,


Recept za kućnu verziju užičke komplet lepinje

Recept za kućnu verziju užičke komplet lepinje

18/10/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: Nova S

Foto: Wallpaper

Komplet lepinja vam u kućnoj varijanti verovatno nikad neće ispasti kao ona koju ste jeli u krajevima oko Užica, Tare i Zlatibora, ali vredi da pokušate.

Komplet lepinja je specijalitet broj jedan koji se može pojesti u Srbiji, ako pitate The Taste Atlas. S ocenom 4,60 za sobom je ostavila ajvar (4,56), pljeskavicu (4,40), sarmu (4,39) i perkelt (4,43).

A priprema je prilično jednostavna, naravno, ukoliko imate sva četiri osnovna sastojka – lepinju, jaje, stari kajmak i pretop.Bez bilo kojeg od tih sastojka, to jelo se jednostavno ne može nazvati komplet lepinjom, a najveći problem mogao bi da bude pretop – “sok od mesa” koji ostane nakon pečenja prasetine ili jagnjetine. U nekim pečenjarama navodno može i da se kupi, a ako ste se upustili u pravljenje komplet lepinje verovatno vam je ostalo neke “moče” od prethodnog dana. Poslužiće.

Kajmak birate stari, a lepinju možete da kupite, a možete je i sami napraviti – na sajtu Coolinarka našli smo jedan od recepata. A evo i originalnog recepta za komplet lepinju – u zavisnosti od toga za koliko osoba spremate, toliko će vam lepinja biti potrebno, količina drugih sastojaka i način filovanja se ponavlja.

Sastojci:

1 lepinja

2 kašike kajmaka

1 jaje

1 nepuna kutlača pretopa (ili moče)

Priprema:

Lepinju isecite tako da gornji deo bude malo manji pošto će vam služiti kao poklopac. Veći donji deo lepinje namažite kajmakom i prelijte umućenim jajetom (ako je potrebno izvadite malo testa iz sredine). Samo malo umočite “poklopac”, stavite u pleh pored lepinje i sve ubacite u rernu zagrejanu na 220-250 stepeni. Pecite 5-10 minuta, da sredina bude pečena, ali ne previše. Pečenu lepinju odmah zalijte otopljenim pretopom i poklopite gornjim delom lepinje.

Komplet lepinja obično se jede za doručak i služi s kiselim mlekom ili jogurtom, a neke novije varijante uključuju listiće pršute i paradajz salatu.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Recept za kućnu verziju užičke komplet lepinje". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Pisci  iz Čačka večeras potpisuju primerke svojih knjiga

 “Noć knjige”,posle Beogradskog sajma, najznačajnija književna manifestacija održaće se od 12. do 14. decembra. u svim knjižarama “Delfi” i “Laguninim” klubovima čitalaca, na 68 lokacija u 37 gradova u Srbiji i regionu. U… […]

Dan akademije strukovnih studija Zapadne Srbije

Svečanom akademijom obeležena je šesta godina uspešnog postojanja i rada Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija sa sedištem u Užicu. Istovremeno obeleženo je i 50 godina višeg i visokog strukovnog obrazovanja u Užicu. U… […]

Deca iz vrtića ,, Mali kapetan” u poseti Televiziji Lav plus

U okviru projekta ,,RTV Šapice”  deca iz vtića  Mali kapetan  posetila su Televiziju Lav plus. Mališani su  se upoznali sa svim aspektima televizijske produkcije, od kamere i svetla do montaže,  režije i snimanja… […]

Gold gondola dobitnik turističke Prizme u kategoriji Planinski turizam

Zlatiborskoj  Gold gondola nedavno je dodelejno  priznaje turistička  prizma  u kategoriji Planinski turizam. Ova izuzetna nagrada, koju dodeljuju turistički novinari iz celog regiona, predstavlja jedno od najznačajnijih priznanja za kvalitet i inovativnost u turističkoj industriji… […]

Čačanska  zelena  pijaca  spremna za  slave i  druge  praznike 

  Vreme  je  velikog  Božićnog  posta,  slava i  praznika , a  čačanska   Zelena   pijaca ne  oskudeva sa  robom. Potražnja  voća i  povrća je  povećana , a ponuda  bogata. Cene  su  standardne  i  nema… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
5.484

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Recept za kućnu verziju užičke komplet lepinje

18/10/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Nova S
Foto: Wallpaper

Komplet lepinja vam u kućnoj varijanti verovatno nikad neće ispasti kao ona koju ste jeli u krajevima oko Užica, Tare i Zlatibora, ali vredi da pokušate.

Komplet lepinja je specijalitet broj jedan koji se može pojesti u Srbiji, ako pitate The Taste Atlas. S ocenom 4,60 za sobom je ostavila ajvar (4,56), pljeskavicu (4,40), sarmu (4,39) i perkelt (4,43).

A priprema je prilično jednostavna, naravno, ukoliko imate sva četiri osnovna sastojka – lepinju, jaje, stari kajmak i pretop.Bez bilo kojeg od tih sastojka, to jelo se jednostavno ne može nazvati komplet lepinjom, a najveći problem mogao bi da bude pretop – “sok od mesa” koji ostane nakon pečenja prasetine ili jagnjetine. U nekim pečenjarama navodno može i da se kupi, a ako ste se upustili u pravljenje komplet lepinje verovatno vam je ostalo neke “moče” od prethodnog dana. Poslužiće.

Kajmak birate stari, a lepinju možete da kupite, a možete je i sami napraviti – na sajtu Coolinarka našli smo jedan od recepata. A evo i originalnog recepta za komplet lepinju – u zavisnosti od toga za koliko osoba spremate, toliko će vam lepinja biti potrebno, količina drugih sastojaka i način filovanja se ponavlja.

Sastojci:

1 lepinja

2 kašike kajmaka

1 jaje

1 nepuna kutlača pretopa (ili moče)

Priprema:

Lepinju isecite tako da gornji deo bude malo manji pošto će vam služiti kao poklopac. Veći donji deo lepinje namažite kajmakom i prelijte umućenim jajetom (ako je potrebno izvadite malo testa iz sredine). Samo malo umočite “poklopac”, stavite u pleh pored lepinje i sve ubacite u rernu zagrejanu na 220-250 stepeni. Pecite 5-10 minuta, da sredina bude pečena, ali ne previše. Pečenu lepinju odmah zalijte otopljenim pretopom i poklopite gornjim delom lepinje.

Komplet lepinja obično se jede za doručak i služi s kiselim mlekom ili jogurtom, a neke novije varijante uključuju listiće pršute i paradajz salatu.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Recept za kućnu verziju užičke komplet lepinje". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Pisci  iz Čačka večeras potpisuju primerke svojih knjiga

 “Noć knjige”,posle Beogradskog sajma, najznačajnija književna manifestacija održaće se od 12. do 14. decembra. u svim knjižarama “Delfi” i “Laguninim” klubovima čitalaca, na 68 lokacija u 37 gradova u Srbiji i regionu. U… […]

Dan akademije strukovnih studija Zapadne Srbije

Svečanom akademijom obeležena je šesta godina uspešnog postojanja i rada Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija sa sedištem u Užicu. Istovremeno obeleženo je i 50 godina višeg i visokog strukovnog obrazovanja u Užicu. U… […]

Deca iz vrtića ,, Mali kapetan” u poseti Televiziji Lav plus

U okviru projekta ,,RTV Šapice”  deca iz vtića  Mali kapetan  posetila su Televiziju Lav plus. Mališani su  se upoznali sa svim aspektima televizijske produkcije, od kamere i svetla do montaže,  režije i snimanja… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
O privatnosti

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.