Najnovije vesti:


Komunalne delatnosti grada Užica u vreme vanrednog stanja

Komunalne delatnosti grada Užica u vreme vanrednog stanja

08/04/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: Info Press

Foto: Info Press

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković, posetio je Regionalni centar za upravljanje otpadom “Duboko” i razgovarao sa zaposlenima, angažovanim na poslovima sekundarne selekcije komunalnog otpada.

Ovo regionalno preduzeće trenutno sprovodi projekat “Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle/ SUBREC”, koji se kofinansira sredstvima Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. U okviru ovog projekta u Užicu je podeljeno 5.000 kanti u 2.500 domaćinstava, u svrhu uvođenja sistema primarne selekcije otpada na mestu nastanka – u samim domaćinstvima. Na ovakav način se postiže veći procenat izdvajanja reciklabilnih sirovina iz otpada, a istovremeno se i olakšava rad zaposlenima u JKP “Duboko”, koji u centru za selekciju vrše ručno razdvajanje otpada.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković zahvalio se sugrađanim na visokom nivou odgovornosti koji su pokazali kako prema svojoj lokalnoj zajednici tako prema životnoj sredini.

"Ovo jedan novi početak uspešnog, kvalitetnijeg baveljenja selekcijom otpada u gradu Užicu. Želim da pozovem užičane da budemo istrajni u realizaciji projekta primarne selekcije i da time pokažemo da pripadamo onom svesnijem, obrazovanijem, modernijem i odgovornijem delu čovečanstva, da smo odgovorni prema sebi i svojim potomcima".


Ukupna vrednost projekta je, po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, 711 000 evra, od kojih 417 000 evra dobija JKP „Bioktoš“ i Regionalna deponija „Duboko“.

"Kroz ovaj projekat do sada je nabaljeno 5 000 kanti za odlaganje otpada u 2500 domaćinstava, planira se nabavka 300 kompostera i 20 kontejnera za ambalažno staklo. Ovo je za Užice veoma važan projekat i sa novim načinom odlaganja otpada u prigradskim naseljima značajno doprinosi kvalitetu otpada koji dobijamo. U prethodnih godinu dana Regionalna deponija „Duboko“ primila je oko 90 tona, suvog otpada za reciklažu, koji se može ponovo koristiti, što je oko 7,5 tona mesečno. Za mesec dana Deponija je iz Užica dobila 16 tona, preko 50 % može da koristi za prodaju kao sekundarne sirovine, ostatak ide cementarama, posle obrade na ovoj presi. Ništa od tih 16 tona ne ostaje da se deponuje, to je veoma značajno za produžetak života ove deponije i za realizaciju najboljeg načina odlaganja otpada u gradu. Do sada smo podelili 5 000 kanti u 2500 domaćinstava, 7 mesnih zajednica u 61 ulici u gradu. Građani su prihvatili u ogromnom broju ovaj projekat primarne selekcije otpada. Očekujemo novi projekat kojim ćemo pokriti ostale delove grada, koji će se finansirati iz Evropske unije preko našeg ministarstva. Nije sve ni bilo idealno, bilo je propusta sa strane grada, jedan značajan deo ovih ulica nije u programu zimskog održavanja i bilo je problema da se otpad blagovremeno vozi sa nekih lokacija, eto prilike da stknemo iskustvo ove zime i da za narednu budemo znatno spremniji. Treba da se zahvalimo zaposlenima u Javnom komunalnom preduzeću Duboko, ljudima koji i u ovim veoma izazovnim vremenima svakodnevno rade na selekciji otpada, rizikuju kao i mnogi drugi svoje zdravlje", kaže Petković.

Sa raspodelom kanti užičkim domaćinstvima, započeto je 11. februara, da bi do 12. marta sve bile podeljene, dok se njihovo pražnjenje vrši petnaestodnevno, već od 25. februara. Zaključno sa krajem marta, JKP “Duboko” je primilo 16 tona predselektovanog otpada iz 2.500 užičkih domaćinstava. Ova količina otpada nije završila na telu deponije, već je usmerena, jednim delom ka tržištu sekundarnih sirovina, a drugim delom ka cementnoj industriji. Nabavkom prese adekvatnog kapaciteta, za baliranje predselektovanog otpada, ovaj posao je značajno olakšan, čime se štede i energija i vreme ovog preduzeća i stvaraju infrastrukturni preduslovi da se količine otpada koje ne završavaju na telu deponije, sukcesivno uvećavaju. Sve to direktno vodi uštedi deponijskog prostora i produžetku životnog veka deponije, što je jedan od ciljeva ovog projekta.

