U selu Kačer pravi se najbolja pršuta: Suveniri koje turisti nose sa Zlatibora umesto magnet

U selu Kačer pravi se najbolja pršuta: Suveniri koje turisti nose sa Zlatibora umesto magnet

17/01/2021

Autor: 

Info Press

Izvor: Telegraf.rs

Foto: Zvezdana Gligorijević

Ovde se tradicija sušenja mesa prenosi decenijama, sa kolena na koleno.

Centar Zlatibora, jedne od najposećenijih planina dobio je potpuno nov izgled, ali ono što je ostalo isto jesu mirisni i masni suveniri koji se mogu poneti samo sa Zlatibora i umesto sa magnetima i razglednicama turisti se kućama vraćaju sa – pršutom, kajmakom, slaninom i sirom.

– Slika pored novog smaragdnog jezera jeste nezaobilazna, ali i parče suvog mesa takođe ostaje “pod moranje” da se ponese sa planine. Ipak, u kupovinu takvih suvenira mora se krenuti sa ozbiljnim predznanjem. Za dobru pršutu najbitniji su kvalitetno meso, suva bukova drva, a proces sušenja je još bolji ako je napolju mraz. Kad se seče, moraju komadi lepo da se odvajaju i ne sme preko sredine da ima taman krug, već da bude svuda jednaka. Samo takva pršuta je dobro osušena i najukusnija. Cenu nismo menjali, ista je kao uvek, pa nećete doživeti šok kad vidite račun – rekla je za RINU jedna od prodavačica na Kraljevom trgu.

Da je pršuta izuzetno bitna, ne samo turistima koji je kao suvenir nose sa ove planine, već i samim Zlatiborcima dokaz je i to što su u čast ovog suhomesnatog proizvoda organizovali i čitavu manifestaciju – čuvenu Pršutijadu.

A nigde pršuta ne miriše tako kao u zlatiborskom selu Kačer gde se tradicija sušenja mesa prenosi decenijama, sa kolena na koleno. Upravo tu napravljena je i najduža leđanica dugačka 190 centimetara i teška preko 10 kilograma. Domaćin Nikola Brković majstorski je odradio svoj posao iako, kako kaže, nije bilo lako.

– Najteže je osušiti goveđi program, jer su komadi znatno krupniji i treba ih posebno osoliti i obraditi. Kad je u pitanju receptura, ostali smo verni tradiciji. Bitan faktor su nadmorska visina i klima, sušenje se obavlja isključivo hladnim dimom, odnosno pomoću bukovog drveta jer ono daje najmanje štetnih materija, ali i najbolji ukus i miris mesu. Može se reći da je baš zbog toga i specifične klime, naša pršuta posebna – kaže Nikola koji se već decenijama bavi pršutarstvom.

Poznavaoci dobrog zalogaja kažu da kod goveđe pršute treba birati veće i šire komade, jer to znači da je meso od kvalitetnih grla, a najukusnija svinjska pršuta je od leđanice duge pola metra i težine od dva do dva i po kilograma.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U selu Kačer pravi se najbolja pršuta: Suveniri koje turisti nose sa Zlatibora umesto magnet". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

HUMANITARNI TURNIR KOŠARKAŠKOG KLUBA ERCOV 

Užički košarkaški klub Ercov organizovao je drugi humanitarni turnir, koji je ovog puta bio posvećen Emi Milićević učenici  četvrtog razreda Osnovne škole „Stari Grad“.

URUČENE SPOMENICE BORCIMA U UŽICU 

Užičkim veteranima boračke spomenice  imaju poseban značaj, jer, kako ističu, pokazuju da država misli na njih.

JKP “VODOVOD” ČAČAK – O B A V E Š T NJ E

KP” Vodovod” Čačak moli potrošače za razumevanje.

GRAD ČAČAK RASPISAO KONKURS ZA DODELU SREDSTAVA ZA BICIKLE

  Grad sufinansira nabavku novog bicikla u iznosu od 15.000 dinara po biciklu sa PDV-om.

SMENA SUNCA I OBLAKA UZ POJAČAN VETAR NA JUGU BANATA – DO 20 STEPENI

Uveče i krajem dana na severu i zapadu umereno naoblačenje koje tek ponegde može usloviti slabu, kratkotrajnu kišu.

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
144

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

U selu Kačer pravi se najbolja pršuta: Suveniri koje turisti nose sa Zlatibora umesto magnet

17/01/2021
Autor:
Info Press
Izvor: Telegraf.rs
Foto:  Zvezdana Gligorijević

Ovde se tradicija sušenja mesa prenosi decenijama, sa kolena na koleno.

Centar Zlatibora, jedne od najposećenijih planina dobio je potpuno nov izgled, ali ono što je ostalo isto jesu mirisni i masni suveniri koji se mogu poneti samo sa Zlatibora i umesto sa magnetima i razglednicama turisti se kućama vraćaju sa – pršutom, kajmakom, slaninom i sirom.

– Slika pored novog smaragdnog jezera jeste nezaobilazna, ali i parče suvog mesa takođe ostaje “pod moranje” da se ponese sa planine. Ipak, u kupovinu takvih suvenira mora se krenuti sa ozbiljnim predznanjem. Za dobru pršutu najbitniji su kvalitetno meso, suva bukova drva, a proces sušenja je još bolji ako je napolju mraz. Kad se seče, moraju komadi lepo da se odvajaju i ne sme preko sredine da ima taman krug, već da bude svuda jednaka. Samo takva pršuta je dobro osušena i najukusnija. Cenu nismo menjali, ista je kao uvek, pa nećete doživeti šok kad vidite račun – rekla je za RINU jedna od prodavačica na Kraljevom trgu.

Da je pršuta izuzetno bitna, ne samo turistima koji je kao suvenir nose sa ove planine, već i samim Zlatiborcima dokaz je i to što su u čast ovog suhomesnatog proizvoda organizovali i čitavu manifestaciju – čuvenu Pršutijadu.

A nigde pršuta ne miriše tako kao u zlatiborskom selu Kačer gde se tradicija sušenja mesa prenosi decenijama, sa kolena na koleno. Upravo tu napravljena je i najduža leđanica dugačka 190 centimetara i teška preko 10 kilograma. Domaćin Nikola Brković majstorski je odradio svoj posao iako, kako kaže, nije bilo lako.

– Najteže je osušiti goveđi program, jer su komadi znatno krupniji i treba ih posebno osoliti i obraditi. Kad je u pitanju receptura, ostali smo verni tradiciji. Bitan faktor su nadmorska visina i klima, sušenje se obavlja isključivo hladnim dimom, odnosno pomoću bukovog drveta jer ono daje najmanje štetnih materija, ali i najbolji ukus i miris mesu. Može se reći da je baš zbog toga i specifične klime, naša pršuta posebna – kaže Nikola koji se već decenijama bavi pršutarstvom.

Poznavaoci dobrog zalogaja kažu da kod goveđe pršute treba birati veće i šire komade, jer to znači da je meso od kvalitetnih grla, a najukusnija svinjska pršuta je od leđanice duge pola metra i težine od dva do dva i po kilograma.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U selu Kačer pravi se najbolja pršuta: Suveniri koje turisti nose sa Zlatibora umesto magnet". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

HUMANITARNI TURNIR KOŠARKAŠKOG KLUBA ERCOV 

Užički košarkaški klub Ercov organizovao je drugi humanitarni turnir, koji je ovog puta bio posvećen Emi Milićević učenici  četvrtog razreda Osnovne škole „Stari Grad“.

URUČENE SPOMENICE BORCIMA U UŽICU 

Užičkim veteranima boračke spomenice  imaju poseban značaj, jer, kako ističu, pokazuju da država misli na njih.

JKP “VODOVOD” ČAČAK – O B A V E Š T NJ E

KP” Vodovod” Čačak moli potrošače za razumevanje.

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
O privatnosti

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.