Jovanovići iz Tripkove kod Užica otkrivaju tajnu pečenja dobre rakije
Jovanovići iz Tripkove kod Užica otkrivaju tajnu pečenja dobre rakije
18/12/2019
Autor:
Zorica Đoković
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
Ovih dana pečenje rakije je
preokupacija porodice Jovanović iz sela Tripkove nadomak Užica. Iako je u
narodu odomaćen izraz pečenje rakije, ona je ustvari proces kuvanja i destilacije.
Pravljenje rakije uz obaveznu buku, smeh i veselje koje prati destilaciju,
postalo je nerazdvojni deo srpske tradicije.
Nijedno manje ili veće slavlje i svetkovine, ne prolaze bez dobre kapljice. Kod nas se uz rakiju smeje i veseli, plače i tuguje, sa njom se nazdravlja. Ponekad se koristi i u terapeutske i medicinske svrhe, kao lek za jačanje imuniteta i lečenje mnogih bolesti, podseća naš sagovornik Srećko Jovanović:
„Preduslov za pravljenje,
odnosno pečenje dobre rakije je pranje kazana sa spoljne i unutrašnje strane.
Ovaj posao zahteva posvećenost i vreme s obzirom na to da se sastoji iz
nekoliko koraka, a pranje se obavlja detaljno.”
Do ispijanja prve čašice rakije proces je dug i potrebno je puno rada,
kaže Srećko koji je nekada radio u Prvom Partizanu u Fasau, ostao bez posla i sada
se na svom imanju bavi poljoprivredom.
Kao i svaki ozbiljan posao, pa tako i pečenje
rakije, treba obavljati u društvu. Komšiluk uvek rado svratiti, pomaže, pa i proba
nov proizvod. Ali našem domaćinu najveća pomoć je sin Obrad koji u martu puni
18 godina, ide u Ugostiteljsku školu u Čajetini. Kaže da je kao mali rado provodio sate pored kazana i vatre na kojoj se
pekla rakija, ali i ukusni krompiri:
„Želim da završim školu, da se zaposlim i da
ostanem ovde kod kuće da pomažem svojoj porodici i da proširujemo gazdinstvo.
Volim svoje selo i ovde sam najsrećniji.”
Većina seoskih domaćinstava gaji po nekoliko stabala šljive, ali ima i onih koji uzgajaju šljivike, pa je pečenje rakije neizostavno. Rakiju nazivaju i đavoljim pićem ili vatrenom vodom jer muti razum, budi uzavrele strasti i stvara lažnu sliku savršenstva.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Jovanovići iz Tripkove kod Užica otkrivaju tajnu pečenja dobre rakije". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje raspisao je oglas za upućivanje penzionera na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni boravak u banjama i lečilištima u Srbiji imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.
Prema podacima Turističke organizacije Srbije interesovanje građana za posete turističkim centrima u Srbiji za predstojeće prvomajske i vaskršnje praznike je veliko.U većini banja rezervisano više od 80 odsto kapaciteta, a u planinskim centrima se rezervisanost kreće od 70 pa do čak 90 odsto
Udruženje socijalne zadruge domaće radinosti,, Bosiljak” Čačak, aktivno radi na očuvanju starih zanata: tkanje, vez, pletenje, šivenje, heklanje. Jedan od ciljeva je i edukacija, socijalizacija i upošljavanje osoba sa posebnim potrebama svih kategorija žena bez obzira na starosnu dob.
U Gornjem Milanovcu svečano je otvoren javni bazen u zatvorenom prostoru, značajna investicija čija je izgradnja trajala 17 meseci . Vrednost objekta je pet miliona evra i on je predat na upravljanje Sportsko- rekreativnog centru Gornjeg Milanovca ,,Breza”.
Polaganjem venaca i odavanjem državnih i vojnih počasti na čačanskom groblju obeleženo je 95 godina od smrti vojvode Stepe Stepanovića. Komemorativni skup organizovao je Odbor Vlade republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova u saradnji sa gradom Čačkom.
Jovanovići iz Tripkove kod Užica otkrivaju tajnu pečenja dobre rakije
18/12/2019
Autor:
Zorica Đoković
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
Ovih dana pečenje rakije je
preokupacija porodice Jovanović iz sela Tripkove nadomak Užica. Iako je u
narodu odomaćen izraz pečenje rakije, ona je ustvari proces kuvanja i destilacije.
Pravljenje rakije uz obaveznu buku, smeh i veselje koje prati destilaciju,
postalo je nerazdvojni deo srpske tradicije.
Nijedno manje ili veće slavlje i svetkovine, ne prolaze bez dobre kapljice. Kod nas se uz rakiju smeje i veseli, plače i tuguje, sa njom se nazdravlja. Ponekad se koristi i u terapeutske i medicinske svrhe, kao lek za jačanje imuniteta i lečenje mnogih bolesti, podseća naš sagovornik Srećko Jovanović:
„Preduslov za pravljenje,
odnosno pečenje dobre rakije je pranje kazana sa spoljne i unutrašnje strane.
Ovaj posao zahteva posvećenost i vreme s obzirom na to da se sastoji iz
nekoliko koraka, a pranje se obavlja detaljno.”
Do ispijanja prve čašice rakije proces je dug i potrebno je puno rada,
kaže Srećko koji je nekada radio u Prvom Partizanu u Fasau, ostao bez posla i sada
se na svom imanju bavi poljoprivredom.
Kao i svaki ozbiljan posao, pa tako i pečenje
rakije, treba obavljati u društvu. Komšiluk uvek rado svratiti, pomaže, pa i proba
nov proizvod. Ali našem domaćinu najveća pomoć je sin Obrad koji u martu puni
18 godina, ide u Ugostiteljsku školu u Čajetini. Kaže da je kao mali rado provodio sate pored kazana i vatre na kojoj se
pekla rakija, ali i ukusni krompiri:
„Želim da završim školu, da se zaposlim i da
ostanem ovde kod kuće da pomažem svojoj porodici i da proširujemo gazdinstvo.
Volim svoje selo i ovde sam najsrećniji.”
Većina seoskih domaćinstava gaji po nekoliko stabala šljive, ali ima i onih koji uzgajaju šljivike, pa je pečenje rakije neizostavno. Rakiju nazivaju i đavoljim pićem ili vatrenom vodom jer muti razum, budi uzavrele strasti i stvara lažnu sliku savršenstva.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Jovanovići iz Tripkove kod Užica otkrivaju tajnu pečenja dobre rakije". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Prema podacima Turističke organizacije Srbije interesovanje građana za posete turističkim centrima u Srbiji za predstojeće prvomajske i vaskršnje praznike je veliko.U većini banja rezervisano više od 80 odsto kapaciteta, a u planinskim centrima se rezervisanost kreće od 70 pa do čak 90 odsto
Udruženje socijalne zadruge domaće radinosti,, Bosiljak” Čačak, aktivno radi na očuvanju starih zanata: tkanje, vez, pletenje, šivenje, heklanje. Jedan od ciljeva je i edukacija, socijalizacija i upošljavanje osoba sa posebnim potrebama svih kategorija žena bez obzira na starosnu dob.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.