Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

•
Hoćemo li na kafu u ponedeljak? Kafići i restorani mogu da počnu sa radom 4. maja, ali ugostitelji kažu: “Ima tu puno problema”
03/05/2020
Autor:
Info Press
Izvor: Blic/A.J.K. , A.La. , B.V. , V.L.
Foto: Pixabay
U izolaciji smo zaboravili na neke od normalnih životnih navika. Sve ono što smo često “uzimali zdravo za gotovo” sada smo shvatili koliko zapravo ispunjava naš dan ili čini deo našeg identiteta. Svedočili smo otvaranju frizerskih salona i teretana u koje su građani pohrlili ne bi li ponovo udahnuli normalan život. Za sledeću nedelju najavljeno je otvaranje kafića, a kako će izgledati čini se da niko još nije sasvim siguran. Prolećno, lepo vreme obično izmami Beograđane napolje na čašicu razgovara i dobre kafe. To je skoro pa brend Beograda! Prepuni gradski trgovi ljudi koji se druže i uživaju u hrani i piću i živopisno prepičavaju svoje dogodovštine, razmišljanja i osećanja, a posle ove duge izolacije – dosta toga nam se skupilo na pameti. Međutim, ako je suditi prema nekim prestoničkim kafićima koje smo kontaktirali, čini se da sugrađani neće skoro imati priliku da uživaju u “jutranjoj kafici, tu na ćošku”. – Nismo još odlučili da li ćemo da otvaramo kafić 4. maja. Nismo počeli ni sa pripremama. Dosta toga treba pripremiti, a nešto se ne isplati poslovati pod ovim merama – rekli su za “Blic” iz jednog prestoničkog kafića. Problemi koje vlasnici kafića i restorana uglavnom navode su ekonomske prirode. Policijski čas još nije ukinut, a poznato je da najveći broj posetilaca ugostitelji inače imaju u baš u vreme trajanja zabrane kretanja. Reporteri “Blica” zatekli su vlasnika jednog voždovačkog kafića dok je ostavljao pozamašnu količinu dezinfekcionih sredstava u svoj lokal. – Nabavili smo dezinfekciona srdstva i sve što je propisano. Upravo sam sve ostavio unutra. Nabavio sam ih za svaki slučaj, a i svakako će nam trebati – ipak radimo s ljudima i hranom. Ali nećemo još početi sa pripremama jer ni ne planiram da radim u ponedeljak. Previše je rano, po mom mišljenju. Mislim da su ljudi još uplašeni, a ni meni se ne isplati da poslujem pod ovim uslovima. Najviše gostiju mi dolazi posle 18.00 časova, a tad počinje policijski čas – ispričao nam je vlasnik. Međutim, neki odvažniji ugostitelji najavili su da će primiti Beograđane uskoro. Možda ne baš u ponedeljak, ali od sledeće nedelje. – Ne otvaram kafić u ponedeljak, ali ćemo raditi u toku sledeće nedelje. Nabavili smo sva dezinfekciona sredstva, maske i rukavice za zaposlene. Ali najveći problem je distanca među gostima. Zato mislim da ćemo raditi sa pola kapaciteta i da ćemo goste primati samo u bašti lokala. Srećom, lokal ima prostranu baštu pa je tu lakše i manipulisati rasporedom stolova, a verujem i da je na vazduhu manja verovatnoća da se neko zarazi. Nisam siguran kako će sve funkcionisati u praksi. Moraćemo da se prilagođavamo – rekao je jedan beogradski ugostitelj. Novi Sad: Najbitnije je da se radi Igor Mićić vlasnik srpskog restorana “Stara pesma” iz Novog Sada kaže kako je nabitnije da počinju da rade. – Moje mišljenje je da mere mogu da se sprovedu, ali ipak ima stvari koje ne mogu ili jako teško, kao propisano rastojanje između gostiju. Lokali koji su sa većim kapacitetom su u problemu. Moj stav je da je nama najbitinije da počnemo da radimo. Šta godi bude bilo mi ćemo se ukopiti, jer nemamo drugog izbora. Svako od nas ko se ozbiljno bavi ovim poslom, trudiće se da ispuni sve uslove. Da li je to sve dobro i koliko ima smisla, druga je priča. Ovo vreme što nisam radio iskoristio sam da lokal dovedem do perfekcije i čekam dan da krenem da radim – rekao je Mićić. Dragan Stanojević predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada kaže da će se vremenom mere ublažavati, nada se krajem maja i sredinom juna. Do tada je potrebno da svi vode računa, postoji lična odgovornost kako zaposlenih tako i vlasnika, ali i gostiju. Porodica na dva ili više stola – Na početku će najteže biti noćnim klubovima jer neki neće moći odmah da primene sve mere, ali i restoranima. Njihovi gosti obično su porodice, koje će sada morati da razdvajaju na dva ili više stolova. Što se tiče kafića i malih bircuza, dolazi lepo vreme i sa njim bašte, što je olakšavajuća okolnost. Ljudi će moći da sede u napolju na nekoj manjoj distanici. Teško će da rade i oni koji se bave organizovanjem proslava rođendana, slava i drugih događaja – kaže Stanojević. Kako dodaje, u Novom Sadu je u ova dva meseca radilo samo 15 odsto ugostitelja koji su se bavili šalter prodajom i dostavom, od ukupno njih 1.600. No, bez obzira što nisu radili, troskovi stižu. – Šta ćemo sa doprinosima? Oni su samo odloženi pa će u januaru da nas sastavi sve. Kriznom štabu smo poslali predlog da za ugostiteljstvo i turizam kao sektore koji su najviše pogođeni otpišu doprinose. Ne radite dva meseca, a idu vam troškovi komunalija, zakupa i doprinosa. Nismo protiv mera, ali ne mogu da ugostiteljstvo koje je propalo i trgovina koja je procvetala u ovo doba, budu u istoj ravni i da imaju iste mere – nastavio je on. Subotica: Uz kafu će služiti i gel za dezinfekciju ruku Ugostitelji u Subotici počeli su da pripremaju objekte i zaposlene za sve što sledi kada budu počeli sa radom. Uželeli su se posla, podjednako koliko su se gosti uželeli ispijanja kafe u omiljenim kafićima. Međutim, većini nije jasna mera o udaljenosti između gostiju, tačnije da li za jednim stolom mora da postoji distanca između tri ili četiri prijatelja i poznanika koji su došli da zajedno popiju kafu ili je određena udaljenost neophodna od gostiju za susednim stolom. U svakom slučaju, sve što bude bilo neophodno ispoštovaće, tvrde. Biljana Veljković Vasić, menadžerka jednog od omiljenih kafića Subotičana u centru grada, “Centar kafe”, kaže za “Blic” da će goste dočekati stolovi na terasi, na otvorenom ispred kafića i na svakom će biti gel za dezinfekciju ruku. – Sve što su propisali ispoštovaćemo. Jedno po jedno rešavamo. Prostor smo dezinfikovali još pre zatvaranja, učinićemo to ponovo. Važno je da sada ide sve na bolje. To je svakako lakše za sve nas, u odnosu na početak epidemije kada je sve išlo na gore – kaže Biljana Veljković Vasić. Ugostitelji se nadaju da će nadležni imati razumevanja i da će im dati dovoljno vremena da se pripreme za sve što je neophodno da bi boravak u kafiću bio bezbedan i za goste i zaposlene. – Moramo svemu da se prilagodimo, i gosti i zaposleni. Verujem da neće biti problema. Trenutno računamo koliko će trebati novca da bi mogli sve da ispoštujemo. Trošak nije mali, jer sve što moramo da kupimo u sklopu mera, deznfekcioni otirač, sredstva za higijenu i dezinfekciju, zatim odeću za zaposlene koja će morati da se pere na 90 stepeni i drugo košta, a nismo radili skoro dva meseca. Nije lako, ali važno je da smo sačuvali zdravlje – poručuje ugostitelj iz Subotice. Užički restorateri i ne planiraju da krenu sa radom Vlasnici ugostiteljskih objekata u Užicu, iako je najavljeno da će im rad biti dozvoljen od 4. maja, ne preduzimaju ništa da svoje kafiće i restorane pripreme za bezbedan boravak gostiju. Ovome, kažu, kumuju dva razloga. Prvi je što su još uvek nisu dobili nikakav spisak mera koje će morati da poštuju, a drugi je taj što se još uvek preispituju da li će uopšte u ponedeljak početi sa radom i da li će im posao biti isplativ. Više njih je čak odlučilo i da sa otvaranjem lokala sačeka još neko vreme. – Spremio sam dezinfekciona sredstva, maske i rukavice, ali ostalo nisam jer ne znam ni koliko ljudi može da mi sedi za stolom, ni koliko gostiju mogu da primim u kafanu, ni koliki razmak treba da bude između stolova. Sa rezervom sam prihvatio 4. maj kao dan kada mogu nastaviti rad jer se datumi ublažavanja mera stalno menjaju – kaže za “Blic” Milan Kurglagić, vlasnik kafane “Kurlaga” u Užicu. Kaže da je u kontaktu sa mnogo užičkih ugostitelja i da su svi u nedoumici koje mere treba da preduzmu i da li uopšte da počnu da rade. – Niti je nama isplativo da nam gosti sede po jedan za stolom, niti će, na primer, dva – tri prijatelja da dođu u kafanu da bi sedeli odvojeno. Tek nemamo računicu da otvaramo objeke ako će policijski čas da traje do 18 sati. Nejsano nam je kako će neko da dođe u restoran da pije i jede, a mora da drži masku na licu – napominje Milan Kurlagić. Pravila, međutim, postoje iako ih možda nisu svi ugostitelji još dobili. Kompletan spisak svih pravila koja od ponedeljka treba da važe u kafićima i restoranima, a prema preporuci Gradskog zavoda za javno zdravlje, možete da pročitate na ovom linku.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
U Srbiji pretežno sunčano vreme, osim na istoku i jugu zemlje, gde će biti oblačno, od sredine dana sa kišom. Najviša dnevna temperatura 16 stepeni. Ujutru će ponegde na zapadu Vojvodine, po kotlinama… […]
U okviru projekta radno pravo u lokalnim zajednicama u prostorijama Udruženja distrofičara Moravičkog okruga u Čačku održan je okrugli sto na istoimenu temu. Cilj je edukacija mladih o radnom pravu , naročito onih … […]
U Velikoj sali u Gradskoj biblioteci ,,Vladislav Petković Dis” u Čačku predstavljena je monografija autora Svetislava Markovića OŠ,, Vuk Karadžić”. Ova obrazovna ustanova počela je sa radom 1809. godine kada je i započeta … […]
Kompanija Unipromet spremna je za primenu regulative koja se odnosi na plaćanje poreza na emisije CO2 I obaveze koje je EU nametnula zemljama koje nisu njene članice. Primena Zakona o porezu na emisije… […]
U Gradskom kulturnom centru u Užicu nastavljena je svečana dodela Boračkih spomenica borcima sa područja grada. Ovo priznanje ustanovljeno je Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članovima njihovih porodica.… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
U izolaciji smo zaboravili na neke od normalnih životnih navika. Sve ono što smo često “uzimali zdravo za gotovo” sada smo shvatili koliko zapravo ispunjava naš dan ili čini deo našeg identiteta. Svedočili smo otvaranju frizerskih salona i teretana u koje su građani pohrlili ne bi li ponovo udahnuli normalan život. Za sledeću nedelju najavljeno je otvaranje kafića, a kako će izgledati čini se da niko još nije sasvim siguran. Prolećno, lepo vreme obično izmami Beograđane napolje na čašicu razgovara i dobre kafe. To je skoro pa brend Beograda! Prepuni gradski trgovi ljudi koji se druže i uživaju u hrani i piću i živopisno prepičavaju svoje dogodovštine, razmišljanja i osećanja, a posle ove duge izolacije – dosta toga nam se skupilo na pameti. Međutim, ako je suditi prema nekim prestoničkim kafićima koje smo kontaktirali, čini se da sugrađani neće skoro imati priliku da uživaju u “jutranjoj kafici, tu na ćošku”. – Nismo još odlučili da li ćemo da otvaramo kafić 4. maja. Nismo počeli ni sa pripremama. Dosta toga treba pripremiti, a nešto se ne isplati poslovati pod ovim merama – rekli su za “Blic” iz jednog prestoničkog kafića. Problemi koje vlasnici kafića i restorana uglavnom navode su ekonomske prirode. Policijski čas još nije ukinut, a poznato je da najveći broj posetilaca ugostitelji inače imaju u baš u vreme trajanja zabrane kretanja. Reporteri “Blica” zatekli su vlasnika jednog voždovačkog kafića dok je ostavljao pozamašnu količinu dezinfekcionih sredstava u svoj lokal. – Nabavili smo dezinfekciona srdstva i sve što je propisano. Upravo sam sve ostavio unutra. Nabavio sam ih za svaki slučaj, a i svakako će nam trebati – ipak radimo s ljudima i hranom. Ali nećemo još početi sa pripremama jer ni ne planiram da radim u ponedeljak. Previše je rano, po mom mišljenju. Mislim da su ljudi još uplašeni, a ni meni se ne isplati da poslujem pod ovim uslovima. Najviše gostiju mi dolazi posle 18.00 časova, a tad počinje policijski čas – ispričao nam je vlasnik. Međutim, neki odvažniji ugostitelji najavili su da će primiti Beograđane uskoro. Možda ne baš u ponedeljak, ali od sledeće nedelje. – Ne otvaram kafić u ponedeljak, ali ćemo raditi u toku sledeće nedelje. Nabavili smo sva dezinfekciona sredstva, maske i rukavice za zaposlene. Ali najveći problem je distanca među gostima. Zato mislim da ćemo raditi sa pola kapaciteta i da ćemo goste primati samo u bašti lokala. Srećom, lokal ima prostranu baštu pa je tu lakše i manipulisati rasporedom stolova, a verujem i da je na vazduhu manja verovatnoća da se neko zarazi. Nisam siguran kako će sve funkcionisati u praksi. Moraćemo da se prilagođavamo – rekao je jedan beogradski ugostitelj. Novi Sad: Najbitnije je da se radi Igor Mićić vlasnik srpskog restorana “Stara pesma” iz Novog Sada kaže kako je nabitnije da počinju da rade. – Moje mišljenje je da mere mogu da se sprovedu, ali ipak ima stvari koje ne mogu ili jako teško, kao propisano rastojanje između gostiju. Lokali koji su sa većim kapacitetom su u problemu. Moj stav je da je nama najbitinije da počnemo da radimo. Šta godi bude bilo mi ćemo se ukopiti, jer nemamo drugog izbora. Svako od nas ko se ozbiljno bavi ovim poslom, trudiće se da ispuni sve uslove. Da li je to sve dobro i koliko ima smisla, druga je priča. Ovo vreme što nisam radio iskoristio sam da lokal dovedem do perfekcije i čekam dan da krenem da radim – rekao je Mićić. Dragan Stanojević predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada kaže da će se vremenom mere ublažavati, nada se krajem maja i sredinom juna. Do tada je potrebno da svi vode računa, postoji lična odgovornost kako zaposlenih tako i vlasnika, ali i gostiju. Porodica na dva ili više stola – Na početku će najteže biti noćnim klubovima jer neki neće moći odmah da primene sve mere, ali i restoranima. Njihovi gosti obično su porodice, koje će sada morati da razdvajaju na dva ili više stolova. Što se tiče kafića i malih bircuza, dolazi lepo vreme i sa njim bašte, što je olakšavajuća okolnost. Ljudi će moći da sede u napolju na nekoj manjoj distanici. Teško će da rade i oni koji se bave organizovanjem proslava rođendana, slava i drugih događaja – kaže Stanojević. Kako dodaje, u Novom Sadu je u ova dva meseca radilo samo 15 odsto ugostitelja koji su se bavili šalter prodajom i dostavom, od ukupno njih 1.600. No, bez obzira što nisu radili, troskovi stižu. – Šta ćemo sa doprinosima? Oni su samo odloženi pa će u januaru da nas sastavi sve. Kriznom štabu smo poslali predlog da za ugostiteljstvo i turizam kao sektore koji su najviše pogođeni otpišu doprinose. Ne radite dva meseca, a idu vam troškovi komunalija, zakupa i doprinosa. Nismo protiv mera, ali ne mogu da ugostiteljstvo koje je propalo i trgovina koja je procvetala u ovo doba, budu u istoj ravni i da imaju iste mere – nastavio je on. Subotica: Uz kafu će služiti i gel za dezinfekciju ruku Ugostitelji u Subotici počeli su da pripremaju objekte i zaposlene za sve što sledi kada budu počeli sa radom. Uželeli su se posla, podjednako koliko su se gosti uželeli ispijanja kafe u omiljenim kafićima. Međutim, većini nije jasna mera o udaljenosti između gostiju, tačnije da li za jednim stolom mora da postoji distanca između tri ili četiri prijatelja i poznanika koji su došli da zajedno popiju kafu ili je određena udaljenost neophodna od gostiju za susednim stolom. U svakom slučaju, sve što bude bilo neophodno ispoštovaće, tvrde. Biljana Veljković Vasić, menadžerka jednog od omiljenih kafića Subotičana u centru grada, “Centar kafe”, kaže za “Blic” da će goste dočekati stolovi na terasi, na otvorenom ispred kafića i na svakom će biti gel za dezinfekciju ruku. – Sve što su propisali ispoštovaćemo. Jedno po jedno rešavamo. Prostor smo dezinfikovali još pre zatvaranja, učinićemo to ponovo. Važno je da sada ide sve na bolje. To je svakako lakše za sve nas, u odnosu na početak epidemije kada je sve išlo na gore – kaže Biljana Veljković Vasić. Ugostitelji se nadaju da će nadležni imati razumevanja i da će im dati dovoljno vremena da se pripreme za sve što je neophodno da bi boravak u kafiću bio bezbedan i za goste i zaposlene. – Moramo svemu da se prilagodimo, i gosti i zaposleni. Verujem da neće biti problema. Trenutno računamo koliko će trebati novca da bi mogli sve da ispoštujemo. Trošak nije mali, jer sve što moramo da kupimo u sklopu mera, deznfekcioni otirač, sredstva za higijenu i dezinfekciju, zatim odeću za zaposlene koja će morati da se pere na 90 stepeni i drugo košta, a nismo radili skoro dva meseca. Nije lako, ali važno je da smo sačuvali zdravlje – poručuje ugostitelj iz Subotice. Užički restorateri i ne planiraju da krenu sa radom Vlasnici ugostiteljskih objekata u Užicu, iako je najavljeno da će im rad biti dozvoljen od 4. maja, ne preduzimaju ništa da svoje kafiće i restorane pripreme za bezbedan boravak gostiju. Ovome, kažu, kumuju dva razloga. Prvi je što su još uvek nisu dobili nikakav spisak mera koje će morati da poštuju, a drugi je taj što se još uvek preispituju da li će uopšte u ponedeljak početi sa radom i da li će im posao biti isplativ. Više njih je čak odlučilo i da sa otvaranjem lokala sačeka još neko vreme. – Spremio sam dezinfekciona sredstva, maske i rukavice, ali ostalo nisam jer ne znam ni koliko ljudi može da mi sedi za stolom, ni koliko gostiju mogu da primim u kafanu, ni koliki razmak treba da bude između stolova. Sa rezervom sam prihvatio 4. maj kao dan kada mogu nastaviti rad jer se datumi ublažavanja mera stalno menjaju – kaže za “Blic” Milan Kurglagić, vlasnik kafane “Kurlaga” u Užicu. Kaže da je u kontaktu sa mnogo užičkih ugostitelja i da su svi u nedoumici koje mere treba da preduzmu i da li uopšte da počnu da rade. – Niti je nama isplativo da nam gosti sede po jedan za stolom, niti će, na primer, dva – tri prijatelja da dođu u kafanu da bi sedeli odvojeno. Tek nemamo računicu da otvaramo objeke ako će policijski čas da traje do 18 sati. Nejsano nam je kako će neko da dođe u restoran da pije i jede, a mora da drži masku na licu – napominje Milan Kurlagić. Pravila, međutim, postoje iako ih možda nisu svi ugostitelji još dobili. Kompletan spisak svih pravila koja od ponedeljka treba da važe u kafićima i restoranima, a prema preporuci Gradskog zavoda za javno zdravlje, možete da pročitate na ovom linku.

Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
Pretežno sunčano, kiša u delovima Srbije
U Srbiji pretežno sunčano vreme, osim na istoku i jugu zemlje, gde će biti oblačno, od sredine dana sa kišom. Najviša dnevna temperatura 16 stepeni. Ujutru će ponegde na zapadu Vojvodine, po kotlinama… […]
U Udruženju distrofičara MO u Čačku održan okrugli sto o radnim pravima
U okviru projekta radno pravo u lokalnim zajednicama u prostorijama Udruženja distrofičara Moravičkog okruga u Čačku održan je okrugli sto na istoimenu temu. Cilj je edukacija mladih o radnom pravu , naročito onih … […]
U Čačku predstavljena monografija OŠ,,Vuk Karadžić”
U Velikoj sali u Gradskoj biblioteci ,,Vladislav Petković Dis” u Čačku predstavljena je monografija autora Svetislava Markovića OŠ,, Vuk Karadžić”. Ova obrazovna ustanova počela je sa radom 1809. godine kada je i započeta … […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs