Zlatiborsko selo Mačkat, gde se održava 22. Sajam suvomesnatih proizvoda, poznatiji kao “Pršutijada”,od danas do nedelje je prestonica pršute, kobasice, svinjske stelje i ostalih suvomesnatih proizvoda.
Mačkat je poznat po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način koji je nepromenjen već stotinama godina, a i samo selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa.
Porodica Brković, koja se decenijama unazad bavi preradom mesa, ove godine osvojila je tri medalje na Pršutijadi. Pripale su im dve zlatne, za slaninu i ovčiju stelju i bronzana za kobasicu.
“ Mi gledamo da biramo pre svega kvalitetne sirovine, imamo izuzetno pogodnu klimu. Veliki trud stoji iza svega toga, i čini mi se da su sve ove medalje potvrda dosadašnjeg rada i truda, ali evo i dolaze nagrade za taj uspeh”, kaže Andrijana Brković, proizvođač suvomesnatih proizvoda.
Prerada mesa je u zlatiborskim selima tradicija, što dokazuju nove generacije koje su nasledile taj posao.
“Ja sam treća generacija. Pre mene je bio deda, tata, sada i ja. Zajedno svi pokušavamo da održimo tu tradiciju i čini mi se ddau tome uspevamo”, kaže Andrijana.
I Šopalovići iz sela Mačkat, koji su ove godine osvojili četiri nagrade, su porodična firma, koja je sačuvala tradiciju.
“Pradeda je to počeo, deda nastavio. Otac malo modernizovao, uveo HASAP, napravio klanicu, po evropskimm standardima, ja nastavio ..To je neka naša tradicija. Nisam ja ništa dodavao, malo neke nijanse su se popravljene. To je receptura koja traje generacijama”, kaže Nebojša Šopalović, proizvođač suvomesnatih proizvoda iz Mačkata.
Upravo tradicija, koja je nastala kao nužda pre više stotina godina, ali i geografsko podneblje, nadmorska visina, vetrovi, kao i način prerade mesa, razlog su visokog kvaliteta.
“Ovo je proizvod koji je verzan za naš kraj, tradicija je sa ovog kraja. Treba da se radi na jačanju brenda, zaštiti geografskog porekla, na zauzimanju tržišta, ne samo u okvirima naše zemlje, nego i šire. To je kapacitet koji nije iskorišćen. Mi prosto doživljavamo ovo kao zadatak, koji treba da bude realizovan u budućem periodu”, kaže direktor Zlatiborskog eko agrara, Marko Marić.
Na sajmu se mogu probati i kupiti delikatesi kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi.
Cene suvomesnatih proizvoda prate i sva druga poskupljenja, Goveđa pršuta je oko 3000 dinara, svinjska pečenica 1700, kobasice su od 1400 do 1700, a slanina u proseku oko 1500 dinara.
Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina.
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Otvorena “Pršutijada” u zlatiborskom selu Mačkat". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje raspisao je oglas za upućivanje penzionera na rehabilitaciju za 2024. godinu, a pravo da konkurišu za desetodnevni besplatni boravak u banjama i lečilištima u Srbiji imaju korisnici čija penzija iznosi do 39.850 dinara i imaju prebivalište u Srbiji.
Nedopustivo je i neoprostivo da se u ovoj teškoj sitauciji za sve građane Užica, u kojoj se daju nadljudski napori da se ugasi požar na deponiji Duboko, pojedinci služe najgorim mogućim metodama, da dodatno doliju ulje na vatru i svojim postupcima doprinose širenju panike među građanima.
Nova kombinovana mašina – mini bager stigla je u milanovačko Javno komunalno preduzeće. Kupovinu bagera finansirala je lokalna samouprava koja neprekidno ulaže i pomaže rad Javnih preduzeća kako bi oni pružali još kvalitetnije usluge iz oblasti svog delovanja. Ključeve je predao Dejan Kovačević, predsednik opštine.
Zlatiborsko selo Mačkat, gde se održava 22. Sajam suvomesnatih proizvoda, poznatiji kao “Pršutijada”,od danas do nedelje je prestonica pršute, kobasice, svinjske stelje i ostalih suvomesnatih proizvoda.
Mačkat je poznat po velikom broju proizvođača pršute, na tradicionalan način koji je nepromenjen već stotinama godina, a i samo selo se nalazi na idealnoj nadmorskoj visini za sušenje mesa.
Porodica Brković, koja se decenijama unazad bavi preradom mesa, ove godine osvojila je tri medalje na Pršutijadi. Pripale su im dve zlatne, za slaninu i ovčiju stelju i bronzana za kobasicu.
“ Mi gledamo da biramo pre svega kvalitetne sirovine, imamo izuzetno pogodnu klimu. Veliki trud stoji iza svega toga, i čini mi se da su sve ove medalje potvrda dosadašnjeg rada i truda, ali evo i dolaze nagrade za taj uspeh”, kaže Andrijana Brković, proizvođač suvomesnatih proizvoda.
Prerada mesa je u zlatiborskim selima tradicija, što dokazuju nove generacije koje su nasledile taj posao.
“Ja sam treća generacija. Pre mene je bio deda, tata, sada i ja. Zajedno svi pokušavamo da održimo tu tradiciju i čini mi se ddau tome uspevamo”, kaže Andrijana.
I Šopalovići iz sela Mačkat, koji su ove godine osvojili četiri nagrade, su porodična firma, koja je sačuvala tradiciju.
“Pradeda je to počeo, deda nastavio. Otac malo modernizovao, uveo HASAP, napravio klanicu, po evropskimm standardima, ja nastavio ..To je neka naša tradicija. Nisam ja ništa dodavao, malo neke nijanse su se popravljene. To je receptura koja traje generacijama”, kaže Nebojša Šopalović, proizvođač suvomesnatih proizvoda iz Mačkata.
Upravo tradicija, koja je nastala kao nužda pre više stotina godina, ali i geografsko podneblje, nadmorska visina, vetrovi, kao i način prerade mesa, razlog su visokog kvaliteta.
“Ovo je proizvod koji je verzan za naš kraj, tradicija je sa ovog kraja. Treba da se radi na jačanju brenda, zaštiti geografskog porekla, na zauzimanju tržišta, ne samo u okvirima naše zemlje, nego i šire. To je kapacitet koji nije iskorišćen. Mi prosto doživljavamo ovo kao zadatak, koji treba da bude realizovan u budućem periodu”, kaže direktor Zlatiborskog eko agrara, Marko Marić.
Na sajmu se mogu probati i kupiti delikatesi kao što su goveđa i svinjska pršuta, stelja, slanina, kobasica i drugi proizvodi.
Cene suvomesnatih proizvoda prate i sva druga poskupljenja, Goveđa pršuta je oko 3000 dinara, svinjska pečenica 1700, kobasice su od 1400 do 1700, a slanina u proseku oko 1500 dinara.
Organizator manifestacije je Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina.
Napiši komentar
komentari
Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena * zvezdicom. Info Press zadržava pravo izbora komentara koji će biti objavljeni, kao i pravo skraćivanja komentara. Komentare koji sadrže govor mržnje, uvrede i psovke, kao i komentare koji se ne odnose na vest, ne objavljujemo.
Spisak dosadašnjih komentara za članak "Otvorena “Pršutijada” u zlatiborskom selu Mačkat". Podelite vaše mišljenje sa nama. Pošaljite komentar klikom na dugme - napišite komentar.
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
Za sve naše klijente odobravamo posebne mesečne popuste i akcije kao i stalne popuste za penzionere, lica sa troje i više dece kao i za nezaposlena lica, popust 28%.
U našim poslovnicama u Bavaria centar Preljina i Bavaria Team Čačak, Vašu registraciju mozete platiti na više mesečnih rata putem čekova gradjana, putem administrativne zabrane.
Nedopustivo je i neoprostivo da se u ovoj teškoj sitauciji za sve građane Užica, u kojoj se daju nadljudski napori da se ugasi požar na deponiji Duboko, pojedinci služe najgorim mogućim metodama, da dodatno doliju ulje na vatru i svojim postupcima doprinose širenju panike među građanima.
Ovaj web sajt koristi kolačiće kako bi izvršavao određene funkcionalnosti, te radi analize poseta i prilagođavanja sadržaja. Načini prikupljanja, obrade i upravljanja ličnim podacima, definisani su dokumentom Politika privatnosti.
Obavezni kolačići
Obavezni kolačići su oni koji omogućavaju neometan rad sajta. Drugačije se nazivaju i funkcionalnim kolačićima. Njihovim isključivanjem ispravan rad ovog sajta ne bi bio moguć, te se oni nalaze u ovoj kategoriji obaveznih.
Ukoliko isključite ove kolačiće, nećemo biti u mogućnosti da zapamtimo vaša podešavanja privatnosti i obaveštenje o kolačićima biće iznova učitano na svakoj stranici koju posetite.
Analitički i marketinški kolačići
Ovi kolačići nam omogućavaju da prikupimo podatke o načinima korišćenja sajta i dalje unapređujemo sajt, kako bismo mogli da pružimo korisne i kvalitetne informacije, te pozitivna i personalizovana korisnička iskustva.
Molimo vas odobrite obavezne kolačiće kako bismo mogli da upamtimo vaša podešavanja.