Nedeljko Milosavljević, tehnički direktor Regionalna deponija „Duboko“ naveo je da deponija preko projekta dobila presu koja je veoma značajna za preduzeće u ovom momentu, prestavlja usko grlo gde se materijali recikliraju, baliraju i presuju.

"Ovo bio pravi momenat da kroz ovu donaciju vrednu preko 100 hiljda evra doćemo do opreme koja nam mnogo znači. Ovaj projekat je pokazao dosta toga pozitivnog, vidimo da količine koje dolaze u svakom slučaju su količine koje znatno premašuju one količine koje je grad Užice izdvojio prošle godine na mesečnom nivou. Celokupan posao ne bi mogao da se završi bez jednog zajedničkog učešća dva preduzeća JKP „Bioktoš“ i Regionalna deponija „Duboko“ i Grada Užica" ističe Milosavljević.

Aktuelna situacija sa pandemijom Korona virusa, se neminovno odražava i na javne poslove, kakav je svakako i upravljanje komunalnim otpadom. Ipak, stiče se utisak da se ustaljena praksa i dnevna rutina komunalnih preduzeća nisu mnogo promenili. JKP “Bioktoš” koje je partner na ovom projektu, ima obavezu redovnog pražnjenja kanti u domaćinstvima i dovoz otpada na dalji tretman, u JKP “Duboko”. Pražnjenje sivih kanti, sa mešanim otpadom, vrši se sedmično, dok se sadržina plavih kanti,u koje se odvaja otpad za reciklažu, preuzima na svake dve sedmice. Projektom je nabavljen i namenski kamion za pražnjenje plavih kanti, kako bi se izbeglo neželjeno mešanje razdvojenih frakcija otpada i isti učinio što iskoristljivijim u daljim fazama upotrebe.

SUBREC projekat nastavlja sa svojim aktivnostima u Užicu, u meri u kojoj mu dozvoljava aktuelna situacije. Neke od aktivnosti su trenutno stopirane i odložene, poput edukacije građana, dok se za druge vrše intenzivne pripreme, poput nabavke i podele kućnih kompostera, koja se uskoro očekuje. Projekat je pored primarne selekcije u 2.500 domaćinstava predvideo i probno uvođenje kućnog kompostiranja u 300 domaćinstava u Užicu. Imajući u vidu značaj edukacije, za ovakve inicijative, od nje se svakako neće odustati, zbog trenutnih ograničenja, već će se iznalaziti drugačiji načini da se adekvatno sprovede.

"Da projektne aktivnosti teku bez većih problema iako su svakodnevni život i funkcionisanje značajno otežani. To svakako treba da zahvalimo našim sugrađanima koji u svojim domovima odvajaju otpad na mestu nastanka, ali i vrednim radnicima dva užička komunalna preduzeća, koji svoj posao obavljaju na visini zadatka, imajući u vidu trenutne okolnosti. Danas je u rad pušten i namenski kamion koji smo nabavili kroz SUBREC projekat, čime se proces preuzimanja kanti, njihovog pražnjenja i transporta otpada u Centar za selekciju, značajno olakšava. Trenutno privodimo kraju proces nabavki kompostera za kućno kompostiranje, koji će u narednom periodu biti podeljeni u 300 užičkih domaćinstava, čime želimo da istestiramo i ovaj način upravljanja komunalnim otpadom. Ono što nam svakako pravi probleme jeste nemogućnost da se edukacija građana nastavi na način i dinamikom kako je predviđeno, ali ćemo se svakako truditi da nađemo alternativna rešenja za adekvatnu komunikacijom sa građanima. Iskreno se nadam, da nećemo dugo čekati da se vratimo uobičajenim načinima života i rada, kako bi nastavili sa širenjem sistema primarne selekcije otpada u Užicu", izjavio je Miloš Radojević, menadžer projekta SUBREC.

Na kraju, utisak je da SUBREC projekat, za sada funkcioniše bez većih problema i zastoja u radu, bez obzira na dosta ozbiljnu situaciju vezanu za javno zdravlje. Za ovo svakako treba zahvaliti i marljivosti i trudu zaposlenih u dva komunalna preduzeća, koja partnerski sprovode njegove aktivnosti, ali na prvom mestu – većinski dobroj reakciji građana na novouspostavljeni sistem i njihovoj spremnosti da u njemu adekvatno učestvuju.

Projekat se kofinansira sredstvima Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020. Partnerski ga sprovode JKP “Duboko” i JKP “Bioktoš” iz Užica, JKP “Komunalac” i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle. Njegova realizacija je započela 07.07.2019 i završiće se, nakon 18 meseci realizacije, 06.01.2020.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Komunalne delatnosti grada Užica u vreme vanrednog stanja". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

pročitaj još sličnih vesti

Pokloni za mališane u školi za gluvoneme „Miodrag Matić“

Kompanija Aksa donirala je školi za gluvoneme „Miodrag Matić“ igračke u vrednosti više od 240.000 dinara. Kako bi period izolacije zbog pandemije virusa COVID-19 ostao iza mališana, i kako bi vreme koje im… [...]

Pravilo koje vam može spasiti život u saobraćaju

Na odmor treba krenuti odmoran za put i bez žurbe. Na auto-putevima i putevima u poslednje tri godine poginulo je 190 ljudi ne držeći propisano rastojanje. Putevi Srbije, ministarstvo saobraćaja, Asocijacija automobilskih novinara… [...]

Pažljivo vozite, uslovi na putevima jesenji

I ovaj vikend protiče u znaku promenljivog, pretežno oblačnog i gotovo jesenjeg vremena. Zbog povremene kiše u pojedinim krajevima Auto-moto savez Srbije savetuje oprezniju i sporiju vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu,… [...]

Prognoza za vikend: Kiša, pljuskovi i grmljavina

U Srbiji danas promenljivo oblačno i nestabilno, mestimično sa kišom, a od sredine dana i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Vetar uglavnom slab, na istoku umeren i jak, severni i severozapadni. Najniža temperatura od… [...]

Predstavnici lokalne samouprave posetili Savez slepih i slabovidih

Predstavnici Gradske samouprave u Čačku  obišli su  Savez slepih i slabovodih, posetili su  Atelje mladih umetnika, kao  i Stonoteniski klub ,,Borac".  Najavili su  investiraje u ova udruženja koja posluju pod istim krovom.  Tom… [...]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
14

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2019 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Komunalne delatnosti grada Užica u vreme vanrednog stanja

08/04/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Info Press
Foto: Info Press

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković, posetio je Regionalni centar za upravljanje otpadom “Duboko” i razgovarao sa zaposlenima, angažovanim na poslovima sekundarne selekcije komunalnog otpada.

Ovo regionalno preduzeće trenutno sprovodi projekat “Predgrađa recikliraju – Uspostavljanje sistema upravljanja otpadom u prigradskim naseljima Užica i Tuzle/ SUBREC”, koji se kofinansira sredstvima Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. U okviru ovog projekta u Užicu je podeljeno 5.000 kanti u 2.500 domaćinstava, u svrhu uvođenja sistema primarne selekcije otpada na mestu nastanka – u samim domaćinstvima. Na ovakav način se postiže veći procenat izdvajanja reciklabilnih sirovina iz otpada, a istovremeno se i olakšava rad zaposlenima u JKP “Duboko”, koji u centru za selekciju vrše ručno razdvajanje otpada.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković zahvalio se sugrađanim na visokom nivou odgovornosti koji su pokazali kako prema svojoj lokalnoj zajednici tako prema životnoj sredini.

"Ovo jedan novi početak uspešnog, kvalitetnijeg baveljenja selekcijom otpada u gradu Užicu. Želim da pozovem užičane da budemo istrajni u realizaciji projekta primarne selekcije i da time pokažemo da pripadamo onom svesnijem, obrazovanijem, modernijem i odgovornijem delu čovečanstva, da smo odgovorni prema sebi i svojim potomcima".


Ukupna vrednost projekta je, po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića, 711 000 evra, od kojih 417 000 evra dobija JKP „Bioktoš“ i Regionalna deponija „Duboko“.

