Predstavljen projekat „Unapređenje tehnologije gajenja jagodastih voća”

Predstavljen projekat „Unapređenje tehnologije gajenja jagodastih voća”

20/09/2019

Autor: 

Vesna Radović Nedeljković

Izvor: TV Lav plus

Foto: TV Lav plus

Stručnjaci Instituta za voćarstvo predstavili su danas u Prehrambeno ugodtiteljskoj školi u Čačku projekat „Unapređenje tehnologije gajenja, konkurentnosti i ekonomičnosti proizvodnje jagodastih voća i mogućnost dodavanja vrednosti proizvodu kroz perardu”. Projekat se realizuje u saradnji sa ministarstvom poljoprivrede, a suorganizatori su Poljoprivredna savetodavna stručna služba Čačka i Kraljeva i Prehrambeno ugostiteljska škola.

Projekat se realizuje godinu dana i podeljen je na dve celine. Jedna se odnosi na intenziviranje tehnologije gajenja jagodastog voća, a druga se tiče prerade proizvoda maline, jagode, kupine i ribizle u proizvode sa dodatom vrednošću. Cilj je da se podstaknu proizvođači sortimenta proizvoda od jagodastog voća na dalju preradu, a posebno mali proizvođači koji će na taj način postati konkurentiji na tržištu.

„Cilj je raditi na intenziviranju tehnologije gajenja, kroz različite sisteme čuvanja sortimenta u poluzaštićenim i zaštićenom prostoru. Veliki su problemi u ovoj vrsti proizvodnje i neophodno je u kontinuitetu nastaviti realizaciju ovakvih projekta”, ističe rukovodilac projekta dr Svetlana Paunović.

Ne treba zaboraviti da Srbija gotovo 100 proizvodnje jagodastog voća plasira na ino tržište u zamrznutom stanju, a cena takog proizvoda daleko je niža od cene prerađevina od tog voća. Ustaljeno je mišljenje da se voće koje ne može da se plasira na tržište kao sveže koristi za preradu, međutim za dobar finalni proizvod mora da postoji dobar kvalitet sirovine, ističu stručnjaci Instituta za voćarstvo.

„Za neke proizvode kao što je sušeno voće kvalitet ploda mora da bude odličan kao što je i kod svežeg voća”, ističe dr Olga Mitrović.

Rakije od jagodastog voća su veoma retke kako na domaćem tako i na stranom tržištu. One se retko proizovode od jagodastog voća jer ova vrsta voća ima male količine šećera, kaže dr Branko Popović iz čačanskog Instituta za voćarstvo.

„Vrlo je teško sačuvati primarnu aromu jagodastih voćaka kada se prerađuje u rakiju i teško je uklopiti te primarne mirise voća sa onima koji nastaju tokom prerade. Zbog toga su takve rakije vrlo retke, vrlo teške za proizvodnju, ali postižu veoma visoke cene”, kaže dr Branko Popović.

Inače rakije od jagodastog voća su veoma skupe na tržištu, a obično se više proizvode samo u sezonama kad aje otkupna cena voća veoma niska.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Predstavljen projekat „Unapređenje tehnologije gajenja jagodastih voća”". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

HEKLANJE JE OPET HIT 

Vredne žene iz Užica I okoline, oživljavaju ovu gotovo zaboravljenu veštinu, spajajući kreativnost, umeće I kultuno nasleđe

USKORO I DO BOLOVANJA ELEKTRONSKIM PUTEM

U okviru pilot-projekta e-bolovanja, koji se sprovodi u četiri doma zdravlja u Beogradu, do sada je elektronskim putem otvoreno između 6.000 i 7.000 bolovanja

SMENA OBLAKA I SUNCA, TEMPERATURA DO 28 STEPENI

Najniža temperatura biće od 11 do 18 stepeni, a najviša od 24 do 28 stepeni.

 Buka  na manifestacijama  u  Čačku  u  granicama  dozvoljenog,  tvrde  nadležni

 Na svim  manifestacijama  koje  su  u  Čačku  organizovane  od  15. aprila  do  polovine  avgusta  nije bilo  odstupanja  u  pogledu  elemenata  predviđenih  rešenjem  o   merama od  buke,  kaže  načelnik  Gradske  uprave  za  inspekcijski  nadzor… […]

Cena u novogradnji u Čačku  od 1 600 do 1 700 evra po metru kvadratnom

Cena u novogradnji   u Čačku kreće  se   od 1600 do 1700 evra po metru kvadratnom  bez pdv-a. Konačna cena zavisi od tačne lokacije, da li je u pitanju centar, ili periferija. Gleda se… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
74

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Predstavljen projekat „Unapređenje tehnologije gajenja jagodastih voća”

20/09/2019
Autor:
Vesna Radović Nedeljković
Izvor: TV Lav plus
Foto: TV Lav plus

Stručnjaci Instituta za voćarstvo predstavili su danas u Prehrambeno ugodtiteljskoj školi u Čačku projekat „Unapređenje tehnologije gajenja, konkurentnosti i ekonomičnosti proizvodnje jagodastih voća i mogućnost dodavanja vrednosti proizvodu kroz perardu”. Projekat se realizuje u saradnji sa ministarstvom poljoprivrede, a suorganizatori su Poljoprivredna savetodavna stručna služba Čačka i Kraljeva i Prehrambeno ugostiteljska škola.

Projekat se realizuje godinu dana i podeljen je na dve celine. Jedna se odnosi na intenziviranje tehnologije gajenja jagodastog voća, a druga se tiče prerade proizvoda maline, jagode, kupine i ribizle u proizvode sa dodatom vrednošću. Cilj je da se podstaknu proizvođači sortimenta proizvoda od jagodastog voća na dalju preradu, a posebno mali proizvođači koji će na taj način postati konkurentiji na tržištu.

„Cilj je raditi na intenziviranju tehnologije gajenja, kroz različite sisteme čuvanja sortimenta u poluzaštićenim i zaštićenom prostoru. Veliki su problemi u ovoj vrsti proizvodnje i neophodno je u kontinuitetu nastaviti realizaciju ovakvih projekta”, ističe rukovodilac projekta dr Svetlana Paunović.

Ne treba zaboraviti da Srbija gotovo 100 proizvodnje jagodastog voća plasira na ino tržište u zamrznutom stanju, a cena takog proizvoda daleko je niža od cene prerađevina od tog voća. Ustaljeno je mišljenje da se voće koje ne može da se plasira na tržište kao sveže koristi za preradu, međutim za dobar finalni proizvod mora da postoji dobar kvalitet sirovine, ističu stručnjaci Instituta za voćarstvo.

„Za neke proizvode kao što je sušeno voće kvalitet ploda mora da bude odličan kao što je i kod svežeg voća”, ističe dr Olga Mitrović.

Rakije od jagodastog voća su veoma retke kako na domaćem tako i na stranom tržištu. One se retko proizovode od jagodastog voća jer ova vrsta voća ima male količine šećera, kaže dr Branko Popović iz čačanskog Instituta za voćarstvo.

„Vrlo je teško sačuvati primarnu aromu jagodastih voćaka kada se prerađuje u rakiju i teško je uklopiti te primarne mirise voća sa onima koji nastaju tokom prerade. Zbog toga su takve rakije vrlo retke, vrlo teške za proizvodnju, ali postižu veoma visoke cene”, kaže dr Branko Popović.

Inače rakije od jagodastog voća su veoma skupe na tržištu, a obično se više proizvode samo u sezonama kad aje otkupna cena voća veoma niska.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Predstavljen projekat „Unapređenje tehnologije gajenja jagodastih voća”". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

HEKLANJE JE OPET HIT 

Vredne žene iz Užica I okoline, oživljavaju ovu gotovo zaboravljenu veštinu, spajajući kreativnost, umeće I kultuno nasleđe

USKORO I DO BOLOVANJA ELEKTRONSKIM PUTEM

U okviru pilot-projekta e-bolovanja, koji se sprovodi u četiri doma zdravlja u Beogradu, do sada je elektronskim putem otvoreno između 6.000 i 7.000 bolovanja

SMENA OBLAKA I SUNCA, TEMPERATURA DO 28 STEPENI

Najniža temperatura biće od 11 do 18 stepeni, a najviša od 24 do 28 stepeni.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
O privatnosti

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.