Najnovije vesti:


Predstavljen projekat „Unapređenje tehnologije gajenja jagodastih voća"

Predstavljen projekat „Unapređenje tehnologije gajenja jagodastih voća"

20/09/2019

Autor: 

Vesna Radović Nedeljković

Izvor: TV Lav plus

Foto: TV Lav plus

Stručnjaci Instituta za voćarstvo predstavili su danas u Prehrambeno ugodtiteljskoj školi u Čačku projekat „Unapređenje tehnologije gajenja, konkurentnosti i ekonomičnosti proizvodnje jagodastih voća i mogućnost dodavanja vrednosti proizvodu kroz perardu". Projekat se realizuje u saradnji sa ministarstvom poljoprivrede, a suorganizatori su Poljoprivredna savetodavna stručna služba Čačka i Kraljeva i Prehrambeno ugostiteljska škola.

Projekat se realizuje godinu dana i podeljen je na dve celine. Jedna se odnosi na intenziviranje tehnologije gajenja jagodastog voća, a druga se tiče prerade proizvoda maline, jagode, kupine i ribizle u proizvode sa dodatom vrednošću. Cilj je da se podstaknu proizvođači sortimenta proizvoda od jagodastog voća na dalju preradu, a posebno mali proizvođači koji će na taj način postati konkurentiji na tržištu.

„Cilj je raditi na intenziviranju tehnologije gajenja, kroz različite sisteme čuvanja sortimenta u poluzaštićenim i zaštićenom prostoru. Veliki su problemi u ovoj vrsti proizvodnje i neophodno je u kontinuitetu nastaviti realizaciju ovakvih projekta", ističe rukovodilac projekta dr Svetlana Paunović.

Ne treba zaboraviti da Srbija gotovo 100 proizvodnje jagodastog voća plasira na ino tržište u zamrznutom stanju, a cena takog proizvoda daleko je niža od cene prerađevina od tog voća. Ustaljeno je mišljenje da se voće koje ne može da se plasira na tržište kao sveže koristi za preradu, međutim za dobar finalni proizvod mora da postoji dobar kvalitet sirovine, ističu stručnjaci Instituta za voćarstvo.

„Za neke proizvode kao što je sušeno voće kvalitet ploda mora da bude odličan kao što je i kod svežeg voća", ističe dr Olga Mitrović.

Rakije od jagodastog voća su veoma retke kako na domaćem tako i na stranom tržištu. One se retko proizovode od jagodastog voća jer ova vrsta voća ima male količine šećera, kaže dr Branko Popović iz čačanskog Instituta za voćarstvo.

„Vrlo je teško sačuvati primarnu aromu jagodastih voćaka kada se prerađuje u rakiju i teško je uklopiti te primarne mirise voća sa onima koji nastaju tokom prerade. Zbog toga su takve rakije vrlo retke, vrlo teške za proizvodnju, ali postižu veoma visoke cene", kaže dr Branko Popović.

Inače rakije od jagodastog voća su veoma skupe na tržištu, a obično se više proizvode samo u sezonama kad aje otkupna cena voća veoma niska.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Predstavljen projekat „Unapređenje tehnologije gajenja jagodastih voća"". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

pročitaj još sličnih vesti

Vučić: Svet se za šest meseci promenio više nego u proteklih 30 godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su pred svetom, zbog pandemije koronavirusa, izazovi kakve čovečanstvo do sada nije videlo, što ne znači da bi naš odgovor trebalo da bude traženje izgovora za… [...]

Matursko veče ipak se slavi

Škole u Srbiji mogu da organizuju matursko veče za maturante osnovnih i srednjih škola. To se navodi u dopisu koje je Ministarstvo prosvete prosledilo direktorima osnovnih i srednjih škola. Matursko veče za učenike… [...]

Mala Lana ne može sama da uzme igračku, neophodna joj je pomoć i to brzo

Lana Jovanović iz Rakovca kod Novog Sada ima sedam meseci i boluje od spinalne mišićne atrofije tip jedan, retke ali izuzetno progresivne i smrtonosne neuromišićne bolesti. Lek postoji, ali je trenutno najskuplji na… [...]

Do 5. juna nestabilno vreme, kiše i pljuskovi sa grmljavinom

Do 5. juna će biti promenljivo oblačno i nestabilno, povremeno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. I danas će u Srbiji biti promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično s kišom, a od sredine dana… [...]

Novi smerovi u gimnazijama za decu sa posebnim talentima

Gimnazije u Srbiji pripremaju se za upis nove generacije. Pored već postojećih specijalizovanih filoloških ili IT odeljenja, ove godine mali maturanti sa posebnim talentima moći će da konkurišu i na dva nova smera:… [...]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
31

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2019 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Predstavljen projekat „Unapređenje tehnologije gajenja jagodastih voća"

20/09/2019
Autor:
Vesna Radović Nedeljković
Izvor: TV Lav plus
Foto: TV Lav plus

Stručnjaci Instituta za voćarstvo predstavili su danas u Prehrambeno ugodtiteljskoj školi u Čačku projekat „Unapređenje tehnologije gajenja, konkurentnosti i ekonomičnosti proizvodnje jagodastih voća i mogućnost dodavanja vrednosti proizvodu kroz perardu". Projekat se realizuje u saradnji sa ministarstvom poljoprivrede, a suorganizatori su Poljoprivredna savetodavna stručna služba Čačka i Kraljeva i Prehrambeno ugostiteljska škola.

Projekat se realizuje godinu dana i podeljen je na dve celine. Jedna se odnosi na intenziviranje tehnologije gajenja jagodastog voća, a druga se tiče prerade proizvoda maline, jagode, kupine i ribizle u proizvode sa dodatom vrednošću. Cilj je da se podstaknu proizvođači sortimenta proizvoda od jagodastog voća na dalju preradu, a posebno mali proizvođači koji će na taj način postati konkurentiji na tržištu.

„Cilj je raditi na intenziviranju tehnologije gajenja, kroz različite sisteme čuvanja sortimenta u poluzaštićenim i zaštićenom prostoru. Veliki su problemi u ovoj vrsti proizvodnje i neophodno je u kontinuitetu nastaviti realizaciju ovakvih projekta", ističe rukovodilac projekta dr Svetlana Paunović.

Ne treba zaboraviti da Srbija gotovo 100 proizvodnje jagodastog voća plasira na ino tržište u zamrznutom stanju, a cena takog proizvoda daleko je niža od cene prerađevina od tog voća. Ustaljeno je mišljenje da se voće koje ne može da se plasira na tržište kao sveže koristi za preradu, međutim za dobar finalni proizvod mora da postoji dobar kvalitet sirovine, ističu stručnjaci Instituta za voćarstvo.

„Za neke proizvode kao što je sušeno voće kvalitet ploda mora da bude odličan kao što je i kod svežeg voća", ističe dr Olga Mitrović.

Rakije od jagodastog voća su veoma retke kako na domaćem tako i na stranom tržištu. One se retko proizovode od jagodastog voća jer ova vrsta voća ima male količine šećera, kaže dr Branko Popović iz čačanskog Instituta za voćarstvo.

„Vrlo je teško sačuvati primarnu aromu jagodastih voćaka kada se prerađuje u rakiju i teško je uklopiti te primarne mirise voća sa onima koji nastaju tokom prerade. Zbog toga su takve rakije vrlo retke, vrlo teške za proizvodnju, ali postižu veoma visoke cene", kaže dr Branko Popović.

Inače rakije od jagodastog voća su veoma skupe na tržištu, a obično se više proizvode samo u sezonama kad aje otkupna cena voća veoma niska.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Predstavljen projekat „Unapređenje tehnologije gajenja jagodastih voća"". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Pročitaj slične vesti

Vučić: Svet se za šest meseci promenio više nego u proteklih 30 godina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da su pred svetom, zbog pandemije koronavirusa, izazovi kakve čovečanstvo do sada nije videlo, što ne znači da bi naš odgovor trebalo da bude traženje izgovora za… [...]

Matursko veče ipak se slavi

Škole u Srbiji mogu da organizuju matursko veče za maturante osnovnih i srednjih škola. To se navodi u dopisu koje je Ministarstvo prosvete prosledilo direktorima osnovnih i srednjih škola. Matursko veče za učenike… [...]

Mala Lana ne može sama da uzme igračku, neophodna joj je pomoć i to brzo

Lana Jovanović iz Rakovca kod Novog Sada ima sedam meseci i boluje od spinalne mišićne atrofije tip jedan, retke ali izuzetno progresivne i smrtonosne neuromišićne bolesti. Lek postoji, ali je trenutno najskuplji na… [...]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up