Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
04/02/2020
Autor:
Info Press
Izvor: RTS
Foto: Pixabay.com
Da li ste i ovog vikenda preterivali sa hranom? Posledice nećete odmah videti, ali ukoliko sa tim nastavite i sledećeg vikenda, može biti problema. Kratki rokovi, mejlovi koji neprekidno stižu, brdo papira na stolu, sastanci koji se nižu – tako mnogi opisuju svoju radnu nedelju. Vikendom se opuštamo, a neretko i prepuštamo slatkim i slanim kaloričnim zalogajima. Grickalice, testa, slatkiši – dugačak je spisak namirnica koje se smenjuju za našom trpezom. „Uglavnom se to završava preteranim unosom i to praznih kalorija – prostih šećera, zasićenih masti, puno slane začinjene hrane i to se nepovoljno odražava na naše zdravlje, broj kilograma“, napominje Jovana Srejić Ferluga, nutricionista. „Preterivanje u ishrani i zaboravljanje fizičke aktivnosti kao posledica može da ima preopterećenost organizma i osećaj većeg umora nego u toku radne nedelje“, naglašava dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane. Za početak prestanite da jedete ispred televizora ili računara. „Za svaki obrok bi bilo važno da s fokusiramo isključivo na hranu. Da ugasimo televizor, da zatvorimo laptop, da spustimo telefon, jer je potrebno da sav naš fokus bude usmeren na to kada ćemo osetiti da smo siti. Ukoliko je naša pažnja podeljena može se desiti da pojedemo mnogo veću količinu hrane, pre nego što shvatimo da smo preterali“, dodaje nutricionistkinja. „Kada smo u društvu sa prijateljima ili televizije dosta smo opušteniji, manje obraćamo pažnju na ishranu, mnogo više na neke druge stvari i onda nekontrolisano jedemo, brže žvaćemo i unosimo veću količinu hrane nego što nam je stvarno neophodno“, objašnjava doktorka. Sve što planirate da pojedete, servirajte. „Kada serviramo hranu, i sklonimo hranu sa stola, višak hrane, onda imamo i ograničenja. To je više psihološki faktor, nego stvarno količinski faktor. To može da bude veća količina hrane u samom tanjiru, a opet da ne bude toliko preterano, jer prisustvo veće količine hrane na stolu tera nas da unosimo više hrane i da dosipamo u tanjir“, ističe dr Stanković. „Važno je da unapred mislimo o veličini porcije, neki predlog istraživača je da koristimo što manje tanjira i u plavoj boji, jer to čini da pojedemo manje“, kaže nutricionistkinja. Ukoliko ne možete da zapamtite, zapisujte sve što pojedete. „Često ljudi kažu dobio sam par kilograma, ali nisam ništa promenio u ishrani. Znači da se tim osobama dešava da grickaju i kada su ceo dan u kući, prođu pored kuhinje uzmu zalogaj ovog onog i zato je možda dobra ideja da zapisujete šta pojedete i popijete, kako biste znali koliko ste pojeli“, ističe nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga. „Svaki pisani dokument nam pokazuje gde smo pravili greške. Pored hrane treba da pišemo i količinu vode koju unosimo, jer obavezno zaboravimo i tu vodu“, napominje doktorka Veroslava Stanković.
Kratki rokovi, mejlovi koji neprekidno stižu, brdo papira na stolu, sastanci koji se nižu – tako mnogi opisuju svoju radnu nedelju.Pripremila Ivana Božović

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Zbog vremenskih prilika u ovo doba godine često se javljaju respiratorne infekcije.
Međunarodni dan borbe protiv SUDEP-a obeležava se kako bi se skrenula pažnja na to da osobe obolele od epilepsije treba razumeti, pomoći im.
Na manifestaciji Dani doktora Dragiše Mišovića, mr.sci.med Nenad Jakovljević govorio je o čestom problemu u medicini, dijabetskom stopalu.
Vakcina je besplatna i preporučuje se za lica starija od 65 godina i osobe koje imaju neke hronične bolesti.
Ovaj početak vakcinacije uslediće nakon završene distribucije vakcina na vakcinalnim punktovima u nadležnim domovima zdravlja širom zemlje.

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Da li ste i ovog vikenda preterivali sa hranom? Posledice nećete odmah videti, ali ukoliko sa tim nastavite i sledećeg vikenda, može biti problema. Kratki rokovi, mejlovi koji neprekidno stižu, brdo papira na stolu, sastanci koji se nižu – tako mnogi opisuju svoju radnu nedelju. Vikendom se opuštamo, a neretko i prepuštamo slatkim i slanim kaloričnim zalogajima. Grickalice, testa, slatkiši – dugačak je spisak namirnica koje se smenjuju za našom trpezom. „Uglavnom se to završava preteranim unosom i to praznih kalorija – prostih šećera, zasićenih masti, puno slane začinjene hrane i to se nepovoljno odražava na naše zdravlje, broj kilograma“, napominje Jovana Srejić Ferluga, nutricionista. „Preterivanje u ishrani i zaboravljanje fizičke aktivnosti kao posledica može da ima preopterećenost organizma i osećaj većeg umora nego u toku radne nedelje“, naglašava dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane. Za početak prestanite da jedete ispred televizora ili računara. „Za svaki obrok bi bilo važno da s fokusiramo isključivo na hranu. Da ugasimo televizor, da zatvorimo laptop, da spustimo telefon, jer je potrebno da sav naš fokus bude usmeren na to kada ćemo osetiti da smo siti. Ukoliko je naša pažnja podeljena može se desiti da pojedemo mnogo veću količinu hrane, pre nego što shvatimo da smo preterali“, dodaje nutricionistkinja. „Kada smo u društvu sa prijateljima ili televizije dosta smo opušteniji, manje obraćamo pažnju na ishranu, mnogo više na neke druge stvari i onda nekontrolisano jedemo, brže žvaćemo i unosimo veću količinu hrane nego što nam je stvarno neophodno“, objašnjava doktorka. Sve što planirate da pojedete, servirajte. „Kada serviramo hranu, i sklonimo hranu sa stola, višak hrane, onda imamo i ograničenja. To je više psihološki faktor, nego stvarno količinski faktor. To može da bude veća količina hrane u samom tanjiru, a opet da ne bude toliko preterano, jer prisustvo veće količine hrane na stolu tera nas da unosimo više hrane i da dosipamo u tanjir“, ističe dr Stanković. „Važno je da unapred mislimo o veličini porcije, neki predlog istraživača je da koristimo što manje tanjira i u plavoj boji, jer to čini da pojedemo manje“, kaže nutricionistkinja. Ukoliko ne možete da zapamtite, zapisujte sve što pojedete. „Često ljudi kažu dobio sam par kilograma, ali nisam ništa promenio u ishrani. Znači da se tim osobama dešava da grickaju i kada su ceo dan u kući, prođu pored kuhinje uzmu zalogaj ovog onog i zato je možda dobra ideja da zapisujete šta pojedete i popijete, kako biste znali koliko ste pojeli“, ističe nutricionistkinja Jovana Srejić Ferluga. „Svaki pisani dokument nam pokazuje gde smo pravili greške. Pored hrane treba da pišemo i količinu vode koju unosimo, jer obavezno zaboravimo i tu vodu“, napominje doktorka Veroslava Stanković.
Kratki rokovi, mejlovi koji neprekidno stižu, brdo papira na stolu, sastanci koji se nižu – tako mnogi opisuju svoju radnu nedelju.Pripremila Ivana Božović

Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
RESPIRATORNE INFEKCIJE OD PREHLADE DO OZBILJNIH BOLESTI
Zbog vremenskih prilika u ovo doba godine često se javljaju respiratorne infekcije.
U ČAČKU OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SUDEP-A
Međunarodni dan borbe protiv SUDEP-a obeležava se kako bi se skrenula pažnja na to da osobe obolele od epilepsije treba razumeti, pomoći im.
Dani doktora Dragiše Mišovića
Na manifestaciji Dani doktora Dragiše Mišovića, mr.sci.med Nenad Jakovljević govorio je o čestom problemu u medicini, dijabetskom stopalu.

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs