oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
20/04/2025
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
Samostalna zanatska radnja Pridvorica, poznata po svom brendu rakije Jelički dukat, ove godine proslavlja značajan jubilej—25 godina od prvog ulaska na tržište. I pored dugu i uspešnu tradiciju, proizvodnja nastavlja da se odvija stabilnim tempom uz očuvanje kvaliteta, a roba se plasira kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Paralelno sa redovnim poslovanjem, planiraju se novi projekti čija će realizacija započeti u skoroj budućnosti. Proizvodnja rakije na gazdinstvu Prodanović, smeštenom gotovo na vrhu planine Jelice, datira još od pre nekoliko decenija. Tokom godina, posao je rastao rapidno, a kvalitet koji se od samog početka isticao, nije se menjao. Ipak, reputacija i prisustvo na zahtevnom tržištu iz godine u godinu se povećavaju. Danas rakija Jelički dukat zauzima posebno mesto među alkoholnim pićima, koja se ne mogu porediti s njom. „Put ka stvaranju prepoznatljivog imena i pozicije na tržištu bio je spor, ali sada kada smo postavili temelje, važno je da ostanemo dosledni i održavamo kvalitet. Ako budemo uspevali u tome, neće biti problema“, ističe Predrag Prodanović, direktor SZR Pridvorica. Prisećajući se svojih početaka, Prodanović napominje da je danas lakše poslovati na tržištu. Da bi se izgradio brend kakav imaju danas, bilo je potrebno mnogo rada i truda. Rakiju proizvode od plodova iz svojih zasada, koje čini oko 5000 stabala, ali takođe nabavljaju deo sirovina i od proverenih dobavljača. Godišnje proizvedu oko 40 tona rakije od šljive sorte Stenlej. Iako je aprilski mraz naneo određenu štetu zasadima Prodanovića, ne u tolikoj meri kao u ravničarskim predelima, očekuje se da će prinos biti smanjen. Ipak, u podrumu se nalaze zalihe rakije, uključujući i ona koja je proizvedena u prošlom veku, smeštene u burićima zapremine nekoliko stotina litara. Naziv „Jelički dukat“ potiče od pomenutog podneblja i planine Jelice, dok boja rakije podseća na zlatnu nijansu dukata. Ovo piće stiglo je u mnoge zemlje u regionu, ali i širom sveta. Ljubav prema tradicionalnoj rakiji od šljive, koju je Prodanović nasledio od svojih predaka, predstavlja osnovni motiv i recept za dugoročnu i uspešnu proizvodnju. Ova posvećenost omogućava im da savladaju brojne izazove na veoma zahtevnom tržištu proizvodnje alkoholnih pića. U planu je niz novih projekata, od kojih će jedan uskoro biti završen—restoran u etno stilu, čija će vlasnica biti Prodanovićeva kćerka Jelena. Ovaj restoran će, kako je Prodanović rekao, značiti diversifikaciju i povezivanje turizma sa proizvodnjom rakije. Prvi turisti se očekuju krajem maja, a najveći deo sredstava za ovu investiciju obezbeđen je iz sopstvenih izvora uz dodatnu podršku IPARD programa.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
pročitaj još sličnih vesti
Poseban fokus bio je na unapređenju korisničkog iskustva, optimizaciji rada i efikasnijem odgovoru na izazove kao što su sezonski nedostatak radne snage i potrebe savremenog korisnika.
Zlatiborci ne kriju ambicije za ovu sezonu- cilj je jasan- premašiti prošlogodišnji rekod od preko milion i 200 hiljada registrovanih noćenja.
Državni seklretar Ćirković je naveo da je država Srbija ove godine izdvojila iz budžeta oko 150 milijardi dinara .
Zahtevi su podnošeni za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava u izgradnju i opremanje objekata
Osnivanjem Ogledne stavnice za selekciju i proizvodnju krompira u Guči 1954. godine, stvoreni su preduslovi za stručni i naučni razvoj proizvodnje krompira.
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Samostalna zanatska radnja Pridvorica, poznata po svom brendu rakije Jelički dukat, ove godine proslavlja značajan jubilej—25 godina od prvog ulaska na tržište. I pored dugu i uspešnu tradiciju, proizvodnja nastavlja da se odvija stabilnim tempom uz očuvanje kvaliteta, a roba se plasira kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Paralelno sa redovnim poslovanjem, planiraju se novi projekti čija će realizacija započeti u skoroj budućnosti. Proizvodnja rakije na gazdinstvu Prodanović, smeštenom gotovo na vrhu planine Jelice, datira još od pre nekoliko decenija. Tokom godina, posao je rastao rapidno, a kvalitet koji se od samog početka isticao, nije se menjao. Ipak, reputacija i prisustvo na zahtevnom tržištu iz godine u godinu se povećavaju. Danas rakija Jelički dukat zauzima posebno mesto među alkoholnim pićima, koja se ne mogu porediti s njom. „Put ka stvaranju prepoznatljivog imena i pozicije na tržištu bio je spor, ali sada kada smo postavili temelje, važno je da ostanemo dosledni i održavamo kvalitet. Ako budemo uspevali u tome, neće biti problema“, ističe Predrag Prodanović, direktor SZR Pridvorica. Prisećajući se svojih početaka, Prodanović napominje da je danas lakše poslovati na tržištu. Da bi se izgradio brend kakav imaju danas, bilo je potrebno mnogo rada i truda. Rakiju proizvode od plodova iz svojih zasada, koje čini oko 5000 stabala, ali takođe nabavljaju deo sirovina i od proverenih dobavljača. Godišnje proizvedu oko 40 tona rakije od šljive sorte Stenlej. Iako je aprilski mraz naneo određenu štetu zasadima Prodanovića, ne u tolikoj meri kao u ravničarskim predelima, očekuje se da će prinos biti smanjen. Ipak, u podrumu se nalaze zalihe rakije, uključujući i ona koja je proizvedena u prošlom veku, smeštene u burićima zapremine nekoliko stotina litara. Naziv „Jelički dukat“ potiče od pomenutog podneblja i planine Jelice, dok boja rakije podseća na zlatnu nijansu dukata. Ovo piće stiglo je u mnoge zemlje u regionu, ali i širom sveta. Ljubav prema tradicionalnoj rakiji od šljive, koju je Prodanović nasledio od svojih predaka, predstavlja osnovni motiv i recept za dugoročnu i uspešnu proizvodnju. Ova posvećenost omogućava im da savladaju brojne izazove na veoma zahtevnom tržištu proizvodnje alkoholnih pića. U planu je niz novih projekata, od kojih će jedan uskoro biti završen—restoran u etno stilu, čija će vlasnica biti Prodanovićeva kćerka Jelena. Ovaj restoran će, kako je Prodanović rekao, značiti diversifikaciju i povezivanje turizma sa proizvodnjom rakije. Prvi turisti se očekuju krajem maja, a najveći deo sredstava za ovu investiciju obezbeđen je iz sopstvenih izvora uz dodatnu podršku IPARD programa.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Pročitaj slične vesti
Poseban fokus bio je na unapređenju korisničkog iskustva, optimizaciji rada i efikasnijem odgovoru na izazove kao što su sezonski nedostatak radne snage i potrebe savremenog korisnika.
Zlatiborci ne kriju ambicije za ovu sezonu- cilj je jasan- premašiti prošlogodišnji rekod od preko milion i 200 hiljada registrovanih noćenja.
Državni seklretar Ćirković je naveo da je država Srbija ove godine izdvojila iz budžeta oko 150 milijardi dinara .
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs