Prvi ulazak u vinograde zvanično počinje na Svetog Trifuna, odnosno od 14. Februara. Po tradiciji na ovaj praznik se vinogorje okadi i očita molitva za napredak . Sa orezivanjem vinove loze počinje se kada prođu mrazevi , a onda slede i drugi radovi. U čačanskom kraju poslednjih godina vinogradarstvo se sve intenzivnije razvija. Da povrati staru slavu Čačka u proizvodnji grožđa cilj je i prošle godine formiranog Udruženja vinogradara i vinara koje obuhvata tri regije : čačansku , kraljevačku i gonjomilanovačku.
Dobrica Bavanić iz Gornje Atenice vinogradarstvom se bavi duže od 20 godina. Pod vinovom lozom ima oko hektar, 50 ari zauzima stari čokot , dok je isto tolika površina pod novijim zasadom iako i on traje 17 godina. Zima koja je skoro iza nas za vinograd je bila blaga i zasad je on u dobroj kondiciji, kaže Bavanić. Izdržao je, ističe , i debeli minus od pre tri četiri godine , pa mu ovogodišnjih 13, 14 ispod nule ne škodi , kaže naš domaćin .
Bavanić planira da intenzivnije prerađuje grožđa u vino , registruje destileriju i flaširano vino plasira na tržište. Nada se da će mu u toj nameri pomoći prošle godine formirano Udruženje vinogradara i vinara u Čačku čiji je član. Cilj osnivanja je obnavljanje nadaleko poznatog čačanskog vinogorja , ali i razvoj vinskog turizma , kaže Vladimir Tomić , predsednik Udruženja. U vlasništvu članova udruženja je oko sedam hektara vinograda. Namera je povećanje površina pod vinovom lozom jer postoje svi uslovi za dobro i kvalitetno grožđe kao što je to ranije bilo , samo je , kaže Tomić, potrebno malo više rada i angažovanja.
Gornja Atenica, Banjica , Loznica najpogodija su tla u čačanskom kraju za vinograde. Članovi udruženja odlučni su u nameri da povrate staru slavu u gajenju vinove loze , a kasnije možda ovaj kraj postane poznat i po proizvodnji vina .