Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
22/11/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: You Tube
Po završenom Poljoprivrednom fakultetu Dejan Gligorijević se, sa devojkom, sada suprugom, vratio u rodne Radanovce, kosjerićko selo, nastavljajući porodičnu tradiciju bavljenja mlečnim govedarstvom. Tržištu su ponudili i nove proizvode, poput krem sira sa voćem, kajsijom, brusnicom, ali i susamom, bosiljkom. Sve što proizvedu prodaju preko interneta. Da se vrate u Radanovce, dvadesetčetvorogodišnji Dejan i Ivana su odlučili još tokom studija, sa željom da farmu Dejanovih roditelja, sa oko 40 krava, unaprede znanjem stečenim sa Poljoprivrednog fakulteta. Do njihovog dolaska, gotovo 100.000 litara sirovog mleka godišnje išlo je u kosjerićku mlekaru. “Sirovo mleko ide po onoj najjeftinijoj ceni, uvek je tako bilo i to je negde bio razlog da nešto promenimo, da imamo gotov proizvod i da time ostvarimo neke malo veće prihode”, kaže Dejan Gligorijević. Sada već mlekarama predaju 70 odsto mleka, a ostatak Ivana prerađuje. Obogaćena svekrvina tehnologija Savladavši svekrvinu tehnologiju pravljenja krem sira, obogatila ga je sa pet slanih i četiri slatka ukusa. Uz obični krem sir, sprema ga sa ukusom ljute papričice, bosiljka, peršuna, kajsije, brusnice, aronije, a leti i sveža maline i divlje kupine… “Kod tih slatkih varijanti, tu je samo razlika u tome što je ta slatkoća, zbog čega ih i nazivamo slatke varijante, od tog suvog voća koje je dodato. Nikakvi šećeri nisu dodati, samo je smanjen procenat soli u odnosu na slane varijante”, priča Ivana Gligorijević. Od dva do 40 kilograma prodatih preko interneta Od prva dva kilograma prodata preko interneta, stigli su do 40 kilograma koje nedeljno isporučuju. Za bolji plasman delom je zaslužan i Dejanov mlađi brat, učenik srednje poljoprivredne skole. “Moja ideja je bila da počnem nešto da pravim i samim tim da objavljujem na društvenim mrežama, da ljudi vide kako sir može da se upotrebi u nekoj realnoj nameni”, ističe Darko Gligorijević. Znanje sa fakulteta primenjeno u proizvodnji Sve što su naučili o zaštiti bilja na fakultetu, Dejan i Ivana primenjuju u proizvodnji kabaste hrane i žita za stoku. “Od kvalitetne hrane za stoku dobija se kvalitetna sirovina, odnosno mleko, a takvo mleko mora dati dobar sir… Dalji plan jeste da se pravi mini-mlekara, da se prerađuje celokupna količina našeg mleka”, kaže Dejan. Ako se u selu reše problemi sa putevima i strujom, zbog već sada velike potražnje za njihovim sirom, planiraju i izgradnju degustacionog centra u Radanovcima.

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Zimska služba u Čačku spremna je za predstojeću zimsku sezonu , a preko JP Gradac obezbeđena je dovoljna količina agregata . To je jedan od zaključaka danas održane 40. sednice Gradskog štaba… […]
PU Gradac 97 je povodom završetka poslovne godine organizovalo tradicionalni novogodišnji prijem za članove udruženja, poslovne saradnike, predstavnike javnog, političkog, kulturnog života grada. Tradicionalno okupljanje privrednika prilika je da se sumiraju poslovni rezultati,… […]
Pobednik 2. Sabora srpske harmonike, Strahinja Radonjić iz Beograda, ima 18 godina, svira harmoniku od svoje desete godine. Strahinjina posvećenost muzici vidljiva je na svakom nastupu. Iako je mlad muzičar može se pohvaliti… […]
Luksuzni hotelski brend Crowne Plaza, poznat širom sveta po visokim standardima smeštaja i usluge, gradiće novi hotel na Zlatiboru. Današnjim potpisivanjem ugovora između InterContinental Hotels Group (IHG) I kompanije „LUSS Leisure doo“, zvanično… […]
Javno preduzeće „Putevi Srbije“, na osnovu Izveštaja Štaba zimske službe od 4.53 sati, saopštilo je da su u Srbiji svi putni pravci prohodni i da nema snega. Prilazi zimskim turističkim centrima su takođe… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Po završenom Poljoprivrednom fakultetu Dejan Gligorijević se, sa devojkom, sada suprugom, vratio u rodne Radanovce, kosjerićko selo, nastavljajući porodičnu tradiciju bavljenja mlečnim govedarstvom. Tržištu su ponudili i nove proizvode, poput krem sira sa voćem, kajsijom, brusnicom, ali i susamom, bosiljkom. Sve što proizvedu prodaju preko interneta. Da se vrate u Radanovce, dvadesetčetvorogodišnji Dejan i Ivana su odlučili još tokom studija, sa željom da farmu Dejanovih roditelja, sa oko 40 krava, unaprede znanjem stečenim sa Poljoprivrednog fakulteta. Do njihovog dolaska, gotovo 100.000 litara sirovog mleka godišnje išlo je u kosjerićku mlekaru. “Sirovo mleko ide po onoj najjeftinijoj ceni, uvek je tako bilo i to je negde bio razlog da nešto promenimo, da imamo gotov proizvod i da time ostvarimo neke malo veće prihode”, kaže Dejan Gligorijević. Sada već mlekarama predaju 70 odsto mleka, a ostatak Ivana prerađuje. Obogaćena svekrvina tehnologija Savladavši svekrvinu tehnologiju pravljenja krem sira, obogatila ga je sa pet slanih i četiri slatka ukusa. Uz obični krem sir, sprema ga sa ukusom ljute papričice, bosiljka, peršuna, kajsije, brusnice, aronije, a leti i sveža maline i divlje kupine… “Kod tih slatkih varijanti, tu je samo razlika u tome što je ta slatkoća, zbog čega ih i nazivamo slatke varijante, od tog suvog voća koje je dodato. Nikakvi šećeri nisu dodati, samo je smanjen procenat soli u odnosu na slane varijante”, priča Ivana Gligorijević. Od dva do 40 kilograma prodatih preko interneta Od prva dva kilograma prodata preko interneta, stigli su do 40 kilograma koje nedeljno isporučuju. Za bolji plasman delom je zaslužan i Dejanov mlađi brat, učenik srednje poljoprivredne skole. “Moja ideja je bila da počnem nešto da pravim i samim tim da objavljujem na društvenim mrežama, da ljudi vide kako sir može da se upotrebi u nekoj realnoj nameni”, ističe Darko Gligorijević. Znanje sa fakulteta primenjeno u proizvodnji Sve što su naučili o zaštiti bilja na fakultetu, Dejan i Ivana primenjuju u proizvodnji kabaste hrane i žita za stoku. “Od kvalitetne hrane za stoku dobija se kvalitetna sirovina, odnosno mleko, a takvo mleko mora dati dobar sir… Dalji plan jeste da se pravi mini-mlekara, da se prerađuje celokupna količina našeg mleka”, kaže Dejan. Ako se u selu reše problemi sa putevima i strujom, zbog već sada velike potražnje za njihovim sirom, planiraju i izgradnju degustacionog centra u Radanovcima.

Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
Održana 40. sednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Čačka
Zimska služba u Čačku spremna je za predstojeću zimsku sezonu , a preko JP Gradac obezbeđena je dovoljna količina agregata . To je jedan od zaključaka danas održane 40. sednice Gradskog štaba… […]
PU Gradc 97 organizovalo tradicionalni Novogodišnji koktel
PU Gradac 97 je povodom završetka poslovne godine organizovalo tradicionalni novogodišnji prijem za članove udruženja, poslovne saradnike, predstavnike javnog, političkog, kulturnog života grada. Tradicionalno okupljanje privrednika prilika je da se sumiraju poslovni rezultati,… […]
Strahinja Radonjić- pobednik 2. Sabora srpske harmonike
Pobednik 2. Sabora srpske harmonike, Strahinja Radonjić iz Beograda, ima 18 godina, svira harmoniku od svoje desete godine. Strahinjina posvećenost muzici vidljiva je na svakom nastupu. Iako je mlad muzičar može se pohvaliti… […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs