Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
18/12/2021
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Kurir
Sutra je Nikoljdan, jedna od najčešćih slava u Srba. I dok neki slavski kolač naručuju u pekarama, drugi će se odlučiti da ga sami umese. Evo recepta za najbolji slavski kolač po savetu šabačkih pekara. Dušan Obradović, vlasnik pekare u Šapcu, kaže da je tajna dobrog slavskog kolača u starom receptu i peći na drva. Ističe da slavske kolače po tradiciji prave samo od brašna, vode, kvasca i soli, bez dodataka aditiva. “Odnos brašna i vode – na kilogram brašna ide 500 mililitara vode sa dva posto soli i tri posto kvasca dobijamo predivan zames. Od tog hlebnog testa mi pravimo i slavske kolače”, navodi šabački pekar. Savetovao je sve domaćice koje same prave slavski kolač da od trenutka kada zamese testo, ono pola sata do 45 minuta treba da odstoji. “Posle toga se testo premesi i za nekih 15 minuta se kreće sa izradom kolača”, dodaje Obradović. Ističe da zavisno od toga ko kako voli slavski kolač može da se pravi u jufkicama ili kao jedna velika celina. “Ukrašava se posle sa pletenicama, klasjem žita, ružom, golubom koji imaju neko svoje značenje. Klas rodnu godinu daje, golub daje neki mir porodici, ruža zdravlje”, navodi Obradović. Napominje da se ukrasi izrađuju od beskvasnog testa, a ono se izrađuje samo od brašna, vode i soli. “Da taj ukras ne bi ispucao i da bi bio malo lepši i bolji”, napominje šabački pekar.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Pozivamo preduzeća, ustanove, druge organizacije i organe, grupe građana i pojedince da podnesu predloge za dodelu Decembarske nagrade grada za 2025. godinu.
Pored aktivnosti vezanih za sadnju cveća u toku je orezivanje stabala u Gradskom parku.
Objavljena je preliminarna rang lista građana Užica koji su ostvarili pravo da u kućama i stanovima, uz subvenciju, zamene ložne uređaje kotlovima na gas i pelet, posredstvom javnog poziva „Zameni energent – smanji… […]
Posetioci su imali priliku da se detaljnije informišu o aktuelnim Hyundai modelima, kao i da ih testiraju kroz probne vožnje.
Statistika pokazuje da je 2024. godine u Srbiji 24,3 odsto stanovništva bilo u riziku od siromaštva, a 19,7 od siromaštva ili socijalne isključenosti.
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Sutra je Nikoljdan, jedna od najčešćih slava u Srba. I dok neki slavski kolač naručuju u pekarama, drugi će se odlučiti da ga sami umese. Evo recepta za najbolji slavski kolač po savetu šabačkih pekara. Dušan Obradović, vlasnik pekare u Šapcu, kaže da je tajna dobrog slavskog kolača u starom receptu i peći na drva. Ističe da slavske kolače po tradiciji prave samo od brašna, vode, kvasca i soli, bez dodataka aditiva. “Odnos brašna i vode – na kilogram brašna ide 500 mililitara vode sa dva posto soli i tri posto kvasca dobijamo predivan zames. Od tog hlebnog testa mi pravimo i slavske kolače”, navodi šabački pekar. Savetovao je sve domaćice koje same prave slavski kolač da od trenutka kada zamese testo, ono pola sata do 45 minuta treba da odstoji. “Posle toga se testo premesi i za nekih 15 minuta se kreće sa izradom kolača”, dodaje Obradović. Ističe da zavisno od toga ko kako voli slavski kolač može da se pravi u jufkicama ili kao jedna velika celina. “Ukrašava se posle sa pletenicama, klasjem žita, ružom, golubom koji imaju neko svoje značenje. Klas rodnu godinu daje, golub daje neki mir porodici, ruža zdravlje”, navodi Obradović. Napominje da se ukrasi izrađuju od beskvasnog testa, a ono se izrađuje samo od brašna, vode i soli. “Da taj ukras ne bi ispucao i da bi bio malo lepši i bolji”, napominje šabački pekar.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Pozivamo preduzeća, ustanove, druge organizacije i organe, grupe građana i pojedince da podnesu predloge za dodelu Decembarske nagrade grada za 2025. godinu.
Pored aktivnosti vezanih za sadnju cveća u toku je orezivanje stabala u Gradskom parku.
Objavljena je preliminarna rang lista građana Užica koji su ostvarili pravo da u kućama i stanovima, uz subvenciju, zamene ložne uređaje kotlovima na gas i pelet, posredstvom javnog poziva „Zameni energent – smanji… […]
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs