Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
•
U selu Kačer pravi se najbolja pršuta: Suveniri koje turisti nose sa Zlatibora umesto magnet
17/01/2021
Autor:
Info Press
Izvor: Telegraf.rs
Foto: Zvezdana Gligorijević
Ovde se tradicija sušenja mesa prenosi decenijama, sa kolena na koleno. Centar Zlatibora, jedne od najposećenijih planina dobio je potpuno nov izgled, ali ono što je ostalo isto jesu mirisni i masni suveniri koji se mogu poneti samo sa Zlatibora i umesto sa magnetima i razglednicama turisti se kućama vraćaju sa – pršutom, kajmakom, slaninom i sirom. – Slika pored novog smaragdnog jezera jeste nezaobilazna, ali i parče suvog mesa takođe ostaje “pod moranje” da se ponese sa planine. Ipak, u kupovinu takvih suvenira mora se krenuti sa ozbiljnim predznanjem. Za dobru pršutu najbitniji su kvalitetno meso, suva bukova drva, a proces sušenja je još bolji ako je napolju mraz. Kad se seče, moraju komadi lepo da se odvajaju i ne sme preko sredine da ima taman krug, već da bude svuda jednaka. Samo takva pršuta je dobro osušena i najukusnija. Cenu nismo menjali, ista je kao uvek, pa nećete doživeti šok kad vidite račun – rekla je za RINU jedna od prodavačica na Kraljevom trgu. Da je pršuta izuzetno bitna, ne samo turistima koji je kao suvenir nose sa ove planine, već i samim Zlatiborcima dokaz je i to što su u čast ovog suhomesnatog proizvoda organizovali i čitavu manifestaciju – čuvenu Pršutijadu. A nigde pršuta ne miriše tako kao u zlatiborskom selu Kačer gde se tradicija sušenja mesa prenosi decenijama, sa kolena na koleno. Upravo tu napravljena je i najduža leđanica dugačka 190 centimetara i teška preko 10 kilograma. Domaćin Nikola Brković majstorski je odradio svoj posao iako, kako kaže, nije bilo lako. – Najteže je osušiti goveđi program, jer su komadi znatno krupniji i treba ih posebno osoliti i obraditi. Kad je u pitanju receptura, ostali smo verni tradiciji. Bitan faktor su nadmorska visina i klima, sušenje se obavlja isključivo hladnim dimom, odnosno pomoću bukovog drveta jer ono daje najmanje štetnih materija, ali i najbolji ukus i miris mesu. Može se reći da je baš zbog toga i specifične klime, naša pršuta posebna – kaže Nikola koji se već decenijama bavi pršutarstvom. Poznavaoci dobrog zalogaja kažu da kod goveđe pršute treba birati veće i šire komade, jer to znači da je meso od kvalitetnih grla, a najukusnija svinjska pršuta je od leđanice duge pola metra i težine od dva do dva i po kilograma.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, saopštila je da je danas počela isplata novca za nabavku udžbenika po odluci Gradskog veća o besplatnim udžbenicima za sve učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole… […]
Od utorka, 26. avgusta, počeli su radovi na rekonstrukciji ulice Damnjana Orlovića, od raskrsnice sa Ratarskom ulicom. Izvođač radova je JKP „Niskogradnja“. Za vreme izvođenja radova, radnim danima u periodu od 7 do… […]
Gradska lokalna samouprava Užica nagradila je 18 najboljih učenika- đaka generacije, putovanjem u Pariz. Od 26. do 31. avgusta učenici će boraviti u francuskoj prestonici, gde će imati priliku da posete najznačajnije znamenitosti,… […]
Nakon zatvaranje letnje sezone, Gold gondola radi u drugom režimu.Prva vožnja sa početne stanice je u 10 časova, dok je poslednja vožnja u 16 , a sa Tornika u 17 časova.
Pre deset godina Ana Obradović i njen suprug su gradski život u Užicu zamenili za mir i prirodu sela Trnava. Zakupili su imanje od rođaka sa idejom da se bave pčelarstvom, a njihova… […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Ovde se tradicija sušenja mesa prenosi decenijama, sa kolena na koleno. Centar Zlatibora, jedne od najposećenijih planina dobio je potpuno nov izgled, ali ono što je ostalo isto jesu mirisni i masni suveniri koji se mogu poneti samo sa Zlatibora i umesto sa magnetima i razglednicama turisti se kućama vraćaju sa – pršutom, kajmakom, slaninom i sirom. – Slika pored novog smaragdnog jezera jeste nezaobilazna, ali i parče suvog mesa takođe ostaje “pod moranje” da se ponese sa planine. Ipak, u kupovinu takvih suvenira mora se krenuti sa ozbiljnim predznanjem. Za dobru pršutu najbitniji su kvalitetno meso, suva bukova drva, a proces sušenja je još bolji ako je napolju mraz. Kad se seče, moraju komadi lepo da se odvajaju i ne sme preko sredine da ima taman krug, već da bude svuda jednaka. Samo takva pršuta je dobro osušena i najukusnija. Cenu nismo menjali, ista je kao uvek, pa nećete doživeti šok kad vidite račun – rekla je za RINU jedna od prodavačica na Kraljevom trgu. Da je pršuta izuzetno bitna, ne samo turistima koji je kao suvenir nose sa ove planine, već i samim Zlatiborcima dokaz je i to što su u čast ovog suhomesnatog proizvoda organizovali i čitavu manifestaciju – čuvenu Pršutijadu. A nigde pršuta ne miriše tako kao u zlatiborskom selu Kačer gde se tradicija sušenja mesa prenosi decenijama, sa kolena na koleno. Upravo tu napravljena je i najduža leđanica dugačka 190 centimetara i teška preko 10 kilograma. Domaćin Nikola Brković majstorski je odradio svoj posao iako, kako kaže, nije bilo lako. – Najteže je osušiti goveđi program, jer su komadi znatno krupniji i treba ih posebno osoliti i obraditi. Kad je u pitanju receptura, ostali smo verni tradiciji. Bitan faktor su nadmorska visina i klima, sušenje se obavlja isključivo hladnim dimom, odnosno pomoću bukovog drveta jer ono daje najmanje štetnih materija, ali i najbolji ukus i miris mesu. Može se reći da je baš zbog toga i specifične klime, naša pršuta posebna – kaže Nikola koji se već decenijama bavi pršutarstvom. Poznavaoci dobrog zalogaja kažu da kod goveđe pršute treba birati veće i šire komade, jer to znači da je meso od kvalitetnih grla, a najukusnija svinjska pršuta je od leđanice duge pola metra i težine od dva do dva i po kilograma.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, saopštila je da je danas počela isplata novca za nabavku udžbenika po odluci Gradskog veća o besplatnim udžbenicima za sve učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole… […]
Od utorka, 26. avgusta, počeli su radovi na rekonstrukciji ulice Damnjana Orlovića, od raskrsnice sa Ratarskom ulicom. Izvođač radova je JKP „Niskogradnja“. Za vreme izvođenja radova, radnim danima u periodu od 7 do… […]
Gradska lokalna samouprava Užica nagradila je 18 najboljih učenika- đaka generacije, putovanjem u Pariz. Od 26. do 31. avgusta učenici će boraviti u francuskoj prestonici, gde će imati priliku da posete najznačajnije znamenitosti,… […]
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs