Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
25/11/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Zlatarinfo
U Novoj Varoši, na čijoj teritoriji se godišnje proizvede oko 10.000 tona sira, u toku je sertifikacija punomasnog zlatarskog sira, jednog od najznačajnijih autohtonih belih sireva. U postupak dobijanja oznake i imena porekla uključeno je dvadesetak vlasnika registrovanih objekata za proizvodnju i preradu mleka. Od zaštite geografskog porekla do sertifikacije, prešli su dug, višegodišnji put, koji će im uz specifično podneblje, viševekovnu tradiciju i poštovanje savremenih standarda kvaliteta doneti i sigurnost u poslovanju. “Svi proizvođači koji se bave proizvodnjom zlatarskog sira će biti sigurni da se na tržištu ne može pojaviti bilo koji drugi proizvod pod imenom zlatarski sir izuzev stvarno ko proizvodi zlatarski sir”, objašnjava Milanka Trtović iz Komarana. Taj postupak, prema rečima Ljubenka Vjetrovića iz mlekare “Brđanka”, omogućava da na tržištu njihovi proizvodi budu dosta vidljiviji, prepoznatljiviji, a samim tim i cena po kojoj bi se prodavalo znatno veća. Sa gotovo 6.000 grla muznih krava, proizvodnjom sira na obroncima Zlatara, Javora, Murtenice i Čemernice, bavi se oko 500 domaćinstava. Od izrade elaborata do organizovanja proizvodnje, u postupak sertifikacije uključeni su vlasnici registrovanih objekata za proizvodnju i preradu mleka. “U proces je ušlo 17 individualnih poljoprivrednih domaćinstava i četiri mlekare koje ukupno dnevno prerađuju oko 10.000 litara mleka, što je prevedeno na proizvodnju zlatarskog sira negde tonu do tonu i po na dnevnom nivou”, ističe Milinko Šaponjić, savetnik za poljoprivredni i ruralni razvoj Nove Varoši. Marijana Đokić, rukovodilac Odeljenja za LER Nova Varoš, naglašava da im predstoji da u narednom svi zainteresovani proizvođači uđu u postupak sertifikacije kako bi dokazali da već proizvode zlatarski sir po standardima iz elaborata. Na korak do cilja uslediće višemesečna, zvanično kontrolisana proizvodnja, a onda, kako se očekuje početkom naredne godine, i sertifikat koji će potvrditi autentičnost zlatarskog, punomasnog sira sa ovog podneblja.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Gradska uprava za infrastrukturu i razvoj donela je na sednici Gradskog veća novo Rešenje o utvrđivanju usluga taksi prevoza, kojim su propisane nove cene taksi usluga.Prema rešenju, na području gradske zone Užica start… […]
U konkurenciji od 600 nastavnika iz cele Srbije koji su aplicirali za program Univerziteta u Kembridžu, 24 nastavnika dobila su prestižne stipendije, među kojima i troje nastavnika iz Užica. Reč je o Tanji… […]
U poslednje vreme, neretko se budimo uz maglovita jutra, što je i uobičajeno za decembar. Ipak, ako se desi da osetimo kako malo teže dišemo, možda nije reč o magli, već o smogu.… […]
U Srbiji danas oblačno, mestimično sa slabom kišom. U košavskom području duvaće pojačan istočni i jugoistočni vetar. Na jugu Banata očekuju se udari olujne jačine zbog čega je na tom području aktiviran narandžasti… […]
Povodom 20 godina postojanja, Udruženje sportskih novinara Užica organizuje humanitarnu košarkašku utakmicu u petak od 15 časova u sprotskoj dvorani Veliki park. Na terenu će snage odmeriti sportski novinari i veterani užičke košarke.… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
U Novoj Varoši, na čijoj teritoriji se godišnje proizvede oko 10.000 tona sira, u toku je sertifikacija punomasnog zlatarskog sira, jednog od najznačajnijih autohtonih belih sireva. U postupak dobijanja oznake i imena porekla uključeno je dvadesetak vlasnika registrovanih objekata za proizvodnju i preradu mleka. Od zaštite geografskog porekla do sertifikacije, prešli su dug, višegodišnji put, koji će im uz specifično podneblje, viševekovnu tradiciju i poštovanje savremenih standarda kvaliteta doneti i sigurnost u poslovanju. “Svi proizvođači koji se bave proizvodnjom zlatarskog sira će biti sigurni da se na tržištu ne može pojaviti bilo koji drugi proizvod pod imenom zlatarski sir izuzev stvarno ko proizvodi zlatarski sir”, objašnjava Milanka Trtović iz Komarana. Taj postupak, prema rečima Ljubenka Vjetrovića iz mlekare “Brđanka”, omogućava da na tržištu njihovi proizvodi budu dosta vidljiviji, prepoznatljiviji, a samim tim i cena po kojoj bi se prodavalo znatno veća. Sa gotovo 6.000 grla muznih krava, proizvodnjom sira na obroncima Zlatara, Javora, Murtenice i Čemernice, bavi se oko 500 domaćinstava. Od izrade elaborata do organizovanja proizvodnje, u postupak sertifikacije uključeni su vlasnici registrovanih objekata za proizvodnju i preradu mleka. “U proces je ušlo 17 individualnih poljoprivrednih domaćinstava i četiri mlekare koje ukupno dnevno prerađuju oko 10.000 litara mleka, što je prevedeno na proizvodnju zlatarskog sira negde tonu do tonu i po na dnevnom nivou”, ističe Milinko Šaponjić, savetnik za poljoprivredni i ruralni razvoj Nove Varoši. Marijana Đokić, rukovodilac Odeljenja za LER Nova Varoš, naglašava da im predstoji da u narednom svi zainteresovani proizvođači uđu u postupak sertifikacije kako bi dokazali da već proizvode zlatarski sir po standardima iz elaborata. Na korak do cilja uslediće višemesečna, zvanično kontrolisana proizvodnja, a onda, kako se očekuje početkom naredne godine, i sertifikat koji će potvrditi autentičnost zlatarskog, punomasnog sira sa ovog podneblja.

Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
Nove cene Taxi usluga u Užicu
Gradska uprava za infrastrukturu i razvoj donela je na sednici Gradskog veća novo Rešenje o utvrđivanju usluga taksi prevoza, kojim su propisane nove cene taksi usluga.Prema rešenju, na području gradske zone Užica start… […]
Kembridž diplome za užičke nastavnike
U konkurenciji od 600 nastavnika iz cele Srbije koji su aplicirali za program Univerziteta u Kembridžu, 24 nastavnika dobila su prestižne stipendije, među kojima i troje nastavnika iz Užica. Reč je o Tanji… […]
Smog ili magla – kako da ih razlikujemo
U poslednje vreme, neretko se budimo uz maglovita jutra, što je i uobičajeno za decembar. Ipak, ako se desi da osetimo kako malo teže dišemo, možda nije reč o magli, već o smogu.… […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs