Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
23/03/2021
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Info Press (foto: arhiva)
Poslednjih nekoliko godina srpske voćne rakije osvajaju svet, a kao potvrda toga sa takmičenja, uprkos jakoj konkurenciji, u Srbiju stiže sve više duplih zlatnih medalja kvaliteta. Tako se među najboljih deset svetskih destilerija u Evropi našla i jedna iz Kosjerića, a tim povodom prvi put u našoj zemlji i tom kraju boravio predsednik žirija najznačajnijeg evropskog takmičenja iz Brisela. Na tradicionalan način, ali sve više domaćina u Srbiji u pečenju rakije primenjuju i nauku. Vojislav Tošović završio je Poljoprivredni fakultet, život vezao trajno za selo, a stečena znanja prenosi deci, zbog budućnosti i napretka domaćinstva. “Da budemo prepoznatljivi sa nekim našim brendom, sa šljivom ovde proizvedenom u selu Radaljevu, na našoj dedovini, pradedovini, ispečenoj ovde, da kažemo po našoj tradicionalnoj tehnologiji”, kaže Vojislav. Od oca je učio i devedesetrogodišnji Miloš Zarić iz Seče Reke, a kaže da su burad sa rakijom uvek predstavljala dragocenost srpskim domaćinima, u ratu ili miru. Njegovim stopama krenuo je i unuk, koji je po završetku studija u Kembridžu umesto karijere u inostranstvu, odlučio da svetu otkrije srpsku tradiciju. “Kao što su oni nametnuli svoj viski, celom svetu, tako i mi treba da budemo zemlja koja će nametnuti naše rakije, tj. voćne destilate”, ističe Milan Zarić, direktor destilerije iz Kosjerića. Da u tome uspeva potvrda stiže tri godine za redom iz Brisela. Direktor najprestižnijeg evropskog takmičenja za alkoholna pića, zaintrigiran tradicijom odležavanja rakije u buradima, odlučio se da zbog toga prvi put doputuje u Srbiju. “U zapadnoj Evropi ne koristimo burad za starenje rakije, jer se misli da će se tako izgubiti aroma. Ali ovde se tako radi i za kajsije, dunje, kruške, a toga nema u Evropi. Ovde vidimo da je to moguće i to je zapravo ono što se traži sve više, voćni ukus, jer mnogi koji piju džin ili rum, zapravo ne poznaju vaše rakije. Mislim da imate veliku budućnost za izvoz, samo čuvajte tradiciju sa buradima”, objašnjava Tieri Heins, direktor “Spirit Selekšna”. Zanimljivo je da mnoge manje destilerije pokušavaju da aromu viskija približe ukusu srpskih voćnih rakija. Ipak spoj voća, podneblja i tradicije sve više osvaja svet, a zato je na najprestižnijim takmičenjima, uprkos jakoj konkurenciji, Srbija sve češće na pobedničkom tronu.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Borisav Mališa Atanacković rođen je 1860. godine , a umro 1919. Početkom 20. veka, prvo otvara sopstvenu kafanu, a zatim postaje jedan od inicijatora modernizacije industrijskog razvoja Užica.
Ova investicija vredna je oko 35 miliona dinara, Fudabalkki savez Srbije donirao je podlogu, dok je grad izveo neophodne radove na drenaži, sistemu za zalivanje i postavljanju nove ograde oko terena.
Ne propustite priliku da budete deo Hyundai porodice – vidimo se na Hyundai Family Day!
Zahvajujući savremenim idejama opštinskog rukovodstva preduzimaju se brojne mere i realizuju projekti koji doprinose kvalitetnijem i zdravijem životu lokalne samouprave .
Najniža temperatura od 6 do 11, a najviša od 15 do 18, u istočnim krajevima oko 20 stepeni.
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Poslednjih nekoliko godina srpske voćne rakije osvajaju svet, a kao potvrda toga sa takmičenja, uprkos jakoj konkurenciji, u Srbiju stiže sve više duplih zlatnih medalja kvaliteta. Tako se među najboljih deset svetskih destilerija u Evropi našla i jedna iz Kosjerića, a tim povodom prvi put u našoj zemlji i tom kraju boravio predsednik žirija najznačajnijeg evropskog takmičenja iz Brisela. Na tradicionalan način, ali sve više domaćina u Srbiji u pečenju rakije primenjuju i nauku. Vojislav Tošović završio je Poljoprivredni fakultet, život vezao trajno za selo, a stečena znanja prenosi deci, zbog budućnosti i napretka domaćinstva. “Da budemo prepoznatljivi sa nekim našim brendom, sa šljivom ovde proizvedenom u selu Radaljevu, na našoj dedovini, pradedovini, ispečenoj ovde, da kažemo po našoj tradicionalnoj tehnologiji”, kaže Vojislav. Od oca je učio i devedesetrogodišnji Miloš Zarić iz Seče Reke, a kaže da su burad sa rakijom uvek predstavljala dragocenost srpskim domaćinima, u ratu ili miru. Njegovim stopama krenuo je i unuk, koji je po završetku studija u Kembridžu umesto karijere u inostranstvu, odlučio da svetu otkrije srpsku tradiciju. “Kao što su oni nametnuli svoj viski, celom svetu, tako i mi treba da budemo zemlja koja će nametnuti naše rakije, tj. voćne destilate”, ističe Milan Zarić, direktor destilerije iz Kosjerića. Da u tome uspeva potvrda stiže tri godine za redom iz Brisela. Direktor najprestižnijeg evropskog takmičenja za alkoholna pića, zaintrigiran tradicijom odležavanja rakije u buradima, odlučio se da zbog toga prvi put doputuje u Srbiju. “U zapadnoj Evropi ne koristimo burad za starenje rakije, jer se misli da će se tako izgubiti aroma. Ali ovde se tako radi i za kajsije, dunje, kruške, a toga nema u Evropi. Ovde vidimo da je to moguće i to je zapravo ono što se traži sve više, voćni ukus, jer mnogi koji piju džin ili rum, zapravo ne poznaju vaše rakije. Mislim da imate veliku budućnost za izvoz, samo čuvajte tradiciju sa buradima”, objašnjava Tieri Heins, direktor “Spirit Selekšna”. Zanimljivo je da mnoge manje destilerije pokušavaju da aromu viskija približe ukusu srpskih voćnih rakija. Ipak spoj voća, podneblja i tradicije sve više osvaja svet, a zato je na najprestižnijim takmičenjima, uprkos jakoj konkurenciji, Srbija sve češće na pobedničkom tronu.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Borisav Mališa Atanacković rođen je 1860. godine , a umro 1919. Početkom 20. veka, prvo otvara sopstvenu kafanu, a zatim postaje jedan od inicijatora modernizacije industrijskog razvoja Užica.
Ova investicija vredna je oko 35 miliona dinara, Fudabalkki savez Srbije donirao je podlogu, dok je grad izveo neophodne radove na drenaži, sistemu za zalivanje i postavljanju nove ograde oko terena.
Ne propustite priliku da budete deo Hyundai porodice – vidimo se na Hyundai Family Day!
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs