Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
20/09/2019
Autor:
Vesna Radović Nedeljković
Izvor: TV Lav plus
Foto: TV Lav plus
Stručnjaci Instituta za voćarstvo predstavili su danas u
Prehrambeno ugodtiteljskoj školi u Čačku projekat „Unapređenje tehnologije
gajenja, konkurentnosti i ekonomičnosti proizvodnje jagodastih voća i mogućnost
dodavanja vrednosti proizvodu kroz perardu”. Projekat se realizuje u
saradnji sa ministarstvom poljoprivrede, a suorganizatori su Poljoprivredna
savetodavna stručna služba Čačka i Kraljeva i Prehrambeno ugostiteljska škola. Projekat se realizuje godinu dana i podeljen je na dve celine. Jedna se odnosi na intenziviranje tehnologije gajenja jagodastog voća, a druga se tiče prerade proizvoda maline, jagode, kupine i ribizle u proizvode sa dodatom vrednošću. Cilj je da se podstaknu proizvođači sortimenta proizvoda od jagodastog voća na dalju preradu, a posebno mali proizvođači koji će na taj način postati konkurentiji na tržištu. „Cilj je raditi na intenziviranju tehnologije gajenja, kroz različite sisteme čuvanja sortimenta u poluzaštićenim i zaštićenom prostoru. Veliki su problemi u ovoj vrsti proizvodnje i neophodno je u kontinuitetu nastaviti realizaciju ovakvih projekta”, ističe rukovodilac projekta dr Svetlana Paunović. Ne treba zaboraviti da Srbija gotovo 100 proizvodnje jagodastog voća plasira na ino tržište u zamrznutom stanju, a cena takog proizvoda daleko je niža od cene prerađevina od tog voća. Ustaljeno je mišljenje da se voće koje ne može da se plasira na tržište kao sveže koristi za preradu, međutim za dobar finalni proizvod mora da postoji dobar kvalitet sirovine, ističu stručnjaci Instituta za voćarstvo. „Za neke proizvode kao što je sušeno voće kvalitet ploda mora da bude odličan kao što je i kod svežeg voća”, ističe dr Olga Mitrović. Rakije od jagodastog voća su veoma retke kako na domaćem
tako i na stranom tržištu. One se retko proizovode od jagodastog voća jer ova
vrsta voća ima male količine šećera, kaže dr Branko Popović iz čačanskog
Instituta za voćarstvo. „Vrlo je teško sačuvati primarnu aromu jagodastih voćaka kada se prerađuje u rakiju i teško je uklopiti te primarne mirise voća sa onima koji nastaju tokom prerade. Zbog toga su takve rakije vrlo retke, vrlo teške za proizvodnju, ali postižu veoma visoke cene”, kaže dr Branko Popović. Inače rakije od jagodastog voća su veoma skupe na tržištu, a
obično se više proizvode samo u sezonama kad aje otkupna cena voća veoma niska.


#institutzavoćarstvo, #jagodastovoće, #prehrambenougostiteljskaškola

Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Alpska koza, poreklom iz francuskih Alpi, poznata je I po visokoj mlečnosti od 500 do 800 litara
Ministarstvo privrede raspisalo novi javni poziv i obezbedilo dodatnih 134 miliona dinara za žene preduzetnice sa sela. Kako se navodi u saopštenju, ovo ministarstvo po tom osnovu opredeljuje 50 % bespovratnih sredstava, odnosno,… […]
Novina u projektu realizacije mera energetske efikasnosti, u kojem Čačak učestvuje od 2022. godine, je uvodjenje komisije za žalbeni mehanizam, kao I mogućnost učešća socijalno ranjivih kategorija pod mnogo povoljnijim uslovima nego do… […]
U novoizgrađeni vrtić “Bubamara” na Carini stigli su nameštaj, oprema i mobilijar, koji će narednih dana biti postavljeni, a uporedo se izvode i radovi na postavljanju ograde oko objekta. Na poslednjoj sednici Skupštine… […]
Turistička organizacija Srbije objavila je finaliste prestižne nagrade„Turistički cvet“ za 2025. godinu, a na listi kandidata našla su se i dva predstavnika sa Zlatibora. Na osnovu odluke stručnog žirija, u kategoriji planinskih hotela,… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Stručnjaci Instituta za voćarstvo predstavili su danas u
Prehrambeno ugodtiteljskoj školi u Čačku projekat „Unapređenje tehnologije
gajenja, konkurentnosti i ekonomičnosti proizvodnje jagodastih voća i mogućnost
dodavanja vrednosti proizvodu kroz perardu”. Projekat se realizuje u
saradnji sa ministarstvom poljoprivrede, a suorganizatori su Poljoprivredna
savetodavna stručna služba Čačka i Kraljeva i Prehrambeno ugostiteljska škola. Projekat se realizuje godinu dana i podeljen je na dve celine. Jedna se odnosi na intenziviranje tehnologije gajenja jagodastog voća, a druga se tiče prerade proizvoda maline, jagode, kupine i ribizle u proizvode sa dodatom vrednošću. Cilj je da se podstaknu proizvođači sortimenta proizvoda od jagodastog voća na dalju preradu, a posebno mali proizvođači koji će na taj način postati konkurentiji na tržištu. „Cilj je raditi na intenziviranju tehnologije gajenja, kroz različite sisteme čuvanja sortimenta u poluzaštićenim i zaštićenom prostoru. Veliki su problemi u ovoj vrsti proizvodnje i neophodno je u kontinuitetu nastaviti realizaciju ovakvih projekta”, ističe rukovodilac projekta dr Svetlana Paunović. Ne treba zaboraviti da Srbija gotovo 100 proizvodnje jagodastog voća plasira na ino tržište u zamrznutom stanju, a cena takog proizvoda daleko je niža od cene prerađevina od tog voća. Ustaljeno je mišljenje da se voće koje ne može da se plasira na tržište kao sveže koristi za preradu, međutim za dobar finalni proizvod mora da postoji dobar kvalitet sirovine, ističu stručnjaci Instituta za voćarstvo. „Za neke proizvode kao što je sušeno voće kvalitet ploda mora da bude odličan kao što je i kod svežeg voća”, ističe dr Olga Mitrović. Rakije od jagodastog voća su veoma retke kako na domaćem
tako i na stranom tržištu. One se retko proizovode od jagodastog voća jer ova
vrsta voća ima male količine šećera, kaže dr Branko Popović iz čačanskog
Instituta za voćarstvo. „Vrlo je teško sačuvati primarnu aromu jagodastih voćaka kada se prerađuje u rakiju i teško je uklopiti te primarne mirise voća sa onima koji nastaju tokom prerade. Zbog toga su takve rakije vrlo retke, vrlo teške za proizvodnju, ali postižu veoma visoke cene”, kaže dr Branko Popović. Inače rakije od jagodastog voća su veoma skupe na tržištu, a
obično se više proizvode samo u sezonama kad aje otkupna cena voća veoma niska.



Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
RAKOVIĆI I NJIHOVE ALPSKE KOZE
Alpska koza, poreklom iz francuskih Alpi, poznata je I po visokoj mlečnosti od 500 do 800 litara
Novi konkurs za žene preduzetnice sa sela
Ministarstvo privrede raspisalo novi javni poziv i obezbedilo dodatnih 134 miliona dinara za žene preduzetnice sa sela. Kako se navodi u saopštenju, ovo ministarstvo po tom osnovu opredeljuje 50 % bespovratnih sredstava, odnosno,… […]
Komisija za mere energetske sanacije Grada Čačka organizuje „Info dan“
Novina u projektu realizacije mera energetske efikasnosti, u kojem Čačak učestvuje od 2022. godine, je uvodjenje komisije za žalbeni mehanizam, kao I mogućnost učešća socijalno ranjivih kategorija pod mnogo povoljnijim uslovima nego do… […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs