Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
13/08/2024
Autor:
Info Press
Izvor: Gordana Rajičić
Foto: TV Lav
Tek je početak avgusta , a poljoprivredni proizvodžač Velimir Nedić iz Trbušana posadaio je jagode koje će na rod stići naredne godine. Pod folijom se nalaze sadnice na površini od 13 ari što je dovoljno za 18 plastenika. Ono što ovog proizvođača izdvaja od drugih je minimalno tretiranje preparatima pa njegove jagode na samoj plantaži mogu da konzumiraju bebe. Jagode su samo deo proizvoda sa gazdinstva ovog uglednog poljoprivrednika poznatog u čačanskom kraju po proizvodnji povrća kako iz plastenika , tako i na otvorenom. Sa velikom žegom, koja vlada u poslednje vreme u zemlji, uspeva da se izbori zahvaljjujući sistemu zalivanja kap po kap. Velimir Nedić iz Trbušana skoro 30 godina proizvodi jagode i najveći je i najpoznatiji ptoizvodžač tog voća u Zapadnoj Srbiji. Sadnice sam proizvodi i uvek je zadovoljan kvalitetom . Zbog manjka radne snage , a i da bi postigao optimalnu proizvodnju, sa 18 plastenika , koliko će imati naredne sezone i koliko je imao godinama unaza , proizvodnju će svesti na 12 plastenika. Jagode su sorte Kleri i Azia.,,Veliki su troškovi ulaganja. Optimalni nivo posla je urađen, ali velike vrućine prave probleme. Po tri puta dnevno hladimo koren. Đta će dalje biti videćemo. Ali gledao sam , ipak prva bokornica je pošla za ovih sedam dana kako je posađeno. Daćemo im sv što im je potrebno. Najvažnije je hladiti koren, hladiti ih i površinski. Po ceo dan smo u vodi”, rekao nam je Nedić. Dodaje da je sigurnija proizvodnja pod folijom. ,,Sada su ove kiše kisele, bolesti ima i svašta drugo. Smanjena je zaštita na najveći minimum što može da bude u zatvorenom prostoru.Najbolji je preparat promaja kako smo ga mi u šali nazvali promajin”, rekao nam je Nedić. Nastavlja priču o sortama jagoda. Kaže : trenutno radimo Kleri i Aziju. Azija je bila slaba u primanju. Primljeno je 30 posto Azije, a Kleri je sve odradila. Što se prinosa tiče bude od pola kilograma do 700 grama po jednom bokoru. I to je izvanredno. Azija može da rodi i do jednog kilograma.Imaju lepu aromu. To su pijačne jagode. Kupac traži takve”, priča naš domaćin. Posla oko jagoda biće sve dok ne stigne plod. Sledi skidanje izdanaka kako bi proizvodnja bila bolja , zatim cveta . Nedić minimalno primenjuje preparate, po čemu se inače prepoznaje njegova celokupna proizvodnja. ,, One će vrlo brzo početi da izbacuju stolone i cvet i moraće da se skidaju. Što ih je više, to je manji prinos na proleće. Tretiranje je minimalno . Najbitnije je bakar dati na proleće i do cveta. Od cveta do berbe prodje četiri nedelje , sve moguće karence prodju i nikada nisam imao problema po tom pitanju”, priča nam naš sagovornik . Prošla sezona je,kaže Nedić, bila dobro ponela. Međutim, problem su napravile martovske vrućine, kao uostalom i kod svih poljoprivrednih kultura, pa je rod bio manji čak za 30 do 40 posto. Iako naš sagovornik skoro tri decenije gaji jagode , čuvene po kvalitetu, on planira da smanji proizvodnju. Vremena su se promenila i više nije isplativa kao što je bila ranije. Proizvodnja više nije ni rentabilna i svešće je na minimum za svoje stare mušterije. Osim voća , gde uz jagode dominiraju i kajsije, Nedić je potrošačima poznat i po proizvodnji povrća , takođe odličnog kvaliteta. Uskoro će stići paprike rumene za zimnicu, deo povrća je skinut sa parcela , crni luk čeka za transport, a ima i drugih vrsta. Veliki je obim posla pa Nedić ne može sve sa svojom porodicom da postigne iako su svi maksimalno uključeni. Nema problema sa dodatnom radnom snagom, ali su i za njega troškovi veliki. Iako ima velikog iskustva u proizvodnji voća i povrća, naš domaćin ne planira proširenje proizvodnje. S obzirom da je ekonomista po struci njegova kalkulacija govori da je profit sve manji, a svim a je cilj što veći profi. Kaže , tražiće gde je veća zarada , u kojoj proizvodnji pa će se na to postepeno preusmeravati. Ističe da mu je mladi krompir bio najrentabilniji. Ali sada je cena 30 dinara po kilogramu što ne može da pokrije troškove proizvodnje . Za sada je zadovoljan prinosom koji dobilja obraivanjem površine od oko 13 hektara od čega je pod voćem oko šest hektara.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Nova školska godina u Srbiji počinje danas za 770.000 učenika osnovnih i srednjih škola, među kojima je 65.000 prvaka i 62.000 srednjoškolaca koji prvi put sedaju u klupe. U osnovne škole danas polazi… […]
Danas u većem delu Srbije pretežno sunčano i toplo, na istoku i jugoistoku pre podne moguća slaba kiša, a zatim razvedravanje. Najniža temperatura od 12 do 19, a najviša od 27 do 31… […]
žice će prvog septembarskog vikenda postati mesto gde se strast motora susreće sa magijom muzike.
U užičkoj ,,Prvoj osnovnoj školi Kralja Petra II” organizovan je prijem za buduće prvake i predškolce. U školske klupe u ovoj školi 1. septembra sešće 144 đaka prvaka sa izdvojenim ideljenjima u … […]
U Užicu su održane radionice u okviru kojih su deca učila da programiraju u različitim programima, a uvedene su i neke novine u odnosu na prethodne radionice. Ovu obuku su uspešno završila 92… […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Tek je početak avgusta , a poljoprivredni proizvodžač Velimir Nedić iz Trbušana posadaio je jagode koje će na rod stići naredne godine. Pod folijom se nalaze sadnice na površini od 13 ari što je dovoljno za 18 plastenika. Ono što ovog proizvođača izdvaja od drugih je minimalno tretiranje preparatima pa njegove jagode na samoj plantaži mogu da konzumiraju bebe. Jagode su samo deo proizvoda sa gazdinstva ovog uglednog poljoprivrednika poznatog u čačanskom kraju po proizvodnji povrća kako iz plastenika , tako i na otvorenom. Sa velikom žegom, koja vlada u poslednje vreme u zemlji, uspeva da se izbori zahvaljjujući sistemu zalivanja kap po kap. Velimir Nedić iz Trbušana skoro 30 godina proizvodi jagode i najveći je i najpoznatiji ptoizvodžač tog voća u Zapadnoj Srbiji. Sadnice sam proizvodi i uvek je zadovoljan kvalitetom . Zbog manjka radne snage , a i da bi postigao optimalnu proizvodnju, sa 18 plastenika , koliko će imati naredne sezone i koliko je imao godinama unaza , proizvodnju će svesti na 12 plastenika. Jagode su sorte Kleri i Azia.,,Veliki su troškovi ulaganja. Optimalni nivo posla je urađen, ali velike vrućine prave probleme. Po tri puta dnevno hladimo koren. Đta će dalje biti videćemo. Ali gledao sam , ipak prva bokornica je pošla za ovih sedam dana kako je posađeno. Daćemo im sv što im je potrebno. Najvažnije je hladiti koren, hladiti ih i površinski. Po ceo dan smo u vodi”, rekao nam je Nedić. Dodaje da je sigurnija proizvodnja pod folijom. ,,Sada su ove kiše kisele, bolesti ima i svašta drugo. Smanjena je zaštita na najveći minimum što može da bude u zatvorenom prostoru.Najbolji je preparat promaja kako smo ga mi u šali nazvali promajin”, rekao nam je Nedić. Nastavlja priču o sortama jagoda. Kaže : trenutno radimo Kleri i Aziju. Azija je bila slaba u primanju. Primljeno je 30 posto Azije, a Kleri je sve odradila. Što se prinosa tiče bude od pola kilograma do 700 grama po jednom bokoru. I to je izvanredno. Azija može da rodi i do jednog kilograma.Imaju lepu aromu. To su pijačne jagode. Kupac traži takve”, priča naš domaćin. Posla oko jagoda biće sve dok ne stigne plod. Sledi skidanje izdanaka kako bi proizvodnja bila bolja , zatim cveta . Nedić minimalno primenjuje preparate, po čemu se inače prepoznaje njegova celokupna proizvodnja. ,, One će vrlo brzo početi da izbacuju stolone i cvet i moraće da se skidaju. Što ih je više, to je manji prinos na proleće. Tretiranje je minimalno . Najbitnije je bakar dati na proleće i do cveta. Od cveta do berbe prodje četiri nedelje , sve moguće karence prodju i nikada nisam imao problema po tom pitanju”, priča nam naš sagovornik . Prošla sezona je,kaže Nedić, bila dobro ponela. Međutim, problem su napravile martovske vrućine, kao uostalom i kod svih poljoprivrednih kultura, pa je rod bio manji čak za 30 do 40 posto. Iako naš sagovornik skoro tri decenije gaji jagode , čuvene po kvalitetu, on planira da smanji proizvodnju. Vremena su se promenila i više nije isplativa kao što je bila ranije. Proizvodnja više nije ni rentabilna i svešće je na minimum za svoje stare mušterije. Osim voća , gde uz jagode dominiraju i kajsije, Nedić je potrošačima poznat i po proizvodnji povrća , takođe odličnog kvaliteta. Uskoro će stići paprike rumene za zimnicu, deo povrća je skinut sa parcela , crni luk čeka za transport, a ima i drugih vrsta. Veliki je obim posla pa Nedić ne može sve sa svojom porodicom da postigne iako su svi maksimalno uključeni. Nema problema sa dodatnom radnom snagom, ali su i za njega troškovi veliki. Iako ima velikog iskustva u proizvodnji voća i povrća, naš domaćin ne planira proširenje proizvodnje. S obzirom da je ekonomista po struci njegova kalkulacija govori da je profit sve manji, a svim a je cilj što veći profi. Kaže , tražiće gde je veća zarada , u kojoj proizvodnji pa će se na to postepeno preusmeravati. Ističe da mu je mladi krompir bio najrentabilniji. Ali sada je cena 30 dinara po kilogramu što ne može da pokrije troškove proizvodnje . Za sada je zadovoljan prinosom koji dobilja obraivanjem površine od oko 13 hektara od čega je pod voćem oko šest hektara.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Nova školska godina u Srbiji počinje danas za 770.000 učenika osnovnih i srednjih škola, među kojima je 65.000 prvaka i 62.000 srednjoškolaca koji prvi put sedaju u klupe. U osnovne škole danas polazi… […]
Danas u većem delu Srbije pretežno sunčano i toplo, na istoku i jugoistoku pre podne moguća slaba kiša, a zatim razvedravanje. Najniža temperatura od 12 do 19, a najviša od 27 do 31… […]
žice će prvog septembarskog vikenda postati mesto gde se strast motora susreće sa magijom muzike.
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs