,


,,Debeli” minus neće uticati  na  voće  koje je  u  dobrom  kondicionom  stanju ocenjuju stručnjaci 

,,Debeli” minus neće uticati  na  voće  koje je  u  dobrom  kondicionom  stanju ocenjuju stručnjaci 

11/01/2024

Autor: 

Info Press

Izvor: InfoPress

Foto: Tv Lav

,,Ne  postoji  opasnost od  izmrzavanja  pupoljaka  ili  izmrzavanje  izdanaka  kod  jagodastog  voća”,  kaže stručnjak za  voćarstvo  dr  Aleksandar  Leposavić povodom  najavljenih  izuzetno  niskih  temperatura  koje  će  se  kretatai  i do  minus  11 stepeni  Celzijusa.  On  naglašava  da  je   najveći  broj  voćnih  vrsta  u  dobrom  kondicionom stanju  i  da se  nalazi   u  fazi  dubokog  fiziološkog  mirovanja.

    ,,Voće  se  nalazi  u  normalnom  stanju  i  nema opasnosti  za  dalji  rast  i  razvoj  u  aktuelnoj  sezoni”,  rekao  je   dr  Aleksandar  Leposavić,  stručnjak za  voćarstvo.   Kolebljivo  vreme kao  što  je  neuobičajeno  toplo pred  kraj  godine  i  moglo  bi  se reći  ,,debeli”  minus  koji  se  najavljuje   tokom  ove  sedmice  neće  ostaviti  posledice  na   ovogodišnji  rod   kod   različitih  voćnih  vrsta .  ,, Za sada  apsolutno  ne  postoji  nikakva opasnost,  bez obzira  na najavljene  nešto  niže  temperature  u  narednom  periodu.  Ne  postoji  opasnost  od  izmrzavanja  pupoljaka ili  kod  jagodastog  voća od  izmrzavanja  izdanaka,  živića ili  slično.  Bez  obzira  na  izuzetno  toplo  vreme  u  prethodnom  periodu,  i  na to što su se  pojedini  proizvođači  u  Mačvi i drugim  delovima Srbije žalili  na  bubrenje  pupoljaka ,  a kod  kupinje  čak i  prolistavanje,  što  nikako  nije  dobro,  imali  smo  u  toku  jesenjeg  perioda  i  cvetanje,  sve to  nije  ostavilo  posledice”,  naglašava  Leposavić. 

    Iako  je  kraj  godine  obeležilo  izuzetno  toplo  vreme  zbog  postojanja  dovoljne  količine  vlage ,  jer  je   bilo  i  kišnog  perioda  u  decembru,   voće  će  uspeti  da  izdrži   najavljeni  minus  od  – 11 stepeni,  ali  posledice  ne bi  ostavio  ni  veći  minus,  kaže  Leposavić. 

,, Nadamo  se  da  će  ovakvi  vremenski  uslovi  potrajati,  da će  biti  i  dalje  niskih  temperatura i  normalno  je  da potraje  što  duže  da  nam se  ne  bi  desilo  kao u  prethodnoj  vegetaciji kada  smo  imali  topao  januar i  februar,  a  da  je  zahlađenje  došlo  u  martu  i  aprilu,  čak  i  maju kada  smo  imali  one  duge  kiše.  Zbog  toga  je  dobar  deo  područja  ostao  bez  voća  tako  da  nismo  imali  prethodne  godine  šta  da  beremo”,  rekao nam je Leposavić. 

   I  malinjaci  su  u  dobrom  stanju,  ali  voćare  i  dalje  muče  nasleđeni  dugogodišnji  problemi  u  ovoj  oblasti.   ,,Nije  dobro” ,  kaže  Leposavić,   ,,što  dosta   proizvođača  odustaje  od   proizvodnje” .  Smatra  da bi  koordinisanijim  delovanjem  pojedinaca  situacija  u  ovoj  oblasti  mogla   koliko  toliko  da  se  popravi. 

      Kada  je  naš  sagovornik  smirio  donekle  voćare  izjavom  da  nema  razloga  za  brigu  zbog  ,,debelog”  minusa   u  nastavku  priče  o  voću  podseća  na    poslove  koje  bi  trebalo  obaviti  kada   živa  u  termometru  pređe  iz  minusa  u  plus.  Rezidba  voća  i  zaštita   takođe  su  aktuelni u  zimskom  periodu od  čega  zavisi  kakav  ćemo  imati  rod  ove  sezone. ,, Dobar deo  proizvođača koji  nisu  uspeli  da urade  jesenju  zaštitu  iskoristili  su  tople  dane  pa  su  i  oni  korigovali  neke  stvari  koje  su  propustili u  prethodnom periodu.  Ne  moraju  da  žure sa  prihranom  zasada pogotovu  u  čačanskom  kraju .  Oni  sa  većim  iskustvom  znaju  da  postoji  velika  lepeza   mineralnih   đubriva  i  da  su  naša  zemljišta  uglavom   kisela, slabo  obezbeđena  u  organskoj  materiji,  stajnjakom  i  humusom,  imaju  osrednju  ili  preterano  veliku  količinu  fosfora  i  uglavnom  su  dobro  obezbeđena  kalijumom”,  objašnjava  stručnjak  za  voćarstvo.   

        Uz  napomenu  da  rezidba  voća  na  temperaturi  ispod  nule  nije  dobra   ne  samo  za  voće  već i  za  onoga  ko  obavlja  taj  posao  iz  zdravstvenih  razloga , Leposavić kaže  da   kod  orezivanja  voćnih  vrsta  na niskim  temperaturama  dolazi do  pucanja tkiva voća . Osim toga ,  naglašava  da  na kvalitet ovog  postupka  utiče  i   vrsta makaza  kojima  se  posao obavlja.

      Među  korisnim  savetima  važan  je  i  onaj  koji  se  odnosi  na  sadnju  novih  sadnica.  Ocenjujući  kao  dobru  ovu  sezonu  za  prodaju   sadnica Instituta, Leposavić  preporučuje   da  se  sadnice  ne  sade  u  zemlju  koja  je  smrzla ,  kao i  da  se  jame   dobro  nađubre  kada  bude  vreme  za  sadnju.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak ",,Debeli” minus neće uticati  na  voće  koje je  u  dobrom  kondicionom  stanju ocenjuju stručnjaci ". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

U SRBIJI SE OD 1. MAJA OBRAČUNAVAJU NOVI IZNOSI AKCIZA NA GORIVO, KAFU, CIGARETE I ALKOHOL

U SRBIJI SE OD 1. MAJA OBRAČUNAVAJU NOVI IZNOSI AKCIZA NA GORIVO, KAFU, CIGARETE I ALKOHOL

Klima,  važan  faktor  u  voćarskoj  proizvodnji 

Klimatski   faktori    su  jako  bitan  činilac  jedne   uspešne  voćarske  proizvodnje ,  kaže   dr  Darko  Jevremović, stručnjak  za voćarstvo.

U prvom kvartalu porastao broj zaposlenih u Srbiji u odnosu na isti period 2023

U odnosu na prvi kvartal 2023. godine, ukupan broj zaposlenih je veći za 14.833, odnosno za 0,6 odsto, pri čemu je broj zaposlenih u pravnim licima porastao za 11.079 ili za 0,6 odsto.

Za tri meseca ove godine spoljnotrgovinska razmena Srbije manja 2,6 odsto

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 61 odsto ukupne razmene.

Biopesticidi  sve  popularniji  kod  voćara

Kod  bilo  kakve  zaštite  bilja najvažnija  je  izbalansirana  ishrana, kažu  agronomi  koji   sve  više  koriste  biopesticide u  zaštiti   nasuprot  aktivnim  materijama

Kliknite ovde za sve vesti iz privrede

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
37

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

,,Debeli” minus neće uticati  na  voće  koje je  u  dobrom  kondicionom  stanju ocenjuju stručnjaci 

11/01/2024
Autor:
Info Press
Izvor: InfoPress
Foto: Tv Lav

,,Ne  postoji  opasnost od  izmrzavanja  pupoljaka  ili  izmrzavanje  izdanaka  kod  jagodastog  voća”,  kaže stručnjak za  voćarstvo  dr  Aleksandar  Leposavić povodom  najavljenih  izuzetno  niskih  temperatura  koje  će  se  kretatai  i do  minus  11 stepeni  Celzijusa.  On  naglašava  da  je   najveći  broj  voćnih  vrsta  u  dobrom  kondicionom stanju  i  da se  nalazi   u  fazi  dubokog  fiziološkog  mirovanja.

    ,,Voće  se  nalazi  u  normalnom  stanju  i  nema opasnosti  za  dalji  rast  i  razvoj  u  aktuelnoj  sezoni”,  rekao  je   dr  Aleksandar  Leposavić,  stručnjak za  voćarstvo.   Kolebljivo  vreme kao  što  je  neuobičajeno  toplo pred  kraj  godine  i  moglo  bi  se reći  ,,debeli”  minus  koji  se  najavljuje   tokom  ove  sedmice  neće  ostaviti  posledice  na   ovogodišnji  rod   kod   različitih  voćnih  vrsta .  ,, Za sada  apsolutno  ne  postoji  nikakva opasnost,  bez obzira  na najavljene  nešto  niže  temperature  u  narednom  periodu.  Ne  postoji  opasnost  od  izmrzavanja  pupoljaka ili  kod  jagodastog  voća od  izmrzavanja  izdanaka,  živića ili  slično.  Bez  obzira  na  izuzetno  toplo  vreme  u  prethodnom  periodu,  i  na to što su se  pojedini  proizvođači  u  Mačvi i drugim  delovima Srbije žalili  na  bubrenje  pupoljaka ,  a kod  kupinje  čak i  prolistavanje,  što  nikako  nije  dobro,  imali  smo  u  toku  jesenjeg  perioda  i  cvetanje,  sve to  nije  ostavilo  posledice”,  naglašava  Leposavić. 

    Iako  je  kraj  godine  obeležilo  izuzetno  toplo  vreme  zbog  postojanja  dovoljne  količine  vlage ,  jer  je   bilo  i  kišnog  perioda  u  decembru,   voće  će  uspeti  da  izdrži   najavljeni  minus  od  – 11 stepeni,  ali  posledice  ne bi  ostavio  ni  veći  minus,  kaže  Leposavić. 

,, Nadamo  se  da  će  ovakvi  vremenski  uslovi  potrajati,  da će  biti  i  dalje  niskih  temperatura i  normalno  je  da potraje  što  duže  da  nam se  ne  bi  desilo  kao u  prethodnoj  vegetaciji kada  smo  imali  topao  januar i  februar,  a  da  je  zahlađenje  došlo  u  martu  i  aprilu,  čak  i  maju kada  smo  imali  one  duge  kiše.  Zbog  toga  je  dobar  deo  područja  ostao  bez  voća  tako  da  nismo  imali  prethodne  godine  šta  da  beremo”,  rekao nam je Leposavić. 

   I  malinjaci  su  u  dobrom  stanju,  ali  voćare  i  dalje  muče  nasleđeni  dugogodišnji  problemi  u  ovoj  oblasti.   ,,Nije  dobro” ,  kaže  Leposavić,   ,,što  dosta   proizvođača  odustaje  od   proizvodnje” .  Smatra  da bi  koordinisanijim  delovanjem  pojedinaca  situacija  u  ovoj  oblasti  mogla   koliko  toliko  da  se  popravi. 

      Kada  je  naš  sagovornik  smirio  donekle  voćare  izjavom  da  nema  razloga  za  brigu  zbog  ,,debelog”  minusa   u  nastavku  priče  o  voću  podseća  na    poslove  koje  bi  trebalo  obaviti  kada   živa  u  termometru  pređe  iz  minusa  u  plus.  Rezidba  voća  i  zaštita   takođe  su  aktuelni u  zimskom  periodu od  čega  zavisi  kakav  ćemo  imati  rod  ove  sezone. ,, Dobar deo  proizvođača koji  nisu  uspeli  da urade  jesenju  zaštitu  iskoristili  su  tople  dane  pa  su  i  oni  korigovali  neke  stvari  koje  su  propustili u  prethodnom periodu.  Ne  moraju  da  žure sa  prihranom  zasada pogotovu  u  čačanskom  kraju .  Oni  sa  većim  iskustvom  znaju  da  postoji  velika  lepeza   mineralnih   đubriva  i  da  su  naša  zemljišta  uglavom   kisela, slabo  obezbeđena  u  organskoj  materiji,  stajnjakom  i  humusom,  imaju  osrednju  ili  preterano  veliku  količinu  fosfora  i  uglavnom  su  dobro  obezbeđena  kalijumom”,  objašnjava  stručnjak  za  voćarstvo.   

        Uz  napomenu  da  rezidba  voća  na  temperaturi  ispod  nule  nije  dobra   ne  samo  za  voće  već i  za  onoga  ko  obavlja  taj  posao  iz  zdravstvenih  razloga , Leposavić kaže  da   kod  orezivanja  voćnih  vrsta  na niskim  temperaturama  dolazi do  pucanja tkiva voća . Osim toga ,  naglašava  da  na kvalitet ovog  postupka  utiče  i   vrsta makaza  kojima  se  posao obavlja.

      Među  korisnim  savetima  važan  je  i  onaj  koji  se  odnosi  na  sadnju  novih  sadnica.  Ocenjujući  kao  dobru  ovu  sezonu  za  prodaju   sadnica Instituta, Leposavić  preporučuje   da  se  sadnice  ne  sade  u  zemlju  koja  je  smrzla ,  kao i  da  se  jame   dobro  nađubre  kada  bude  vreme  za  sadnju.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak ",,Debeli” minus neće uticati  na  voće  koje je  u  dobrom  kondicionom  stanju ocenjuju stručnjaci ". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

U SRBIJI SE OD 1. MAJA OBRAČUNAVAJU NOVI IZNOSI AKCIZA NA GORIVO, KAFU, CIGARETE I ALKOHOL

U SRBIJI SE OD 1. MAJA OBRAČUNAVAJU NOVI IZNOSI AKCIZA NA GORIVO, KAFU, CIGARETE I ALKOHOL

Klima,  važan  faktor  u  voćarskoj  proizvodnji 

Klimatski   faktori    su  jako  bitan  činilac  jedne   uspešne  voćarske  proizvodnje ,  kaže   dr  Darko  Jevremović, stručnjak  za voćarstvo.

U prvom kvartalu porastao broj zaposlenih u Srbiji u odnosu na isti period 2023

U odnosu na prvi kvartal 2023. godine, ukupan broj zaposlenih je veći za 14.833, odnosno za 0,6 odsto, pri čemu je broj zaposlenih u pravnim licima porastao za 11.079 ili za 0,6 odsto.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up