Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
15/09/2024
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Brana Joksić iz Ježevice kod Čačka već deset godina priprema najbolji ajvar , kako kažu njene mušterije, i to ne samo u čačanskom kraju već i mnogo šire. Ovaj proizvod je samo jedan deo brojne slane i slatke Branine zimnice nadaleko čuvene. Sve proizvodi sama priprema i sve je bez ikakvih veštačkih dodataka. Ove sezone pripremila je više od 500 tegli ajvara uz druge salate, džemove , pekmeze , slatka , kompote, sirupe i drugo. Njene proizvode je moguće poručiti on lajn putem interneta , a vrši i kućnu dostavu. Kod Brane Joksić iz Ježevice , iz čije radionice stiže najbolji ajvar , popularni šporet Smederevac ne gasi se od maja do kraja oktobra. Ostavlajnje zimnice započinje sa jagodama , a završav sa dunjama. Između toga slani program se podrazumeva. Trenutno ostavlja ajvar iako je već više od 500 tegli ove salate pripremila, još je mnogo ostalo za pripremu jer je potražnja za ovim njenim proizvodom izuzetno velika. ,, Sada je sezona ajvara I ostavljam od čisto pečene paprike, blagi I ljuti. Po želji mušterije dodajem plavi paradaiz . Mnogo sam ostavila , ali sada zaliha nemam ni malo . Ajvar je I dalje u toku I ostavićemo još dosta”, kaže Brana. Ona dnevno pripremi nekoliko desetina tegli. Tome prethodi nekoliko svojevrsnih faza obrade paprike . ,, Jedan dan pečem, jedan dan ljuštim , treći dan pržim. Jedno 50 teglo dnevno pripremim. Ne može više”, rekla nam je Brana I ispričala nma recept za ajvar. ,,Opere se paprika, izbriše, peče , oljušti se , sve se lepo očisti. Onda se samelje. Prži se na dva decilitra ulja. Prži se sat I po do dva. Mora dobro, dobro da se isprži, da bude suv , da sa kašike ne pada. Dodaje se po ukusu šećer, so”. Nema tajne, kaže nam Brana. Ipak dodaje da svaka žena otkrije, sitnicu neku zbog koje je svaki ajvar poseban na svoj način. Najvažnije je , naglašava , da se dobro isprži. Naša vredna sagovornica je članica Udruženja žena Evgenija iz Ježevice od osnivanja. Svoje proizvode promoviše na svim događajima u kojima udruženje učestvuje gde se susreće sa svojim mušterijama, ali njviše ih dolazi kod nje kući. Ajvar je pri kraju, a ostala zimnica je već pripremljena iz takozvanog slanog programa. ,, Papriku sa kupusom sam oastavila I ona ide jako lepo, kornišone domaće, mleveni paradaiz , blagi I ljuti, kuvani, moj vojvođanski, lovačku salatu, paprika sa senfom”, nabrojila nam je Brana samo deo bogatog asortimana njenih proizvoda. Od slatke zimnice popularna su slatka od različitog voća , sokovi, kompoti, sirupi.prava mala oaz a zdravlja jer je sve domaće bez ikakvih aditiva I to kako slani tako I slatki proizvodi. Brana sav posao obavlja sama . Članovi porodice pripomognu , ali najveći I najglavniji deo nju čeka I njene vredne ruke . Zato je ove godine nabavila mešalju , elektičnu mašinu za zimnicu . Silno joj se obradaovala I sebi olakšala posao. Da priprema zimnicu Brana je naučila od svoje svekrve. Kada je otišla u penziju to joj je bio glavni posao I mali biznis koji stalno unapređuje I uvećava . I tako deset godina I nije se umorila , a kvalitet je ono zbog čega su potrebe mušterija sve veće. Uz stare, sve je više I novih kupaca. ,,Volim da sam aktivna , ne bih mogla da mirujem, volim da radim”, kaže naša vredna I ljubazna domaćica. 








Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Pravljenje aranžiranih jedinstvenih buketa interesantan je hobi Vladane Milekić iz Čačka. Vladana je po obrazovanju ekonomista, a pored redovnog posla od pre nekoliko godina pravi najraznovrsnije bukete. ,, Svaki komad voća pažljivo je… […]
Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je upozorenje na vremenske prilike koje nas očekuju narednih dana u Srbiji.Tačnije, upozorenje na pad temperature i obilnu kišu.MUP apeluje na vozače da posebno obrate pažnju na četiri stvari.… […]
U sredu će, zbog radova na vodovodnoj mreži u ulici Miloša Obrenovića, u periodu od 8 do 15 časova doći do prekida vodosnabdevanja u delovima grada.Bez vode će u tom periodu biti deo… […]
Grad Užice raspisao je konkurs za dodelu stipendija studentima za školsku 2025/26 godinu, a prijave su otvorene do prvog decembra. Na konkurs mogu da se prijave studenti osnovnih akademskih i strukovnih studina, kao… […]
Saobraćajna policija će posebno nadzirati da li vozači poštuju Zakon o radnom vremenu posade vozilaPoseban prioritet će biti kontrola autobusa koji prevoze decu, kao i ispunjenje propisanih uslova prevozaU 34 evropske države članice… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Brana Joksić iz Ježevice kod Čačka već deset godina priprema najbolji ajvar , kako kažu njene mušterije, i to ne samo u čačanskom kraju već i mnogo šire. Ovaj proizvod je samo jedan deo brojne slane i slatke Branine zimnice nadaleko čuvene. Sve proizvodi sama priprema i sve je bez ikakvih veštačkih dodataka. Ove sezone pripremila je više od 500 tegli ajvara uz druge salate, džemove , pekmeze , slatka , kompote, sirupe i drugo. Njene proizvode je moguće poručiti on lajn putem interneta , a vrši i kućnu dostavu. Kod Brane Joksić iz Ježevice , iz čije radionice stiže najbolji ajvar , popularni šporet Smederevac ne gasi se od maja do kraja oktobra. Ostavlajnje zimnice započinje sa jagodama , a završav sa dunjama. Između toga slani program se podrazumeva. Trenutno ostavlja ajvar iako je već više od 500 tegli ove salate pripremila, još je mnogo ostalo za pripremu jer je potražnja za ovim njenim proizvodom izuzetno velika. ,, Sada je sezona ajvara I ostavljam od čisto pečene paprike, blagi I ljuti. Po želji mušterije dodajem plavi paradaiz . Mnogo sam ostavila , ali sada zaliha nemam ni malo . Ajvar je I dalje u toku I ostavićemo još dosta”, kaže Brana. Ona dnevno pripremi nekoliko desetina tegli. Tome prethodi nekoliko svojevrsnih faza obrade paprike . ,, Jedan dan pečem, jedan dan ljuštim , treći dan pržim. Jedno 50 teglo dnevno pripremim. Ne može više”, rekla nam je Brana I ispričala nma recept za ajvar. ,,Opere se paprika, izbriše, peče , oljušti se , sve se lepo očisti. Onda se samelje. Prži se na dva decilitra ulja. Prži se sat I po do dva. Mora dobro, dobro da se isprži, da bude suv , da sa kašike ne pada. Dodaje se po ukusu šećer, so”. Nema tajne, kaže nam Brana. Ipak dodaje da svaka žena otkrije, sitnicu neku zbog koje je svaki ajvar poseban na svoj način. Najvažnije je , naglašava , da se dobro isprži. Naša vredna sagovornica je članica Udruženja žena Evgenija iz Ježevice od osnivanja. Svoje proizvode promoviše na svim događajima u kojima udruženje učestvuje gde se susreće sa svojim mušterijama, ali njviše ih dolazi kod nje kući. Ajvar je pri kraju, a ostala zimnica je već pripremljena iz takozvanog slanog programa. ,, Papriku sa kupusom sam oastavila I ona ide jako lepo, kornišone domaće, mleveni paradaiz , blagi I ljuti, kuvani, moj vojvođanski, lovačku salatu, paprika sa senfom”, nabrojila nam je Brana samo deo bogatog asortimana njenih proizvoda. Od slatke zimnice popularna su slatka od različitog voća , sokovi, kompoti, sirupi.prava mala oaz a zdravlja jer je sve domaće bez ikakvih aditiva I to kako slani tako I slatki proizvodi. Brana sav posao obavlja sama . Članovi porodice pripomognu , ali najveći I najglavniji deo nju čeka I njene vredne ruke . Zato je ove godine nabavila mešalju , elektičnu mašinu za zimnicu . Silno joj se obradaovala I sebi olakšala posao. Da priprema zimnicu Brana je naučila od svoje svekrve. Kada je otišla u penziju to joj je bio glavni posao I mali biznis koji stalno unapređuje I uvećava . I tako deset godina I nije se umorila , a kvalitet je ono zbog čega su potrebe mušterija sve veće. Uz stare, sve je više I novih kupaca. ,,Volim da sam aktivna , ne bih mogla da mirujem, volim da radim”, kaže naša vredna I ljubazna domaćica. 








Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
Vladanini buketi sreće
Pravljenje aranžiranih jedinstvenih buketa interesantan je hobi Vladane Milekić iz Čačka. Vladana je po obrazovanju ekonomista, a pored redovnog posla od pre nekoliko godina pravi najraznovrsnije bukete. ,, Svaki komad voća pažljivo je… […]
Zbog nagle promene vremena,upozorenje vozačima stiže iz MUP-a
Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je upozorenje na vremenske prilike koje nas očekuju narednih dana u Srbiji.Tačnije, upozorenje na pad temperature i obilnu kišu.MUP apeluje na vozače da posebno obrate pažnju na četiri stvari.… […]
U sredu bez vode u pojedinim delovima grada
U sredu će, zbog radova na vodovodnoj mreži u ulici Miloša Obrenovića, u periodu od 8 do 15 časova doći do prekida vodosnabdevanja u delovima grada.Bez vode će u tom periodu biti deo… […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs