Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

13/11/2019

Autor: 

Info Press

Izvor: RTS/PREDRAG STOJKOVIĆ

Foto: Pixabay

Ariljska malina dobila je zaštitu geografskog porekla u aprilu ove godine u Zavodu za intelektualnu svojinu u Srbiji, a taj postupak je u završnoj fazi i u evropskim okvirima. Time će ariljska malina biti svrstana u evropske brendove, među kojima su sirevi iz Italije, vina iz Francuske, meso iz Danske.

Udruženje “Ariljska malina” nastoji da to voće dobije i zvaničnu zaštitu geografskog porekla. Na taj način neće biti ugroženi drugi proizvođači, tvrdi sekretar tog udruženja Mirjana Milutinović, ali je vreme da to malinogorje dobije adekvatan tretman.  

“Ovo je način da se našem proizvodu doda vrednost i da on bude poznat širom sveta. To je naš neki krajnji cilj. I mi sada u ovom trenutku radimo na zaštiti geografskog porekla naše ariljske maline na nivou Evropske unije”, rekla je Milutinovićeva.

U tome imaju pomoć i podršku Međunarodne organizacije za hranu i poljoprivredu, pri Ujedinjenim nacijama. Lisa Pageti iz te organizacije UN kaže da za to postoji mnogo razloga, jer je ariljska malina specifična zbog ukusa, načina branja, klime i geografskog položaja.

“Najvažnije je da registracija, zaštita brenda ‘Ariljska malina’ na evropskom nivou obezbedi da Arilje bude poznatije u međunarodnim okvirima. Kao što je parmezan ‘ređano’ u Italiji, imaćemo maline iz Arilja, kao link za Srbiju. To je veliki dobitak i za zemlju”, istakla je Lisa Pageti iz FAO – Međunarodne organizacije za hranu i poljoprivredu.

Na međunarodnom tržištu, srpska malina je prepoznatljiva, a zaštita brenda je način da se dodatno učvrste pozicije. Međutim, neophodno je unaprediti tehnologiju proizvodnje, smatra Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

“Kako bi smo prevazišli apsolutno probleme koje smo imali do sada, a to je sada veoma niske prosečne prinose, od pet do šest tona po hektaru, onda unapređenje kvaliteta. Ali isto tako rekao bih i istakao posebno nešto što je veoma značajno da se radi na proizvodnji viših stepena prerade maline”, naveo je dr Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Tradicionalna prerada u sokove, džem, slatko, ali i liofilizacijom, tehnologijom kojom se priprema hrana za kosmonaute, sve je zastupljenija u ariljskom kraju.

Dobit nije u izvozu sirovine, već u gotovim proizvodima tvrde stručnjaci, a zaštita geografskog porekla svakako može dodatno povećati vrednost ovog voća.

,

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom.
Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara.
Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske". 
Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

JKP „Vodovod“ Čačak – OBAVEŠTENJE

JKP „VODOVOD“ Čačak

Počelo prijavljivanje  za rehabilitaciju  u banjama

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje  raspisao je oglas za upućivanje penzionera  na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni  boravak  u banjama i  lečilištima  u  Srbiji  imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.

Kliknite ovde za sve oglase

pročitaj još sličnih vesti

Počela Stradalna nedelja, poslednja nedelja Vaskršnjeg posta

Počela je sedma, poslednja nedelja Vaskršnjeg posta. Svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedeljak.

Sve toplije vreme, u košavskom području olujni udari vetra

U Srbiji danas sunčano i toplo, najviša temperatura do 28 stepeni Celzijusa. U košavskom području olujni udari vetra.

Počinje prolećni raspust

Učenici osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji od ponedeljka 29. aprila biće na prolećnom raspustu. 

U  banjama  puni  kapaciteti  za  praznike  

Prema podacima Turističke organizacije Srbije interesovanje građana za posete turističkim centrima u Srbiji za predstojeće prvomajske i vaskršnje praznike je veliko.U većini banja rezervisano više od 80 odsto kapaciteta, a u planinskim centrima se rezervisanost kreće od 70 pa do čak 90 odsto

Udruženje socijalne zadruge domaće radinosti,, Bosiljak”  Čačak

Udruženje socijalne zadruge domaće radinosti,, Bosiljak”  Čačak, aktivno radi na očuvanju starih zanata: tkanje, vez, pletenje, šivenje, heklanje. Jedan od ciljeva je i edukacija, socijalizacija i upošljavanje osoba sa posebnim potrebama svih kategorija žena bez obzira na starosnu dob.

Kliknite ovde za sve vesti iz društva

pretraži sajt

Broj pregleda

Brojač
67

Pregleda do sada

Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu

Kliknite na znak plus

Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

VRATITE SE NA POČETAK STRANE

Impresum  •  Marketing  •  Kontakt informacije  •  Uslovi korišćenja  •  Politika privatnosti  •  Deklaracija o kolačićima  •  Pristup podacima 

2024 © Info Press - Sva prava zadržana. Web design by Real Media Factory

Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske

13/11/2019
Autor:
Info Press
Izvor: RTS/PREDRAG STOJKOVIĆ
Foto: Pixabay

Ariljska malina dobila je zaštitu geografskog porekla u aprilu ove godine u Zavodu za intelektualnu svojinu u Srbiji, a taj postupak je u završnoj fazi i u evropskim okvirima. Time će ariljska malina biti svrstana u evropske brendove, među kojima su sirevi iz Italije, vina iz Francuske, meso iz Danske.

Udruženje “Ariljska malina” nastoji da to voće dobije i zvaničnu zaštitu geografskog porekla. Na taj način neće biti ugroženi drugi proizvođači, tvrdi sekretar tog udruženja Mirjana Milutinović, ali je vreme da to malinogorje dobije adekvatan tretman.  

“Ovo je način da se našem proizvodu doda vrednost i da on bude poznat širom sveta. To je naš neki krajnji cilj. I mi sada u ovom trenutku radimo na zaštiti geografskog porekla naše ariljske maline na nivou Evropske unije”, rekla je Milutinovićeva.

U tome imaju pomoć i podršku Međunarodne organizacije za hranu i poljoprivredu, pri Ujedinjenim nacijama. Lisa Pageti iz te organizacije UN kaže da za to postoji mnogo razloga, jer je ariljska malina specifična zbog ukusa, načina branja, klime i geografskog položaja.

“Najvažnije je da registracija, zaštita brenda ‘Ariljska malina’ na evropskom nivou obezbedi da Arilje bude poznatije u međunarodnim okvirima. Kao što je parmezan ‘ređano’ u Italiji, imaćemo maline iz Arilja, kao link za Srbiju. To je veliki dobitak i za zemlju”, istakla je Lisa Pageti iz FAO – Međunarodne organizacije za hranu i poljoprivredu.

Na međunarodnom tržištu, srpska malina je prepoznatljiva, a zaštita brenda je način da se dodatno učvrste pozicije. Međutim, neophodno je unaprediti tehnologiju proizvodnje, smatra Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

“Kako bi smo prevazišli apsolutno probleme koje smo imali do sada, a to je sada veoma niske prosečne prinose, od pet do šest tona po hektaru, onda unapređenje kvaliteta. Ali isto tako rekao bih i istakao posebno nešto što je veoma značajno da se radi na proizvodnji viših stepena prerade maline”, naveo je dr Milan Lukić, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Tradicionalna prerada u sokove, džem, slatko, ali i liofilizacijom, tehnologijom kojom se priprema hrana za kosmonaute, sve je zastupljenija u ariljskom kraju.

Dobit nije u izvozu sirovine, već u gotovim proizvodima tvrde stručnjaci, a zaštita geografskog porekla svakako može dodatno povećati vrednost ovog voća.

Napiši komentar

komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Kada će malina iz Arilja postati kao vino iz Francuske". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.

Najnoviji oglasi

Izdaje se stan kod hotela “Morava” u Čačku

Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.

BAVARIA TEAM ČAČAK I BAVARIA CENTAR PRELJINA – AMSS

U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.

Pogledaj sve oglase

Pročitaj slične vesti

Počela Stradalna nedelja, poslednja nedelja Vaskršnjeg posta

Počela je sedma, poslednja nedelja Vaskršnjeg posta. Svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedeljak.

Sve toplije vreme, u košavskom području olujni udari vetra

U Srbiji danas sunčano i toplo, najviša temperatura do 28 stepeni Celzijusa. U košavskom području olujni udari vetra.

Počinje prolećni raspust

Učenici osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji od ponedeljka 29. aprila biće na prolećnom raspustu. 

Pogledaj sve vesti

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

VRATITE SE NA POČETAK STRANE
angle-double-up