Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
29/06/2024
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: Infopress
U Miokovcima kod Čačak počeli su Dani srpske kajsije , dvodnevna manifestacija , popularna Kajsijada, koja se ove godine organizuje po 13. Put. Osnovni cilj je promocija kajsije i nastojanje da se kroz stručna predavanja , koja će obeležiti skup, pomogne proizvođačima da sa što manje problema gaje ovo voće. Organizatori manifestacije su grad Čačak, Centar za negovanje tradicije i Udruženje proizvođača kajsije. Domaćin je dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku. U jeku berbe kajsije organizovani su i ovogodišnji Dani srpske kajsije. Tardicionalno , već 13 godina okuplja ova manifestacija proizvođače. Počeci beleže kontitunitet u održavanju, zatim su došle godine kratke pauze i ponovo susret voćara, otkupljivača, specijalista za džemove od kajsije, naučnih radnika sa svojim zlata vrednim savetima. Posećenost manifestacije uvek je povezana sa rodom, ponuđenom cenom i drugim faktorima , zapazio je ovogodišnji domaćin dr Darko Jevremović. Nezadovoljstva prinosom , kvalitetom , cenom pratila su veći broj Kajsijada organizovanih u prethodnom periodu. Ove godine voće je siglo do ruke , ali ne u onoj meri kako se očekivalo i ne svuda ravnomerno. ,, Još uvek se ne može tačno reći koliki će rod kajsije biti ove godine” , kaže dr Darko Jevremović, ali sve ukazuje , ističe on , da će biti manje za oko 50 posto prinosa od optimalnog koji se očekivao upravo zbog vremenskih nepogoda koje smo imali. I pored brojnih problema sa kojima se susreću proizvođači ne smanjuju se zasadi , već poljoprivrednici iz ovog kraja nastavljaju tradiciju prema kojoj nema gazdinstva u Miokovcima i okolini koje ne gaji kajsiju. ,, Nema smanjenja zasada pod kajsijom . Tu ljudi tradicionalno gaje kajsije. Tu imamo dobar deo pod jabukom , ljudi gaje šljive. To su tradicionalno dobri poljoprivredni proizvođači koji su to savladali do tančina. Jedino su vremenske prilike koje prave probleme i koje utiču na to da proizvodnja bude ispod proseka i da izostane proizvodnja. Kada govorimo o svim onim merama koje oni primenjuju , to je mogu reći na vrhunskom nivou i ostvarauju vrhunske prinose kada ne bude problema sa nepogodama . Očekujemo da klimatske promene budu izraženije iz godine u godinu , ali i da sa nekim tehničkim rešenjima , sa nekim korekcijama u agrotehnici predupredimo probleme uzrokovane niskim temperaturama tokom proleća , blagim jesenima i drugim prilikama koje negativno utiču na gajenje kajsija”, rekao je Jevremović. Klimatske promene , tema je predavanja dr Darka Jevremovića na Kajsijadi . One su glavni faktor koji ugrožava proizvodnju u voćarstvu, a naročito kajsije i donose velike probleme . Za proizvođače kajsije je važno i započeti realizaciju projekta koji se odnosi na zaštitu geografskog porekla miokovačke kajsije jer je ukus kajsije iz Miokovaca potpuno drugačiji od ovog voća iz drugih delova Srbije . To potvrđuju kupci koji dolaze iz zemalja u regionu i mnogo šire kako bi kupili kajsiju za preradu u džem , rakiju i druge proizvode, zaključuje Jevremović. 




Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Obezbeđeno je oko 80 hiljada sertifikovanih sadnica među kojima je najviše šljive za kojom vlada i najveće interesovanje, zatim je u ponudi jabuka, kruška, malina.
Predstavnici 10 lokalnih samouprava u Srbiji, medju kojima je I Čačak, potpisali su Memorandum o saradnji sa direkotrom kancelarije za IT I na taj način postale deo projekta „eUprava za sve”
Ovaj luk je poznat po ranoj zrelosti i blagom ukusu, pa je pogodan za pripremu jela i svežu upotrebu.
Naplata ovog poreza odnosiće se i na kompanije koje uvoze prljave sirovine.
Ječmenić se pčelarstvom bavi od 1995. godine. U pčelinjacima u Dragačevu ima oko 300 košnica.

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
U Miokovcima kod Čačak počeli su Dani srpske kajsije , dvodnevna manifestacija , popularna Kajsijada, koja se ove godine organizuje po 13. Put. Osnovni cilj je promocija kajsije i nastojanje da se kroz stručna predavanja , koja će obeležiti skup, pomogne proizvođačima da sa što manje problema gaje ovo voće. Organizatori manifestacije su grad Čačak, Centar za negovanje tradicije i Udruženje proizvođača kajsije. Domaćin je dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku. U jeku berbe kajsije organizovani su i ovogodišnji Dani srpske kajsije. Tardicionalno , već 13 godina okuplja ova manifestacija proizvođače. Počeci beleže kontitunitet u održavanju, zatim su došle godine kratke pauze i ponovo susret voćara, otkupljivača, specijalista za džemove od kajsije, naučnih radnika sa svojim zlata vrednim savetima. Posećenost manifestacije uvek je povezana sa rodom, ponuđenom cenom i drugim faktorima , zapazio je ovogodišnji domaćin dr Darko Jevremović. Nezadovoljstva prinosom , kvalitetom , cenom pratila su veći broj Kajsijada organizovanih u prethodnom periodu. Ove godine voće je siglo do ruke , ali ne u onoj meri kako se očekivalo i ne svuda ravnomerno. ,, Još uvek se ne može tačno reći koliki će rod kajsije biti ove godine” , kaže dr Darko Jevremović, ali sve ukazuje , ističe on , da će biti manje za oko 50 posto prinosa od optimalnog koji se očekivao upravo zbog vremenskih nepogoda koje smo imali. I pored brojnih problema sa kojima se susreću proizvođači ne smanjuju se zasadi , već poljoprivrednici iz ovog kraja nastavljaju tradiciju prema kojoj nema gazdinstva u Miokovcima i okolini koje ne gaji kajsiju. ,, Nema smanjenja zasada pod kajsijom . Tu ljudi tradicionalno gaje kajsije. Tu imamo dobar deo pod jabukom , ljudi gaje šljive. To su tradicionalno dobri poljoprivredni proizvođači koji su to savladali do tančina. Jedino su vremenske prilike koje prave probleme i koje utiču na to da proizvodnja bude ispod proseka i da izostane proizvodnja. Kada govorimo o svim onim merama koje oni primenjuju , to je mogu reći na vrhunskom nivou i ostvarauju vrhunske prinose kada ne bude problema sa nepogodama . Očekujemo da klimatske promene budu izraženije iz godine u godinu , ali i da sa nekim tehničkim rešenjima , sa nekim korekcijama u agrotehnici predupredimo probleme uzrokovane niskim temperaturama tokom proleća , blagim jesenima i drugim prilikama koje negativno utiču na gajenje kajsija”, rekao je Jevremović. Klimatske promene , tema je predavanja dr Darka Jevremovića na Kajsijadi . One su glavni faktor koji ugrožava proizvodnju u voćarstvu, a naročito kajsije i donose velike probleme . Za proizvođače kajsije je važno i započeti realizaciju projekta koji se odnosi na zaštitu geografskog porekla miokovačke kajsije jer je ukus kajsije iz Miokovaca potpuno drugačiji od ovog voća iz drugih delova Srbije . To potvrđuju kupci koji dolaze iz zemalja u regionu i mnogo šire kako bi kupili kajsiju za preradu u džem , rakiju i druge proizvode, zaključuje Jevremović. 




Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
U INSTITUTUTU ZA VOĆARSTVO ZAPOČETA PRODAJA SADNICA
Obezbeđeno je oko 80 hiljada sertifikovanih sadnica među kojima je najviše šljive za kojom vlada i najveće interesovanje, zatim je u ponudi jabuka, kruška, malina.
„e Uprava za sve“
Predstavnici 10 lokalnih samouprava u Srbiji, medju kojima je I Čačak, potpisali su Memorandum o saradnji sa direkotrom kancelarije za IT I na taj način postale deo projekta „eUprava za sve”
Poljoprivednik Zoran Savić posadio crni luk- kolačar
Ovaj luk je poznat po ranoj zrelosti i blagom ukusu, pa je pogodan za pripremu jela i svežu upotrebu.

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs