Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
29/12/2023
Autor:
Info Press
Izvor: Uprava zaveterinu
Foto: Infopress
Pred božićne i novogodišnje praznike veterinarski inspektori vrše pojačan nadzor i kontrolu hrane životinjskog porekla u objektima za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla pri čemu se kontrole sprovode počevš i od ulaza sirovine koja služi kao polazna osnova za izradu kontrolisane hrane, procesa proizvodnje, higijene, uslova skladištenja do distribucije gotovog proizvoda. Službene kontrole objekata pod nadzorom, planiraju se i sprovode u cilju utvrđivanja poštovanja opštih i posebnih uslova higijene hrane u skladu sa važećim zakonskim odredbama koje se odnose na provere mikrobioloških kriterijuma na osnovu analiza u primeni principa samokontrole i HACCP-a, poštovanja načela dobre higijenske i dobre distributivne prakse svih subjekata u poslovanju sa hranom. U svim objektima u maloprodaji ( samousluge, prodavnice delikatesa, ugostiteljski objekti ,ribarnice, pijace ) veterinarskom inspektoru se daju na uvid dokumenta kojima se dokazuje poreklo i sledljivost za svu količinu zatečene hrane životinjskog porekla namenjene prodaji. Ukoliko se ne može dokazati sledljivost i poreklo, veterinarski inspektor nalaže neškodljivo uništavanje iste kao nebezbedne za konzumiranje odnosno ishranu ljudi. Kako bi se izbegao rizik po zdravlje ljudi i ovom prilikom apelujemo na potrošače, da i pored stalnih kontrola i nadzora koje sprovodi veterinarska inspekcija, obrate pažnju na sledeće: Kupovati hranu isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane – samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice), ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama; Uprava za veterinu skreće pažnju na obavezu da se svinjsko meso životinje zaklane na gazdinstvu proveri u veterinarskoj stanici ili ambulanti na prisustvo larvi trihinele.
Na pijacama, kupovati od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje; hranu životinjskog porekla koja je izložena prodaji na propisanim temperaturama (rashladne vitrine);
Obratiti pažnju na higijenu lica koja manipulišu hranom, higijenu posuda i alata koji se koriste pri rukovanju hranom;
Obratiti pažnju na postojanje deklaracije proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane;
Poštovati uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije; naročito obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja ili manipulacije;
Obratiti pažnju na izgled, boju, miris, eventualna oštećenja, buđ ili neprijatni mirisi);
Ne kupovati unapred samleveno meso, već zahtevati da se meso samelje u prisustvu potrošača, sem ako nije originalno upakovano i deklarisano;
Sačuvati fiskalne račune;
U slučaju uočenih nepravilnosti, obratiti se nadležnoj inspekciji.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Kompanija Unipromet spremna je za primenu regulative koja se odnosi na plaćanje poreza na emisije CO2 I obaveze koje je EU nametnula zemljama koje nisu njene članice. Primena Zakona o porezu na emisije… […]
U Gradskom kulturnom centru u Užicu nastavljena je svečana dodela Boračkih spomenica borcima sa područja grada. Ovo priznanje ustanovljeno je Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članovima njihovih porodica.… […]
U Mesnoj zajednici Ravni u toku su radovi na asfaltiranju putnog pravca Ojdanići, dok su putni pravci Marinkovići i Rakovići već završeni. Paralelno se sprovode pripremni radovi na deonici Seča – Vulovići, u… […]
Kompanija „Srbija voz“ saopštila je da je započela postepeno uspostavljanje redovnog saobraćaja putničkih vozova.Zbog tehničko-tehnoloških razloga saobraćaj se ne može odjednom normalizovati na svim linijama, pa putnicima preporučuju da se o polascima i… […]
Najniža temperatura će se kretati od 1 do 7 stepeni, dok će najviša dnevna biti od 12 do 16 stepeni.

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Pred božićne i novogodišnje praznike veterinarski inspektori vrše pojačan nadzor i kontrolu hrane životinjskog porekla u objektima za proizvodnju i promet hrane životinjskog porekla pri čemu se kontrole sprovode počevš i od ulaza sirovine koja služi kao polazna osnova za izradu kontrolisane hrane, procesa proizvodnje, higijene, uslova skladištenja do distribucije gotovog proizvoda. Službene kontrole objekata pod nadzorom, planiraju se i sprovode u cilju utvrđivanja poštovanja opštih i posebnih uslova higijene hrane u skladu sa važećim zakonskim odredbama koje se odnose na provere mikrobioloških kriterijuma na osnovu analiza u primeni principa samokontrole i HACCP-a, poštovanja načela dobre higijenske i dobre distributivne prakse svih subjekata u poslovanju sa hranom. U svim objektima u maloprodaji ( samousluge, prodavnice delikatesa, ugostiteljski objekti ,ribarnice, pijace ) veterinarskom inspektoru se daju na uvid dokumenta kojima se dokazuje poreklo i sledljivost za svu količinu zatečene hrane životinjskog porekla namenjene prodaji. Ukoliko se ne može dokazati sledljivost i poreklo, veterinarski inspektor nalaže neškodljivo uništavanje iste kao nebezbedne za konzumiranje odnosno ishranu ljudi. Kako bi se izbegao rizik po zdravlje ljudi i ovom prilikom apelujemo na potrošače, da i pored stalnih kontrola i nadzora koje sprovodi veterinarska inspekcija, obrate pažnju na sledeće: Kupovati hranu isključivo u registrovanim ili odobrenim objektima za proizvodnju i prodaju hrane – samoposlugama, hipermarketima, specijalizovanim maloprodajnim objektima (mesare, ribarnice), ili od lokalnih proizvođača koji su registrovani za proizvodnju po tradicionalnim metodama; Uprava za veterinu skreće pažnju na obavezu da se svinjsko meso životinje zaklane na gazdinstvu proveri u veterinarskoj stanici ili ambulanti na prisustvo larvi trihinele.
Na pijacama, kupovati od registrovanih proizvođača, gde je jasno istaknut registarski broj gazdinstva i datum proizvodnje; hranu životinjskog porekla koja je izložena prodaji na propisanim temperaturama (rashladne vitrine);
Obratiti pažnju na higijenu lica koja manipulišu hranom, higijenu posuda i alata koji se koriste pri rukovanju hranom;
Obratiti pažnju na postojanje deklaracije proizvoda koja treba da sadrži najmanje naziv proizvođača, kontrolni broj objekta, datum klanja/proizvodnje/zamrzavanja, rok upotrebe i temperaturu čuvanja hrane;
Poštovati uputstva proizvođača o načinu pripreme hrane i načinu konzumacije; naročito obratiti pažnju na rok trajanja proizvoda pre i posle otvaranja ili manipulacije;
Obratiti pažnju na izgled, boju, miris, eventualna oštećenja, buđ ili neprijatni mirisi);
Ne kupovati unapred samleveno meso, već zahtevati da se meso samelje u prisustvu potrošača, sem ako nije originalno upakovano i deklarisano;
Sačuvati fiskalne račune;
U slučaju uočenih nepravilnosti, obratiti se nadležnoj inspekciji.

Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
Unipromet spremno dočekuje primenu zakona o porezu emisije CO2
Kompanija Unipromet spremna je za primenu regulative koja se odnosi na plaćanje poreza na emisije CO2 I obaveze koje je EU nametnula zemljama koje nisu njene članice. Primena Zakona o porezu na emisije… […]
U Užicu nastavljena dodela pomoći borcima
U Gradskom kulturnom centru u Užicu nastavljena je svečana dodela Boračkih spomenica borcima sa područja grada. Ovo priznanje ustanovljeno je Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članovima njihovih porodica.… […]
Asfaltiranje u MZ Ravni
U Mesnoj zajednici Ravni u toku su radovi na asfaltiranju putnog pravca Ojdanići, dok su putni pravci Marinkovići i Rakovići već završeni. Paralelno se sprovode pripremni radovi na deonici Seča – Vulovići, u… […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs