Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
20/12/2023
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Infopress
Foto: TV LAV+
Saradnjom čačanskog Instituta za voćarstvo i Instituta za veštačku inteligenciju patentiran je uređaj za senzornu kontrolu procesa alkoholne fermentacije. Uređaj je namenjen prvenstveno velikim proizvođačima alkoholnih pića. Očekuje se objavljivanje patenta u Zavodu za patente, a zatim primena u praksi. Zahvaljujući mistraživačkom radu stručnjaka sa Instituta za voćarstvo u Čačku , kao i kolega sa Instituta za veštačku inteligenciju iz Novog Sada veštačka inteligencija naći će svoju primenu i u proizvodnji alkoholnih pića. Cilj je bio da se pomogne, prvenstveno velikim proizvođačima različitih vrsta alkoholnih pića. ,, Ti senzori mogu da hvataju različite gasove koji se oslobađaju u toku alkoholne fermentacije, da daju signale da su ti gasovi detektovani određenom softveru, može dalje da beleži i ukazuje ljudima koji dalje kontrolišu tu alkoholnu fermentaciju šta se događa na daljinu u svakom fermentoru makar ih bilo i 200, čak i više. Tako da se znatno skaraćuje vreme i olakšava način kontrole alkoholne fermentacije”, kaže Branko Popović , stručnjak Instituta za voćarstvo u Čačku. U svetu tehnike senzori koji mogu da detektuju različite mirisne materije nazivaju se e nosevi ili elektronski nosevi. Novi izum ne liči na nikakav nos , već su to senzori poput onih koji postoje u hotelskim sobama , samo sada unapređeni. Radi se o klasičnim detektorima izrađenim na različit način , različitih sinterovanih materijala koje mogu da razdvajaju jedne od drugih klasičnim detektovanjem , prvo kvalitativno, a onda i kvantitativno i prenose te svoje signale do određewnih softvera”, priča Popović. Naš sagovornik podseća da je tačno da su moguće zloupotrebe u oblasti veštačke inteligencije. Najčešće se javljaju kaže on u oblasti medij a i politike , mnogo manje u proizvodnji. Senzori za kontrolu procesa alkoholne fermentacije samo su deo istraživačkog rada stručnjak asa Instituta za voćarstvo u Čačku. Osim ovog, uvek su aktuelna istraživanja promene sortimenta alkoholnih pića , naročito rakija , kako bi se dobila pića vrhunskog kvaliteta. 



Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Na farmi imaju trenutno 32 grla , a primarna delatnost je mlečno govedarstvo.
Komora italijansko-srpskih privrednika uspešno povezuje italijanske i srpske kompanije i zastupa njihove interese od 2002. godine
Predstavnici Mlekare “Celeia” iz Slovenije doputovali su u trodnevnu stručno – turističku posetu Šumadiji i Zapadnoj Srbiji . Delegacija iz Celja posetila je Agronomski faklultet u Čačku, a potom će gosti posetiti Moravski… […]
Obezbeđeno je oko 80 hiljada sertifikovanih sadnica među kojima je najviše šljive za kojom vlada i najveće interesovanje, zatim je u ponudi jabuka, kruška, malina.
Predstavnici 10 lokalnih samouprava u Srbiji, medju kojima je I Čačak, potpisali su Memorandum o saradnji sa direkotrom kancelarije za IT I na taj način postale deo projekta „eUprava za sve”

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
Saradnjom čačanskog Instituta za voćarstvo i Instituta za veštačku inteligenciju patentiran je uređaj za senzornu kontrolu procesa alkoholne fermentacije. Uređaj je namenjen prvenstveno velikim proizvođačima alkoholnih pića. Očekuje se objavljivanje patenta u Zavodu za patente, a zatim primena u praksi. Zahvaljujući mistraživačkom radu stručnjaka sa Instituta za voćarstvo u Čačku , kao i kolega sa Instituta za veštačku inteligenciju iz Novog Sada veštačka inteligencija naći će svoju primenu i u proizvodnji alkoholnih pića. Cilj je bio da se pomogne, prvenstveno velikim proizvođačima različitih vrsta alkoholnih pića. ,, Ti senzori mogu da hvataju različite gasove koji se oslobađaju u toku alkoholne fermentacije, da daju signale da su ti gasovi detektovani određenom softveru, može dalje da beleži i ukazuje ljudima koji dalje kontrolišu tu alkoholnu fermentaciju šta se događa na daljinu u svakom fermentoru makar ih bilo i 200, čak i više. Tako da se znatno skaraćuje vreme i olakšava način kontrole alkoholne fermentacije”, kaže Branko Popović , stručnjak Instituta za voćarstvo u Čačku. U svetu tehnike senzori koji mogu da detektuju različite mirisne materije nazivaju se e nosevi ili elektronski nosevi. Novi izum ne liči na nikakav nos , već su to senzori poput onih koji postoje u hotelskim sobama , samo sada unapređeni. Radi se o klasičnim detektorima izrađenim na različit način , različitih sinterovanih materijala koje mogu da razdvajaju jedne od drugih klasičnim detektovanjem , prvo kvalitativno, a onda i kvantitativno i prenose te svoje signale do određewnih softvera”, priča Popović. Naš sagovornik podseća da je tačno da su moguće zloupotrebe u oblasti veštačke inteligencije. Najčešće se javljaju kaže on u oblasti medij a i politike , mnogo manje u proizvodnji. Senzori za kontrolu procesa alkoholne fermentacije samo su deo istraživačkog rada stručnjak asa Instituta za voćarstvo u Čačku. Osim ovog, uvek su aktuelna istraživanja promene sortimenta alkoholnih pića , naročito rakija , kako bi se dobila pića vrhunskog kvaliteta. 



Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
GAZDINSTVO KOMADINIĆ SVAKE GODINE POVEĆAVA BROJ GRLA STOKE NA FARMI
Na farmi imaju trenutno 32 grla , a primarna delatnost je mlečno govedarstvo.
ROADSHOW&BIZNIS RAZGIBAVANJE U ČAČKU
Komora italijansko-srpskih privrednika uspešno povezuje italijanske i srpske kompanije i zastupa njihove interese od 2002. godine
Predstavnici najveće slovenačke mlekare u poseti Zapadnoj Srbiji
Predstavnici Mlekare “Celeia” iz Slovenije doputovali su u trodnevnu stručno – turističku posetu Šumadiji i Zapadnoj Srbiji . Delegacija iz Celja posetila je Agronomski faklultet u Čačku, a potom će gosti posetiti Moravski… […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs