Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
27/06/2023
Autor:
Gordana Rajičić
Izvor: Info Press
Foto: Info Press
U susret ovogodišnjoj manifestaciji Dani srpske kajsije , koja će biti organizovana 15. Jula , u Miokovcima je održano ocenjivanje rakija od kajsije . Proizvođači su ponudili 36 uzoraka žestokog pića od kajsije , a pobednik će biti proglašen na Danima kajsije u okviru kojih se prvi put od osnivanja manifestacije , ove godine pažnja posvećuje rakiji od kajsije . Miokovci, Gornja Gorevnica, Prijevor , Brđani , Milićevci, Vranići i Trbušani spadaju u najveću regiju za proizvodnju kajsije u Srbiji i predstavljaju mikrolokalitet gde uspevaju najbolje kajsije One predstavljaju i odličnu sirovinu za proizvodnju rakije od kajsije kojoj se nije posvećivalo dovoljno pažnje do sada. Ove godine prvi put Dani srpske kajsije biće posvećeni kajsijevači. U susret toj manifestaciji u osnovnoj školi u Miokovcima održano je ocenjivanje uzoraka ovog pića , a pobednik će se znati 15. jula kada počinje tradicionalna Kajsijada. ,, Na osnovu prvih nekoliko uzoraka koje smo probali vidimo da tu ima šarenog kvaliteta , da su neke rakije sa dobrim aromatskim potencijalom, dobrom aromom, do onih koje imaju neke manice koje su praktično neke dečje bolesti kod proizvođalka koje se lako prevazilaze ukoliko proizvošači poslušaju struku i nauku , tako da se nadam da će se u narednom periodu znatno podići nivo kajsijevače u ovom kraju“, kaže dr Branko Popović sa Instituta za voćarstvo u Čačku . Član komisije za ocenu kvaliteta rakije Miloljub Gojković , koji je nekada radio u PIK- u Takovo , seća se vremena kada su iz miokovačkog kraja i okoline stizale tone kajsija na preradu i nada se da će ocenjivanje kvaliteta kajsije u okviru Dana srpske kajsije postati tradicionalno . On ističe da je kajsij a voćka od koje je teško napraviti dobru rakiju .,, Vrlo rano stiže , a o tome ćemo pričati na nekom stručnom nivou sa proizvošačima“, priča Gojković . S obzirom da postoji dobra sirovinska baza stručnjaci se nadaju da se kajsijevaača neće proizvoditi samo od ostataka voća , već od kvalitetne sirovine . ,, Ne treba to da bude strogo pravilo. Ja verujem da je i kajsijevača odlična sa ove regije. Sutra može biti deo prepoznatljivog brenda ovih sela , čak i Čačka , zato što imamo lepu sirovinsku bazu da ne prerađujemo ono što nam ostane, nego i kvalitetnu sirovinu i da tako postignemo boluju cenu . Pokazalo se na terenu da puno ljudi rakiju od kajsije. Nisu to značajne količine da bi trgovali time , ali videćemo kakvi su to proizvodi“, rekao je dr Ivan Glišić,profesor na Agronomskom fakultetu u Čačku. Svaka voćna sirovina ima svoje izazove , kaže dr Popović. Ni jednoj se ne može pristupiti na isti način .Svaka traži izmenu tehnološkog postupka kako bi iz te sirovine izvuklo ono najbolje i kako se u toku prerade ne bi stvorili mirisi i ukusi koji obaraju kvalitet tih rakija. 


Napišite komentar za ovaj članak

spisak dosadašnjih komentara za ovaj članak

Najnoviji oglasi
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111
Pridružite nam se na Festivalu “Vinomanija” na Zlatiboru 27. julai otkrite najnovi model Hyundai Tuscona iz 2024. godine
Izdajem stan stan u kvalitetnoj novogradnji kog hotela Morava u Čačku. Stan je kompletno namešten, površine 35 m2. Informacije možete dobiti na: 064/ 148 03 77 064 /510 78 33

pročitaj još sličnih vesti
Alpska koza, poreklom iz francuskih Alpi, poznata je I po visokoj mlečnosti od 500 do 800 litara
Ministarstvo privrede raspisalo novi javni poziv i obezbedilo dodatnih 134 miliona dinara za žene preduzetnice sa sela. Kako se navodi u saopštenju, ovo ministarstvo po tom osnovu opredeljuje 50 % bespovratnih sredstava, odnosno,… […]
Novina u projektu realizacije mera energetske efikasnosti, u kojem Čačak učestvuje od 2022. godine, je uvodjenje komisije za žalbeni mehanizam, kao I mogućnost učešća socijalno ranjivih kategorija pod mnogo povoljnijim uslovima nego do… […]
U novoizgrađeni vrtić “Bubamara” na Carini stigli su nameštaj, oprema i mobilijar, koji će narednih dana biti postavljeni, a uporedo se izvode i radovi na postavljanju ograde oko objekta. Na poslednjoj sednici Skupštine… […]
Turistička organizacija Srbije objavila je finaliste prestižne nagrade„Turistički cvet“ za 2025. godinu, a na listi kandidata našla su se i dva predstavnika sa Zlatibora. Na osnovu odluke stručnog žirija, u kategoriji planinskih hotela,… […]

pretraži sajt

Broj pregleda
Pregleda do sada
Hvala što pratite naš portal.

najnovije vesti

Podelite objavu
Kliknite na znak plus
Podelite vest na društvenim mrežama.

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs

Impresum • Marketing • Kontakt informacije • Uslovi korišćenja • Politika privatnosti • Deklaracija o kolačićima • Pristup podacima
U susret ovogodišnjoj manifestaciji Dani srpske kajsije , koja će biti organizovana 15. Jula , u Miokovcima je održano ocenjivanje rakija od kajsije . Proizvođači su ponudili 36 uzoraka žestokog pića od kajsije , a pobednik će biti proglašen na Danima kajsije u okviru kojih se prvi put od osnivanja manifestacije , ove godine pažnja posvećuje rakiji od kajsije . Miokovci, Gornja Gorevnica, Prijevor , Brđani , Milićevci, Vranići i Trbušani spadaju u najveću regiju za proizvodnju kajsije u Srbiji i predstavljaju mikrolokalitet gde uspevaju najbolje kajsije One predstavljaju i odličnu sirovinu za proizvodnju rakije od kajsije kojoj se nije posvećivalo dovoljno pažnje do sada. Ove godine prvi put Dani srpske kajsije biće posvećeni kajsijevači. U susret toj manifestaciji u osnovnoj školi u Miokovcima održano je ocenjivanje uzoraka ovog pića , a pobednik će se znati 15. jula kada počinje tradicionalna Kajsijada. ,, Na osnovu prvih nekoliko uzoraka koje smo probali vidimo da tu ima šarenog kvaliteta , da su neke rakije sa dobrim aromatskim potencijalom, dobrom aromom, do onih koje imaju neke manice koje su praktično neke dečje bolesti kod proizvođalka koje se lako prevazilaze ukoliko proizvošači poslušaju struku i nauku , tako da se nadam da će se u narednom periodu znatno podići nivo kajsijevače u ovom kraju“, kaže dr Branko Popović sa Instituta za voćarstvo u Čačku . Član komisije za ocenu kvaliteta rakije Miloljub Gojković , koji je nekada radio u PIK- u Takovo , seća se vremena kada su iz miokovačkog kraja i okoline stizale tone kajsija na preradu i nada se da će ocenjivanje kvaliteta kajsije u okviru Dana srpske kajsije postati tradicionalno . On ističe da je kajsij a voćka od koje je teško napraviti dobru rakiju .,, Vrlo rano stiže , a o tome ćemo pričati na nekom stručnom nivou sa proizvošačima“, priča Gojković . S obzirom da postoji dobra sirovinska baza stručnjaci se nadaju da se kajsijevaača neće proizvoditi samo od ostataka voća , već od kvalitetne sirovine . ,, Ne treba to da bude strogo pravilo. Ja verujem da je i kajsijevača odlična sa ove regije. Sutra može biti deo prepoznatljivog brenda ovih sela , čak i Čačka , zato što imamo lepu sirovinsku bazu da ne prerađujemo ono što nam ostane, nego i kvalitetnu sirovinu i da tako postignemo boluju cenu . Pokazalo se na terenu da puno ljudi rakiju od kajsije. Nisu to značajne količine da bi trgovali time , ali videćemo kakvi su to proizvodi“, rekao je dr Ivan Glišić,profesor na Agronomskom fakultetu u Čačku. Svaka voćna sirovina ima svoje izazove , kaže dr Popović. Ni jednoj se ne može pristupiti na isti način .Svaka traži izmenu tehnološkog postupka kako bi iz te sirovine izvuklo ono najbolje i kako se u toku prerade ne bi stvorili mirisi i ukusi koji obaraju kvalitet tih rakija. 


Napiši komentar

komentari

Najnoviji oglasi
Mladi košarkaš Konstantin Karapetrović pred novim izazovima
Konstantin Karapetrović talentovani užički košarkaš je sa nepunih 15 godina otišao u Italiju, kako bi unapredio svoj košarkaški razvoj. Trenutno je na odmoru u svom rodnom gradu i razmišlja gde će nastaviti karijeru.… […]
Oblačno i hladno vreme, mestimično slaba kiša
oš jedan tmuran decembarski dan u Srbiji. Očekuje se oblačno i hladno vreme, ponegde uz slabu kišu ili rosulu. Na planinama će provejavati slab sneg. Duvaće slab severni vetar.
Izdajem radionicu za mehaničarske usluge sa 4 dizalice u užem centru grada. Izdajem radionicu za limarsko- farbarske usluge sa komorom u užem centru grada. Informacije možete dobiti na: 062/162 1111

Pročitaj slične vesti
RAKOVIĆI I NJIHOVE ALPSKE KOZE
Alpska koza, poreklom iz francuskih Alpi, poznata je I po visokoj mlečnosti od 500 do 800 litara
Novi konkurs za žene preduzetnice sa sela
Ministarstvo privrede raspisalo novi javni poziv i obezbedilo dodatnih 134 miliona dinara za žene preduzetnice sa sela. Kako se navodi u saopštenju, ovo ministarstvo po tom osnovu opredeljuje 50 % bespovratnih sredstava, odnosno,… […]
Komisija za mere energetske sanacije Grada Čačka organizuje „Info dan“
Novina u projektu realizacije mera energetske efikasnosti, u kojem Čačak učestvuje od 2022. godine, je uvodjenje komisije za žalbeni mehanizam, kao I mogućnost učešća socijalno ranjivih kategorija pod mnogo povoljnijim uslovima nego do… […]

pretraži sajt

Zapratite nas na fejsbuku

redakcija@infopress.rs

Marketing@infopress.rs