Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
18/12/2019
Autor:
Zorica Đoković
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
Ovih dana pečenje rakije je
preokupacija porodice Jovanović iz sela Tripkove nadomak Užica. Iako je u
narodu odomaćen izraz pečenje rakije, ona je ustvari proces kuvanja i destilacije.
Pravljenje rakije uz obaveznu buku, smeh i veselje koje prati destilaciju,
postalo je nerazdvojni deo srpske tradicije. Nijedno manje ili veće slavlje i svetkovine, ne prolaze bez dobre kapljice. Kod nas se uz rakiju smeje i veseli, plače i tuguje, sa njom se nazdravlja. Ponekad se koristi i u terapeutske i medicinske svrhe, kao lek za jačanje imuniteta i lečenje mnogih bolesti, podseća naš sagovornik Srećko Jovanović: „Preduslov za pravljenje,
odnosno pečenje dobre rakije je pranje kazana sa spoljne i unutrašnje strane.
Ovaj posao zahteva posvećenost i vreme s obzirom na to da se sastoji iz
nekoliko koraka, a pranje se obavlja detaljno.” Do ispijanja prve čašice rakije proces je dug i potrebno je puno rada,
kaže Srećko koji je nekada radio u Prvom Partizanu u Fasau, ostao bez posla i sada
se na svom imanju bavi poljoprivredom. Kao i svaki ozbiljan posao, pa tako i pečenje
rakije, treba obavljati u društvu. Komšiluk uvek rado svratiti, pomaže, pa i proba
nov proizvod. Ali našem domaćinu najveća pomoć je sin Obrad koji u martu puni
18 godina, ide u Ugostiteljsku školu u Čajetini. Kaže da je kao mali rado provodio sate pored kazana i vatre na kojoj se
pekla rakija, ali i ukusni krompiri: „Želim da završim školu, da se zaposlim i da
ostanem ovde kod kuće da pomažem svojoj porodici i da proširujemo gazdinstvo.
Volim svoje selo i ovde sam najsrećniji.” Većina seoskih domaćinstava gaji po nekoliko stabala šljive, ali ima i onih koji uzgajaju šljivike, pa je pečenje rakije neizostavno. Rakiju nazivaju i đavoljim pićem ili vatrenom vodom jer muti razum, budi uzavrele strasti i stvara lažnu sliku savršenstva.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Na području Užica u toku su radovi na više putnih pravaca. Privode se kraju pripreme za asfaltiranje puta od Zlakuse ka Potpećkoj pećini, a već su završene saobraćajnice u Kremnima, koje povezuju državni… […]
Čačak je jedna od ukupno 28 lokalanih samouprava koja će dobiti sredstva za pošumljvanje I ozelenjavanje u 2025.godini. Ministartvo zaštite životne sredine će opredeliti 3,8 miliona dinara za reaaizaciju projekta , a grad… […]
Trgovci u Srbiji ukidaju akcijska pojeftinjenja kao odgovor na uredbu Vlade Srbije o ograničavanju marži na 20%. Vlada Srbije donela je 28. avgusta uredbu kojom su ograničene trgovačke marže na 20%, ali je… […]
RJ Gradska čistoća užičkog JKP Bioktoš je apelovala na vozače da izbegavaju nepropisno parkiranje u sledećim ulicama: 1. Vojvode Putnika iz pravca Marije M. Magazinović2. Jakšićeva iz pravca Studeničke ulice3. Studenička4. Dositejeva5. Donji… […]
U susret ostavljanju zimnice čačanska Zelena pijaca dobro je snabdevena. Proizvođači kažu nije bilo poskupljenja od jula, ali ni pojeftinjenja. I kupovna moć je dobra , naglašavaju i najavljujuju nove količine paprike za … […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Ovih dana pečenje rakije je
preokupacija porodice Jovanović iz sela Tripkove nadomak Užica. Iako je u
narodu odomaćen izraz pečenje rakije, ona je ustvari proces kuvanja i destilacije.
Pravljenje rakije uz obaveznu buku, smeh i veselje koje prati destilaciju,
postalo je nerazdvojni deo srpske tradicije. Nijedno manje ili veće slavlje i svetkovine, ne prolaze bez dobre kapljice. Kod nas se uz rakiju smeje i veseli, plače i tuguje, sa njom se nazdravlja. Ponekad se koristi i u terapeutske i medicinske svrhe, kao lek za jačanje imuniteta i lečenje mnogih bolesti, podseća naš sagovornik Srećko Jovanović: „Preduslov za pravljenje,
odnosno pečenje dobre rakije je pranje kazana sa spoljne i unutrašnje strane.
Ovaj posao zahteva posvećenost i vreme s obzirom na to da se sastoji iz
nekoliko koraka, a pranje se obavlja detaljno.” Do ispijanja prve čašice rakije proces je dug i potrebno je puno rada,
kaže Srećko koji je nekada radio u Prvom Partizanu u Fasau, ostao bez posla i sada
se na svom imanju bavi poljoprivredom. Kao i svaki ozbiljan posao, pa tako i pečenje
rakije, treba obavljati u društvu. Komšiluk uvek rado svratiti, pomaže, pa i proba
nov proizvod. Ali našem domaćinu najveća pomoć je sin Obrad koji u martu puni
18 godina, ide u Ugostiteljsku školu u Čajetini. Kaže da je kao mali rado provodio sate pored kazana i vatre na kojoj se
pekla rakija, ali i ukusni krompiri: „Želim da završim školu, da se zaposlim i da
ostanem ovde kod kuće da pomažem svojoj porodici i da proširujemo gazdinstvo.
Volim svoje selo i ovde sam najsrećniji.” Većina seoskih domaćinstava gaji po nekoliko stabala šljive, ali ima i onih koji uzgajaju šljivike, pa je pečenje rakije neizostavno. Rakiju nazivaju i đavoljim pićem ili vatrenom vodom jer muti razum, budi uzavrele strasti i stvara lažnu sliku savršenstva.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Na području Užica u toku su radovi na više putnih pravaca. Privode se kraju pripreme za asfaltiranje puta od Zlakuse ka Potpećkoj pećini, a već su završene saobraćajnice u Kremnima, koje povezuju državni… […]
Čačak je jedna od ukupno 28 lokalanih samouprava koja će dobiti sredstva za pošumljvanje I ozelenjavanje u 2025.godini. Ministartvo zaštite životne sredine će opredeliti 3,8 miliona dinara za reaaizaciju projekta , a grad… […]
Trgovci u Srbiji ukidaju akcijska pojeftinjenja kao odgovor na uredbu Vlade Srbije o ograničavanju marži na 20%. Vlada Srbije donela je 28. avgusta uredbu kojom su ograničene trgovačke marže na 20%, ali je… […]
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs