Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
16/06/2022
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
Na Institutu za voćarstvo održana je 11. Smotra ocene najbolje srpske šljivovice . U konkurenciji je bilo 79 uzoraka iz svih krajeva Srbije. Najseverniji uzorak je iz Apatina , najjužniji iz Leskovca, dva uzorka su iz Bajine Bašte i Loznice , iz zapadnog dela zemlje i najistočniji uzorak je stigao iz Knjaževca. Proglaženje pobednika biće održano 1. Jula. Institut za voćarstvo organizuje organizuje ocenu najbolje srpske šljivovice u saradnji sa gradom Čačkom. Manifestacija doprinosi promociji šljivove rakije i širenju, odnosno podizanju velikog broja destilerija. U poređenju sa prošlom godinom mnogo više je bilo uzoraka za ocenu. Profesor Ninoslav Nikičević je zadovoljan kvalitetom uzoraka. Oni predstavljaju najbolje šljivove prepečenice u senzorskom kvalitetu. Nikičević očekuje i dobar kvantitet u hemijskom smislu . Kod ocene kvaliteta rakija postoje dva aspekta. Jednu ocenu daju potrošači na osnovu ukusa , i mirisa , odnosno na osnovu senzorskog utiska . Drugi aspekt je hemijski , objašnjava profesor Vele Tešević sa Hemijskog fakulteta u Beogradu. Najbolju aromu srpskoj šljivovici daju autohtone sorte šljive . ,,Ovo voće je prebogato aromama i ako se u tehnologiji proizvodnje rakije ispoštuje sve ono što je potrebno dobija se vrhunski kvalitet“ , kaže tehnolog Velimir Mitrović . Prvo regionalno ocenjivanje srpske šljivovice održano je pre 25 godina u Donjoj Trepči. Do sada je pred nadležnom komisijom bilo nekoliko hiljada uzoraka. Rezultati današnjeg ocenjivanja biće poznati krajem juna.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Cene poljoprivrednih proizvoda za dan 18.08.2025, Zelena pijaca “lLipa” Užice
Najniža temperatura od 14 do 21 stepen, a najviša dnevna od 24 do 29 stepeni.
Rođena bez gornjih ekstremiteta Dejana je još kao devojčica sanjala da postane umetnica.
Direktor Studentskog centra Dragan Jovović ne očekuje da će cena smeštaja studenata u dom biti povećana.
Najniža temperatura od 15 do 22, a najviša od 29 do 33 stepena.
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Na Institutu za voćarstvo održana je 11. Smotra ocene najbolje srpske šljivovice . U konkurenciji je bilo 79 uzoraka iz svih krajeva Srbije. Najseverniji uzorak je iz Apatina , najjužniji iz Leskovca, dva uzorka su iz Bajine Bašte i Loznice , iz zapadnog dela zemlje i najistočniji uzorak je stigao iz Knjaževca. Proglaženje pobednika biće održano 1. Jula. Institut za voćarstvo organizuje organizuje ocenu najbolje srpske šljivovice u saradnji sa gradom Čačkom. Manifestacija doprinosi promociji šljivove rakije i širenju, odnosno podizanju velikog broja destilerija. U poređenju sa prošlom godinom mnogo više je bilo uzoraka za ocenu. Profesor Ninoslav Nikičević je zadovoljan kvalitetom uzoraka. Oni predstavljaju najbolje šljivove prepečenice u senzorskom kvalitetu. Nikičević očekuje i dobar kvantitet u hemijskom smislu . Kod ocene kvaliteta rakija postoje dva aspekta. Jednu ocenu daju potrošači na osnovu ukusa , i mirisa , odnosno na osnovu senzorskog utiska . Drugi aspekt je hemijski , objašnjava profesor Vele Tešević sa Hemijskog fakulteta u Beogradu. Najbolju aromu srpskoj šljivovici daju autohtone sorte šljive . ,,Ovo voće je prebogato aromama i ako se u tehnologiji proizvodnje rakije ispoštuje sve ono što je potrebno dobija se vrhunski kvalitet“ , kaže tehnolog Velimir Mitrović . Prvo regionalno ocenjivanje srpske šljivovice održano je pre 25 godina u Donjoj Trepči. Do sada je pred nadležnom komisijom bilo nekoliko hiljada uzoraka. Rezultati današnjeg ocenjivanja biće poznati krajem juna.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Cene poljoprivrednih proizvoda za dan 18.08.2025, Zelena pijaca “lLipa” Užice
Najniža temperatura od 14 do 21 stepen, a najviša dnevna od 24 do 29 stepeni.
Rođena bez gornjih ekstremiteta Dejana je još kao devojčica sanjala da postane umetnica.
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs