Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
17/12/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Info Press
Za dva dana polovina Srbije slavi jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Svetog Nikolu. Pripreme su već u toku, a pošto Nikoljdan pada u vreme Božićnog posta, sprema se posna trpeza. Ako se još niste odlučili šta da iznesete na sto, evo nekoliko tradicionalnih predloga od predjela do poslastica. Ne zaboravite, preporuke struke su jasne – slavu treba obeležiti u krugu porodice i uz poštovanje svih epidemijskih mera. Predjela su uvek zanimljiva da osvežite slavsku trpezu i prezalogajite do glavnog jela. Priprema nije komplikovana, a svi ih obožavaju. Osim ajvara koji ste već pripremili, zatim turšije, kiselog kupusa i posne ruske salate, predlažemo da napravite posne kuglice sa susamom i maslinama. Potrebno: – 500 grama krompira – 100 grama crnih i zelenih maslina – 100 grama susama – biber, so i margarin Priprema: Krompir pripremiti kao za pire – oljuštiti, skuvati i ispasirati uz dodatak komadića margarina. Nakon toga dodati biber i so po ukusu. Potrebno je da se smesa dobro stegne u frižideru, otprilike oko šest sati. Zatim praviti kuglice, u sredinu staviti maslinu bez koštice. Kuglice lagano uvaljati u propržen susam. Da bi bilo dekorativnije u polovinu možete dodati ajvar ili uvaljati u tucanu papriku. Nakon predjela slede ukusne čorbe, riblja ili potaži od bundeve ili tikvica. Potaž od bundeve Potrebno: – 500 do 600 grama bundeve – koren peršuna i komadić korena celera – dva krompira – dve glavice crnog luka – so, biber, bosiljak, mirođija Priprema: Bundevu, iseckani luk, peršun, celer i krompir stavite u lonac i kuvajte 20 do 25 minuta, samo toliko da se krompir skuva. Kuvarski trik je da se krompir iseče na tanje listove i onda se kuva samo desetak minuta. Kada je povrće skuvano, pomoću štapnog miksera ispasirajte da dobijete gustu masu. Dodajte po potrebi vodu, do željene gustine. Na kraju su neizostavni začini, iseckan sveži peršun i beli luk, malo bosiljka i mirođije. Posle predjela i čorbi kao glavno jelo na stolu se smenjuju prebranac, posna sarma i riba. Tradicionalno, uz ribu je obavezna krompir salata. Zapečen prebranac u rerni Potrebno: – 600 grama pasulja tetovca, – kilogram luka i praziluka – ulje – dva do tri lista lovora, – so, biber i aleva paprika Priprema: Pasulj preko noći ostaviti potopljen u vodi, kako bi se lakše skuvao. Tu vodu sutradan prosuti, naliti drugu, posoliti i kuvati na laganoj vatri. Nemojte mešati da zrna pasulja ostanu čitava. Ako želite u pasulj možete dodati i malo naseckane šargarepe i celera, ali nije obavezno. Kada je pasulj skoro skuvan, u tiganju propržiti crni luk i parziluk isečen na kolutiće. Zatim, luk i praziluk sjediniti sa pasuljem i dodati suvi začin, papriku, biber i ulje. Dodati i neku suvu cepkanu papriku i lovorov list. Veoma je važno da ne štedite na ulju, jer kada ima dosta ulja, tada je prebranac najbolji (možete koristiti maslinovo ulje). Peći u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni. Najlepši i najslađi deo slavske trpeze su slatkiši, sitni kolači i posne torte. Izbor je zaista veliki. Osim vanilica, bajadera, medene pite, ruskih šubara, posne plazma torte, predlažemo i rolat od kokosa. Rolat od kokosa Potrebno: – 450 grama mlevenog keksa – 500 grama šećera u prahu – četiri štangle čokolade – dva decilitra vode – 170 grama margarina – 250 grama kokosa Priprema: Istopiti čokoladu sa vodom i 20 grama margarina, pa sjediniti sa mlevenim keksom i prah šećerom. Smesu rastanjiti na celofanu na koji smo posuli 50 grama kokosovog brašna. Sa druge strane, umutiti 150 grama margarina sa 250 grama šećera u prahu. Zatim u to dodati 200 grama kokosa, pa premazati preko razvijene kore. Urolati dobijenu koru i ostaviti 15 minuta u frižideru. Slava se obeležava slavskom svećom, kolačem i žitom.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Pored aktivnosti vezanih za sadnju cveća u toku je orezivanje stabala u Gradskom parku.
Objavljena je preliminarna rang lista građana Užica koji su ostvarili pravo da u kućama i stanovima, uz subvenciju, zamene ložne uređaje kotlovima na gas i pelet, posredstvom javnog poziva „Zameni energent – smanji… […]
Posetioci su imali priliku da se detaljnije informišu o aktuelnim Hyundai modelima, kao i da ih testiraju kroz probne vožnje.
Statistika pokazuje da je 2024. godine u Srbiji 24,3 odsto stanovništva bilo u riziku od siromaštva, a 19,7 od siromaštva ili socijalne isključenosti.
CENE NA ČAČANSKIM PIJACAMA
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Za dva dana polovina Srbije slavi jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Svetog Nikolu. Pripreme su već u toku, a pošto Nikoljdan pada u vreme Božićnog posta, sprema se posna trpeza. Ako se još niste odlučili šta da iznesete na sto, evo nekoliko tradicionalnih predloga od predjela do poslastica. Ne zaboravite, preporuke struke su jasne – slavu treba obeležiti u krugu porodice i uz poštovanje svih epidemijskih mera. Predjela su uvek zanimljiva da osvežite slavsku trpezu i prezalogajite do glavnog jela. Priprema nije komplikovana, a svi ih obožavaju. Osim ajvara koji ste već pripremili, zatim turšije, kiselog kupusa i posne ruske salate, predlažemo da napravite posne kuglice sa susamom i maslinama. Potrebno: – 500 grama krompira – 100 grama crnih i zelenih maslina – 100 grama susama – biber, so i margarin Priprema: Krompir pripremiti kao za pire – oljuštiti, skuvati i ispasirati uz dodatak komadića margarina. Nakon toga dodati biber i so po ukusu. Potrebno je da se smesa dobro stegne u frižideru, otprilike oko šest sati. Zatim praviti kuglice, u sredinu staviti maslinu bez koštice. Kuglice lagano uvaljati u propržen susam. Da bi bilo dekorativnije u polovinu možete dodati ajvar ili uvaljati u tucanu papriku. Nakon predjela slede ukusne čorbe, riblja ili potaži od bundeve ili tikvica. Potaž od bundeve Potrebno: – 500 do 600 grama bundeve – koren peršuna i komadić korena celera – dva krompira – dve glavice crnog luka – so, biber, bosiljak, mirođija Priprema: Bundevu, iseckani luk, peršun, celer i krompir stavite u lonac i kuvajte 20 do 25 minuta, samo toliko da se krompir skuva. Kuvarski trik je da se krompir iseče na tanje listove i onda se kuva samo desetak minuta. Kada je povrće skuvano, pomoću štapnog miksera ispasirajte da dobijete gustu masu. Dodajte po potrebi vodu, do željene gustine. Na kraju su neizostavni začini, iseckan sveži peršun i beli luk, malo bosiljka i mirođije. Posle predjela i čorbi kao glavno jelo na stolu se smenjuju prebranac, posna sarma i riba. Tradicionalno, uz ribu je obavezna krompir salata. Zapečen prebranac u rerni Potrebno: – 600 grama pasulja tetovca, – kilogram luka i praziluka – ulje – dva do tri lista lovora, – so, biber i aleva paprika Priprema: Pasulj preko noći ostaviti potopljen u vodi, kako bi se lakše skuvao. Tu vodu sutradan prosuti, naliti drugu, posoliti i kuvati na laganoj vatri. Nemojte mešati da zrna pasulja ostanu čitava. Ako želite u pasulj možete dodati i malo naseckane šargarepe i celera, ali nije obavezno. Kada je pasulj skoro skuvan, u tiganju propržiti crni luk i parziluk isečen na kolutiće. Zatim, luk i praziluk sjediniti sa pasuljem i dodati suvi začin, papriku, biber i ulje. Dodati i neku suvu cepkanu papriku i lovorov list. Veoma je važno da ne štedite na ulju, jer kada ima dosta ulja, tada je prebranac najbolji (možete koristiti maslinovo ulje). Peći u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni. Najlepši i najslađi deo slavske trpeze su slatkiši, sitni kolači i posne torte. Izbor je zaista veliki. Osim vanilica, bajadera, medene pite, ruskih šubara, posne plazma torte, predlažemo i rolat od kokosa. Rolat od kokosa Potrebno: – 450 grama mlevenog keksa – 500 grama šećera u prahu – četiri štangle čokolade – dva decilitra vode – 170 grama margarina – 250 grama kokosa Priprema: Istopiti čokoladu sa vodom i 20 grama margarina, pa sjediniti sa mlevenim keksom i prah šećerom. Smesu rastanjiti na celofanu na koji smo posuli 50 grama kokosovog brašna. Sa druge strane, umutiti 150 grama margarina sa 250 grama šećera u prahu. Zatim u to dodati 200 grama kokosa, pa premazati preko razvijene kore. Urolati dobijenu koru i ostaviti 15 minuta u frižideru. Slava se obeležava slavskom svećom, kolačem i žitom.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Pored aktivnosti vezanih za sadnju cveća u toku je orezivanje stabala u Gradskom parku.
Objavljena je preliminarna rang lista građana Užica koji su ostvarili pravo da u kućama i stanovima, uz subvenciju, zamene ložne uređaje kotlovima na gas i pelet, posredstvom javnog poziva „Zameni energent – smanji… […]
Posetioci su imali priliku da se detaljnije informišu o aktuelnim Hyundai modelima, kao i da ih testiraju kroz probne vožnje.
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs