,


Sekretarijat za kulturu predložio mere za rad pozorišta

Sekretarijat za kulturu predložio mere za rad pozorišta

11/08/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: Nova S

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, uputio je danas Kabinetu predsednice Vlade Srbije predlog mera i preporuka za nastavak rada od septembra pozorišta u zatvorenim salama tokom pandemije virusa kovid-19, potvrđeno je Tanjugu iz Sekretarijata.

Ovaj predlog preporuka i mera poslat je u ponedeljak svim direktorima beogradskih pozorišta, Narodnom pozorištu u Beogradu i privatnim pozorištima na razmatranje i promišljanje.

U pitanju su samo preporuke, a sva pozorišta su slobodna i samostalno treba da odluče, u skladu sa svojim mogućnostima, kada će početi pozorišnu sezonu u salama.

Ove preporuke treba samo da im pomognu da bezbedno organizuju svoj rad.

Među predlogom mera stoji da je neophodno da se na ulazu u prostor pozorišta ili neposredno posle ulaska na vidljivom mestu postave obaveštenja o bezbednosnim merama, o obavezi pridržavanja opštih higijenskih mera i mera fizičke udaljenosti u skladu s preporukama Zavoda za javno zdravlje.

Takođe, obavezno je merenje telesne temperature, beskontaktnim termometrima na samom ulasku u zgradu pozorišta svakom pojedinačnom gledaocu, a na službenim ulazima u zgradu pozorišta svim zaposlenima i izvođačima.

Obavezno je korišćenje maski za lice ili medicinskih maski tokom ulaska, boravka i izlaska iz prostora pozorišta, osim kod glumaca i izvođača za vreme igranja predstave.

Neophodna je fizička udaljenost, te se za sve vreme boravka u zatvorenim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje održavanje fizičke distance između učesnika (posetilaca, izvođača i zaposlenih) od 1,5 metara.

Razmak od dva metra preporučuje se između, i od, izvođača pevačkih deonica i muzičara duvačkih instrumenata.

Preporučuje se i razmak od najmanje dva metra između publike i izvođača na sceni.

Organizacija pozorišnih predstava i programa moguća je isključivo u prostorima koji mogu da zadovolje tehničke i bezbednosne uslove u kojima se može poštovati propisana fizička distanca prilikom ulaska, izlaska kao i kretanja i boravka u prostoru, a preporuka je da se sve predstave igraju u velikim salama ukoliko pozorište ima više sala.

Neophodno je ograničenje ukupnog broja posetilaca, tako da mogu istovremeno boraviti u svim prostorima, uz poštovanje preporučene fizičke udaljenosti od 1,5 metara, prema kriterijumu 4 m2 bruto površine po gledaocu.

Njihov predlog je jedna trećina ukupnog kapaciteta sale.

Preporučuje se da se unapred označe sva mesta za sedenje međusobno udaljena najmanje 1,5 metara, kao i da se ograniči ulazak najviše onoliko posetilaca koliko ima označenih mesta.

Za članove porodica mogu se organizovati i posebna mesta (Sedišta jedno do drugog).

Preporučuje se omogućavanje i podsticanje onlajn prodaje ulaznica sa kojima će gledaoci direktno ulaziti u prostor.

U slučaju potrebe za blagajnama i fizičkom prodajom ulaznica preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade između blagajnika i posetilaca, kao i osiguravanje bezkontaktnog plaćanja.

Blagajnicima i osobama koje kontrolišu ulaznice preporučuje se nošenje maski i rukavica.

Gledaoci treba da ulaze u pozorište bez zadržavanja i grupisanja, najkraćim putem do svoga mesta u gledalištu, a preporučuje se da gledaoci ulaze jedan po jedan uz kontrolu i pratnju razvodnika, tako što prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu.

Preporučuje se razmak među gledaocima od najmanje 1,5 metara kod ulaska, kretanja i izlaska, ako I da se izlazak gledalaca organizuje tako što će izlaziti jedan po jedan i to tako što će prvi izlazi gledalac najbliži izlazu.

Publiku treba podsetiti da i posle završetka programa drže razmak, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.

Preporučuje se da se reguliše izlazak izvođača uz poštovanje mera fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan, uz izbegavanje susreta s publikom. Njihova preporuka je da sedišta budu nenumerisana.

Prilikom interakcije s publikom zaposleni treba da koriste zaštitnu masku koja prekriva nos i usta, a treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovno dezinfikovati ruke.

Predstave se izvode u kontinuitetu bez pauze, a ukoliko je neophodna pauza zbog tehničkih promena, preporučuje se da publika ostane na svojim mestima u sali.

Preporučuje se izbegavanje neposrednog fizičkog kontakta uvek kada je to moguće.

Posle predstave korišćenu rekvizitu i ostalu opremu potrebno je dezinfikovati, a preporučuje se da izvođači presvlačenje i tuširanje obave u što je moguće kraćem vremenskom periodu, poštujući mere fizičke distance.

Kad god je to moguće, tuširanje se obavlja kod kuće.

Prema propisanim merama fizičke distance i kapaciteta toaleta (po kriterijumu 4 m2 bruto površine po gledaocu), pozorište je dužno da organizuje službu razvodnika tako da isprate svakog gledaoca do toaleta i nazad do sedišta u gledalištu.

Preporučuje se svakodnevno vođenje evidencije zaposlenih i njihove prisutnosti na radnom mestu (po smenama), kao i evidencije glumaca, izvođača i celokupnog umetničkog i tehničkog tima na svakoj predstavi radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2.

Za potrebe vođenja evidencije prikupljaće se osnovni podaci: ime, prezime i broj telefona, a evidenciju je nužno čuvati 14 dana. Preporučuje se održavanje predstava sa izvođačima i zaposlenima koji su navedeni u evidenciji.

Svojim potpisom izvođači i zaposleni potvrđuju da su izmerili telesnu temperaturu, da ona nije viša od 37.2°C, da se osećaju dobro, da nemaju članove domaćinstva koji su u samoizolaciji, da nisu u proteklih 14 dana imali kontakt sa osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusom i da nemaju nijedan od sledećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak vazduha, bol u grlu, curenje iz nosa ili gubitak čula ukusa.

Neophodna je pojačana higijena prostora, klima uređaja, uređaja za grejanje, i ventilaciju.

Opšta preporuka za unutrašnje prostore je provetravanje otvaranjem prozora, a manje korišćenjem sistema za ventilaciju.

Pri korišćenju sistema za ventilaciju treba posebno obratiti pažnju na stanje filtara i održavanju pravilne brzine promene vazduha u zatvorenom prostoru.

Tehnička služba je u obavezi da prema kapacitetu ventilcionog sistema obezbedi odgovarajuće vreme za obnovu vazduha u objektu.

Preporučuje se ventilacija s povećanim procentom spoljašnjg vazduha koji cirkuliše u sistemu, kao i način rada bez recirkulacije kako bi se podsticala obnova vazduha, što smanjuje koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.

Često dodirivane površine kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, vodokotlići, prekidači za struju, zvona na vratima, dugmad u liftu, kao i druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinfikovati pre početka i na kraju svake predstave i programa, a najmanje dvaput dnevno.

Pri planiranju repertoara, potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak publike, a u slučaju dva uzastopna događaja omogućiti dovoljno vremena za čišćenje i dezinfekciju prostora.

U ponedeljak, 17. avgusta, održaće se sastanak svih direktora sa predstavnicima Grada, Kriznog štaba i Zavoda za javno zdravlje kada će se razgovarati o mogućim sugestijama i primeni ovih mera i preporuka na svako pojedinačno pozorište.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Sekretarijat za kulturu predložio mere za rad pozorišta". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Tehnički pregledi Bavaria Team, Bavaria Centar i CVS misle i na svoje najvernije i najstarije klijente

Za sve naše drage penzione poklanjamo popust na tehnički pregled u iznosu od 30%. Pored toga, ukoliko niste u mogućnosti da dođete, stojimo na raspolaganju i mi dolazimo po Vaše vozilo i vraćamo… […]

Oglas Bavaria team

Da nam ne zameri muški deo populacije, nismo ih zaboravili, spremili smo akciju i za njih U susret lepom vremenu, rešili smo da obradujemo sve ljubitelje motora sa popustom od 10% na tehnički… […]

Oglas Bavaria team

Povodom Dana žena rešili smo da obradujemo sve dame koje dođu da registruju svoje vozilo u periodu od 7. do 31. marta sa popustom od 20 % na tehnički pregled uz kompletnu registraciju… […]

Popust u AMSS auto školi do kraja meseca

Povodom Dana žena rešili smo da obradujemo sve dame akcijom do kraja meseca. Za sve dame koje se do 31.marta jave i upišu obuku za vozače B kategorije u našoj školi dajemo popust… […]

Prodajni savetnik

BM polovna vozila Opis posla:– Prodaja vozila svih brendova iz uvoza i programa staro za novo– Briga o stanju i spremnosti vozila na placu– Procena vrednosti polovnih vozila pri otkupu vozila po principu… […]

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Nestabilno uz pljuskove i za vikend – do 26 stepeni

Nastavlja se promenljivo, nestabilno vreme. Oblačno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije padavine očekuju se južno od Save i Dunava. Ponegde su moguće i nepogode. Najviša dnevna temperatura od 23 do 26… […]

Usled vremenskih nepogoda i na teritoriji opštine Lučani bilo je problema

Usled vremenskih nepogoda i na teritoriji opštine Lučani bilo je problema u Mesnoj zajednici Dljin, Goračićima, Puhovu i okolini. Trenutno se otklanjaju posledice od nevremena na putevima  u  MZ Guberevci , a šteta… […]

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje ,,1.novembar” u Čačku svečano su otvorene 17. Nacionalne igre Specijalne Olimpijade Srbije

U Školi za osnovno I srednje obrazovanje ,,1.novembar” u Čačku svečano su otvorene 17. Nacionalne igre Specijalne Olimpijade Srbije. Takmičari će se nadmetati u osam sportskih disciplina, a najveći broj sportista pokazao je… […]

Zipline Stari Grad – Početak sezone

Zipline Stari Grad spremno dočekuje novu turističku sezonu sa puno uzbuđenja i avanture! Radno vreme je vikendom od 11 do 18 časova, dok se radnim danima vožnje zakazuju unapred. Pozivamo sve avanturiste, ali… […]

Infrastrukturni radovi u okviru projekta ,,Čačak Nacionalna prestonica kulture”

U toku su radovi na rekonstrukciji Ulice cara Dušana  I trajaće do kraja juna.  Rekonstrukcija ove I još nekoliko saobraćajnica deo su infrastrukturnih radova  u okviru projekta,, Čačak-Nacionalna prestonica kulture”. ,,Biće urađen pun… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
30

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2023 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Sekretarijat za kulturu predložio mere za rad pozorišta

11/08/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Nova S
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, uputio je danas Kabinetu predsednice Vlade Srbije predlog mera i preporuka za nastavak rada od septembra pozorišta u zatvorenim salama tokom pandemije virusa kovid-19, potvrđeno je Tanjugu iz Sekretarijata.

Ovaj predlog preporuka i mera poslat je u ponedeljak svim direktorima beogradskih pozorišta, Narodnom pozorištu u Beogradu i privatnim pozorištima na razmatranje i promišljanje.

U pitanju su samo preporuke, a sva pozorišta su slobodna i samostalno treba da odluče, u skladu sa svojim mogućnostima, kada će početi pozorišnu sezonu u salama.

Ove preporuke treba samo da im pomognu da bezbedno organizuju svoj rad.

Među predlogom mera stoji da je neophodno da se na ulazu u prostor pozorišta ili neposredno posle ulaska na vidljivom mestu postave obaveštenja o bezbednosnim merama, o obavezi pridržavanja opštih higijenskih mera i mera fizičke udaljenosti u skladu s preporukama Zavoda za javno zdravlje.

Takođe, obavezno je merenje telesne temperature, beskontaktnim termometrima na samom ulasku u zgradu pozorišta svakom pojedinačnom gledaocu, a na službenim ulazima u zgradu pozorišta svim zaposlenima i izvođačima.

Obavezno je korišćenje maski za lice ili medicinskih maski tokom ulaska, boravka i izlaska iz prostora pozorišta, osim kod glumaca i izvođača za vreme igranja predstave.

Neophodna je fizička udaljenost, te se za sve vreme boravka u zatvorenim prostorima, uključujući dolazak i odlazak, preporučuje održavanje fizičke distance između učesnika (posetilaca, izvođača i zaposlenih) od 1,5 metara.

Razmak od dva metra preporučuje se između, i od, izvođača pevačkih deonica i muzičara duvačkih instrumenata.

Preporučuje se i razmak od najmanje dva metra između publike i izvođača na sceni.

Organizacija pozorišnih predstava i programa moguća je isključivo u prostorima koji mogu da zadovolje tehničke i bezbednosne uslove u kojima se može poštovati propisana fizička distanca prilikom ulaska, izlaska kao i kretanja i boravka u prostoru, a preporuka je da se sve predstave igraju u velikim salama ukoliko pozorište ima više sala.

Neophodno je ograničenje ukupnog broja posetilaca, tako da mogu istovremeno boraviti u svim prostorima, uz poštovanje preporučene fizičke udaljenosti od 1,5 metara, prema kriterijumu 4 m2 bruto površine po gledaocu.

Njihov predlog je jedna trećina ukupnog kapaciteta sale.

Preporučuje se da se unapred označe sva mesta za sedenje međusobno udaljena najmanje 1,5 metara, kao i da se ograniči ulazak najviše onoliko posetilaca koliko ima označenih mesta.

Za članove porodica mogu se organizovati i posebna mesta (Sedišta jedno do drugog).

Preporučuje se omogućavanje i podsticanje onlajn prodaje ulaznica sa kojima će gledaoci direktno ulaziti u prostor.

U slučaju potrebe za blagajnama i fizičkom prodajom ulaznica preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade između blagajnika i posetilaca, kao i osiguravanje bezkontaktnog plaćanja.

Blagajnicima i osobama koje kontrolišu ulaznice preporučuje se nošenje maski i rukavica.

Gledaoci treba da ulaze u pozorište bez zadržavanja i grupisanja, najkraćim putem do svoga mesta u gledalištu, a preporučuje se da gledaoci ulaze jedan po jedan uz kontrolu i pratnju razvodnika, tako što prvi koji ulazi zauzima najudaljenije mesto u gledalištu, gledajući od ulaza, i tako po redu.

Preporučuje se razmak među gledaocima od najmanje 1,5 metara kod ulaska, kretanja i izlaska, ako I da se izlazak gledalaca organizuje tako što će izlaziti jedan po jedan i to tako što će prvi izlazi gledalac najbliži izlazu.

Publiku treba podsetiti da i posle završetka programa drže razmak, da se ne zadržavaju u grupama i ne ostvaruju bliske kontakte jedni s drugima.

Preporučuje se da se reguliše izlazak izvođača uz poštovanje mera fizičke udaljenosti, najbolje odvojeno, jedan po jedan, uz izbegavanje susreta s publikom. Njihova preporuka je da sedišta budu nenumerisana.

Prilikom interakcije s publikom zaposleni treba da koriste zaštitnu masku koja prekriva nos i usta, a treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovno dezinfikovati ruke.

Predstave se izvode u kontinuitetu bez pauze, a ukoliko je neophodna pauza zbog tehničkih promena, preporučuje se da publika ostane na svojim mestima u sali.

Preporučuje se izbegavanje neposrednog fizičkog kontakta uvek kada je to moguće.

Posle predstave korišćenu rekvizitu i ostalu opremu potrebno je dezinfikovati, a preporučuje se da izvođači presvlačenje i tuširanje obave u što je moguće kraćem vremenskom periodu, poštujući mere fizičke distance.

Kad god je to moguće, tuširanje se obavlja kod kuće.

Prema propisanim merama fizičke distance i kapaciteta toaleta (po kriterijumu 4 m2 bruto površine po gledaocu), pozorište je dužno da organizuje službu razvodnika tako da isprate svakog gledaoca do toaleta i nazad do sedišta u gledalištu.

Preporučuje se svakodnevno vođenje evidencije zaposlenih i njihove prisutnosti na radnom mestu (po smenama), kao i evidencije glumaca, izvođača i celokupnog umetničkog i tehničkog tima na svakoj predstavi radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze virusom SARS-CoV-2.

Za potrebe vođenja evidencije prikupljaće se osnovni podaci: ime, prezime i broj telefona, a evidenciju je nužno čuvati 14 dana. Preporučuje se održavanje predstava sa izvođačima i zaposlenima koji su navedeni u evidenciji.

Svojim potpisom izvođači i zaposleni potvrđuju da su izmerili telesnu temperaturu, da ona nije viša od 37.2°C, da se osećaju dobro, da nemaju članove domaćinstva koji su u samoizolaciji, da nisu u proteklih 14 dana imali kontakt sa osobom zaraženom SARS-CoV-2 virusom i da nemaju nijedan od sledećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak vazduha, bol u grlu, curenje iz nosa ili gubitak čula ukusa.

Neophodna je pojačana higijena prostora, klima uređaja, uređaja za grejanje, i ventilaciju.

Opšta preporuka za unutrašnje prostore je provetravanje otvaranjem prozora, a manje korišćenjem sistema za ventilaciju.

Pri korišćenju sistema za ventilaciju treba posebno obratiti pažnju na stanje filtara i održavanju pravilne brzine promene vazduha u zatvorenom prostoru.

Tehnička služba je u obavezi da prema kapacitetu ventilcionog sistema obezbedi odgovarajuće vreme za obnovu vazduha u objektu.

Preporučuje se ventilacija s povećanim procentom spoljašnjg vazduha koji cirkuliše u sistemu, kao i način rada bez recirkulacije kako bi se podsticala obnova vazduha, što smanjuje koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.

Često dodirivane površine kao što su ručke na vratima, ručke na prozorima, radne površine, rukohvati, slavine u toaletima, vodokotlići, prekidači za struju, zvona na vratima, dugmad u liftu, kao i druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinfikovati pre početka i na kraju svake predstave i programa, a najmanje dvaput dnevno.

Pri planiranju repertoara, potrebno je osigurati dovoljno vremena za ulazak i izlazak publike, a u slučaju dva uzastopna događaja omogućiti dovoljno vremena za čišćenje i dezinfekciju prostora.

U ponedeljak, 17. avgusta, održaće se sastanak svih direktora sa predstavnicima Grada, Kriznog štaba i Zavoda za javno zdravlje kada će se razgovarati o mogućim sugestijama i primeni ovih mera i preporuka na svako pojedinačno pozorište.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Sekretarijat za kulturu predložio mere za rad pozorišta". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Tehnički pregledi Bavaria Team, Bavaria Centar i CVS misle i na svoje najvernije i najstarije klijente

Za sve naše drage penzione poklanjamo popust na tehnički pregled u iznosu od 30%. Pored toga, ukoliko niste u mogućnosti da dođete, stojimo na raspolaganju i mi dolazimo po Vaše vozilo i vraćamo… […]

Oglas Bavaria team

Da nam ne zameri muški deo populacije, nismo ih zaboravili, spremili smo akciju i za njih U susret lepom vremenu, rešili smo da obradujemo sve ljubitelje motora sa popustom od 10% na tehnički… […]

Oglas Bavaria team

Povodom Dana žena rešili smo da obradujemo sve dame koje dođu da registruju svoje vozilo u periodu od 7. do 31. marta sa popustom od 20 % na tehnički pregled uz kompletnu registraciju… […]

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Nestabilno uz pljuskove i za vikend – do 26 stepeni

Nastavlja se promenljivo, nestabilno vreme. Oblačno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije padavine očekuju se južno od Save i Dunava. Ponegde su moguće i nepogode. Najviša dnevna temperatura od 23 do 26… […]

Usled vremenskih nepogoda i na teritoriji opštine Lučani bilo je problema

Usled vremenskih nepogoda i na teritoriji opštine Lučani bilo je problema u Mesnoj zajednici Dljin, Goračićima, Puhovu i okolini. Trenutno se otklanjaju posledice od nevremena na putevima  u  MZ Guberevci , a šteta… […]

U Školi za osnovno i srednje obrazovanje ,,1.novembar” u Čačku svečano su otvorene 17. Nacionalne igre Specijalne Olimpijade Srbije

U Školi za osnovno I srednje obrazovanje ,,1.novembar” u Čačku svečano su otvorene 17. Nacionalne igre Specijalne Olimpijade Srbije. Takmičari će se nadmetati u osam sportskih disciplina, a najveći broj sportista pokazao je… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up