Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
03/03/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS/SVETLANA PANIĆ CONIĆ I MARIJA MILADINOVIĆ LISOV
Foto: Pixabay
Za male poljoprivredne proizvođače važe nova pravila. Počela je primena Pravilnika, prema kojem će poljoprivrednici moći svoju zimnicu i druge biljne proizvode da prodaju na svom kućnom pragu, dostavom na kućnu adresu, u radnjama ili na manifestacijama. Uslov je da su registrovani kao preduzetnici, a da li to znači i nove namete? Uz proizvodnju paprike i paradajza u svakom seoskom domaćinstvu prerada se podrazumeva. Tegla ili flaša više ajvara, ljutenice, paradajza, turšije nađe se tokom zime i na tezgama proizvođača. Prodaja domaćih specijaliteta umesto gledanja kroz prste novim pravilnikom postaje legalna. Zbog obaveze da plaćaju paušalni porez, mali proizvođači ne vide od toga korist. “To da ide besplatno u redu, ali s porezi to nema šanse da se uklopimo”, kaže Zoran Trandafilović, proizvođač iz Donjeg Stopanja. Čitavu jesen leskovačka kotlina miriše na pečenu papriku i ajvar. Po tradicionlnoj recepturi zaštićeni leskovački ajvar prave samo članovi Udruženja. Koliko se stotina hiljada tegli ajvara neproverenog kvaliteta proda teško je reći. Iz Udruženja “Leskovački ajvar” pohvale za novi pravilnik koji olakšava prodaju i konačno staje na put sivoj zoni. “Da bi potrošači pre svega bili sigurni koje i kakve proizvode koriste, koje vrste aditiva koriste odnosno dodataka u samoj proizvodnji, eto mislim da su potrošači na najvećem dobitku”, kaže Stevica Marković, predsednik Udruženja “Leskovački ajvar”. U Privrednoj komori za Jablanički i Pčinjski okrug koja stoji iza zaštite leskovačkog ajvara ukazuju na nelogičnost da mala poljoprivredna gazdinstva mogu samo na tržište svoje i susednih opština. “Leskovac koji proizvodi ajvar, koji proizvodi ostale proizvode specifične za ovo podneblje oni se ne prodaju ovde, oni se prodaju van regiona. To gazdinstvo neće moći da prodaje svoju robu na teritoriji na kojoj boravi, a poljoprivredno gazdinstvo koje ima 50 odsto svoje proizvodnje i ostalo otkupljuju, vrši otkup moći će da prodaje”, kaže Goran Jović, direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug. Namera države je da omoguće proizvođačima prodaju na kućnom pragu bez strogih Hasap standarda. Upis u Centralni registar objekata donosi podsticajne mere. “Za sve ove izgradnje, adaptacije prerade, da se data kuhinja, data prostorija dovede nameni, opremi Ministarstvo poljoprivrede kroz mere ruralnog razvoja daje bespovratna sredstva od 50 odsto”, kaže Atila Juhas, državni sekretar za poljoprivredu.
Ne dovodeći bezbednost hrane u pitanje pravilnik donosi fleksibilnost i velike mogućnost smatraju nadležni koji očekuju veliku zainteresovanost proizvođača.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Vetar će biti slab i umeren, istočni i jugoistočni, dok će se najniža temperatura kretati od 0 do 7, a najviša od 15 do 20 stepeni.
Naplata parkinga biće do 16 časova i koštaće 30 dinara po satu. Subotom do 15 časova, a nakon toga parkiranje se neće naplaćivati.
Najniža temperatura od 3 do 7, a najviša od 15 do 18 stepeni.
Borisav Mališa Atanacković rođen je 1860. godine , a umro 1919. Početkom 20. veka, prvo otvara sopstvenu kafanu, a zatim postaje jedan od inicijatora modernizacije industrijskog razvoja Užica.
Ova investicija vredna je oko 35 miliona dinara, Fudabalkki savez Srbije donirao je podlogu, dok je grad izveo neophodne radove na drenaži, sistemu za zalivanje i postavljanju nove ograde oko terena.
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Za male poljoprivredne proizvođače važe nova pravila. Počela je primena Pravilnika, prema kojem će poljoprivrednici moći svoju zimnicu i druge biljne proizvode da prodaju na svom kućnom pragu, dostavom na kućnu adresu, u radnjama ili na manifestacijama. Uslov je da su registrovani kao preduzetnici, a da li to znači i nove namete? Uz proizvodnju paprike i paradajza u svakom seoskom domaćinstvu prerada se podrazumeva. Tegla ili flaša više ajvara, ljutenice, paradajza, turšije nađe se tokom zime i na tezgama proizvođača. Prodaja domaćih specijaliteta umesto gledanja kroz prste novim pravilnikom postaje legalna. Zbog obaveze da plaćaju paušalni porez, mali proizvođači ne vide od toga korist. “To da ide besplatno u redu, ali s porezi to nema šanse da se uklopimo”, kaže Zoran Trandafilović, proizvođač iz Donjeg Stopanja. Čitavu jesen leskovačka kotlina miriše na pečenu papriku i ajvar. Po tradicionlnoj recepturi zaštićeni leskovački ajvar prave samo članovi Udruženja. Koliko se stotina hiljada tegli ajvara neproverenog kvaliteta proda teško je reći. Iz Udruženja “Leskovački ajvar” pohvale za novi pravilnik koji olakšava prodaju i konačno staje na put sivoj zoni. “Da bi potrošači pre svega bili sigurni koje i kakve proizvode koriste, koje vrste aditiva koriste odnosno dodataka u samoj proizvodnji, eto mislim da su potrošači na najvećem dobitku”, kaže Stevica Marković, predsednik Udruženja “Leskovački ajvar”. U Privrednoj komori za Jablanički i Pčinjski okrug koja stoji iza zaštite leskovačkog ajvara ukazuju na nelogičnost da mala poljoprivredna gazdinstva mogu samo na tržište svoje i susednih opština. “Leskovac koji proizvodi ajvar, koji proizvodi ostale proizvode specifične za ovo podneblje oni se ne prodaju ovde, oni se prodaju van regiona. To gazdinstvo neće moći da prodaje svoju robu na teritoriji na kojoj boravi, a poljoprivredno gazdinstvo koje ima 50 odsto svoje proizvodnje i ostalo otkupljuju, vrši otkup moći će da prodaje”, kaže Goran Jović, direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug. Namera države je da omoguće proizvođačima prodaju na kućnom pragu bez strogih Hasap standarda. Upis u Centralni registar objekata donosi podsticajne mere. “Za sve ove izgradnje, adaptacije prerade, da se data kuhinja, data prostorija dovede nameni, opremi Ministarstvo poljoprivrede kroz mere ruralnog razvoja daje bespovratna sredstva od 50 odsto”, kaže Atila Juhas, državni sekretar za poljoprivredu.
Ne dovodeći bezbednost hrane u pitanje pravilnik donosi fleksibilnost i velike mogućnost smatraju nadležni koji očekuju veliku zainteresovanost proizvođača.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Vetar će biti slab i umeren, istočni i jugoistočni, dok će se najniža temperatura kretati od 0 do 7, a najviša od 15 do 20 stepeni.
Naplata parkinga biće do 16 časova i koštaće 30 dinara po satu. Subotom do 15 časova, a nakon toga parkiranje se neće naplaćivati.
Najniža temperatura od 3 do 7, a najviša od 15 do 18 stepeni.
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs