Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
04/01/2021
Autor:
Info Press
Izvor: 24sedam/RINA
Foto: Info Press (foto: arhiva)
Pogodna umereno kontinentalna klima pravilnih temperaturnih kolebanja i specifična konfiguracija terena uglavnom istočne i jugoistočne ekspozicije pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Tradicija uzgoja vinove loze prenosila se s kolena na koleno pa gotovo da nema domaćinstva gde nema bar jedan čokot vinove loze. S toga ne čudi što u oplenačkom kraju važi poslovica “Ko hoće da radi, vinograd neka sadi”. – Za vinogradare nema odmora, u vinogradu ili u podrumu radi se skoro cele godine. Pre par dana je završena prerada, nastavlja se intenzivan posao u podrumu. Za mesec dana krećemo u rezidbu, zatim nakon toga ide sledeća operacija to je izvlačenje loze koja je ujedno i najteža operacija jer zahteva veliko fizičko angažovanje. Kada smo to završili, kreće vegetacija, pa se obavlja proreda loze koja je najvažnija, nakon nje se radi defolijacija, odnosno skidanje lista u zoni grožđa. Potom pred berbu ponovo proreda grožđa ukoliko je potrebno da bi došli na neki prinos od oko kilogram grožđa po čokotu, što zadovoljava naše potrebe i kvalitet – kaže za RINU, Nemanja Arsenijević, mladi vinogradar iz Vinče. Arsenijević ističe da su u ovoj sezoni ostvarili prinose od 800 do 900 grama po čokotu. Njegovi zasadi su na nadmorskoj visini od oko 330 metara, što je prosek za ovaj kraj. – Svi naši vinogradi se nalaze na različitim lokacijama i na različitim tipovima zemljišta tako da dobijamo grožđe koje u sebi sadrži dosta različitih aroma – kaže ovaj vinogradar.Vinogradarska proizvodnja može doneti berićet, godišnje se u proseku od proizvodnje vina može zaraditi između 50 i 60 hiljada evra, kažu poznavaoci vinogradarstva. Uprkos dobrom prihodu, početna ulaganja su visoka, a zarada se ne može očekivati prvih nekoliko godina.– Ovo je posao u kome je obrt novca jako spor, prvo se čeka grožđe da stigne na rod pa potom vino, pa naplata. Vinsko tržište u Srbiji je još uvek nedovoljno razvijeno, potrošnja vina po glavi stanovnika je niska. Imamo odličan kvalitet, sve više vinarija se otvara i sve rade na kvalitetu tako da je ovo posao za naredne generacije koje će osetiti ekonomsku korist od našeg rada – mišljenja je Arsenijević.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
U Svečanoj Sali Gradske kuće održan je tradicionalni prijem za privrednike iz Užica. Novogodišnji prijem za privrednike bio je i prilika za sumiranje ostvarenih rezultata u ovoj i projekcije u novoj poslovnoj godini. Na sastanku… […]
Povodom obeležavanja 75 godina postojanja i rada, Valjaonica bakra Sevojno organizovala je svečani susret i posetu fabrici za penzionere i bivše zaposlene. Obilazak je organizovan sa posebnim merama bezbednosti predviđenim za velike, grupne… […]
Iako je 2025.godina bila veoma izazovna za privredu, u čačanskom Uniprometu ostvaren je rast proizvodnje, otvorena je nova proizvodna linija i integrisane nove robotske jedinice što će omogućiti rast proizvodnih kapaciteta tog preduzeća… […]
Pre 15 godina požeška kompanija Inmold suočila se sa ozbiljnim nedostatkom kvalifikovanih majstora. Rešenje su pronašli u dualnom obrazovanju, spajajući školsku teoriju i praktičan rad u kompaniji. Ovaj model pokazao se kao izuzetno… […]
Nikola Bojović, operativni direktor u kompaniji Unipromet dobio je priznaje Mladi menadžer godine. Nagrada, koju dodeljuje Srpska asocijacija menadžera za ostvarene rezultate u profesionalnom radu mladim menadžerima starosti do 35 godina uručena je,… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Pogodna umereno kontinentalna klima pravilnih temperaturnih kolebanja i specifična konfiguracija terena uglavnom istočne i jugoistočne ekspozicije pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Tradicija uzgoja vinove loze prenosila se s kolena na koleno pa gotovo da nema domaćinstva gde nema bar jedan čokot vinove loze. S toga ne čudi što u oplenačkom kraju važi poslovica “Ko hoće da radi, vinograd neka sadi”. – Za vinogradare nema odmora, u vinogradu ili u podrumu radi se skoro cele godine. Pre par dana je završena prerada, nastavlja se intenzivan posao u podrumu. Za mesec dana krećemo u rezidbu, zatim nakon toga ide sledeća operacija to je izvlačenje loze koja je ujedno i najteža operacija jer zahteva veliko fizičko angažovanje. Kada smo to završili, kreće vegetacija, pa se obavlja proreda loze koja je najvažnija, nakon nje se radi defolijacija, odnosno skidanje lista u zoni grožđa. Potom pred berbu ponovo proreda grožđa ukoliko je potrebno da bi došli na neki prinos od oko kilogram grožđa po čokotu, što zadovoljava naše potrebe i kvalitet – kaže za RINU, Nemanja Arsenijević, mladi vinogradar iz Vinče. Arsenijević ističe da su u ovoj sezoni ostvarili prinose od 800 do 900 grama po čokotu. Njegovi zasadi su na nadmorskoj visini od oko 330 metara, što je prosek za ovaj kraj. – Svi naši vinogradi se nalaze na različitim lokacijama i na različitim tipovima zemljišta tako da dobijamo grožđe koje u sebi sadrži dosta različitih aroma – kaže ovaj vinogradar.Vinogradarska proizvodnja može doneti berićet, godišnje se u proseku od proizvodnje vina može zaraditi između 50 i 60 hiljada evra, kažu poznavaoci vinogradarstva. Uprkos dobrom prihodu, početna ulaganja su visoka, a zarada se ne može očekivati prvih nekoliko godina.– Ovo je posao u kome je obrt novca jako spor, prvo se čeka grožđe da stigne na rod pa potom vino, pa naplata. Vinsko tržište u Srbiji je još uvek nedovoljno razvijeno, potrošnja vina po glavi stanovnika je niska. Imamo odličan kvalitet, sve više vinarija se otvara i sve rade na kvalitetu tako da je ovo posao za naredne generacije koje će osetiti ekonomsku korist od našeg rada – mišljenja je Arsenijević.

Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
Tradicionalni prijem za privrednike Užica
U Svečanoj Sali Gradske kuće održan je tradicionalni prijem za privrednike iz Užica. Novogodišnji prijem za privrednike bio je i prilika za sumiranje ostvarenih rezultata u ovoj i projekcije u novoj poslovnoj godini. Na sastanku… […]
Susret penzionera Valjaonice bakra Sevojno povodom 75 godina rada fabrike
Povodom obeležavanja 75 godina postojanja i rada, Valjaonica bakra Sevojno organizovala je svečani susret i posetu fabrici za penzionere i bivše zaposlene. Obilazak je organizovan sa posebnim merama bezbednosti predviđenim za velike, grupne… […]
Nagrada za poslovni uspeh 2025. i veliki planovi Uniprometa za 2026. godinu
Iako je 2025.godina bila veoma izazovna za privredu, u čačanskom Uniprometu ostvaren je rast proizvodnje, otvorena je nova proizvodna linija i integrisane nove robotske jedinice što će omogućiti rast proizvodnih kapaciteta tog preduzeća… […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs