,


Jovanovići iz Tripkove kod Užica otkrivaju tajnu pečenja dobre rakije

Jovanovići iz Tripkove kod Užica otkrivaju tajnu pečenja dobre rakije

18/12/2019

Autor: 

Zorica Đoković

Izvor: Info Press

Foto: Info Press

Ovih dana pečenje rakije je preokupacija porodice Jovanović iz sela Tripkove nadomak Užica. Iako je u narodu odomaćen izraz pečenje rakije, ona je ustvari proces kuvanja i destilacije. Pravljenje rakije uz obaveznu buku, smeh i veselje koje prati destilaciju, postalo je nerazdvojni deo srpske tradicije.

Nijedno manje ili veće slavlje i svetkovine, ne prolaze bez dobre kapljice. Kod nas se uz rakiju smeje i veseli, plače i tuguje, sa njom se nazdravlja. Ponekad se koristi i u terapeutske i medicinske svrhe, kao lek za jačanje imuniteta i lečenje mnogih bolesti, podseća naš sagovornik Srećko Jovanović:

„Preduslov za pravljenje, odnosno pečenje dobre rakije je pranje kazana sa spoljne i unutrašnje strane. Ovaj posao zahteva posvećenost i vreme s obzirom na to da se sastoji iz nekoliko koraka, a pranje se obavlja detaljno.”

Srećko Jovanović

Do ispijanja prve čašice rakije proces je dug i potrebno je puno rada, kaže Srećko koji je nekada radio u Prvom Partizanu u Fasau, ostao bez posla i sada se na svom imanju bavi poljoprivredom.

Kao i svaki ozbiljan posao, pa tako i pečenje rakije, treba obavljati u društvu. Komšiluk uvek rado svratiti, pomaže, pa i proba nov proizvod. Ali našem domaćinu najveća pomoć je sin Obrad koji u martu puni 18 godina, ide u Ugostiteljsku školu u Čajetini. Kaže da je kao mali rado provodio sate pored kazana i vatre na kojoj se pekla rakija, ali i ukusni krompiri:

„Želim da završim školu, da se zaposlim i da ostanem ovde kod kuće da pomažem svojoj porodici i da proširujemo gazdinstvo. Volim svoje selo i ovde sam najsrećniji.”

Obrad Jovanović

Većina seoskih domaćinstava gaji po nekoliko stabala šljive, ali ima i onih koji uzgajaju šljivike, pa je pečenje rakije neizostavno. Rakiju nazivaju i đavoljim pićem ili vatrenom vodom jer muti razum, budi uzavrele strasti i stvara lažnu sliku savršenstva.

, ,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Jovanovići iz Tripkove kod Užica otkrivaju tajnu pečenja dobre rakije". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

“VINOMANIJA” ZLATIBOR 27.07.2024.GODINE PREZENTACIJA HYUNDAI “TUCSTON” – TERASA I PLATO ISPRED HOTELA PALISAD

Pridružite nam se na Festivalu  “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Asfaltiranje i rekonstrukcija više putnih pravaca na teritoriji Grada Užica

Na području Užica u toku su radovi na više putnih pravaca. Privode se kraju pripreme za asfaltiranje puta od Zlakuse ka Potpećkoj pećini, a već su završene saobraćajnice u Kremnima, koje povezuju državni… […]

Čačak dobio 3,8 miliona dinara za pošumljavanje i ozelenjavanje

Čačak je jedna od ukupno 28 lokalanih samouprava koja će dobiti sredstva za pošumljvanje I ozelenjavanje u 2025.godini. Ministartvo zaštite životne sredine će opredeliti 3,8 miliona dinara za reaaizaciju projekta , a grad… […]

Trgovci ukidaju akcijska sniženja zbog uredbe Vlade Srbije

Trgovci u Srbiji ukidaju akcijska pojeftinjenja kao odgovor na uredbu Vlade Srbije o ograničavanju marži na 20%. Vlada Srbije donela je 28. avgusta uredbu kojom su ograničene trgovačke marže na 20%, ali je… […]

JKP Bioktoš: Nepropisno parkiranje otežava rad Gradske čistoće

RJ Gradska čistoća užičkog JKP Bioktoš je apelovala na vozače da izbegavaju nepropisno parkiranje u sledećim ulicama: 1. Vojvode Putnika iz pravca Marije M. Magazinović2. Jakšićeva iz pravca Studeničke ulice3. Studenička4. Dositejeva5. Donji… […]

 Na čačanskoj  Zelenoj  pijaci  bez  poskupljenja,  a ni  pojeftinjenja

U  susret  ostavljanju  zimnice  čačanska Zelena pijaca  dobro  je  snabdevena.  Proizvođači  kažu  nije  bilo  poskupljenja od  jula,  ali  ni  pojeftinjenja.  I  kupovna  moć je  dobra ,  naglašavaju  i  najavljujuju nove količine paprike  za  … […]

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
540

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2025 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Jovanovići iz Tripkove kod Užica otkrivaju tajnu pečenja dobre rakije

18/12/2019
Autor:
Zorica Đoković
Izvor: Info Press
Foto: Info Press

Ovih dana pečenje rakije je preokupacija porodice Jovanović iz sela Tripkove nadomak Užica. Iako je u narodu odomaćen izraz pečenje rakije, ona je ustvari proces kuvanja i destilacije. Pravljenje rakije uz obaveznu buku, smeh i veselje koje prati destilaciju, postalo je nerazdvojni deo srpske tradicije.

Nijedno manje ili veće slavlje i svetkovine, ne prolaze bez dobre kapljice. Kod nas se uz rakiju smeje i veseli, plače i tuguje, sa njom se nazdravlja. Ponekad se koristi i u terapeutske i medicinske svrhe, kao lek za jačanje imuniteta i lečenje mnogih bolesti, podseća naš sagovornik Srećko Jovanović:

„Preduslov za pravljenje, odnosno pečenje dobre rakije je pranje kazana sa spoljne i unutrašnje strane. Ovaj posao zahteva posvećenost i vreme s obzirom na to da se sastoji iz nekoliko koraka, a pranje se obavlja detaljno.”

Srećko Jovanović

Do ispijanja prve čašice rakije proces je dug i potrebno je puno rada, kaže Srećko koji je nekada radio u Prvom Partizanu u Fasau, ostao bez posla i sada se na svom imanju bavi poljoprivredom.

Kao i svaki ozbiljan posao, pa tako i pečenje rakije, treba obavljati u društvu. Komšiluk uvek rado svratiti, pomaže, pa i proba nov proizvod. Ali našem domaćinu najveća pomoć je sin Obrad koji u martu puni 18 godina, ide u Ugostiteljsku školu u Čajetini. Kaže da je kao mali rado provodio sate pored kazana i vatre na kojoj se pekla rakija, ali i ukusni krompiri:

„Želim da završim školu, da se zaposlim i da ostanem ovde kod kuće da pomažem svojoj porodici i da proširujemo gazdinstvo. Volim svoje selo i ovde sam najsrećniji.”

Obrad Jovanović

Većina seoskih domaćinstava gaji po nekoliko stabala šljive, ali ima i onih koji uzgajaju šljivike, pa je pečenje rakije neizostavno. Rakiju nazivaju i đavoljim pićem ili vatrenom vodom jer muti razum, budi uzavrele strasti i stvara lažnu sliku savršenstva.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Jovanovići iz Tripkove kod Užica otkrivaju tajnu pečenja dobre rakije". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima

Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]

Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša

oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.

Izdaje se radionica za mehaničarske i limarsko-farbarske usluge u Čačku

Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Asfaltiranje i rekonstrukcija više putnih pravaca na teritoriji Grada Užica

Na području Užica u toku su radovi na više putnih pravaca. Privode se kraju pripreme za asfaltiranje puta od Zlakuse ka Potpećkoj pećini, a već su završene saobraćajnice u Kremnima, koje povezuju državni… […]

Čačak dobio 3,8 miliona dinara za pošumljavanje i ozelenjavanje

Čačak je jedna od ukupno 28 lokalanih samouprava koja će dobiti sredstva za pošumljvanje I ozelenjavanje u 2025.godini. Ministartvo zaštite životne sredine će opredeliti 3,8 miliona dinara za reaaizaciju projekta , a grad… […]

Trgovci ukidaju akcijska sniženja zbog uredbe Vlade Srbije

Trgovci u Srbiji ukidaju akcijska pojeftinjenja kao odgovor na uredbu Vlade Srbije o ograničavanju marži na 20%. Vlada Srbije donela je 28. avgusta uredbu kojom su ograničene trgovačke marže na 20%, ali je… […]

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
O privatnosti

Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.