U selu Kačer pravi se najbolja pršuta: Suveniri koje turisti nose sa Zlatibora umesto magnet

U selu Kačer pravi se najbolja pršuta: Suveniri koje turisti nose sa Zlatibora umesto magnet

17/01/2021

Autor: 

Info Press

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Zvezdana Gligorijević

Ovde se tradicija sušenja mesa prenosi decenijama, sa kolena na koleno.

Centar Zlatibora, jedne od najposećenijih planina dobio je potpuno nov izgled, ali ono što je ostalo isto jesu mirisni i masni suveniri koji se mogu poneti samo sa Zlatibora i umesto sa magnetima i razglednicama turisti se kućama vraćaju sa – pršutom, kajmakom, slaninom i sirom.

– Slika pored novog smaragdnog jezera jeste nezaobilazna, ali i parče suvog mesa takođe ostaje “pod moranje” da se ponese sa planine. Ipak, u kupovinu takvih suvenira mora se krenuti sa ozbiljnim predznanjem. Za dobru pršutu najbitniji su kvalitetno meso, suva bukova drva, a proces sušenja je još bolji ako je napolju mraz. Kad se seče, moraju komadi lepo da se odvajaju i ne sme preko sredine da ima taman krug, već da bude svuda jednaka. Samo takva pršuta je dobro osušena i najukusnija. Cenu nismo menjali, ista je kao uvek, pa nećete doživeti šok kad vidite račun – rekla je za RINU jedna od prodavačica na Kraljevom trgu.

Da je pršuta izuzetno bitna, ne samo turistima koji je kao suvenir nose sa ove planine, već i samim Zlatiborcima dokaz je i to što su u čast ovog suhomesnatog proizvoda organizovali i čitavu manifestaciju – čuvenu Pršutijadu.

A nigde pršuta ne miriše tako kao u zlatiborskom selu Kačer gde se tradicija sušenja mesa prenosi decenijama, sa kolena na koleno. Upravo tu napravljena je i najduža leđanica dugačka 190 centimetara i teška preko 10 kilograma. Domaćin Nikola Brković majstorski je odradio svoj posao iako, kako kaže, nije bilo lako.

– Najteže je osušiti goveđi program, jer su komadi znatno krupniji i treba ih posebno osoliti i obraditi. Kad je u pitanju receptura, ostali smo verni tradiciji. Bitan faktor su nadmorska visina i klima, sušenje se obavlja isključivo hladnim dimom, odnosno pomoću bukovog drveta jer ono daje najmanje štetnih materija, ali i najbolji ukus i miris mesu. Može se reći da je baš zbog toga i specifične klime, naša pršuta posebna – kaže Nikola koji se već decenijama bavi pršutarstvom.

Poznavaoci dobrog zalogaja kažu da kod goveđe pršute treba birati veće i šire komade, jer to znači da je meso od kvalitetnih grla, a najukusnija svinjska pršuta je od leđanice duge pola metra i težine od dva do dva i po kilograma.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U selu Kačer pravi se najbolja pršuta: Suveniri koje turisti nose sa Zlatibora umesto magnet". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Počinje prolećni raspust

Učenici osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji od ponedeljka 29. aprila biće na prolećnom raspustu. 

U  banjama  puni  kapaciteti  za  praznike  

Prema podacima Turističke organizacije Srbije interesovanje građana za posete turističkim centrima u Srbiji za predstojeće prvomajske i vaskršnje praznike je veliko.U većini banja rezervisano više od 80 odsto kapaciteta, a u planinskim centrima se rezervisanost kreće od 70 pa do čak 90 odsto

Udruženje socijalne zadruge domaće radinosti,, Bosiljak”  Čačak

Udruženje socijalne zadruge domaće radinosti,, Bosiljak”  Čačak, aktivno radi na očuvanju starih zanata: tkanje, vez, pletenje, šivenje, heklanje. Jedan od ciljeva je i edukacija, socijalizacija i upošljavanje osoba sa posebnim potrebama svih kategorija žena bez obzira na starosnu dob.

 U  Gornjem  Milanovcu otvoren novi  bazen 

U  Gornjem  Milanovcu  svečano  je  otvoren   javni  bazen u  zatvorenom  prostoru,  značajna   investicija   čija je  izgradnja  trajala  17 meseci .  Vrednost  objekta  je  pet  miliona  evra i  on  je  predat  na  upravljanje   Sportsko- rekreativnog  centru    Gornjeg    Milanovca  ,,Breza”. 

Obeležena godišnjica smrti   vojvode  Stepe  Stepanovića

Polaganjem venaca i  odavanjem  državnih  i  vojnih  počasti na čačanskom  groblju  obeleženo  je  95  godina od smrti  vojvode  Stepe Stepanovića. Komemorativni  skup organizovao  je  Odbor  Vlade  republike  Srbije  za negovanje  tradicija oslobodilačkih  ratova u  saradnji  sa gradom  Čačkom.

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
124

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

U selu Kačer pravi se najbolja pršuta: Suveniri koje turisti nose sa Zlatibora umesto magnet

17/01/2021
Autor:
Info Press
Izvor: Telegraf.rs
Foto:  Zvezdana Gligorijević

Ovde se tradicija sušenja mesa prenosi decenijama, sa kolena na koleno.

Centar Zlatibora, jedne od najposećenijih planina dobio je potpuno nov izgled, ali ono što je ostalo isto jesu mirisni i masni suveniri koji se mogu poneti samo sa Zlatibora i umesto sa magnetima i razglednicama turisti se kućama vraćaju sa – pršutom, kajmakom, slaninom i sirom.

– Slika pored novog smaragdnog jezera jeste nezaobilazna, ali i parče suvog mesa takođe ostaje “pod moranje” da se ponese sa planine. Ipak, u kupovinu takvih suvenira mora se krenuti sa ozbiljnim predznanjem. Za dobru pršutu najbitniji su kvalitetno meso, suva bukova drva, a proces sušenja je još bolji ako je napolju mraz. Kad se seče, moraju komadi lepo da se odvajaju i ne sme preko sredine da ima taman krug, već da bude svuda jednaka. Samo takva pršuta je dobro osušena i najukusnija. Cenu nismo menjali, ista je kao uvek, pa nećete doživeti šok kad vidite račun – rekla je za RINU jedna od prodavačica na Kraljevom trgu.

Da je pršuta izuzetno bitna, ne samo turistima koji je kao suvenir nose sa ove planine, već i samim Zlatiborcima dokaz je i to što su u čast ovog suhomesnatog proizvoda organizovali i čitavu manifestaciju – čuvenu Pršutijadu.

A nigde pršuta ne miriše tako kao u zlatiborskom selu Kačer gde se tradicija sušenja mesa prenosi decenijama, sa kolena na koleno. Upravo tu napravljena je i najduža leđanica dugačka 190 centimetara i teška preko 10 kilograma. Domaćin Nikola Brković majstorski je odradio svoj posao iako, kako kaže, nije bilo lako.

– Najteže je osušiti goveđi program, jer su komadi znatno krupniji i treba ih posebno osoliti i obraditi. Kad je u pitanju receptura, ostali smo verni tradiciji. Bitan faktor su nadmorska visina i klima, sušenje se obavlja isključivo hladnim dimom, odnosno pomoću bukovog drveta jer ono daje najmanje štetnih materija, ali i najbolji ukus i miris mesu. Može se reći da je baš zbog toga i specifične klime, naša pršuta posebna – kaže Nikola koji se već decenijama bavi pršutarstvom.

Poznavaoci dobrog zalogaja kažu da kod goveđe pršute treba birati veće i šire komade, jer to znači da je meso od kvalitetnih grla, a najukusnija svinjska pršuta je od leđanice duge pola metra i težine od dva do dva i po kilograma.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U selu Kačer pravi se najbolja pršuta: Suveniri koje turisti nose sa Zlatibora umesto magnet". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Počinje prolećni raspust

Učenici osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji od ponedeljka 29. aprila biće na prolećnom raspustu. 

U  banjama  puni  kapaciteti  za  praznike  

Prema podacima Turističke organizacije Srbije interesovanje građana za posete turističkim centrima u Srbiji za predstojeće prvomajske i vaskršnje praznike je veliko.U većini banja rezervisano više od 80 odsto kapaciteta, a u planinskim centrima se rezervisanost kreće od 70 pa do čak 90 odsto

Udruženje socijalne zadruge domaće radinosti,, Bosiljak”  Čačak

Udruženje socijalne zadruge domaće radinosti,, Bosiljak”  Čačak, aktivno radi na očuvanju starih zanata: tkanje, vez, pletenje, šivenje, heklanje. Jedan od ciljeva je i edukacija, socijalizacija i upošljavanje osoba sa posebnim potrebama svih kategorija žena bez obzira na starosnu dob.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up