Nigde hrana nije tako ukusna kao na Zlatiboru

Nigde hrana nije tako ukusna kao na Zlatiboru

07/09/2021

Autor: 

Info Press

Izvor: Turistička organizacija Zlatibor

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Tajna jagnjećeg pečenja uMačkatu, pastrmke u Ljubišu i svadbarskog kupusa u Sirogojnu

I oni koji ne vole da jedu, na Zlatiboru postaju gurmani – da li zbog vazduha koji opije, šetnje koja izmori, ukusnih lokalnih namirnica, tek nigde hrana nije tako ukusna kao na ovoj planinskoj lepotici. Znaju to svi gosti Zlatibora kojima jedini “problem” predstavlja šta izabrati – lepinju s kajmakom ili pitu sa domaćim korama, pastrmku ili jagnjeće pečenje, sarmice od zelja ili svadbarski kupus. U novom videu koji predstavlja Turistička organizacija Zlatibor saznaćemo koja jela najviše vole gosti najposećenije srpske planine, ali i u čemu je tajna zlatiborskih specijaliteta.

Naši ljudi vole kafanu i dobru hranu

Osim modernih restorana koji svojom ponudom mogu parirati objektima u svetu, Zlatibor ima i kafane koje rade decenijama. U njima su se stvarale uspomene, ispredale anegdote, a sve uz miris i ukus jela krčkanih satima. Kroz jednu takvu kafanu, „Moj zavičaj“ u Sirogojnu, tokom više od 40 godina postojanja prošlo je mnogo pisaca, političara, glumaca, otkriva nam vlasnica Kata Milić koja sa suprugom Dobrivojem priprema jela kakva su se nekad nalazila na srpskoj trpezi. Najdraže joj je, ipak,kad vidi stare goste kako sada dolaze sa svojom decom.

-Traže da im spremimo ista jela u kojima su uživali pre 20 godina kad su bili sa svojim roditeljima. Ovde su stvarali uspomene. Ljudi se na Zlatibor vraćaju i zbog hrane. Vole da osete hranu kakva se nekad jela, domaću atmosferu, tradicionalni ambijent – priča Kata Milić.

Lepinja sa kajmakom i jajima, proja i kačamak omiljeni su izbor gostiju Zlatibora za doručak. A pasulj, teletina i svadbarski kupus koji se krčka satima – traže se u svakoj sezoni, pa i leti. Neki recepti su nastali tako što su ih gosti donosili iz raznih krajeva Srbije i regiona, pa su u kafani usavršavani.

– Pitu sa šljivama pravimo po malo izmenjenom receptu naših gostiju iz Makedonije. Jednom smo ga čak štampali, pa delili kad gosti traže, da ne bismo u gužvi gubili vreme da diktiramo svakom pojedinačno – priseća senaša sagovornica i otkriva još jedan tajni sastojak dobre trpeze– ljubav:- Ne može da radi u kafani onaj koji to ne voli. Oseti se to. A naši ljudi vole kafanu i dobru hranu.

Sto za LjubivojaRšumovića

Ima Zlatibor šta da ponudi i onima koji ne vole meso. Selo Ljubiš, na 25 km od centra Zlatibora, čuveno je po pastrmki koja se uzgaja u lokalnim ribnjacima. Mile Pećinar iz kafane „Pećinar“ u Ljubišu otkriva nam da pastrmka zahteva najviši kvalitet vode i zbog toga reka Ljubišnjica predstavlja idealni dom za razvitak ove ribe.

– Jedan od glavnih aduta pastrmke iz Ljubiša je njena svežina i kratak put koji pređe iz ribnjaka do tanjira. Reka Veliki Rzav čijem slivu pripada naša Ljubišnjica važi za jednu od najčistijih u zemlji, tako da i to ima uticaja – otkrivaPećinar.

U kafani u kojoj se već šest generacija bavi ugostiteljstvom, svoj sto ima LjubivojeRšumović da ga čeka kad god svrati u zavičaj. Zidove krase stare slike, pa i uverenje izdato 1924. godine “na lično kafansko pravo na ime Miloš M.Pećinar da može u celoj Kraljevini SHS upražnjavati kafansku radnju”. To je nešto kao Agencija za privredne registre danas, kroz šalu nam objašnjava potomak starog ugostitelja.

– Čuvamo od zaborava stara jela što gosti umeju da cene. Oni danas traže autentičnu kuhinju, spor način pripreme, što je uz visok kvalitet lokalnih namirnica, dobitna kombinacija za ukusna jela – kaže Pećinar.

Zlatiborci su dobri domaćini

A ljubitelji pečenja ne propuštaju posetu selu Mačkat koje je nadaleko čuveno po vrućoj jagnjetini. U čemu je tajna pečenja iz Mačkata, pa gosti namenski dolaze u ovo selo na 16 km od centra Zlatibora, otkriva nam vlasnik restorana „Pastir“ Aleksandar Spasojević.

– Meso mora da bude sveže, jagnje veličine 25-30 kg i treba da se peče 2-3 sata. Teško je takvu proceduru ispoštovati u gradu, zato nam gosti koji dolaze iz svih krajeva Srbije,regiona i sveta, kažu da nigde nisu jeli ovakvo pečenje – otkriva Spasojević tajnu zlatiborske jagnjetine.

Ali ne privlači goste samo ukusna hrana, već i pristup. Zlatiborci su poznati kao dobri domaćini koji će učiniti sve da se gost oseti prijatno i da provede lep odmor na najpoznatijoj srpskoj planini.

– U zlatiborskim kafanama gosti zaborave na stres. Boravak ovde uz ukusna jela i tradicionalni ambijent im približava duh starih vremena i podseća da valja nekad usporiti i uživati u životu bez žurbe. A to nam je svima potrebno danas jer prebrzo živimo. I zato dođite na Zlatibor, na odmor bez stresa – poručuje Spasojević.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Nigde hrana nije tako ukusna kao na Zlatiboru". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Planirani radovi za SREDU, 24.04.2024. god.

U slučaju loših vremenskih uslova, radovi će biti odloženi za drugi termin, o čemu će korisnici biti na vreme obavešteni.

Vremenska prognoza za SREDU, 24. april 2024. godine

Biće i pljuskova praćenih grmljavinom. Krajem dana stiže hladniji vazduh sa severozapada, pa će u četvrtak biti najsvežiji ove sedmice.

Upis  dece  u užičke vrtiće traje do 20. maja

Upis dece, novih korisnika, usluge boraka u vrtićima Predškolske ustanove Užice, traje do 20. maja. Kao i prethodnih godina zahtevi za upis podnose se elektronski, putem usluge “eVrtić”, na portalu “eUprave”. 

Na Zlatiboru održana druga tribina pod nazivom „Život bez nasilja”

U organizaciji UG „Zlatiborski krug” iz Čajetine održana je druga tribina pod nazivom „Život bez nasilja” . Tribina se realizuje u okviru projekta „Most”, Savetovališta za mlade sa problemima u ponašanju.

REKONSTRUKCIJA DISTRIBUTIVNE MREŽE

REKONSTRUKCIJA DISTRIBUTIVNE MREŽE

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
24

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Nigde hrana nije tako ukusna kao na Zlatiboru

07/09/2021
Autor:
Info Press
Izvor: Turistička organizacija Zlatibor
Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Tajna jagnjećeg pečenja uMačkatu, pastrmke u Ljubišu i svadbarskog kupusa u Sirogojnu

I oni koji ne vole da jedu, na Zlatiboru postaju gurmani – da li zbog vazduha koji opije, šetnje koja izmori, ukusnih lokalnih namirnica, tek nigde hrana nije tako ukusna kao na ovoj planinskoj lepotici. Znaju to svi gosti Zlatibora kojima jedini “problem” predstavlja šta izabrati – lepinju s kajmakom ili pitu sa domaćim korama, pastrmku ili jagnjeće pečenje, sarmice od zelja ili svadbarski kupus. U novom videu koji predstavlja Turistička organizacija Zlatibor saznaćemo koja jela najviše vole gosti najposećenije srpske planine, ali i u čemu je tajna zlatiborskih specijaliteta.

Naši ljudi vole kafanu i dobru hranu

Osim modernih restorana koji svojom ponudom mogu parirati objektima u svetu, Zlatibor ima i kafane koje rade decenijama. U njima su se stvarale uspomene, ispredale anegdote, a sve uz miris i ukus jela krčkanih satima. Kroz jednu takvu kafanu, „Moj zavičaj“ u Sirogojnu, tokom više od 40 godina postojanja prošlo je mnogo pisaca, političara, glumaca, otkriva nam vlasnica Kata Milić koja sa suprugom Dobrivojem priprema jela kakva su se nekad nalazila na srpskoj trpezi. Najdraže joj je, ipak,kad vidi stare goste kako sada dolaze sa svojom decom.

-Traže da im spremimo ista jela u kojima su uživali pre 20 godina kad su bili sa svojim roditeljima. Ovde su stvarali uspomene. Ljudi se na Zlatibor vraćaju i zbog hrane. Vole da osete hranu kakva se nekad jela, domaću atmosferu, tradicionalni ambijent – priča Kata Milić.

Lepinja sa kajmakom i jajima, proja i kačamak omiljeni su izbor gostiju Zlatibora za doručak. A pasulj, teletina i svadbarski kupus koji se krčka satima – traže se u svakoj sezoni, pa i leti. Neki recepti su nastali tako što su ih gosti donosili iz raznih krajeva Srbije i regiona, pa su u kafani usavršavani.

– Pitu sa šljivama pravimo po malo izmenjenom receptu naših gostiju iz Makedonije. Jednom smo ga čak štampali, pa delili kad gosti traže, da ne bismo u gužvi gubili vreme da diktiramo svakom pojedinačno – priseća senaša sagovornica i otkriva još jedan tajni sastojak dobre trpeze– ljubav:- Ne može da radi u kafani onaj koji to ne voli. Oseti se to. A naši ljudi vole kafanu i dobru hranu.

Sto za LjubivojaRšumovića

Ima Zlatibor šta da ponudi i onima koji ne vole meso. Selo Ljubiš, na 25 km od centra Zlatibora, čuveno je po pastrmki koja se uzgaja u lokalnim ribnjacima. Mile Pećinar iz kafane „Pećinar“ u Ljubišu otkriva nam da pastrmka zahteva najviši kvalitet vode i zbog toga reka Ljubišnjica predstavlja idealni dom za razvitak ove ribe.

– Jedan od glavnih aduta pastrmke iz Ljubiša je njena svežina i kratak put koji pređe iz ribnjaka do tanjira. Reka Veliki Rzav čijem slivu pripada naša Ljubišnjica važi za jednu od najčistijih u zemlji, tako da i to ima uticaja – otkrivaPećinar.

U kafani u kojoj se već šest generacija bavi ugostiteljstvom, svoj sto ima LjubivojeRšumović da ga čeka kad god svrati u zavičaj. Zidove krase stare slike, pa i uverenje izdato 1924. godine “na lično kafansko pravo na ime Miloš M.Pećinar da može u celoj Kraljevini SHS upražnjavati kafansku radnju”. To je nešto kao Agencija za privredne registre danas, kroz šalu nam objašnjava potomak starog ugostitelja.

– Čuvamo od zaborava stara jela što gosti umeju da cene. Oni danas traže autentičnu kuhinju, spor način pripreme, što je uz visok kvalitet lokalnih namirnica, dobitna kombinacija za ukusna jela – kaže Pećinar.

Zlatiborci su dobri domaćini

A ljubitelji pečenja ne propuštaju posetu selu Mačkat koje je nadaleko čuveno po vrućoj jagnjetini. U čemu je tajna pečenja iz Mačkata, pa gosti namenski dolaze u ovo selo na 16 km od centra Zlatibora, otkriva nam vlasnik restorana „Pastir“ Aleksandar Spasojević.

– Meso mora da bude sveže, jagnje veličine 25-30 kg i treba da se peče 2-3 sata. Teško je takvu proceduru ispoštovati u gradu, zato nam gosti koji dolaze iz svih krajeva Srbije,regiona i sveta, kažu da nigde nisu jeli ovakvo pečenje – otkriva Spasojević tajnu zlatiborske jagnjetine.

Ali ne privlači goste samo ukusna hrana, već i pristup. Zlatiborci su poznati kao dobri domaćini koji će učiniti sve da se gost oseti prijatno i da provede lep odmor na najpoznatijoj srpskoj planini.

– U zlatiborskim kafanama gosti zaborave na stres. Boravak ovde uz ukusna jela i tradicionalni ambijent im približava duh starih vremena i podseća da valja nekad usporiti i uživati u životu bez žurbe. A to nam je svima potrebno danas jer prebrzo živimo. I zato dođite na Zlatibor, na odmor bez stresa – poručuje Spasojević.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Nigde hrana nije tako ukusna kao na Zlatiboru". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Planirani radovi za SREDU, 24.04.2024. god.

U slučaju loših vremenskih uslova, radovi će biti odloženi za drugi termin, o čemu će korisnici biti na vreme obavešteni.

Vremenska prognoza za SREDU, 24. april 2024. godine

Biće i pljuskova praćenih grmljavinom. Krajem dana stiže hladniji vazduh sa severozapada, pa će u četvrtak biti najsvežiji ove sedmice.

Upis  dece  u užičke vrtiće traje do 20. maja

Upis dece, novih korisnika, usluge boraka u vrtićima Predškolske ustanove Užice, traje do 20. maja. Kao i prethodnih godina zahtevi za upis podnose se elektronski, putem usluge “eVrtić”, na portalu “eUprave”. 

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up