Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
20/09/2019
Autor:
Vesna Radović Nedeljković
Izvor: TV Lav plus
Foto: TV Lav plus
Stručnjaci Instituta za voćarstvo predstavili su danas u
Prehrambeno ugodtiteljskoj školi u Čačku projekat „Unapređenje tehnologije
gajenja, konkurentnosti i ekonomičnosti proizvodnje jagodastih voća i mogućnost
dodavanja vrednosti proizvodu kroz perardu”. Projekat se realizuje u
saradnji sa ministarstvom poljoprivrede, a suorganizatori su Poljoprivredna
savetodavna stručna služba Čačka i Kraljeva i Prehrambeno ugostiteljska škola. Projekat se realizuje godinu dana i podeljen je na dve celine. Jedna se odnosi na intenziviranje tehnologije gajenja jagodastog voća, a druga se tiče prerade proizvoda maline, jagode, kupine i ribizle u proizvode sa dodatom vrednošću. Cilj je da se podstaknu proizvođači sortimenta proizvoda od jagodastog voća na dalju preradu, a posebno mali proizvođači koji će na taj način postati konkurentiji na tržištu. „Cilj je raditi na intenziviranju tehnologije gajenja, kroz različite sisteme čuvanja sortimenta u poluzaštićenim i zaštićenom prostoru. Veliki su problemi u ovoj vrsti proizvodnje i neophodno je u kontinuitetu nastaviti realizaciju ovakvih projekta”, ističe rukovodilac projekta dr Svetlana Paunović. Ne treba zaboraviti da Srbija gotovo 100 proizvodnje jagodastog voća plasira na ino tržište u zamrznutom stanju, a cena takog proizvoda daleko je niža od cene prerađevina od tog voća. Ustaljeno je mišljenje da se voće koje ne može da se plasira na tržište kao sveže koristi za preradu, međutim za dobar finalni proizvod mora da postoji dobar kvalitet sirovine, ističu stručnjaci Instituta za voćarstvo. „Za neke proizvode kao što je sušeno voće kvalitet ploda mora da bude odličan kao što je i kod svežeg voća”, ističe dr Olga Mitrović. Rakije od jagodastog voća su veoma retke kako na domaćem
tako i na stranom tržištu. One se retko proizovode od jagodastog voća jer ova
vrsta voća ima male količine šećera, kaže dr Branko Popović iz čačanskog
Instituta za voćarstvo. „Vrlo je teško sačuvati primarnu aromu jagodastih voćaka kada se prerađuje u rakiju i teško je uklopiti te primarne mirise voća sa onima koji nastaju tokom prerade. Zbog toga su takve rakije vrlo retke, vrlo teške za proizvodnju, ali postižu veoma visoke cene”, kaže dr Branko Popović. Inače rakije od jagodastog voća su veoma skupe na tržištu, a
obično se više proizvode samo u sezonama kad aje otkupna cena voća veoma niska.
#institutzavoćarstvo, #jagodastovoće, #prehrambenougostiteljskaškola
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Vredne žene iz Užica I okoline, oživljavaju ovu gotovo zaboravljenu veštinu, spajajući kreativnost, umeće I kultuno nasleđe
U okviru pilot-projekta e-bolovanja, koji se sprovodi u četiri doma zdravlja u Beogradu, do sada je elektronskim putem otvoreno između 6.000 i 7.000 bolovanja
Najniža temperatura biće od 11 do 18 stepeni, a najviša od 24 do 28 stepeni.
Na svim manifestacijama koje su u Čačku organizovane od 15. aprila do polovine avgusta nije bilo odstupanja u pogledu elemenata predviđenih rešenjem o merama od buke, kaže načelnik Gradske uprave za inspekcijski nadzor… […]
Cena u novogradnji u Čačku kreće se od 1600 do 1700 evra po metru kvadratnom bez pdv-a. Konačna cena zavisi od tačne lokacije, da li je u pitanju centar, ili periferija. Gleda se… […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Stručnjaci Instituta za voćarstvo predstavili su danas u
Prehrambeno ugodtiteljskoj školi u Čačku projekat „Unapređenje tehnologije
gajenja, konkurentnosti i ekonomičnosti proizvodnje jagodastih voća i mogućnost
dodavanja vrednosti proizvodu kroz perardu”. Projekat se realizuje u
saradnji sa ministarstvom poljoprivrede, a suorganizatori su Poljoprivredna
savetodavna stručna služba Čačka i Kraljeva i Prehrambeno ugostiteljska škola. Projekat se realizuje godinu dana i podeljen je na dve celine. Jedna se odnosi na intenziviranje tehnologije gajenja jagodastog voća, a druga se tiče prerade proizvoda maline, jagode, kupine i ribizle u proizvode sa dodatom vrednošću. Cilj je da se podstaknu proizvođači sortimenta proizvoda od jagodastog voća na dalju preradu, a posebno mali proizvođači koji će na taj način postati konkurentiji na tržištu. „Cilj je raditi na intenziviranju tehnologije gajenja, kroz različite sisteme čuvanja sortimenta u poluzaštićenim i zaštićenom prostoru. Veliki su problemi u ovoj vrsti proizvodnje i neophodno je u kontinuitetu nastaviti realizaciju ovakvih projekta”, ističe rukovodilac projekta dr Svetlana Paunović. Ne treba zaboraviti da Srbija gotovo 100 proizvodnje jagodastog voća plasira na ino tržište u zamrznutom stanju, a cena takog proizvoda daleko je niža od cene prerađevina od tog voća. Ustaljeno je mišljenje da se voće koje ne može da se plasira na tržište kao sveže koristi za preradu, međutim za dobar finalni proizvod mora da postoji dobar kvalitet sirovine, ističu stručnjaci Instituta za voćarstvo. „Za neke proizvode kao što je sušeno voće kvalitet ploda mora da bude odličan kao što je i kod svežeg voća”, ističe dr Olga Mitrović. Rakije od jagodastog voća su veoma retke kako na domaćem
tako i na stranom tržištu. One se retko proizovode od jagodastog voća jer ova
vrsta voća ima male količine šećera, kaže dr Branko Popović iz čačanskog
Instituta za voćarstvo. „Vrlo je teško sačuvati primarnu aromu jagodastih voćaka kada se prerađuje u rakiju i teško je uklopiti te primarne mirise voća sa onima koji nastaju tokom prerade. Zbog toga su takve rakije vrlo retke, vrlo teške za proizvodnju, ali postižu veoma visoke cene”, kaže dr Branko Popović. Inače rakije od jagodastog voća su veoma skupe na tržištu, a
obično se više proizvode samo u sezonama kad aje otkupna cena voća veoma niska.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Vredne žene iz Užica I okoline, oživljavaju ovu gotovo zaboravljenu veštinu, spajajući kreativnost, umeće I kultuno nasleđe
U okviru pilot-projekta e-bolovanja, koji se sprovodi u četiri doma zdravlja u Beogradu, do sada je elektronskim putem otvoreno između 6.000 i 7.000 bolovanja
Najniža temperatura biće od 11 do 18 stepeni, a najviša od 24 do 28 stepeni.
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs