Bliži se Sveti Nikola – napravite najlepša posna jela za slavsku trpezu

Bliži se Sveti Nikola – napravite najlepša posna jela za slavsku trpezu

17/12/2020

Autor: 

Info Press

Izvor: RTS

Foto: Info Press

Za dva dana polovina Srbije slavi jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Svetog Nikolu. Pripreme su već u toku, a pošto Nikoljdan pada u vreme Božićnog posta, sprema se posna trpeza. Ako se još niste odlučili šta da iznesete na sto, evo nekoliko tradicionalnih predloga od predjela do poslastica. Ne zaboravite, preporuke struke su jasne – slavu treba obeležiti u krugu porodice i uz poštovanje svih epidemijskih mera.

Predjela su uvek zanimljiva da osvežite slavsku trpezu i prezalogajite do glavnog jela. Priprema nije komplikovana, a svi ih obožavaju. Osim ajvara koji ste već pripremili, zatim turšije, kiselog kupusa i posne ruske salate, predlažemo da napravite posne kuglice sa susamom i maslinama.

Potrebno:

– 500 grama krompira

– 100 grama crnih i zelenih maslina

– 100 grama susama

– biber, so i margarin

Priprema: Krompir pripremiti kao za pire – oljuštiti, skuvati i ispasirati uz dodatak komadića margarina. Nakon toga dodati biber i so po ukusu. Potrebno je da se smesa dobro stegne u frižideru, otprilike oko šest sati.

Zatim praviti kuglice, u sredinu staviti maslinu bez koštice. Kuglice lagano uvaljati u propržen susam. Da bi bilo dekorativnije u polovinu možete dodati ajvar ili uvaljati u tucanu papriku. 

Nakon predjela slede ukusne čorbe, riblja ili potaži od bundeve ili tikvica.

Potaž od bundeve 

Potrebno:

– 500 do 600 grama bundeve

– koren peršuna i komadić korena celera

– dva krompira

– dve glavice crnog luka

– so, biber, bosiljak, mirođija 

Priprema: Bundevu, iseckani luk, peršun, celer i krompir stavite u lonac i kuvajte 20 do 25 minuta, samo toliko da se krompir skuva. Kuvarski trik je da se krompir iseče na tanje listove i onda se kuva samo desetak minuta. 

Kada je povrće skuvano, pomoću štapnog miksera ispasirajte da dobijete gustu masu. Dodajte po potrebi vodu, do željene gustine. Na kraju su neizostavni začini, iseckan sveži peršun i beli luk, malo bosiljka i mirođije. 

Posle predjela i čorbi kao glavno jelo na stolu se smenjuju prebranac, posna sarma i riba. Tradicionalno, uz ribu je obavezna krompir salata.

Zapečen prebranac u rerni

Potrebno:

– 600 grama pasulja tetovca,

– kilogram luka i praziluka

– ulje

– dva do tri lista lovora,

– so, biber i aleva paprika

Priprema: Pasulj preko noći ostaviti potopljen u vodi, kako bi se lakše skuvao. Tu vodu sutradan prosuti, naliti drugu, posoliti i kuvati na laganoj vatri. Nemojte mešati da zrna pasulja ostanu čitava. Ako želite u pasulj možete dodati i malo naseckane šargarepe i celera, ali nije obavezno.

Kada je pasulj skoro skuvan, u tiganju propržiti crni luk i parziluk isečen na kolutiće. Zatim, luk i praziluk sjediniti sa pasuljem i dodati suvi začin, papriku, biber i ulje. Dodati i neku suvu cepkanu papriku i lovorov list.

Veoma je važno da ne štedite na ulju, jer kada ima dosta ulja, tada je prebranac najbolji (možete koristiti maslinovo ulje). Peći u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni. 

Najlepši i najslađi deo slavske trpeze su slatkiši, sitni kolači i posne torte. Izbor je zaista veliki. Osim vanilica, bajadera, medene pite, ruskih šubara, posne plazma torte, predlažemo i rolat od kokosa.  

Rolat od kokosa 

Potrebno:

– 450 grama mlevenog keksa

– 500 grama šećera u prahu

– četiri štangle čokolade

– dva decilitra vode

– 170 grama margarina

– 250 grama kokosa

Priprema: Istopiti čokoladu sa vodom i 20 grama margarina, pa sjediniti sa mlevenim keksom i prah šećerom. Smesu rastanjiti na celofanu na koji smo posuli 50 grama kokosovog brašna.

Sa druge strane, umutiti 150 grama margarina sa 250 grama šećera u prahu. Zatim u to dodati  200 grama kokosa, pa premazati preko razvijene kore. Urolati dobijenu koru i ostaviti 15 minuta u frižideru. 

Slava se obeležava slavskom svećom, kolačem i žitom. 

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Bliži se Sveti Nikola – napravite najlepša posna jela za slavsku trpezu". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

JESENJE SREĐIVANJE GRADA

Pored  aktivnosti vezanih za sadnju cveća u toku je orezivanje stabala u Gradskom parku.

Povećanje energetske efikasnosti u geadu Užicu

Objavljena je preliminarna rang lista građana Užica koji su ostvarili pravo da u kućama i stanovima, uz subvenciju, zamene ložne uređaje kotlovima na gas i pelet, posredstvom javnog poziva „Zameni energent – smanji… […]

HYUNDAI FAMILY DAY U ČAČKU

Posetioci su imali priliku da se detaljnije informišu o aktuelnim Hyundai modelima, kao i da ih testiraju kroz probne vožnje. 

Medjunarodni  dan borbe protiv siromastva

Statistika pokazuje da je 2024. godine u Srbiji 24,3 odsto stanovništva bilo u riziku od siromaštva, a 19,7 od siromaštva ili socijalne isključenosti.

CENE NA ČAČANSKIM PIJACAMA

CENE NA ČAČANSKIM PIJACAMA

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
194

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Bliži se Sveti Nikola – napravite najlepša posna jela za slavsku trpezu

17/12/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Info Press

Za dva dana polovina Srbije slavi jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Svetog Nikolu. Pripreme su već u toku, a pošto Nikoljdan pada u vreme Božićnog posta, sprema se posna trpeza. Ako se još niste odlučili šta da iznesete na sto, evo nekoliko tradicionalnih predloga od predjela do poslastica. Ne zaboravite, preporuke struke su jasne – slavu treba obeležiti u krugu porodice i uz poštovanje svih epidemijskih mera.

Predjela su uvek zanimljiva da osvežite slavsku trpezu i prezalogajite do glavnog jela. Priprema nije komplikovana, a svi ih obožavaju. Osim ajvara koji ste već pripremili, zatim turšije, kiselog kupusa i posne ruske salate, predlažemo da napravite posne kuglice sa susamom i maslinama.

Potrebno:

– 500 grama krompira

– 100 grama crnih i zelenih maslina

– 100 grama susama

– biber, so i margarin

Priprema: Krompir pripremiti kao za pire – oljuštiti, skuvati i ispasirati uz dodatak komadića margarina. Nakon toga dodati biber i so po ukusu. Potrebno je da se smesa dobro stegne u frižideru, otprilike oko šest sati.

Zatim praviti kuglice, u sredinu staviti maslinu bez koštice. Kuglice lagano uvaljati u propržen susam. Da bi bilo dekorativnije u polovinu možete dodati ajvar ili uvaljati u tucanu papriku. 

Nakon predjela slede ukusne čorbe, riblja ili potaži od bundeve ili tikvica.

Potaž od bundeve 

Potrebno:

– 500 do 600 grama bundeve

– koren peršuna i komadić korena celera

– dva krompira

– dve glavice crnog luka

– so, biber, bosiljak, mirođija 

Priprema: Bundevu, iseckani luk, peršun, celer i krompir stavite u lonac i kuvajte 20 do 25 minuta, samo toliko da se krompir skuva. Kuvarski trik je da se krompir iseče na tanje listove i onda se kuva samo desetak minuta. 

Kada je povrće skuvano, pomoću štapnog miksera ispasirajte da dobijete gustu masu. Dodajte po potrebi vodu, do željene gustine. Na kraju su neizostavni začini, iseckan sveži peršun i beli luk, malo bosiljka i mirođije. 

Posle predjela i čorbi kao glavno jelo na stolu se smenjuju prebranac, posna sarma i riba. Tradicionalno, uz ribu je obavezna krompir salata.

Zapečen prebranac u rerni

Potrebno:

– 600 grama pasulja tetovca,

– kilogram luka i praziluka

– ulje

– dva do tri lista lovora,

– so, biber i aleva paprika

Priprema: Pasulj preko noći ostaviti potopljen u vodi, kako bi se lakše skuvao. Tu vodu sutradan prosuti, naliti drugu, posoliti i kuvati na laganoj vatri. Nemojte mešati da zrna pasulja ostanu čitava. Ako želite u pasulj možete dodati i malo naseckane šargarepe i celera, ali nije obavezno.

Kada je pasulj skoro skuvan, u tiganju propržiti crni luk i parziluk isečen na kolutiće. Zatim, luk i praziluk sjediniti sa pasuljem i dodati suvi začin, papriku, biber i ulje. Dodati i neku suvu cepkanu papriku i lovorov list.

Veoma je važno da ne štedite na ulju, jer kada ima dosta ulja, tada je prebranac najbolji (možete koristiti maslinovo ulje). Peći u rerni oko 45 minuta na 180 stepeni. 

Najlepši i najslađi deo slavske trpeze su slatkiši, sitni kolači i posne torte. Izbor je zaista veliki. Osim vanilica, bajadera, medene pite, ruskih šubara, posne plazma torte, predlažemo i rolat od kokosa.  

Rolat od kokosa 

Potrebno:

– 450 grama mlevenog keksa

– 500 grama šećera u prahu

– četiri štangle čokolade

– dva decilitra vode

– 170 grama margarina

– 250 grama kokosa

Priprema: Istopiti čokoladu sa vodom i 20 grama margarina, pa sjediniti sa mlevenim keksom i prah šećerom. Smesu rastanjiti na celofanu na koji smo posuli 50 grama kokosovog brašna.

Sa druge strane, umutiti 150 grama margarina sa 250 grama šećera u prahu. Zatim u to dodati  200 grama kokosa, pa premazati preko razvijene kore. Urolati dobijenu koru i ostaviti 15 minuta u frižideru. 

Slava se obeležava slavskom svećom, kolačem i žitom. 

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Bliži se Sveti Nikola – napravite najlepša posna jela za slavsku trpezu". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

JESENJE SREĐIVANJE GRADA

Pored  aktivnosti vezanih za sadnju cveća u toku je orezivanje stabala u Gradskom parku.

Povećanje energetske efikasnosti u geadu Užicu

Objavljena je preliminarna rang lista građana Užica koji su ostvarili pravo da u kućama i stanovima, uz subvenciju, zamene ložne uređaje kotlovima na gas i pelet, posredstvom javnog poziva „Zameni energent – smanji… […]

HYUNDAI FAMILY DAY U ČAČKU

Posetioci su imali priliku da se detaljnije informišu o aktuelnim Hyundai modelima, kao i da ih testiraju kroz probne vožnje. 

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
O privatnosti

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.