Najnovije vesti:

,


Recept za kućnu verziju užičke komplet lepinje

Recept za kućnu verziju užičke komplet lepinje

18/10/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: Nova S

Foto: Wallpaper

Komplet lepinja vam u kućnoj varijanti verovatno nikad neće ispasti kao ona koju ste jeli u krajevima oko Užica, Tare i Zlatibora, ali vredi da pokušate.

Komplet lepinja je specijalitet broj jedan koji se može pojesti u Srbiji, ako pitate The Taste Atlas. S ocenom 4,60 za sobom je ostavila ajvar (4,56), pljeskavicu (4,40), sarmu (4,39) i perkelt (4,43).

A priprema je prilično jednostavna, naravno, ukoliko imate sva četiri osnovna sastojka – lepinju, jaje, stari kajmak i pretop.Bez bilo kojeg od tih sastojka, to jelo se jednostavno ne može nazvati komplet lepinjom, a najveći problem mogao bi da bude pretop – “sok od mesa” koji ostane nakon pečenja prasetine ili jagnjetine. U nekim pečenjarama navodno može i da se kupi, a ako ste se upustili u pravljenje komplet lepinje verovatno vam je ostalo neke “moče” od prethodnog dana. Poslužiće.

Kajmak birate stari, a lepinju možete da kupite, a možete je i sami napraviti – na sajtu Coolinarka našli smo jedan od recepata. A evo i originalnog recepta za komplet lepinju – u zavisnosti od toga za koliko osoba spremate, toliko će vam lepinja biti potrebno, količina drugih sastojaka i način filovanja se ponavlja.

Sastojci:

1 lepinja

2 kašike kajmaka

1 jaje

1 nepuna kutlača pretopa (ili moče)

Priprema:

Lepinju isecite tako da gornji deo bude malo manji pošto će vam služiti kao poklopac. Veći donji deo lepinje namažite kajmakom i prelijte umućenim jajetom (ako je potrebno izvadite malo testa iz sredine). Samo malo umočite “poklopac”, stavite u pleh pored lepinje i sve ubacite u rernu zagrejanu na 220-250 stepeni. Pecite 5-10 minuta, da sredina bude pečena, ali ne previše. Pečenu lepinju odmah zalijte otopljenim pretopom i poklopite gornjim delom lepinje.

Komplet lepinja obično se jede za doručak i služi s kiselim mlekom ili jogurtom, a neke novije varijante uključuju listiće pršute i paradajz salatu.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Recept za kućnu verziju užičke komplet lepinje". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

pročitaj još sličnih vesti

Povoljnije vremenske prilike, pojačan intenzitet saobraćaja

Vozače prvog radnog dana u poslednjoj nedelji oktobra očekuju nešto povoljnije vremenske prilike i sa uglavnom suvim kolovozima, saopštio je Auto-moto savez Srbije. Pojačan intenzitet saobraćaja trebalo bi očekivati na prilaznim putevima većih… [...]

Heroj Topličkog ustanka nakon više od 100 godina dobija spomenik

Spomen-park heroju Topličkog ustanka Dimitriju Begoviću dobija obrise sto godina nakon što je komiteski komandant žrtvovao svoj život i porodicu za čast i slobodu otadžbine. Vlada je dala 500 hiljada dinara za projekat,… [...]

Sunce i vazduh sa juga donose toplije vreme

Sa juga počinje da struji topliji vazduh, pa će tokom dana biti pretežno sunčano i toplo. Jutarnja temperatura do 11 a najviša dnevna do 22 stepena. Ujutro po kotlinama i rečnim dolinama mestimično… [...]

Ršum: Razmazili smo se kao Amerikanci – u selu se rađaju ljudi, a u gradu kućni ljubimci

Preterujemo u maženju svoje dece. Jednom sam rekao da su se u patrijarhalnom selu, u kom sam ja rođen, rađaju ljudi, a da se u gradu rađaju kućni ljubimci. Sistem danas primorava roditelje… [...]

Republika Srpska zbog korone uvodi nove mere: Zatvaraju se škole, skraćeno radno vreme ugostiteljima

Škole će organizovati nastavu na daljinu korišćenjem sredstava elektronske komunikacije. Štab za vanredne situacije Republike Srpske doneo je niz novih mera zbog korona virusa među kojima su zatvaranje škola na sedam dana, kao i ograničenje… [...]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
34

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2019 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Recept za kućnu verziju užičke komplet lepinje

18/10/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Nova S
Foto: Wallpaper

Komplet lepinja vam u kućnoj varijanti verovatno nikad neće ispasti kao ona koju ste jeli u krajevima oko Užica, Tare i Zlatibora, ali vredi da pokušate.

Komplet lepinja je specijalitet broj jedan koji se može pojesti u Srbiji, ako pitate The Taste Atlas. S ocenom 4,60 za sobom je ostavila ajvar (4,56), pljeskavicu (4,40), sarmu (4,39) i perkelt (4,43).

A priprema je prilično jednostavna, naravno, ukoliko imate sva četiri osnovna sastojka – lepinju, jaje, stari kajmak i pretop.Bez bilo kojeg od tih sastojka, to jelo se jednostavno ne može nazvati komplet lepinjom, a najveći problem mogao bi da bude pretop – “sok od mesa” koji ostane nakon pečenja prasetine ili jagnjetine. U nekim pečenjarama navodno može i da se kupi, a ako ste se upustili u pravljenje komplet lepinje verovatno vam je ostalo neke “moče” od prethodnog dana. Poslužiće.

Kajmak birate stari, a lepinju možete da kupite, a možete je i sami napraviti – na sajtu Coolinarka našli smo jedan od recepata. A evo i originalnog recepta za komplet lepinju – u zavisnosti od toga za koliko osoba spremate, toliko će vam lepinja biti potrebno, količina drugih sastojaka i način filovanja se ponavlja.

Sastojci:

1 lepinja

2 kašike kajmaka

1 jaje

1 nepuna kutlača pretopa (ili moče)

Priprema:

Lepinju isecite tako da gornji deo bude malo manji pošto će vam služiti kao poklopac. Veći donji deo lepinje namažite kajmakom i prelijte umućenim jajetom (ako je potrebno izvadite malo testa iz sredine). Samo malo umočite “poklopac”, stavite u pleh pored lepinje i sve ubacite u rernu zagrejanu na 220-250 stepeni. Pecite 5-10 minuta, da sredina bude pečena, ali ne previše. Pečenu lepinju odmah zalijte otopljenim pretopom i poklopite gornjim delom lepinje.

Komplet lepinja obično se jede za doručak i služi s kiselim mlekom ili jogurtom, a neke novije varijante uključuju listiće pršute i paradajz salatu.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Recept za kućnu verziju užičke komplet lepinje". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Pročitaj slične vesti

Povoljnije vremenske prilike, pojačan intenzitet saobraćaja

Vozače prvog radnog dana u poslednjoj nedelji oktobra očekuju nešto povoljnije vremenske prilike i sa uglavnom suvim kolovozima, saopštio je Auto-moto savez Srbije. Pojačan intenzitet saobraćaja trebalo bi očekivati na prilaznim putevima većih… [...]

Heroj Topličkog ustanka nakon više od 100 godina dobija spomenik

Spomen-park heroju Topličkog ustanka Dimitriju Begoviću dobija obrise sto godina nakon što je komiteski komandant žrtvovao svoj život i porodicu za čast i slobodu otadžbine. Vlada je dala 500 hiljada dinara za projekat,… [...]

Sunce i vazduh sa juga donose toplije vreme

Sa juga počinje da struji topliji vazduh, pa će tokom dana biti pretežno sunčano i toplo. Jutarnja temperatura do 11 a najviša dnevna do 22 stepena. Ujutro po kotlinama i rečnim dolinama mestimično… [...]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up