oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
16/12/2021
Autor:
Info Press
Izvor: InfoPress
Foto: InfoPress
Zlatiborski okrug i visoravan Peštera čuvaju Sjenicu i sve njene kvalitete. Geografski položaj smešta je na put između Novog Pazara i Nove Varoši, što je uticalo na razvoj njene kulture, pa tako i gastronomskih osobenosti. Klimatske prilike u Sjenici, koje termometar šetaju od ekstremno niskih do ekstremno visokih temperatura, nisu jedino po čemu je poznata u narodu. Specijaliteti autentični za ove predele prelaze granice Srbije i svrstavaju je među najzanimljivije regione za gurmane. Ne iznenađuje to što određen broj turista dolazi u sjeničke krajeve upravo sa ciljem da proba slane i slatke gurmanluke, a ne škodi što se te stvari kušaju u predivnoj prirodi. Osvrnućemo se na najpoznatije specijalitete, njihovu specifičnu proizvodnju i restorane u kojima ih možete probati. Uprkos tome što se recept čini jednostavnim, a koji koristi neobrađeno kravlje mleko, sirilo koje utiče na zgrušavanje i jodiranu so, on u kombinaciji sa tehnikom proizvodnje stvara kompleksan ukus. Na istančanu i prepoznatljivu aromu utiče besprekoran kvalitet kravljeg mleka. Krave od kojih mleko dolazi hrane se na čistim pašnjacima Peštera i žive u domaćinstvima koja ih neguju. Najlepše je jesti ga u fenomenalnim sjeničkim pitama sa sirom i zeljem, za koje vešte domaćice razvlače kore to prozirnosti. Odlično se uparuje na tanjiru za meze sa svežim suhomesnatim proizvodima koji može da pariria najfinijim francuskim deliaktesima ispunjenim daskama. Ukusne mantije ispunjene sirom i mesom, pa prelivene svežim jogurtom najkvalitetnije su u sjeničkim krajevima, a paprika u pavlaci je odlične osveženje palete pre nego što se pređe na čudesa od mesa. Ljubitelji mesa itekako će biti zadovoljeni kada zasednu za trpezu u restoranima i domaćinstvima Sjenice i Peštera. Na samo spominjanje sjeničke pršute i sudžuka krenuće vam voda na usta. Veliki znalci obrađuju pažljivo sušenu, i ponekad dimljenu, govedinu kojom rukuju kao pravi mađioničari i umereno joj dodaju mešavinu začina tipičnu za srpsko podneblje. Od ovčijeg mesa najčešće se pravi stelja čiji proces proizvodnje nije nimalo lak. Rasečeni trup iz kog su izvađeni unutrašnji organi biva usoljen, što je proces koji se ponavlja u etapama oko dve nedelje. Pre nego što se pređe na sušenje i dimljenje, meso se kači na štapove kako bi se nekoliko sati cedilo od slane vode. Svi ovi koraci naglašavaju postojeće ukuse mesa i ističu sofisticirane arome. Ne smemo zaboraviti da pomenemo sjeničku jagnjetinu koja je postala sinonim za prvoklasno uživanje. Jagnjeće pečenje zadovoljiće i najzahtevnije gurmane, a čak i ako niste veliki ljubitelj ovog mesa teško ćete mu odoleti. Dugogodišnji uticaji turske kulture i tradicije posebno su primetni kod načina na koji se spremaju slatkiši. Poslastičarnice služe kolače sa prelivima od karamele, redovno se koriste orašasti plodovi, a ne ustručavaju se da ponekad koriste i kokos. Na manifestacijama ovoga kraja služe se svi pomenuti biseri domaće kuhinje, pa tako tokom avgusta svratite na Dane sjeničke pite i ne propustite Zlatarfest u poslednjoj nedelji jula na kom se gustiraju pite od heljde i sira. U restoranu Uvac čekaju vas stolovi sa pogledom na bistru vodu, a naša preporuka je da probate jela sa roštilja koja redovno dobijaju pohvale. Spoj tradicije i prirode potpuno će vas očarati, nemamo sumnje u to. Bogat meni restorana Rival u Novoj Varoši neće opteretiti ničiji budžet, bilo da samo tražite osveženje uz vina ili žestoka pića, ili u velikom društvu dolazite na pečenje i pastrmku na žaru. Lokacija restorana stavlja vas u centar zbivanja odakle možete produžiti do Zlatara, Prepolja ili nekog seoca kog krasi netaknuta priroda. Nova Varoš smeštaj jedna je opcija kojoj se možete okrenuti kada boravite u sjeničkom kraju, te svojim potrebama prilagodite hotelske sobe, apartmane ili brojne konake. Hrana u svim delovima naše lepe zemlje, a posebno u Sjenici i njenom komšiluku, nepresušna je tema o kojoj su pričali i pisali kulinarski majstori sveta. Da biste zaista osetili sve čari maestralno spremljenih delikatesa morate se uputiti u zapadnu Srbiju, koja više nego spremnno i raširenih ruku čeka da joj dođete. Potrudili smo se da vam približimo sliku o tome šta vas na gurmanskoj turi kroz sjeničke krajeve čeka. Nadamo se da smo vas dovoljno zainteresovali i pronašli vam sledeću destinaciju, a mi smo već spremni da joj se vratimo.
Svetski poznati proizvodi Sjenice
Porodice koje žive na prostoru Sjenice, Nove Varoši, Zlatara i Uvca čuvaju porodične recepte i procese proizvodnje mlečnih proizvoda i mesnih prerađevina. Sjenički kravlji sir, jagnjetinu i stelju smeju proizvoditi i distribuirati isključivo sertifikovani proizvođači koji uz svoje proizvode treba da prilože dokaz o autentičnosti. Sjenički sir pečat je ovoga kraja i rado viđen gost na svakoj trpezi. Brzo se prodaje i još brže jede, pa je ponekad prava privilegija pronaći ga na pijacama i u marketima u drugim delovima Srbije.
Restorani Sjenice i okoline
Najbolji način da isprobate što više specijaliteta tokom svoje posete definitivno je ručavanje u restoranima sa najrazličitijom ponudom. Etno-selo Dolina vukova prava je adresa na kojoj možete pronaći topla i hladna jela, pića i dezerte po veoma pristupačnim cenama. Autentično okruženje stvara poseban ugođaj i prijatni domaćini rado će vas ugostiti tokom cele godine. Najbolja jagnjetina može se pojesti u Restoranu kod Jukića o čemu svedoče brojni zadovoljni domaći i strani turisti. Uvac je od Sjenice udaljen manje od 15 kilometara i bila bi prava šteta da ga ne posetite.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
pročitaj još sličnih objava
Ključne ekonomsko industrijske zone u Srbiji nalaze se u manjim gradovima,jedna od njih je i Slobodna zona u Priboju. Prostire se na 27 hektara i za kratko vreme postala je privredni zamajc opštine… […]
Lidiju od početka njene sportske karijere trenira Milorad Đondrić, za koga ona kaže da joj je pored porodice velika podrška.
Da je narod u ovom kraju duhovno osvešćen ukazuje i to da gotovo svako selo u Dragačevu ima hram
Ana Đokić je naizgled jedna sasvim obična mlada žena, ali žena koja se ističe svojom sposobnošću da dotakne srca drugih ljudi, i što oseća dublje i stvarnije
Hram Svetog proroka Ilije osveštao je tadašnji episkog žički Jefrem Bojović 2. avgusta 1931. godine.
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Zlatiborski okrug i visoravan Peštera čuvaju Sjenicu i sve njene kvalitete. Geografski položaj smešta je na put između Novog Pazara i Nove Varoši, što je uticalo na razvoj njene kulture, pa tako i gastronomskih osobenosti. Klimatske prilike u Sjenici, koje termometar šetaju od ekstremno niskih do ekstremno visokih temperatura, nisu jedino po čemu je poznata u narodu. Specijaliteti autentični za ove predele prelaze granice Srbije i svrstavaju je među najzanimljivije regione za gurmane. Ne iznenađuje to što određen broj turista dolazi u sjeničke krajeve upravo sa ciljem da proba slane i slatke gurmanluke, a ne škodi što se te stvari kušaju u predivnoj prirodi. Osvrnućemo se na najpoznatije specijalitete, njihovu specifičnu proizvodnju i restorane u kojima ih možete probati. Uprkos tome što se recept čini jednostavnim, a koji koristi neobrađeno kravlje mleko, sirilo koje utiče na zgrušavanje i jodiranu so, on u kombinaciji sa tehnikom proizvodnje stvara kompleksan ukus. Na istančanu i prepoznatljivu aromu utiče besprekoran kvalitet kravljeg mleka. Krave od kojih mleko dolazi hrane se na čistim pašnjacima Peštera i žive u domaćinstvima koja ih neguju. Najlepše je jesti ga u fenomenalnim sjeničkim pitama sa sirom i zeljem, za koje vešte domaćice razvlače kore to prozirnosti. Odlično se uparuje na tanjiru za meze sa svežim suhomesnatim proizvodima koji može da pariria najfinijim francuskim deliaktesima ispunjenim daskama. Ukusne mantije ispunjene sirom i mesom, pa prelivene svežim jogurtom najkvalitetnije su u sjeničkim krajevima, a paprika u pavlaci je odlične osveženje palete pre nego što se pređe na čudesa od mesa. Ljubitelji mesa itekako će biti zadovoljeni kada zasednu za trpezu u restoranima i domaćinstvima Sjenice i Peštera. Na samo spominjanje sjeničke pršute i sudžuka krenuće vam voda na usta. Veliki znalci obrađuju pažljivo sušenu, i ponekad dimljenu, govedinu kojom rukuju kao pravi mađioničari i umereno joj dodaju mešavinu začina tipičnu za srpsko podneblje. Od ovčijeg mesa najčešće se pravi stelja čiji proces proizvodnje nije nimalo lak. Rasečeni trup iz kog su izvađeni unutrašnji organi biva usoljen, što je proces koji se ponavlja u etapama oko dve nedelje. Pre nego što se pređe na sušenje i dimljenje, meso se kači na štapove kako bi se nekoliko sati cedilo od slane vode. Svi ovi koraci naglašavaju postojeće ukuse mesa i ističu sofisticirane arome. Ne smemo zaboraviti da pomenemo sjeničku jagnjetinu koja je postala sinonim za prvoklasno uživanje. Jagnjeće pečenje zadovoljiće i najzahtevnije gurmane, a čak i ako niste veliki ljubitelj ovog mesa teško ćete mu odoleti. Dugogodišnji uticaji turske kulture i tradicije posebno su primetni kod načina na koji se spremaju slatkiši. Poslastičarnice služe kolače sa prelivima od karamele, redovno se koriste orašasti plodovi, a ne ustručavaju se da ponekad koriste i kokos. Na manifestacijama ovoga kraja služe se svi pomenuti biseri domaće kuhinje, pa tako tokom avgusta svratite na Dane sjeničke pite i ne propustite Zlatarfest u poslednjoj nedelji jula na kom se gustiraju pite od heljde i sira. U restoranu Uvac čekaju vas stolovi sa pogledom na bistru vodu, a naša preporuka je da probate jela sa roštilja koja redovno dobijaju pohvale. Spoj tradicije i prirode potpuno će vas očarati, nemamo sumnje u to. Bogat meni restorana Rival u Novoj Varoši neće opteretiti ničiji budžet, bilo da samo tražite osveženje uz vina ili žestoka pića, ili u velikom društvu dolazite na pečenje i pastrmku na žaru. Lokacija restorana stavlja vas u centar zbivanja odakle možete produžiti do Zlatara, Prepolja ili nekog seoca kog krasi netaknuta priroda. Nova Varoš smeštaj jedna je opcija kojoj se možete okrenuti kada boravite u sjeničkom kraju, te svojim potrebama prilagodite hotelske sobe, apartmane ili brojne konake. Hrana u svim delovima naše lepe zemlje, a posebno u Sjenici i njenom komšiluku, nepresušna je tema o kojoj su pričali i pisali kulinarski majstori sveta. Da biste zaista osetili sve čari maestralno spremljenih delikatesa morate se uputiti u zapadnu Srbiju, koja više nego spremnno i raširenih ruku čeka da joj dođete. Potrudili smo se da vam približimo sliku o tome šta vas na gurmanskoj turi kroz sjeničke krajeve čeka. Nadamo se da smo vas dovoljno zainteresovali i pronašli vam sledeću destinaciju, a mi smo već spremni da joj se vratimo.
Svetski poznati proizvodi Sjenice
Porodice koje žive na prostoru Sjenice, Nove Varoši, Zlatara i Uvca čuvaju porodične recepte i procese proizvodnje mlečnih proizvoda i mesnih prerađevina. Sjenički kravlji sir, jagnjetinu i stelju smeju proizvoditi i distribuirati isključivo sertifikovani proizvođači koji uz svoje proizvode treba da prilože dokaz o autentičnosti. Sjenički sir pečat je ovoga kraja i rado viđen gost na svakoj trpezi. Brzo se prodaje i još brže jede, pa je ponekad prava privilegija pronaći ga na pijacama i u marketima u drugim delovima Srbije.
Restorani Sjenice i okoline
Najbolji način da isprobate što više specijaliteta tokom svoje posete definitivno je ručavanje u restoranima sa najrazličitijom ponudom. Etno-selo Dolina vukova prava je adresa na kojoj možete pronaći topla i hladna jela, pića i dezerte po veoma pristupačnim cenama. Autentično okruženje stvara poseban ugođaj i prijatni domaćini rado će vas ugostiti tokom cele godine. Najbolja jagnjetina može se pojesti u Restoranu kod Jukića o čemu svedoče brojni zadovoljni domaći i strani turisti. Uvac je od Sjenice udaljen manje od 15 kilometara i bila bi prava šteta da ga ne posetite.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Pročitaj slične objave
Ključne ekonomsko industrijske zone u Srbiji nalaze se u manjim gradovima,jedna od njih je i Slobodna zona u Priboju. Prostire se na 27 hektara i za kratko vreme postala je privredni zamajc opštine… […]
Lidiju od početka njene sportske karijere trenira Milorad Đondrić, za koga ona kaže da joj je pored porodice velika podrška.
Da je narod u ovom kraju duhovno osvešćen ukazuje i to da gotovo svako selo u Dragačevu ima hram
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs