U srpskoj Toskani odmora nema: “Ko hoće da radi, vinograd neka sadi”

U srpskoj Toskani odmora nema: “Ko hoće da radi, vinograd neka sadi”

04/01/2021

Autor: 

Info Press

Izvor: 24sedam/RINA

Foto: Info Press (foto: arhiva)

Pogodna umereno kontinentalna klima pravilnih temperaturnih kolebanja i specifična konfiguracija terena uglavnom istočne i jugoistočne ekspozicije pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Tradicija uzgoja vinove loze prenosila se s kolena na koleno pa gotovo da nema domaćinstva gde nema bar jedan čokot vinove loze. S toga ne čudi što u oplenačkom kraju važi poslovica “Ko hoće da radi, vinograd neka sadi”.

– Za vinogradare nema odmora, u vinogradu ili u podrumu radi se skoro cele godine. Pre par dana je završena prerada, nastavlja se intenzivan posao u podrumu. Za mesec dana krećemo u rezidbu, zatim nakon toga ide sledeća operacija to je izvlačenje loze koja je ujedno i najteža operacija jer zahteva veliko fizičko angažovanje. Kada smo to završili, kreće vegetacija, pa se obavlja proreda loze koja je najvažnija, nakon nje se radi defolijacija, odnosno skidanje lista u zoni grožđa. Potom pred berbu ponovo proreda grožđa ukoliko je potrebno da bi došli na neki prinos od oko kilogram grožđa po čokotu, što zadovoljava naše potrebe i kvalitet – kaže za RINU, Nemanja Arsenijević, mladi vinogradar iz Vinče.

Arsenijević ističe da su u ovoj sezoni ostvarili prinose od 800 do 900 grama po čokotu. Njegovi zasadi su na nadmorskoj visini od oko 330 metara, što je prosek za ovaj kraj.

– Svi naši vinogradi se nalaze na različitim lokacijama i na različitim tipovima zemljišta tako da dobijamo grožđe koje u sebi sadrži dosta različitih aroma – kaže ovaj vinogradar.Vinogradarska proizvodnja može doneti berićet, godišnje se u proseku od proizvodnje vina može zaraditi između 50 i 60 hiljada evra, kažu poznavaoci vinogradarstva. Uprkos dobrom prihodu, početna ulaganja su visoka, a zarada se ne može očekivati prvih nekoliko godina.– Ovo je posao u kome je obrt novca jako spor, prvo se čeka grožđe da stigne na rod pa potom vino, pa naplata. Vinsko tržište u Srbiji je još uvek nedovoljno razvijeno, potrošnja vina po glavi stanovnika je niska. Imamo odličan kvalitet, sve više vinarija se otvara i sve rade na kvalitetu tako da je ovo posao za naredne generacije koje će osetiti ekonomsku korist od našeg rada – mišljenja je Arsenijević.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U srpskoj Toskani odmora nema: “Ko hoće da radi, vinograd neka sadi”". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

GAZDINSTVO KOMADINIĆ SVAKE GODINE POVEĆAVA BROJ GRLA STOKE NA FARMI

Na farmi  imaju  trenutno  32 grla ,  a primarna   delatnost  je  mlečno  govedarstvo.  

ROADSHOW&BIZNIS RAZGIBAVANJE U ČAČKU

Komora italijansko-srpskih privrednika uspešno povezuje italijanske i srpske kompanije i zastupa njihove interese od 2002. godine

Predstavnici najveće slovenačke mlekare u poseti Zapadnoj Srbiji 

Predstavnici  Mlekare “Celeia” iz Slovenije doputovali  su u trodnevnu stručno – turističku posetu Šumadiji i Zapadnoj Srbiji . Delegacija  iz Celja posetila je Agronomski faklultet u Čačku, a potom će gosti posetiti  Moravski… […]

U INSTITUTUTU ZA VOĆARSTVO ZAPOČETA PRODAJA SADNICA

Obezbeđeno  je  oko  80  hiljada  sertifikovanih  sadnica među  kojima je  najviše  šljive   za  kojom  vlada  i  najveće  interesovanje,  zatim  je  u  ponudi  jabuka,  kruška,  malina.

„e Uprava za sve“

Predstavnici 10 lokalnih samouprava u Srbiji, medju kojima je I Čačak, potpisali su Memorandum o saradnji sa direkotrom kancelarije za IT I na taj način postale deo projekta „eUprava za sve”

Kliknite ovde za sve vesti iz privrede

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
75

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

U srpskoj Toskani odmora nema: “Ko hoće da radi, vinograd neka sadi”

04/01/2021
Autor:
Info Press
Izvor: 24sedam/RINA
Foto: Info Press (foto: arhiva)

Pogodna umereno kontinentalna klima pravilnih temperaturnih kolebanja i specifična konfiguracija terena uglavnom istočne i jugoistočne ekspozicije pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Tradicija uzgoja vinove loze prenosila se s kolena na koleno pa gotovo da nema domaćinstva gde nema bar jedan čokot vinove loze. S toga ne čudi što u oplenačkom kraju važi poslovica “Ko hoće da radi, vinograd neka sadi”.

– Za vinogradare nema odmora, u vinogradu ili u podrumu radi se skoro cele godine. Pre par dana je završena prerada, nastavlja se intenzivan posao u podrumu. Za mesec dana krećemo u rezidbu, zatim nakon toga ide sledeća operacija to je izvlačenje loze koja je ujedno i najteža operacija jer zahteva veliko fizičko angažovanje. Kada smo to završili, kreće vegetacija, pa se obavlja proreda loze koja je najvažnija, nakon nje se radi defolijacija, odnosno skidanje lista u zoni grožđa. Potom pred berbu ponovo proreda grožđa ukoliko je potrebno da bi došli na neki prinos od oko kilogram grožđa po čokotu, što zadovoljava naše potrebe i kvalitet – kaže za RINU, Nemanja Arsenijević, mladi vinogradar iz Vinče.

Arsenijević ističe da su u ovoj sezoni ostvarili prinose od 800 do 900 grama po čokotu. Njegovi zasadi su na nadmorskoj visini od oko 330 metara, što je prosek za ovaj kraj.

– Svi naši vinogradi se nalaze na različitim lokacijama i na različitim tipovima zemljišta tako da dobijamo grožđe koje u sebi sadrži dosta različitih aroma – kaže ovaj vinogradar.Vinogradarska proizvodnja može doneti berićet, godišnje se u proseku od proizvodnje vina može zaraditi između 50 i 60 hiljada evra, kažu poznavaoci vinogradarstva. Uprkos dobrom prihodu, početna ulaganja su visoka, a zarada se ne može očekivati prvih nekoliko godina.– Ovo je posao u kome je obrt novca jako spor, prvo se čeka grožđe da stigne na rod pa potom vino, pa naplata. Vinsko tržište u Srbiji je još uvek nedovoljno razvijeno, potrošnja vina po glavi stanovnika je niska. Imamo odličan kvalitet, sve više vinarija se otvara i sve rade na kvalitetu tako da je ovo posao za naredne generacije koje će osetiti ekonomsku korist od našeg rada – mišljenja je Arsenijević.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "U srpskoj Toskani odmora nema: “Ko hoće da radi, vinograd neka sadi”". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

GAZDINSTVO KOMADINIĆ SVAKE GODINE POVEĆAVA BROJ GRLA STOKE NA FARMI

Na farmi  imaju  trenutno  32 grla ,  a primarna   delatnost  je  mlečno  govedarstvo.  

ROADSHOW&BIZNIS RAZGIBAVANJE U ČAČKU

Komora italijansko-srpskih privrednika uspešno povezuje italijanske i srpske kompanije i zastupa njihove interese od 2002. godine

Predstavnici najveće slovenačke mlekare u poseti Zapadnoj Srbiji 

Predstavnici  Mlekare “Celeia” iz Slovenije doputovali  su u trodnevnu stručno – turističku posetu Šumadiji i Zapadnoj Srbiji . Delegacija  iz Celja posetila je Agronomski faklultet u Čačku, a potom će gosti posetiti  Moravski… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
O privatnosti

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.