Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
07/09/2021
Autor:
Info Press
Izvor: Turistička organizacija Zlatibor
Foto: Turistička organizacija Zlatibor
Tajna jagnjećeg pečenja uMačkatu, pastrmke u Ljubišu i svadbarskog kupusa u Sirogojnu I oni koji ne vole da jedu, na Zlatiboru postaju gurmani – da li zbog vazduha koji opije, šetnje koja izmori, ukusnih lokalnih namirnica, tek nigde hrana nije tako ukusna kao na ovoj planinskoj lepotici. Znaju to svi gosti Zlatibora kojima jedini “problem” predstavlja šta izabrati – lepinju s kajmakom ili pitu sa domaćim korama, pastrmku ili jagnjeće pečenje, sarmice od zelja ili svadbarski kupus. U novom videu koji predstavlja Turistička organizacija Zlatibor saznaćemo koja jela najviše vole gosti najposećenije srpske planine, ali i u čemu je tajna zlatiborskih specijaliteta. Naši ljudi vole kafanu i dobru hranu Osim modernih restorana koji svojom ponudom mogu parirati objektima u svetu, Zlatibor ima i kafane koje rade decenijama. U njima su se stvarale uspomene, ispredale anegdote, a sve uz miris i ukus jela krčkanih satima. Kroz jednu takvu kafanu, „Moj zavičaj“ u Sirogojnu, tokom više od 40 godina postojanja prošlo je mnogo pisaca, političara, glumaca, otkriva nam vlasnica Kata Milić koja sa suprugom Dobrivojem priprema jela kakva su se nekad nalazila na srpskoj trpezi. Najdraže joj je, ipak,kad vidi stare goste kako sada dolaze sa svojom decom. -Traže da im spremimo ista jela u kojima su uživali pre 20 godina kad su bili sa svojim roditeljima. Ovde su stvarali uspomene. Ljudi se na Zlatibor vraćaju i zbog hrane. Vole da osete hranu kakva se nekad jela, domaću atmosferu, tradicionalni ambijent – priča Kata Milić. Lepinja sa kajmakom i jajima, proja i kačamak omiljeni su izbor gostiju Zlatibora za doručak. A pasulj, teletina i svadbarski kupus koji se krčka satima – traže se u svakoj sezoni, pa i leti. Neki recepti su nastali tako što su ih gosti donosili iz raznih krajeva Srbije i regiona, pa su u kafani usavršavani. – Pitu sa šljivama pravimo po malo izmenjenom receptu naših gostiju iz Makedonije. Jednom smo ga čak štampali, pa delili kad gosti traže, da ne bismo u gužvi gubili vreme da diktiramo svakom pojedinačno – priseća senaša sagovornica i otkriva još jedan tajni sastojak dobre trpeze– ljubav:- Ne može da radi u kafani onaj koji to ne voli. Oseti se to. A naši ljudi vole kafanu i dobru hranu. Sto za LjubivojaRšumovića Ima Zlatibor šta da ponudi i onima koji ne vole meso. Selo Ljubiš, na 25 km od centra Zlatibora, čuveno je po pastrmki koja se uzgaja u lokalnim ribnjacima. Mile Pećinar iz kafane „Pećinar“ u Ljubišu otkriva nam da pastrmka zahteva najviši kvalitet vode i zbog toga reka Ljubišnjica predstavlja idealni dom za razvitak ove ribe. – Jedan od glavnih aduta pastrmke iz Ljubiša je njena svežina i kratak put koji pređe iz ribnjaka do tanjira. Reka Veliki Rzav čijem slivu pripada naša Ljubišnjica važi za jednu od najčistijih u zemlji, tako da i to ima uticaja – otkrivaPećinar. U kafani u kojoj se već šest generacija bavi ugostiteljstvom, svoj sto ima LjubivojeRšumović da ga čeka kad god svrati u zavičaj. Zidove krase stare slike, pa i uverenje izdato 1924. godine “na lično kafansko pravo na ime Miloš M.Pećinar da može u celoj Kraljevini SHS upražnjavati kafansku radnju”. To je nešto kao Agencija za privredne registre danas, kroz šalu nam objašnjava potomak starog ugostitelja. – Čuvamo od zaborava stara jela što gosti umeju da cene. Oni danas traže autentičnu kuhinju, spor način pripreme, što je uz visok kvalitet lokalnih namirnica, dobitna kombinacija za ukusna jela – kaže Pećinar. Zlatiborci su dobri domaćini A ljubitelji pečenja ne propuštaju posetu selu Mačkat koje je nadaleko čuveno po vrućoj jagnjetini. U čemu je tajna pečenja iz Mačkata, pa gosti namenski dolaze u ovo selo na 16 km od centra Zlatibora, otkriva nam vlasnik restorana „Pastir“ Aleksandar Spasojević. – Meso mora da bude sveže, jagnje veličine 25-30 kg i treba da se peče 2-3 sata. Teško je takvu proceduru ispoštovati u gradu, zato nam gosti koji dolaze iz svih krajeva Srbije,regiona i sveta, kažu da nigde nisu jeli ovakvo pečenje – otkriva Spasojević tajnu zlatiborske jagnjetine. Ali ne privlači goste samo ukusna hrana, već i pristup. Zlatiborci su poznati kao dobri domaćini koji će učiniti sve da se gost oseti prijatno i da provede lep odmor na najpoznatijoj srpskoj planini. – U zlatiborskim kafanama gosti zaborave na stres. Boravak ovde uz ukusna jela i tradicionalni ambijent im približava duh starih vremena i podseća da valja nekad usporiti i uživati u životu bez žurbe. A to nam je svima potrebno danas jer prebrzo živimo. I zato dođite na Zlatibor, na odmor bez stresa – poručuje Spasojević.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Kada radovi budu završeni novi asvalt prostiraće se putem ukupne dužine oko 1700 metara.
Najniža temperatura od -2 do sedam, najviša od 13 stepeni u Timočkoj Krajini, do 22 stepena u zapadnoj i centralnoj Srbiji.
Rezanjem slavskog kolača u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg čačanski lekari obeležili su slavu posvećenu Svetim besrebrenicima i čudotvorcima Kozmi i Damjanu, praznik poznat u narodu kao Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. … […]
Prema najnovijim istraživanjima Instituta Batut Sevojničanke najduže žive u Zlatiborskom okrugu- prosečno 78,5 godina. Muškarci iz ovog kraja takođe imaju nadprosečan životni vek 73,5 godina. Dugovečnost pripisuju zdravoj ishrani, aktivnom životu i bliskosti… […]
U završnoj fazi projekta „Unapredjenje položaja i bezbednosti žena I devojčica sa sela”, četiri udruženja seoskih žena iz različitih krajeva Srbije dobila su opremu za kancelarijsko poslovanje. Projekat je realizovan je u saradnji… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Tajna jagnjećeg pečenja uMačkatu, pastrmke u Ljubišu i svadbarskog kupusa u Sirogojnu I oni koji ne vole da jedu, na Zlatiboru postaju gurmani – da li zbog vazduha koji opije, šetnje koja izmori, ukusnih lokalnih namirnica, tek nigde hrana nije tako ukusna kao na ovoj planinskoj lepotici. Znaju to svi gosti Zlatibora kojima jedini “problem” predstavlja šta izabrati – lepinju s kajmakom ili pitu sa domaćim korama, pastrmku ili jagnjeće pečenje, sarmice od zelja ili svadbarski kupus. U novom videu koji predstavlja Turistička organizacija Zlatibor saznaćemo koja jela najviše vole gosti najposećenije srpske planine, ali i u čemu je tajna zlatiborskih specijaliteta. Naši ljudi vole kafanu i dobru hranu Osim modernih restorana koji svojom ponudom mogu parirati objektima u svetu, Zlatibor ima i kafane koje rade decenijama. U njima su se stvarale uspomene, ispredale anegdote, a sve uz miris i ukus jela krčkanih satima. Kroz jednu takvu kafanu, „Moj zavičaj“ u Sirogojnu, tokom više od 40 godina postojanja prošlo je mnogo pisaca, političara, glumaca, otkriva nam vlasnica Kata Milić koja sa suprugom Dobrivojem priprema jela kakva su se nekad nalazila na srpskoj trpezi. Najdraže joj je, ipak,kad vidi stare goste kako sada dolaze sa svojom decom. -Traže da im spremimo ista jela u kojima su uživali pre 20 godina kad su bili sa svojim roditeljima. Ovde su stvarali uspomene. Ljudi se na Zlatibor vraćaju i zbog hrane. Vole da osete hranu kakva se nekad jela, domaću atmosferu, tradicionalni ambijent – priča Kata Milić. Lepinja sa kajmakom i jajima, proja i kačamak omiljeni su izbor gostiju Zlatibora za doručak. A pasulj, teletina i svadbarski kupus koji se krčka satima – traže se u svakoj sezoni, pa i leti. Neki recepti su nastali tako što su ih gosti donosili iz raznih krajeva Srbije i regiona, pa su u kafani usavršavani. – Pitu sa šljivama pravimo po malo izmenjenom receptu naših gostiju iz Makedonije. Jednom smo ga čak štampali, pa delili kad gosti traže, da ne bismo u gužvi gubili vreme da diktiramo svakom pojedinačno – priseća senaša sagovornica i otkriva još jedan tajni sastojak dobre trpeze– ljubav:- Ne može da radi u kafani onaj koji to ne voli. Oseti se to. A naši ljudi vole kafanu i dobru hranu. Sto za LjubivojaRšumovića Ima Zlatibor šta da ponudi i onima koji ne vole meso. Selo Ljubiš, na 25 km od centra Zlatibora, čuveno je po pastrmki koja se uzgaja u lokalnim ribnjacima. Mile Pećinar iz kafane „Pećinar“ u Ljubišu otkriva nam da pastrmka zahteva najviši kvalitet vode i zbog toga reka Ljubišnjica predstavlja idealni dom za razvitak ove ribe. – Jedan od glavnih aduta pastrmke iz Ljubiša je njena svežina i kratak put koji pređe iz ribnjaka do tanjira. Reka Veliki Rzav čijem slivu pripada naša Ljubišnjica važi za jednu od najčistijih u zemlji, tako da i to ima uticaja – otkrivaPećinar. U kafani u kojoj se već šest generacija bavi ugostiteljstvom, svoj sto ima LjubivojeRšumović da ga čeka kad god svrati u zavičaj. Zidove krase stare slike, pa i uverenje izdato 1924. godine “na lično kafansko pravo na ime Miloš M.Pećinar da može u celoj Kraljevini SHS upražnjavati kafansku radnju”. To je nešto kao Agencija za privredne registre danas, kroz šalu nam objašnjava potomak starog ugostitelja. – Čuvamo od zaborava stara jela što gosti umeju da cene. Oni danas traže autentičnu kuhinju, spor način pripreme, što je uz visok kvalitet lokalnih namirnica, dobitna kombinacija za ukusna jela – kaže Pećinar. Zlatiborci su dobri domaćini A ljubitelji pečenja ne propuštaju posetu selu Mačkat koje je nadaleko čuveno po vrućoj jagnjetini. U čemu je tajna pečenja iz Mačkata, pa gosti namenski dolaze u ovo selo na 16 km od centra Zlatibora, otkriva nam vlasnik restorana „Pastir“ Aleksandar Spasojević. – Meso mora da bude sveže, jagnje veličine 25-30 kg i treba da se peče 2-3 sata. Teško je takvu proceduru ispoštovati u gradu, zato nam gosti koji dolaze iz svih krajeva Srbije,regiona i sveta, kažu da nigde nisu jeli ovakvo pečenje – otkriva Spasojević tajnu zlatiborske jagnjetine. Ali ne privlači goste samo ukusna hrana, već i pristup. Zlatiborci su poznati kao dobri domaćini koji će učiniti sve da se gost oseti prijatno i da provede lep odmor na najpoznatijoj srpskoj planini. – U zlatiborskim kafanama gosti zaborave na stres. Boravak ovde uz ukusna jela i tradicionalni ambijent im približava duh starih vremena i podseća da valja nekad usporiti i uživati u životu bez žurbe. A to nam je svima potrebno danas jer prebrzo živimo. I zato dođite na Zlatibor, na odmor bez stresa – poručuje Spasojević.

Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
U UŽIČKOM KRAJU ASVALTIRANA DEONICA PUTA VULOVIĆI-SEČA
Kada radovi budu završeni novi asvalt prostiraće se putem ukupne dužine oko 1700 metara.
PRETEŽNO SUNČANO I TOPLO, TEMPERATURA DO 22 STEPENA
Najniža temperatura od -2 do sedam, najviša od 13 stepeni u Timočkoj Krajini, do 22 stepena u zapadnoj i centralnoj Srbiji.
Čačanski lekari obeležili slavu Svetog Kozmu i Damjana
Rezanjem slavskog kolača u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg čačanski lekari obeležili su slavu posvećenu Svetim besrebrenicima i čudotvorcima Kozmi i Damjanu, praznik poznat u narodu kao Vrači. Ovi sveci se smatraju zaštitnicima lekarske profesije. … […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs