Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
24/10/2022
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
Milojko Nikitović iz Zlakuse 30 godina se bavi grnčarstvom i izrađuje unikatne grnčarske predmete nadaleko čuvene. Posude su izuzetno kvalitetne prilagođene visokoj temperaturi, otporne čak i na direktno izlaganje vatri. Razlog za to je proizvodnja predmeta po receptu svojih predaka sa 50 posto kamena i 50 posto gline. ,, Jedino kombinacija kamena i gline daje posude odličnog kvaliteta” , kaže poznati grnčar iz Zlakuse, nadaleko čuveni Milojko Nikitović. Dodaje da od same gline predmeti pucaju , a hrana gubi aromu koju dobija kada su posude izrađene u kombnaciji sa kamenom. Za grnčariju Nikitović kupci dolaze iz zemalja širom sveta. Popularni su sačevi u koje se složi meso i povrće i bude lep ukus u tome. Kada se jede krompir ima ukus mesa , sjedine se ti ukusi Nikitović je redovan posetilac tradicionalnih manifestacija u Srbiji. Na ovogodišnjoj Kupusijadi u Mrčajevcima za njegovim posudama vladalo je veliko interesovanje i on je zadovoljan . A ponuda je raznovrsna i cene solidne ,, Dvesta evra je olvaj veliki lonac sa okovom. Pekači su 2000, 3000 zavisi od veličine. Malo su cene otišle, kao i sve što je otišlo. Moraš da se prilagodiš, ipak je ovo težak posao . Kamen se minira da bi se posle pomešao sa glinom koja se kopa na oko osam metara dubine , priča Nikitović. Težak je posao , ja sam u godinama , a teško ko hoće da nasledi , reči su poznatog grnčara. ,, Mi smo uspeli da zaštitimo proizvod i geografsko poreklo sa kog potiče. Nije to bilo lako, elaborat je skup , a sredstva je obezbedilo Ministarstvo kulture u saradnji sa proizvođačima „ , ističe naš sagovornik. Veliki problem , kaže Nikitović predstavlja pojava kopija zlakuske grnčarije. Prodaju se falsifikati koje kupci često ne prepoznaju i tome se mora stati na put, izričit je Nikitović Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija – UNESCO, uvrstila je grnčariju iz Zlakuse na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Bez grnčarskih proizvoda danas se ne može zamisliti ni jedno slavlje ne samo u užičkom kraju , već I mnogo šire , a hrana koja se priprema izvrsnog je ukusa I kvaliteta.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Cene poljoprivrednih proizvoda za dan 18.08.2025, Zelena pijaca “lLipa” Užice
Najniža temperatura od 14 do 21 stepen, a najviša dnevna od 24 do 29 stepeni.
Rođena bez gornjih ekstremiteta Dejana je još kao devojčica sanjala da postane umetnica.
Direktor Studentskog centra Dragan Jovović ne očekuje da će cena smeštaja studenata u dom biti povećana.
Najniža temperatura od 15 do 22, a najviša od 29 do 33 stepena.
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Milojko Nikitović iz Zlakuse 30 godina se bavi grnčarstvom i izrađuje unikatne grnčarske predmete nadaleko čuvene. Posude su izuzetno kvalitetne prilagođene visokoj temperaturi, otporne čak i na direktno izlaganje vatri. Razlog za to je proizvodnja predmeta po receptu svojih predaka sa 50 posto kamena i 50 posto gline. ,, Jedino kombinacija kamena i gline daje posude odličnog kvaliteta” , kaže poznati grnčar iz Zlakuse, nadaleko čuveni Milojko Nikitović. Dodaje da od same gline predmeti pucaju , a hrana gubi aromu koju dobija kada su posude izrađene u kombnaciji sa kamenom. Za grnčariju Nikitović kupci dolaze iz zemalja širom sveta. Popularni su sačevi u koje se složi meso i povrće i bude lep ukus u tome. Kada se jede krompir ima ukus mesa , sjedine se ti ukusi Nikitović je redovan posetilac tradicionalnih manifestacija u Srbiji. Na ovogodišnjoj Kupusijadi u Mrčajevcima za njegovim posudama vladalo je veliko interesovanje i on je zadovoljan . A ponuda je raznovrsna i cene solidne ,, Dvesta evra je olvaj veliki lonac sa okovom. Pekači su 2000, 3000 zavisi od veličine. Malo su cene otišle, kao i sve što je otišlo. Moraš da se prilagodiš, ipak je ovo težak posao . Kamen se minira da bi se posle pomešao sa glinom koja se kopa na oko osam metara dubine , priča Nikitović. Težak je posao , ja sam u godinama , a teško ko hoće da nasledi , reči su poznatog grnčara. ,, Mi smo uspeli da zaštitimo proizvod i geografsko poreklo sa kog potiče. Nije to bilo lako, elaborat je skup , a sredstva je obezbedilo Ministarstvo kulture u saradnji sa proizvođačima „ , ističe naš sagovornik. Veliki problem , kaže Nikitović predstavlja pojava kopija zlakuske grnčarije. Prodaju se falsifikati koje kupci često ne prepoznaju i tome se mora stati na put, izričit je Nikitović Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu Ujedinjenih nacija – UNESCO, uvrstila je grnčariju iz Zlakuse na reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Bez grnčarskih proizvoda danas se ne može zamisliti ni jedno slavlje ne samo u užičkom kraju , već I mnogo šire , a hrana koja se priprema izvrsnog je ukusa I kvaliteta.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Cene poljoprivrednih proizvoda za dan 18.08.2025, Zelena pijaca “lLipa” Užice
Najniža temperatura od 14 do 21 stepen, a najviša dnevna od 24 do 29 stepeni.
Rođena bez gornjih ekstremiteta Dejana je još kao devojčica sanjala da postane umetnica.
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs