Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
20/02/2024
Autor:
Info Press
Izvor: InfoPress
Foto: Tv Lav
Tradicionalna škola rezidbe voća u organizacijiPoljoprivredne savetodavne stručne službe Užice planirana je za početak marta. Prijavljivanje zainteresovanih polaznika je u toku, a obuka će se i ove godine organizovati iz dva dela, teorijskog i praktičnog. Teorijski deo se održava u prostorijama Službe, a praktični na poljoprivrednim gazdinstvima u voćnjacima reprezentativnih proizvođača iz regiona. Redovno i pravilno orezivanje voća je ključ uspeha za bolji prinos voća po stablu. Zato je orezivanje od izuzetnog značaja, posebno kod mladih voćki. Voćke jednostavno ne trpe nestručne ruke: -Već duži vremenski period u više opština u našem kraju, organizujemo školu rezidbe voća za poljoprivredne proizvođače i ostale zainteresovane za ovu tehničku meru agrotehničku meru. To radimo iz jednostavnog razloga, zato što je rezidba sastavni deo agrotehnike u voćarstu, i sve voćne vrste treba rezati. Voće se reše iz više razloga, od ekonomskih do estetskih razloga. Voćku treba rezati zato što daje bolje i kvalitetnije prinose, bolje koristi sunčevu svetlost i zbog niza drugih razloga- objašnjava Andrija Radulović savetnik za voćarstvo PSSS Užice. Problem nedostatka stručnjaka na vreme su uočili u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Užice i već dugi niz godina organizuju školu o rezidbi voća. Edukacija se sastoji iz dva dela, teorijskih predavanja i praktične rezidbe: -Tehnika rezidbe se detaljnije sluša i uči na našim predavanjima, našoj edukaciji koja traje četiri dana. Proizvođači imaju priliku da ono što su čuli u toku teorijske obuke da primene u praktičnom delu. Škola će biti organizovana početkom marta, prijavljivanje je u toku i traje do kraja februra je prijavljivanje svih zainteresovanih polaznika. Nemaju neki posebni uslovi za prijavu. – ističe Radulović. Da škola rezidbe ima svoju svrhu govore I dosadašnja pozitivna iskustva. Neki od polaznika postali su i pravi rezači, što je od velikog značaja za voćarstvo. Stručnjaci upozoravaju da, ako se u rezidbi pogreši, te greške su nenadoknadive: -Posebno je važna rezidba kod mladih voćaka, kada se formira njihov oblik, od čega zavisi i njen budući prinos. Zato je potrebno praviti što manje grešaka. Neke greške mogu malo da se isprave, posebno ako se urade kod mladih biljaka, onda je to greška koja se teško nadoknađuje. Za dobru rezidbu potreban je i kvalitetan alat. Pored toga, alat mora biti dobro naoštren i temeljno očišćen: -Poželjno je da se izvrši dezinfekcija alata sa određenim dezinfekcionim sredstvima, najčešće alkoholom ili varikinom, da se ne bi prenosile ili širile bolesti ervinije koja je ozbiljna bolest, posebno kod kruške, dunje, mušmule itd. –kaže Radulović. Četvorodnevnom obukom škole rezidne, koju organizuje Poljoprivredno savetodavna stručna služba Užice, biće obuhvaćena rezidba drvenastih, jabučastih, koštičavih i jezgrastih voćnih vrsta. Polaznici na kraju dobijaju sertifikat o osposobljenosti za obavljanje rezidbe.
Napišite komentar za ovaj članak
spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33
pročitaj još sličnih vesti
Na imanju Instituta za voćarstvo u Čačku u Kulinovačkom polju u toku je kalemljenje voća, jedan od najvažnijih poslova u voćarstvu u ovom periodu. Proces je počeo pre nekoliko dana i trajaće još … […]
U Srbiji toplo i pretežno sunčano vreme, osim na severozapadu zemlje gde se očekuje malo do umereno oblačno. Duvaće slab i umeren vetar, južnih smerova, a u donjem Podunavlju, na jugu Banata, kao… […]
Čačansko udruženje demetnih osoba ,, Č.U.D.O. “,u okviru projekata ,, Sećanje se gubi, ali osoba i dalje postoji”, organizovaće od septembra mini testove i predavanja usmerena na prepoznavanje prvih simptoma. Cilj je da… […]
Do 02.10.2025. godine, na snazi će biti izmena režima saobraćaja zbog radova na državnom putu I A reda broj 2, Pakovraće – Požega, u zoni tunela Laz, saopšteno je iz JP “Putevi Srbije”.… […]
Građani su na pijaci ove godine, rekli bismo, rekordno zaobilazili tezge sa voćem dok su pojedini kupovali tek da “utole želju”. Svi su ipak saglasni u jednom – da su trešnje, kajsije, kupine… […]
pretraži sajt
Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.
najnovije vesti
Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs
Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Tradicionalna škola rezidbe voća u organizacijiPoljoprivredne savetodavne stručne službe Užice planirana je za početak marta. Prijavljivanje zainteresovanih polaznika je u toku, a obuka će se i ove godine organizovati iz dva dela, teorijskog i praktičnog. Teorijski deo se održava u prostorijama Službe, a praktični na poljoprivrednim gazdinstvima u voćnjacima reprezentativnih proizvođača iz regiona. Redovno i pravilno orezivanje voća je ključ uspeha za bolji prinos voća po stablu. Zato je orezivanje od izuzetnog značaja, posebno kod mladih voćki. Voćke jednostavno ne trpe nestručne ruke: -Već duži vremenski period u više opština u našem kraju, organizujemo školu rezidbe voća za poljoprivredne proizvođače i ostale zainteresovane za ovu tehničku meru agrotehničku meru. To radimo iz jednostavnog razloga, zato što je rezidba sastavni deo agrotehnike u voćarstu, i sve voćne vrste treba rezati. Voće se reše iz više razloga, od ekonomskih do estetskih razloga. Voćku treba rezati zato što daje bolje i kvalitetnije prinose, bolje koristi sunčevu svetlost i zbog niza drugih razloga- objašnjava Andrija Radulović savetnik za voćarstvo PSSS Užice. Problem nedostatka stručnjaka na vreme su uočili u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Užice i već dugi niz godina organizuju školu o rezidbi voća. Edukacija se sastoji iz dva dela, teorijskih predavanja i praktične rezidbe: -Tehnika rezidbe se detaljnije sluša i uči na našim predavanjima, našoj edukaciji koja traje četiri dana. Proizvođači imaju priliku da ono što su čuli u toku teorijske obuke da primene u praktičnom delu. Škola će biti organizovana početkom marta, prijavljivanje je u toku i traje do kraja februra je prijavljivanje svih zainteresovanih polaznika. Nemaju neki posebni uslovi za prijavu. – ističe Radulović. Da škola rezidbe ima svoju svrhu govore I dosadašnja pozitivna iskustva. Neki od polaznika postali su i pravi rezači, što je od velikog značaja za voćarstvo. Stručnjaci upozoravaju da, ako se u rezidbi pogreši, te greške su nenadoknadive: -Posebno je važna rezidba kod mladih voćaka, kada se formira njihov oblik, od čega zavisi i njen budući prinos. Zato je potrebno praviti što manje grešaka. Neke greške mogu malo da se isprave, posebno ako se urade kod mladih biljaka, onda je to greška koja se teško nadoknađuje. Za dobru rezidbu potreban je i kvalitetan alat. Pored toga, alat mora biti dobro naoštren i temeljno očišćen: -Poželjno je da se izvrši dezinfekcija alata sa određenim dezinfekcionim sredstvima, najčešće alkoholom ili varikinom, da se ne bi prenosile ili širile bolesti ervinije koja je ozbiljna bolest, posebno kod kruške, dunje, mušmule itd. –kaže Radulović. Četvorodnevnom obukom škole rezidne, koju organizuje Poljoprivredno savetodavna stručna služba Užice, biće obuhvaćena rezidba drvenastih, jabučastih, koštičavih i jezgrastih voćnih vrsta. Polaznici na kraju dobijaju sertifikat o osposobljenosti za obavljanje rezidbe.
Napiši komentar
komentari
Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pročitaj slične vesti
Na imanju Instituta za voćarstvo u Čačku u Kulinovačkom polju u toku je kalemljenje voća, jedan od najvažnijih poslova u voćarstvu u ovom periodu. Proces je počeo pre nekoliko dana i trajaće još … […]
U Srbiji toplo i pretežno sunčano vreme, osim na severozapadu zemlje gde se očekuje malo do umereno oblačno. Duvaće slab i umeren vetar, južnih smerova, a u donjem Podunavlju, na jugu Banata, kao… […]
Čačansko udruženje demetnih osoba ,, Č.U.D.O. “,u okviru projekata ,, Sećanje se gubi, ali osoba i dalje postoji”, organizovaće od septembra mini testove i predavanja usmerena na prepoznavanje prvih simptoma. Cilj je da… […]
pretraži sajt
Zapratite nas na fejsbuku
redakcija@infopress.rs
Marketing@infopress.rs