"Kroz ovaj projekat do sada je nabaljeno 5 000 kanti za odlaganje otpada u 2500 domaćinstava, planira se nabavka 300 kompostera i 20 kontejnera za ambalažno staklo. Ovo je za Užice veoma važan projekat i sa novim načinom odlaganja otpada u prigradskim naseljima značajno doprinosi kvalitetu otpada koji dobijamo. U prethodnih godinu dana Regionalna deponija „Duboko“ primila je oko 90 tona, suvog otpada za reciklažu, koji se može ponovo koristiti, što je oko 7,5 tona mesečno. Za mesec dana Deponija je iz Užica dobila 16 tona, preko 50 % može da koristi za prodaju kao sekundarne sirovine, ostatak ide cementarama, posle obrade na ovoj presi. Ništa od tih 16 tona ne ostaje da se deponuje, to je veoma značajno za produžetak života ove deponije i za realizaciju najboljeg načina odlaganja otpada u gradu. Do sada smo podelili 5 000 kanti u 2500 domaćinstava, 7 mesnih zajednica u 61 ulici u gradu. Građani su prihvatili u ogromnom broju ovaj projekat primarne selekcije otpada. Očekujemo novi projekat kojim ćemo pokriti ostale delove grada, koji će se finansirati iz Evropske unije preko našeg ministarstva. Nije sve ni bilo idealno, bilo je propusta sa strane grada, jedan značajan deo ovih ulica nije u programu zimskog održavanja i bilo je problema da se otpad blagovremeno vozi sa nekih lokacija, eto prilike da stknemo iskustvo ove zime i da za narednu budemo znatno spremniji. Treba da se zahvalimo zaposlenima u Javnom komunalnom preduzeću Duboko, ljudima koji i u ovim veoma izazovnim vremenima svakodnevno rade na selekciji otpada, rizikuju kao i mnogi drugi svoje zdravlje", kaže Petković.

Sa raspodelom kanti užičkim domaćinstvima, započeto je 11. februara, da bi do 12. marta sve bile podeljene, dok se njihovo pražnjenje vrši petnaestodnevno, već od 25. februara. Zaključno sa krajem marta, JKP “Duboko” je primilo 16 tona predselektovanog otpada iz 2.500 užičkih domaćinstava. Ova količina otpada nije završila na telu deponije, već je usmerena, jednim delom ka tržištu sekundarnih sirovina, a drugim delom ka cementnoj industriji. Nabavkom prese adekvatnog kapaciteta, za baliranje predselektovanog otpada, ovaj posao je značajno olakšan, čime se štede i energija i vreme ovog preduzeća i stvaraju infrastrukturni preduslovi da se količine otpada koje ne završavaju na telu deponije, sukcesivno uvećavaju. Sve to direktno vodi uštedi deponijskog prostora i produžetku životnog veka deponije, što je jedan od ciljeva ovog projekta.

Nedeljko Milosavljević, tehnički direktor Regionalna deponija „Duboko“ naveo je da deponija preko projekta dobila presu koja je veoma značajna za preduzeće u ovom momentu, prestavlja usko grlo gde se materijali recikliraju, baliraju i presuju.

"Ovo bio pravi momenat da kroz ovu donaciju vrednu preko 100 hiljda evra doćemo do opreme koja nam mnogo znači. Ovaj projekat je pokazao dosta toga pozitivnog, vidimo da količine koje dolaze u svakom slučaju su količine koje znatno premašuju one količine koje je grad Užice izdvojio prošle godine na mesečnom nivou. Celokupan posao ne bi mogao da se završi bez jednog zajedničkog učešća dva preduzeća JKP „Bioktoš“ i Regionalna deponija „Duboko“ i Grada Užica" ističe Milosavljević.

Aktuelna situacija sa pandemijom Korona virusa, se neminovno odražava i na javne poslove, kakav je svakako i upravljanje komunalnim otpadom. Ipak, stiče se utisak da se ustaljena praksa i dnevna rutina komunalnih preduzeća nisu mnogo promenili. JKP “Bioktoš” koje je partner na ovom projektu, ima obavezu redovnog pražnjenja kanti u domaćinstvima i dovoz otpada na dalji tretman, u JKP “Duboko”. Pražnjenje sivih kanti, sa mešanim otpadom, vrši se sedmično, dok se sadržina plavih kanti,u koje se odvaja otpad za reciklažu, preuzima na svake dve sedmice. Projektom je nabavljen i namenski kamion za pražnjenje plavih kanti, kako bi se izbeglo neželjeno mešanje razdvojenih frakcija otpada i isti učinio što iskoristljivijim u daljim fazama upotrebe.

SUBREC projekat nastavlja sa svojim aktivnostima u Užicu, u meri u kojoj mu dozvoljava aktuelna situacije. Neke od aktivnosti su trenutno stopirane i odložene, poput edukacije građana, dok se za druge vrše intenzivne pripreme, poput nabavke i podele kućnih kompostera, koja se uskoro očekuje. Projekat je pored primarne selekcije u 2.500 domaćinstava predvideo i probno uvođenje kućnog kompostiranja u 300 domaćinstava u Užicu. Imajući u vidu značaj edukacije, za ovakve inicijative, od nje se svakako neće odustati, zbog trenutnih ograničenja, već će se iznalaziti drugačiji načini da se adekvatno sprovede.

"Da projektne aktivnosti teku bez većih problema iako su svakodnevni život i funkcionisanje značajno otežani. To svakako treba da zahvalimo našim sugrađanima koji u svojim domovima odvajaju otpad na mestu nastanka, ali i vrednim radnicima dva užička komunalna preduzeća, koji svoj posao obavljaju na visini zadatka, imajući u vidu trenutne okolnosti. Danas je u rad pušten i namenski kamion koji smo nabavili kroz SUBREC projekat, čime se proces preuzimanja kanti, njihovog pražnjenja i transporta otpada u Centar za selekciju, značajno olakšava. Trenutno privodimo kraju proces nabavki kompostera za kućno kompostiranje, koji će u narednom periodu biti podeljeni u 300 užičkih domaćinstava, čime želimo da istestiramo i ovaj način upravljanja komunalnim otpadom. Ono što nam svakako pravi probleme jeste nemogućnost da se edukacija građana nastavi na način i dinamikom kako je predviđeno, ali ćemo se svakako truditi da nađemo alternativna rešenja za adekvatnu komunikacijom sa građanima. Iskreno se nadam, da nećemo dugo čekati da se vratimo uobičajenim načinima života i rada, kako bi nastavili sa širenjem sistema primarne selekcije otpada u Užicu", izjavio je Miloš Radojević, menadžer projekta SUBREC.

Na kraju, utisak je da SUBREC projekat, za sada funkcioniše bez većih problema i zastoja u radu, bez obzira na dosta ozbiljnu situaciju vezanu za javno zdravlje. Za ovo svakako treba zahvaliti i marljivosti i trudu zaposlenih u dva komunalna preduzeća, koja partnerski sprovode njegove aktivnosti, ali na prvom mestu – većinski dobroj reakciji građana na novouspostavljeni sistem i njihovoj spremnosti da u njemu adekvatno učestvuju.

Projekat se kofinansira sredstvima Evropske unije kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020. Partnerski ga sprovode JKP “Duboko” i JKP “Bioktoš” iz Užica, JKP “Komunalac” i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle. Njegova realizacija je započela 07.07.2019 i završiće se, nakon 18 meseci realizacije, 06.01.2020.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Spisak dosadašnjih komentara za članak "Komunalne delatnosti grada Užica u vreme vanrednog stanja". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Pročitaj slične vesti

Pokloni za mališane u školi za gluvoneme „Miodrag Matić“

Kompanija Aksa donirala je školi za gluvoneme „Miodrag Matić“ igračke u vrednosti više od 240.000 dinara. Kako bi period izolacije zbog pandemije virusa COVID-19 ostao iza mališana, i kako bi vreme koje im… [...]

Pravilo koje vam može spasiti život u saobraćaju

Na odmor treba krenuti odmoran za put i bez žurbe. Na auto-putevima i putevima u poslednje tri godine poginulo je 190 ljudi ne držeći propisano rastojanje. Putevi Srbije, ministarstvo saobraćaja, Asocijacija automobilskih novinara… [...]

Pažljivo vozite, uslovi na putevima jesenji

I ovaj vikend protiče u znaku promenljivog, pretežno oblačnog i gotovo jesenjeg vremena. Zbog povremene kiše u pojedinim krajevima Auto-moto savez Srbije savetuje oprezniju i sporiju vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu,… [...]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up