Na kraju berbe ozimih strnina. Prinos I kvalitet veoma dobra
Na kraju berbe ozimih strnina. Prinos I kvalitet veoma dobra
29/07/2021
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: TV LAV plus
Žetva pšenice i ječma na čačanskom području ovih dana je privedena kraju . Prinos i kavlitet ozimih strnina poljoprivredni stručnjaci ocenjuju kao veoma dobar. U proseku prinos pšenice po hektaru kretao se oko pet i po tona , dok je ječam rodio bolje . Generalno , proizvođači su u poređenju sa prošlom godinom ove sezone postigli mnogo bolje rezultate.
Ugledni poljoprivrednik iz Slatine Tomislav Đurović ove godine pšenicu je požnjeo sa površine od oko tri hektara. Zadovoljan je prinosom od oko 6 tona po hektara. Kaže da bi rod bio još bolji da pred žetvu nisu bile velike vrućine.
U Moravičkom okrugu , odnosno području rada Poljoprivredne savetodavne stručne službe Čačak , posejano je oko šest i po hektara ozimom pšenicom , od hiljadu i po do 2000 hektara bilo je pod ječmom . Ostala strna žita, ovas i tritikale, zauzimala su površinu od oko hiljadu i po hektara.
Požnjevene parcele trenutno miruju , a onda se uz savete stručnjaka pristupa adekvatnom tretiranju za narednu sezonu.
Bilo kako bilo, pšenice će biti dovoljno za domaću potrošnju, ishranu stoke ili za predaju lokalnim mlinovima. Najveći proizvođači ozimih strnina na čačanskom području su i najveći stočari , odnosno bave se gajenjem mlečnih krava ili tovom junadi, kaže savetodavac Borko Ivanović. Zato će i prerađene ozime strnine ostati na njihovim , sopstvenim gazdinstvima .
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Na kraju berbe ozimih strnina. Prinos I kvalitet veoma dobra". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje raspisao je oglas za upućivanje penzionera na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni boravak u banjama i lečilištima u Srbiji imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.
Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda je nemoguća bez upotrebe pesticida , tvrde stručnjaci . Oni naglašavaju da to jesu otrovi zbog čega sve više dolazi do izražaja pametna upotreba pesticida. To znači , kažu agronomi, samo zahvaljujući znanju može se odgovoriti na pitanja kada , čime i koliko prskati.
Turistička organizacija Zlatibor nudi najposećeniju srpsku planinu predstavlja na 13. Međunarodnom sajmu turizma i gastrokulture „Bijeljina-turist 2024“, koji se održava u hotelu „Drina“ u Bijeljini.
U Institutu za voćarstvo u Čačku održan je treći naučni skup na temu Savremene tehnologije i tendencije razvoja poljoprivrede. Osim Instituta , organizator sastanka , a istovremeno i inicijator okupljanja naučnika je Institut za primenu nauke u poljoprivredi .
Zahvaljući učešću u realizaciji “Erasmus plus” projekata Visoka škola strukovnih studija u Užicu ponovo je uspostavila saradnju sa Tehničkim fakultetom Unuiverziteta u Nitri iz Slovačke.
Forumi imaju za cilj uspostavljanje kontakta sa poslodavcima i promociju javnih poziva koje je Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala u ovoj godini.
Na kraju berbe ozimih strnina. Prinos I kvalitet veoma dobra
29/07/2021
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: TV LAV plus
Žetva pšenice i ječma na čačanskom području ovih dana je privedena kraju . Prinos i kavlitet ozimih strnina poljoprivredni stručnjaci ocenjuju kao veoma dobar. U proseku prinos pšenice po hektaru kretao se oko pet i po tona , dok je ječam rodio bolje . Generalno , proizvođači su u poređenju sa prošlom godinom ove sezone postigli mnogo bolje rezultate.
Ugledni poljoprivrednik iz Slatine Tomislav Đurović ove godine pšenicu je požnjeo sa površine od oko tri hektara. Zadovoljan je prinosom od oko 6 tona po hektara. Kaže da bi rod bio još bolji da pred žetvu nisu bile velike vrućine.
U Moravičkom okrugu , odnosno području rada Poljoprivredne savetodavne stručne službe Čačak , posejano je oko šest i po hektara ozimom pšenicom , od hiljadu i po do 2000 hektara bilo je pod ječmom . Ostala strna žita, ovas i tritikale, zauzimala su površinu od oko hiljadu i po hektara.
Požnjevene parcele trenutno miruju , a onda se uz savete stručnjaka pristupa adekvatnom tretiranju za narednu sezonu.
Bilo kako bilo, pšenice će biti dovoljno za domaću potrošnju, ishranu stoke ili za predaju lokalnim mlinovima. Najveći proizvođači ozimih strnina na čačanskom području su i najveći stočari , odnosno bave se gajenjem mlečnih krava ili tovom junadi, kaže savetodavac Borko Ivanović. Zato će i prerađene ozime strnine ostati na njihovim , sopstvenim gazdinstvima .
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Na kraju berbe ozimih strnina. Prinos I kvalitet veoma dobra". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Proizvodnja poljoprivrednih proizvoda je nemoguća bez upotrebe pesticida , tvrde stručnjaci . Oni naglašavaju da to jesu otrovi zbog čega sve više dolazi do izražaja pametna upotreba pesticida. To znači , kažu agronomi, samo zahvaljujući znanju može se odgovoriti na pitanja kada , čime i koliko prskati.
Turistička organizacija Zlatibor nudi najposećeniju srpsku planinu predstavlja na 13. Međunarodnom sajmu turizma i gastrokulture „Bijeljina-turist 2024“, koji se održava u hotelu „Drina“ u Bijeljini.
U Institutu za voćarstvo u Čačku održan je treći naučni skup na temu Savremene tehnologije i tendencije razvoja poljoprivrede. Osim Instituta , organizator sastanka , a istovremeno i inicijator okupljanja naučnika je Institut za primenu nauke u poljoprivredi .
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.