg mesa, suhomesnatih proizvoda koji je karakterističan za ovaj kraj i ovčije meso koje je poznato malo šire, van granica Zatiborskog okruga. U principu sve je to već dano trasirano i tu nema nekih promena u strukturi. Promene su što imamo manji broj proizvođača, što su trenutno nešto veća gazdinstva, znači došlo je na tržišnog ponašanja da određeni broj proizvođača uvećava svoja gazidinstva, svoje kapacitete dok se smanjuje broj po prirodi stvari biološki dosta staračkih domaćinstava pa se smanjuje i proizvodnja. To je neka tendencija koja postoji već zadnjih par decenija, znači ništa to nije novo samo što se neki tržišni okviri te stvari ubrazavaju ili usporavaju. Kada su neki problemi na tržištu najčešće ekonomski, dolazi do smanjenja proizvodnje, a kada se ljudi malo oporave onda se diže i proizvodnja. I tu imamo u zadnje vreme izdašne subvencije od strane države i sve te subvencije pokrivaju neke probleme u proizvodnji. To nije neka održiva priča jer moramo da menjamo i strukturu tih gazdinstava moramo da stvarno idemo ka specijalizaciji neke proizvodnje da li je to govredarska, ili ovčarska, da je to proizvodnja sira ili kajmaka ili mesa i suhomesnatih proizvoda to je neki put koji nas sigurno čeka. Trenutno imamo smanjenje malo u zadnjih par godina kao što sam rekao po prirodi stvari jer mala gazdinstva smanjuju ne mogu da odgovore ipak su u pitanju dosta i staračkih gazdinstava koja ne nastavljaju proizvodnju tako da sve to ide u nekom pravcu koji je već trasiran- kaže Dejan Stanković savetodavac za stočarstvo PSSS Užice. Iako se u nekim delovima Zlatiborskog okruga svinje povremeno uzgajaju, ali mnogo ređe u odnosu na druge delove Srbije, kao što su Mačva i Vojvodine, u ovom kraju se ipak mlečno govedarstvo smatra stubom porodičnih gazdinstava. -Mi nismo kraj gde može svinjarstvo da se razvija. Prosto nemamo te kapacitete, nemamo žitarice, imamo velike travnate površine tako da su tu preživari na prvom mestu. Samo što se poslednjih godina smanjuje broj mlečnih goveda i tu je osnovni problem jer mlečno govedarstvo je nama ipak baza za neki tov. To je ono po čemu smo mi poznati. Mlečno govedarstvo je nešto od čega počinje proizvodnaja u govedarstvu. I ovčarska proizvodnja je kod nas zastupljena jer smo tradicionalno okrenuti ka prozvodnji jagnjećeg mesa. Ovčarsto se održava jer država daje subvencije, i zato što je to dodatna proizvodnja. Retko ko ima na gazdinstvu tu proizvodnju kao osnovnu proizvodnju tako da je to neka karakteritika znači govedarstvo proizvodnja mleka znači broj jedan i onda se na to naslanja sve ostalo u stočarstvu na sve ostale grane proizvodnje – ističe Stanković. Jedan od izazova poljoprivrednih proizvođača Zlatiborskog kraja je i niska otkupna cena. Svi su svesni i činjenice da bi se mlečno govedarstvo u ovom kraju razvijalo u korak sa svetom, potrebno je sproveti niz konkretnih i dugoročnih mera. Iako većina mladih napušta sela, naš sagovornik ističe da u Zlatiborskom kraju imala mladih stočara koji ostaju i preuzimaju porodična gazdinstva. Na kraju naš sagovornik zaključuje da uz prave mere i pametne investicije Zlatiborski kraj može ponovo da se vrati na ono nekadašnje, da bude region kvalitetnog mleka, sira i stočarske tradicije.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Ujutru temperatura od 14 do 21, a tokom dana od 34 stepena do 37 stepeni.
Sabor posvećen trubi trajaće do nedelje 10. avgusta kada je i finalno takmičenje za izbor najboljeg trubača i orkestra.
Najniža temperatura biće od 13 do 20 stepeni, a najviša od 31 do 34 stepena.
U Čačku je danas svečano otvoren prvi objekat kompanije Univerexport . Nalazi se na uglu ulica Milice Pavlović i Stoje Tošić u naselju Avenija. To je 211. trgovina po redu u celokupnoj maloprodajnoj mreži. Univerexport… […]
U tunelima Laz i Munjino brdo, na deonici auto-puta Miloš Veliki od Pakovraća do Požege, od večeras pa do nedelje biće izvođeni kratkotrajni radovi, najavili su Putevi Srbije. Od večeras u 20.00 do… […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Sa svojim planinskim predelima, šumama i pašnjacima stočarstvo u Zlatiborskom okrugu ima dugu tradiciju. Ipak, poslednjih godina beleži se pad broja grla stoke, naročito krava i ovaca. Mlečno govedarstvo suočava se sa ozbiljnim izazovima, što se pripisuje starosnoj strukturi stanovništva na selu i nedostatku radne snage. Zlatiborski kraj je nekada bio jedan od vodećih stočarskih regiona u Srbiji, posebno po ovčarstvu i mlečnom govedarstvu. Planinska klima, visoravni i pašnjaci činili su da ima idealne uslove za uzgoj stoke. -Tačno je da je nekada Zlatiborski kraj bio poznat po proizvodnji govežeg i ovčijeg mesa. Ta tradicija je ostala i dana, prosto prirodne odlike su takve i kultura življenja kod nas i usitnjenost gazdinstava. Ustvari gazdinstva nisu specijalizovana za jednu granu poljoprivrede nego se bave i stočarstvom, ratarstvom, voćarstvom. U principu sva naša domaćinstva mahom su oslonjena i na voćarsku i stočarsku proizvodnju, a pošto sada pričamo o stočarstvu mi imao i dalje proizvodnju goveđeg mesa, suhomesnatih proizvoda koji je karakterističan za ovaj kraj i ovčije meso koje je poznato malo šire, van granica Zatiborskog okruga. U principu sve je to već dano trasirano i tu nema nekih promena u strukturi. Promene su što imamo manji broj proizvođača, što su trenutno nešto veća gazdinstva, znači došlo je na tržišnog ponašanja da određeni broj proizvođača uvećava svoja gazidinstva, svoje kapacitete dok se smanjuje broj po prirodi stvari biološki dosta staračkih domaćinstava pa se smanjuje i proizvodnja. To je neka tendencija koja postoji već zadnjih par decenija, znači ništa to nije novo samo što se neki tržišni okviri te stvari ubrazavaju ili usporavaju. Kada su neki problemi na tržištu najčešće ekonomski, dolazi do smanjenja proizvodnje, a kada se ljudi malo oporave onda se diže i proizvodnja. I tu imamo u zadnje vreme izdašne subvencije od strane države i sve te subvencije pokrivaju neke probleme u proizvodnji. To nije neka održiva priča jer moramo da menjamo i strukturu tih gazdinstava moramo da stvarno idemo ka specijalizaciji neke proizvodnje da li je to govredarska, ili ovčarska, da je to proizvodnja sira ili kajmaka ili mesa i suhomesnatih proizvoda to je neki put koji nas sigurno čeka. Trenutno imamo smanjenje malo u zadnjih par godina kao što sam rekao po prirodi stvari jer mala gazdinstva smanjuju ne mogu da odgovore ipak su u pitanju dosta i staračkih gazdinstava koja ne nastavljaju proizvodnju tako da sve to ide u nekom pravcu koji je već trasiran- kaže Dejan Stanković savetodavac za stočarstvo PSSS Užice. Iako se u nekim delovima Zlatiborskog okruga svinje povremeno uzgajaju, ali mnogo ređe u odnosu na druge delove Srbije, kao što su Mačva i Vojvodine, u ovom kraju se ipak mlečno govedarstvo smatra stubom porodičnih gazdinstava. -Mi nismo kraj gde može svinjarstvo da se razvija. Prosto nemamo te kapacitete, nemamo žitarice, imamo velike travnate površine tako da su tu preživari na prvom mestu. Samo što se poslednjih godina smanjuje broj mlečnih goveda i tu je osnovni problem jer mlečno govedarstvo je nama ipak baza za neki tov. To je ono po čemu smo mi poznati. Mlečno govedarstvo je nešto od čega počinje proizvodnaja u govedarstvu. I ovčarska proizvodnja je kod nas zastupljena jer smo tradicionalno okrenuti ka prozvodnji jagnjećeg mesa. Ovčarsto se održava jer država daje subvencije, i zato što je to dodatna proizvodnja. Retko ko ima na gazdinstvu tu proizvodnju kao osnovnu proizvodnju tako da je to neka karakteritika znači govedarstvo proizvodnja mleka znači broj jedan i onda se na to naslanja sve ostalo u stočarstvu na sve ostale grane proizvodnje – ističe Stanković. Jedan od izazova poljoprivrednih proizvođača Zlatiborskog kraja je i niska otkupna cena. Svi su svesni i činjenice da bi se mlečno govedarstvo u ovom kraju razvijalo u korak sa svetom, potrebno je sproveti niz konkretnih i dugoročnih mera. Iako većina mladih napušta sela, naš sagovornik ističe da u Zlatiborskom kraju imala mladih stočara koji ostaju i preuzimaju porodična gazdinstva. Na kraju naš sagovornik zaključuje da uz prave mere i pametne investicije Zlatiborski kraj može ponovo da se vrati na ono nekadašnje, da bude region kvalitetnog mleka, sira i stočarske tradicije.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Ujutru temperatura od 14 do 21, a tokom dana od 34 stepena do 37 stepeni.
Sabor posvećen trubi trajaće do nedelje 10. avgusta kada je i finalno takmičenje za izbor najboljeg trubača i orkestra.
Najniža temperatura biće od 13 do 20 stepeni, a najviša od 31 do 34 stepena.
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs