Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
18/12/2021
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Kurir
Sutra je Nikoljdan, jedna od najčešćih slava u Srba. I dok neki slavski kolač naručuju u pekarama, drugi će se odlučiti da ga sami umese. Evo recepta za najbolji slavski kolač po savetu šabačkih pekara. Dušan Obradović, vlasnik pekare u Šapcu, kaže da je tajna dobrog slavskog kolača u starom receptu i peći na drva. Ističe da slavske kolače po tradiciji prave samo od brašna, vode, kvasca i soli, bez dodataka aditiva. “Odnos brašna i vode – na kilogram brašna ide 500 mililitara vode sa dva posto soli i tri posto kvasca dobijamo predivan zames. Od tog hlebnog testa mi pravimo i slavske kolače”, navodi šabački pekar. Savetovao je sve domaćice koje same prave slavski kolač da od trenutka kada zamese testo, ono pola sata do 45 minuta treba da odstoji. “Posle toga se testo premesi i za nekih 15 minuta se kreće sa izradom kolača”, dodaje Obradović. Ističe da zavisno od toga ko kako voli slavski kolač može da se pravi u jufkicama ili kao jedna velika celina. “Ukrašava se posle sa pletenicama, klasjem žita, ružom, golubom koji imaju neko svoje značenje. Klas rodnu godinu daje, golub daje neki mir porodici, ruža zdravlje”, navodi Obradović. Napominje da se ukrasi izrađuju od beskvasnog testa, a ono se izrađuje samo od brašna, vode i soli. “Da taj ukras ne bi ispucao i da bi bio malo lepši i bolji”, napominje šabački pekar.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Kolekcionar starih uniformi vojske i policije Ilija Ječmenica ponosni je vlasnik i kultnog automobila iz bivše Jugoslavije- Zastave 101 verzije koju su vozili pripadnici milicije. Auto je registrovan kao civilno vozilo, ali ne… […]
Vlada Republike Srbije i ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrili su 40 miliona dinara gradu Čačku za nabavku nove linije za preradu kabastog otpada
Najniža temperatura biće od 4 do 8 stepeni, a najviša od 7 do 12.
“Noć knjige”,posle Beogradskog sajma, najznačajnija književna manifestacija održaće se od 12. do 14. decembra. u svim knjižarama “Delfi” i “Laguninim” klubovima čitalaca, na 68 lokacija u 37 gradova u Srbiji i regionu. U… […]
Svečanom akademijom obeležena je šesta godina uspešnog postojanja i rada Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija sa sedištem u Užicu. Istovremeno obeleženo je i 50 godina višeg i visokog strukovnog obrazovanja u Užicu. U… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Sutra je Nikoljdan, jedna od najčešćih slava u Srba. I dok neki slavski kolač naručuju u pekarama, drugi će se odlučiti da ga sami umese. Evo recepta za najbolji slavski kolač po savetu šabačkih pekara. Dušan Obradović, vlasnik pekare u Šapcu, kaže da je tajna dobrog slavskog kolača u starom receptu i peći na drva. Ističe da slavske kolače po tradiciji prave samo od brašna, vode, kvasca i soli, bez dodataka aditiva. “Odnos brašna i vode – na kilogram brašna ide 500 mililitara vode sa dva posto soli i tri posto kvasca dobijamo predivan zames. Od tog hlebnog testa mi pravimo i slavske kolače”, navodi šabački pekar. Savetovao je sve domaćice koje same prave slavski kolač da od trenutka kada zamese testo, ono pola sata do 45 minuta treba da odstoji. “Posle toga se testo premesi i za nekih 15 minuta se kreće sa izradom kolača”, dodaje Obradović. Ističe da zavisno od toga ko kako voli slavski kolač može da se pravi u jufkicama ili kao jedna velika celina. “Ukrašava se posle sa pletenicama, klasjem žita, ružom, golubom koji imaju neko svoje značenje. Klas rodnu godinu daje, golub daje neki mir porodici, ruža zdravlje”, navodi Obradović. Napominje da se ukrasi izrađuju od beskvasnog testa, a ono se izrađuje samo od brašna, vode i soli. “Da taj ukras ne bi ispucao i da bi bio malo lepši i bolji”, napominje šabački pekar.

Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
KOLEKCIONAR ILIJA JEČMENICA PONOSNI VLASNIK ZASTAVE 101
Kolekcionar starih uniformi vojske i policije Ilija Ječmenica ponosni je vlasnik i kultnog automobila iz bivše Jugoslavije- Zastave 101 verzije koju su vozili pripadnici milicije. Auto je registrovan kao civilno vozilo, ali ne… […]
DROBILICA, SORTIRNICA I ZELENA LINIJA
Vlada Republike Srbije i ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrili su 40 miliona dinara gradu Čačku za nabavku nove linije za preradu kabastog otpada
MAGLA I NISKA OBLAČNOST – TEMPERATURA DO SEDAM STEPENI
Najniža temperatura biće od 4 do 8 stepeni, a najviša od 7 do 12.

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs