Kupusijada – najbolji svadbarski kupus prioprema Vladimir Savic u restoranu konak Milunke Savic i dao nam je recept

Kupusijada – najbolji svadbarski kupus prioprema Vladimir Savic u restoranu konak Milunke Savic i dao nam je recept

15/09/2024

Autor: 

Nataša Lučić

Izvor: Infopress

Foto: Infopress

U Mrčajevcima se danas završava nadaleko  poznata Kupusijada. Specijalitet po kome je poznata je svadbarski kupus koji smo degustirali na mnogim mestima, ali definitivno najbolji kuvani kupus je bio kod Vladimira Savića, praunuka Milunke Savić. Pitali smo ga da nam otkrije u čemu je tajna pripremanja ovog specijaliteta.

Praunuk legendarne Milunke Savić, kaže da je vrlo bitno uzeti od poznatog proizvodjača dobar kupus za kišeljenje koji nije previše tretiran pesticidima, jer mnoge sorte nisu dobre za kuvanje.

„Valjalo bi da znamo da kupus  nije tertian  raznim preparatima, a proces kišeljenja traje 21 dan. Bitno je da se on pretače trećeg, sedmog i petnaestog dana da bi rasol koji dobijemo kružio. Kupus mora u kaci ili posudi u koju ga ostavljamo da bude pritegnut, nikako da viri iznad posoljene vode jer satruli kaže  Savić.

“Kada se ovo povrće ukiseli, mora da se raskiseli jopš 24 sata pre slaganja u lonac. On se potopi u hladnu vodu i ispira tri, četiri puta. Mora da odstoji takođe u hladnoj vodi.To je najbitnija stvar jer u suprotnom će biti prekiseo nakon kuvanja” ističe  Vladimir.

Koliko je kupus važan, toliko je bitno da se stavi i dobro meso I tu nema neke posebne  tajne, koristi se govedina, sveža i sušena svinjetina, slanina i ovčetina, koja mu daje jednu dodatnu notu ukusa kada se stavi kaže  Savić i dodaje da je u kuupus potrebno staviti I  dosta luka.

Pre  slaganja, lonac prethodno treba namazati  mašću, prvi red je kupus, a potom se slaže dosta mesa, objašnjava naš sagovorik. On kaže da ne sme da se vidi kupus, jer mora da ima komad mesa u svakoj kutlači koja se zahvati .

„U svadbarski kupus se od začina stavlja luk, mirođija, bosiljak i lovorov list. Kada kupus u loncu provri sa svih strana potrebno je još četiri do pet sati kuvanja. Mora se voditi računa o  jačini  vatre jer može da zagori. Takodje u kupus se ne sipa voda jer nakon raskišeljavanja ostane određena količina vode . Vladimir kaže da se u kupus može dodati  i praseća moca umesto masti.

Vladimir je Inače  je trostruki pobednik Kupusijade. Uz dobar kupus se služi ljuta papričica , kravlji  sir i proja, dodaje Savić.

Kod njega smo zatekli I stalne goste koji  isključivo dolaze  u restoran konak Milunke Savić, koji  kažu da je  kupus  izvanredan, da boljeg u okolini nema ali  I da su cene prihvatljive.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kupusijada – najbolji svadbarski kupus prioprema Vladimir Savic u restoranu konak Milunke Savic i dao nam je recept". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Memorijalni turnir „Heroji Moravičkog okruga”

U hali Atenici održan je 6. Memorijalni turnir „Heroji Moravičkog okruga”. Memorijalni turnir  se  održava u znak sećanja na policajce koji su dali živote  za Srbiju. Organizator turnira je Sindikat srpske policije. Memorijalni… […]

Zdrava ishrana-temelj dobrog zdravlja

Nutricionista Milica Ćendić pomaže klijentima da  uspostave kontrolu nad  insulinskom  rezistencijom , regulišu hormonski balans, smanje telesnu masu. Milica je po profesiji  i farmaceut biohemičar i u svom radu teži da  ukaže na… […]

Humana akcija u Užicu – sterilizacija pasa i mačaka

Udruženje Udomljavanje napuštenih životinja – Užice pokreće veliku akciju sterilizacije i kastracije napuštenih i vlasničkih pasa i mačaka na teritoriji grada Užica.Cilj ove inicijative je smanjenje broja napuštenih životinja, unapređenje uslova njihovog života,… […]

Vlada Srbije usvojila odluku o povećanju minimalca od 1. januara na 551 evro

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici odluku o redovnom povećanju minimalne zarade od 1. januara 2026. godine na 551 evro, što je povećanje od 10,1 odsto, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.… […]

Ambasador Slovenije obišao postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru

Slobodan Šešum, ambasador Republike Slovenije u Srbiji, posetio je danas, zajedno sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru, jedno od najznačajnijih kapitalnih ulaganja opštine u oblasti zaštite… […]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
341

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Kupusijada – najbolji svadbarski kupus prioprema Vladimir Savic u restoranu konak Milunke Savic i dao nam je recept

15/09/2024
Autor:
Nataša Lučić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress

U Mrčajevcima se danas završava nadaleko  poznata Kupusijada. Specijalitet po kome je poznata je svadbarski kupus koji smo degustirali na mnogim mestima, ali definitivno najbolji kuvani kupus je bio kod Vladimira Savića, praunuka Milunke Savić. Pitali smo ga da nam otkrije u čemu je tajna pripremanja ovog specijaliteta.

Praunuk legendarne Milunke Savić, kaže da je vrlo bitno uzeti od poznatog proizvodjača dobar kupus za kišeljenje koji nije previše tretiran pesticidima, jer mnoge sorte nisu dobre za kuvanje.

„Valjalo bi da znamo da kupus  nije tertian  raznim preparatima, a proces kišeljenja traje 21 dan. Bitno je da se on pretače trećeg, sedmog i petnaestog dana da bi rasol koji dobijemo kružio. Kupus mora u kaci ili posudi u koju ga ostavljamo da bude pritegnut, nikako da viri iznad posoljene vode jer satruli kaže  Savić.

“Kada se ovo povrće ukiseli, mora da se raskiseli jopš 24 sata pre slaganja u lonac. On se potopi u hladnu vodu i ispira tri, četiri puta. Mora da odstoji takođe u hladnoj vodi.To je najbitnija stvar jer u suprotnom će biti prekiseo nakon kuvanja” ističe  Vladimir.

Koliko je kupus važan, toliko je bitno da se stavi i dobro meso I tu nema neke posebne  tajne, koristi se govedina, sveža i sušena svinjetina, slanina i ovčetina, koja mu daje jednu dodatnu notu ukusa kada se stavi kaže  Savić i dodaje da je u kuupus potrebno staviti I  dosta luka.

Pre  slaganja, lonac prethodno treba namazati  mašću, prvi red je kupus, a potom se slaže dosta mesa, objašnjava naš sagovorik. On kaže da ne sme da se vidi kupus, jer mora da ima komad mesa u svakoj kutlači koja se zahvati .

„U svadbarski kupus se od začina stavlja luk, mirođija, bosiljak i lovorov list. Kada kupus u loncu provri sa svih strana potrebno je još četiri do pet sati kuvanja. Mora se voditi računa o  jačini  vatre jer može da zagori. Takodje u kupus se ne sipa voda jer nakon raskišeljavanja ostane određena količina vode . Vladimir kaže da se u kupus može dodati  i praseća moca umesto masti.

Vladimir je Inače  je trostruki pobednik Kupusijade. Uz dobar kupus se služi ljuta papričica , kravlji  sir i proja, dodaje Savić.

Kod njega smo zatekli I stalne goste koji  isključivo dolaze  u restoran konak Milunke Savić, koji  kažu da je  kupus  izvanredan, da boljeg u okolini nema ali  I da su cene prihvatljive.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kupusijada – najbolji svadbarski kupus prioprema Vladimir Savic u restoranu konak Milunke Savic i dao nam je recept". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Memorijalni turnir „Heroji Moravičkog okruga”

U hali Atenici održan je 6. Memorijalni turnir „Heroji Moravičkog okruga”. Memorijalni turnir  se  održava u znak sećanja na policajce koji su dali živote  za Srbiju. Organizator turnira je Sindikat srpske policije. Memorijalni… […]

Zdrava ishrana-temelj dobrog zdravlja

Nutricionista Milica Ćendić pomaže klijentima da  uspostave kontrolu nad  insulinskom  rezistencijom , regulišu hormonski balans, smanje telesnu masu. Milica je po profesiji  i farmaceut biohemičar i u svom radu teži da  ukaže na… […]

Humana akcija u Užicu – sterilizacija pasa i mačaka

Udruženje Udomljavanje napuštenih životinja – Užice pokreće veliku akciju sterilizacije i kastracije napuštenih i vlasničkih pasa i mačaka na teritoriji grada Užica.Cilj ove inicijative je smanjenje broja napuštenih životinja, unapređenje uslova njihovog života,… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
O privatnosti

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.